Dislocarea la o pisică

O dislocare este o deplasare a capetelor oaselor. În majoritatea cazurilor, proprietarul observă imediat că ceva nu este în regulă cu animalul de companie - pisica suferă, se mișcă ciudat, evită comunicarea. Dar, în unele cazuri, de exemplu, dacă există un congenital luxația articulației șoldului

Conținut

la pisici (displazie), patologia rămâne neobservată mult timp, iar între timp situația este agravată.
Distingeți între luxații complete și incomplete (subluxație), care depinde de gradul de deplasare a oaselor față de articulație. În ceea ce privește severitatea, dislocarea unei pisici poate fi deschisă sau închisă. În primul caz, capătul proeminent al osului rănește țesuturile adiacente - nervi, vase de sânge, tendoane, mușchi, piele. Luxațiile închise sunt mai dificil de detectat, deoarece țesuturile adiacente rămân intacte - în acest caz, diagnosticul se poate face numai pe baza rezultatelor examinării cu raze X.

Motive de dislocare

RĂNIȚI - principala cauză a dislocării. De regulă, deplasarea oaselor nu are loc la locul impactului fizic, ci de la distanță. De exemplu, maxilarul unei pisici dislocate poate fi rezultatul unei lovituri în partea din spate a capului. Pentru pisoi și animale de companie tinere, nu este neobișnuit pentru așa-numita luxație "pull-back" - rezultatul manipulării inepte sau aspre. De exemplu, o labă dislocată la o pisică se întâmplă în momentul în care animalul de companie este pe punctul de a fugi de copilul enervant, iar bebelușul a prins cu îndemânare pisica care fugea de labă: o smucitură - osul iese din articulație. Prin același principiu, dislocarea „de la tragere” apare dacă proprietarul ridică pisoiul de pe podea, ținându-l de picioarele din față. Sau trage pisoiul în sine, trăgându-l de membrele posterioare - dislocarea labei posterioare la o pisică în acest caz este adesea completă, cu deplasare, deteriorarea țesuturilor adiacente.
BOLI CRONICE sunt cauza așa-numitelor luxații spontane. Ca urmare a bolii, țesutul articular sau capetele articulare ale oaselor sunt distruse - un proces lung, uneori imperceptibil. Apoi, complet neașteptat și fără niciun motiv aparent, capătul articular al osului este deplasat. De exemplu, laba unei pisici poate fi dislocată în timp ce doarme, se întinde, sare din pat, adică fără impact fizic. Uneori este necesar și mai puțin efort pentru ca osul să iasă din articulație, cum ar fi maxilarul unei pisici dislocate în timp ce mănâncă sau căscă. Luxații paralitice - o consecință a parezei sau paraliziei mușchilor adiacenți.

Simptome de dislocare

Luxația trebuie suspectată dacă animalul de companie suferă de durere la atingerea articulației. În majoritatea cazurilor, mișcările pisicii se schimbă, mersul devine rigid, somnul este deranjant și intermitent (durerea nu permite animalului să adoarmă profund). Șchiopătarea cu leziuni la nivelul membrelor sau coloanei vertebrale nu este întotdeauna prezentă. De exemplu, o luxație incompletă a șoldului la o pisică este adesea descoperită mulți ani mai târziu prin efectuarea unei radiografii din alte motive. Simptome evidente: o poziție nefirească a unei părți a corpului, capătul osului deplasat care iese în afară sub piele, hematoame și ruperea țesutului în zona luxației.

Tratamentul luxației

Pentru a nu agrava situația, partea deteriorată a corpului trebuie fixată așa cum este, fără a încerca să o readucă în poziția sa naturală. Nu contează cu ce se confruntă proprietarul - o luxație complexă a articulației șoldului la pisici sau o luxație banală a unui deget - trebuie să vă contactați medicul veterinar cât mai curând posibil. Cu cât luxația rămâne netratată, cu atât mai puține șanse de recuperare completă. O luxație netratată devine adesea „obișnuită” - în acest loc osul părăsește periodic articulația, cu orice impact minor asupra zonei vătămate.
Chirurgia pentru tratamentul luxației este necesară numai în cazuri extreme. De obicei, este suficient să readuceți osul la locul său (manipulare sub anestezie), să aplicați un bandaj de fixare și să urmați un curs de terapie medicamentoasă. În plus față de analgezice, sunt prescrise medicamente de întărire generale, sedative, agenți de vindecare și agenți care accelerează refacerea țesutului cartilajului. Pisica ar trebui să fie reținută, fără a-i permite să sară, să urce etc..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dislocarea la o pisică