Durata travaliului la o pisică

Fiecare proprietar de pisică este familiarizat cu preocupările legate de sănătatea ei, în special în timpul gestației și al nașterii descendenților. Știind cât durează travaliul pisicii, puteți controla situația și puteți preveni probabilitatea consecințelor negative asupra sănătății animalului și a pisoiilor. Momentul nașterii la diferite animale poate diferi, chiar și aceeași pisică, care naște pentru prima dată și în cele ulterioare, poate efectua acest proces în moduri diferite, deoarece există o serie de factori care afectează durata și severitatea procesului de naștere.

Cu toate acestea, pot exista factori suplimentari care afectează rata sarcinii și debutul travaliului. Acestea includ prezența oricăror boli fiziologice la o pisică, traume. În orice caz, și mai ales cu factorii enumerați care afectează negativ atât procesul nașterii, cât și starea animalului, este necesar să îi monitorizăm îndeaproape senzațiile, comportamentul, sprijinul și liniștea.

De asemenea, următoarele fapte mărturisesc abordarea nașterii pisoiilor:

  • începutul mișcării pisicilor în stomac, care, în ciuda numărului lor, pe măsură ce cresc, există din ce în ce mai puțin spațiu liber;
  • comportamentul pisicii se schimbă - devine mai nervoasă, căutând un loc unde să amenajeze un „cuib” pentru pisoi;
  • animalul poate refuza să mănânce și să bea, nu intră în contact cu proprietarul, deși chiar în acest moment are nevoie în special de afecțiune și liniște;
  • pisica se află într-o poziție confortabilă, poate începe să scurge apa - în această etapă ar trebui să fiți pregătit pentru începutul contracțiilor.

Mulți proprietari sunt îngrijorați de cât timp va naște o pisică. Este dificil să îi dai un răspuns neechivoc, deoarece mult depinde de capacitatea animalului de a se comporta în funcție de situație (o pisică care a născut deja va fi mai liniștită și mai colectată, dificultățile la astfel de animale sunt observate mai rar decât la primii născuți), caracteristicile canalului de naștere, numărul de pisoi și prezentarea lor ... Atunci când o pisică naște pentru prima dată, cel mai adesea este nevoie de ajutorul proprietarului și, în cazuri dificile, de ajutorul unui medic veterinar, pentru a evita posibilele complicații pentru sănătatea ei. Acest lucru este valabil mai ales pentru pisicile de rasă: spre deosebire de pisicile de rasă, acestea sunt mai puțin pregătite pentru un proces atât de natural precum nașterea..

Procesul de naștere a pisicilor

Deoarece cât durează munca unei pisici în timp este în mare măsură determinată de starea de sănătate a acesteia și de numărul de pisoi, este posibil să se urmărească schimbările în starea sa în timpul sarcinii animalului, să se afle numărul viitorilor bebeluși care utilizează procedura cu ultrasunete și când se apropie nașterea, pregătiți-vă pentru acest proces, care va permite nașterea este cea mai ușoară și mai rapidă cale pentru pisică. Absența surprizelor neplăcute și apariția pericolului pentru viața pisicii și a pisicuților ei este cheia succesului procedurii de livrare, absența stresului inutil atât pentru pisică, cât și pentru proprietarul acesteia..

Experții notează că, în ceea ce privește timpul, travaliul la pisică poate dura de la 2 la 35 de ore, ținând seama de toate fazele acestui proces, abaterile semnificative față de aceste cifre indică o probabilitate mare de complicații. Ar trebui să contactați cu siguranță un medic veterinar care examinează animalul, îl ajută să producă în condiții de siguranță descendenți și să ofere recomandări privind prevenirea consecințelor asupra animalului. De asemenea, medicul trebuie să decidă asupra necesității unei operații cezariene, care să salveze viața pisicilor cu o pisică..

Sarcina unei pisici se desfășoară rapid, apoi vine momentul crucial al nașterii pisoiilor. Pentru a înțelege care este durata totală a travaliului la o pisică, trebuie să vă amintiți că acest proces este împărțit în perioade separate.. Există trei etape în trecerea travaliului la o pisică.:

  • Prima etapă este însoțită de apariția unor schimbări în comportamentul animalului, care devine mai puțin calm, în căutarea unui loc pentru bebelușii săi. Această stare poate dura mai mult de o oră, pot începe să apară etapele inițiale ale contracțiilor, agitând întregul corp al pisicii..
  • A doua perioadă va începe cu momentul contracțiilor distincte, în care mușchii uterului se relaxează, începe mișcarea pisoilor de-a lungul canalului de naștere. Frecvența acestor contracții, durata lor sunt individuale, depinde mult de capacitatea pisicii de a împinge corect și de a ajuta fătul să avanseze. O contracție este notată ca o contracție paroxistică a mușchilor uterului, însoțită de o scădere a tonusului mușchilor vaginului..
  • A treia fază are loc cu apariția lichidului amniotic și apariția unei vezici cu pisoi, pe care pisica o mestecă singură, oferindu-i copilului posibilitatea de a respira primul. Puteți ajuta animalul cu poziția greșită a corpului pisoiului, făcându-l cât mai atent posibil, fără a deteriora cartilajul delicat al nou-născutului. Mâncarea placentei de către pisică, care apare după nașterea fiecărui copil, este un proces natural care va alimenta corpul slăbit al pisicii cu substanțele necesare și va preveni apariția infecției.

Câte minute sau ore va dura fiecare etapă este imposibil de prezis în avans. Există statistici medii privind durata fiecărei faze a travaliului, dar sunt individuale pentru fiecare animal. Un semn că travaliul s-a încheiat este relaxarea corpului pisicii, oprind manifestările contracțiilor. După finalizarea nașterii, începe perioada de reabilitare și recuperare a pisicii, care se simte obosită și epuizată de durere, schimbări în starea corpului său. Lins pisoii nou-născuți, le masează corpul, activând procesul de circulație a sângelui, stimulând respirația pulmonară.

Informații suplimentare pentru proprietarul pisicii

Mărimea animalului, apartenența sa la o anumită rasă, numărul de pisoi - toți acești parametri determină în mare măsură cât durează contracțiile unei pisici. Cu toate acestea, există încă un astfel de pericol de întârziere a procesului de naștere, precum poziția incorectă a pisoilor în uter: într-o poziție non-standard, crește probabilitatea ca fătul să se blocheze în canalul de naștere. Este posibil să fie nevoie de ajutorul proprietarului sau al medicului pentru a menține pisoiul în viață. Decizia unui medic care să efectueze sau nu o cezariană este decizia care, pe baza unei analize a stării animalului, va solicita soluția optimă.

Adăugarea infecției imediat după naștere, care se întâmplă atunci când animalul este ținut în condiții nesanitare, este un pericol suplimentar la care pisicile sunt adesea expuse.. Schimbarea frecventă a gunoiului în casă pentru animalul de companie și bebelușii ei, monitorizarea stării sale de sănătate, reînnoirea regulată a alimentelor și a apei va ajuta la prevenirea probabilității de îmbolnăvire. Descărcarea la o pisică după naștere necesită și control: dacă este abundentă, un miros neplăcut ascuțit, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar pentru a păstra sănătatea și viața pisicii și pisicilor..

Diferențe în procesul nașterii la diferite pisici

În funcție de faptul dacă pisica a avut experiența de a da naștere pisoilor, durata travaliului poate varia, de asemenea.:

  • la o pisică întâi născută, nașterea durează de obicei mai mult - acest lucru se datorează lipsei de experiență, incapacității de a se comporta corect. Și, deși un instinct natural spune oricărui animal algoritmul de comportament corect, pentru prima dată o pisică care naște poate să nu împingă suficient de tare, nu lăsa proprietarul sau medicul veterinar să se ajute. Și acest lucru prelungește procesul de naștere a pisoiilor;
  • pisicile care nasc nu pentru prima dată, și mai ales animalele fără rasă, sunt mai pregătite pentru procesul de a da naștere pisoilor. Deja a doua naștere la o pisică este mai simplă: învață să-și folosească experiența, corpul ei este pregătit într-o măsură mai mare.

Există o dependență de durata travaliului și de apartenența la o anumită rasă: de exemplu, pisicile cu urechi îndoite sunt mai des decât altele operate din cauza îngustității pelvisului și a dificultăților de trecere a pisoiilor prin canalul de naștere. Persoanele mai mici au mai multe dificultăți în a naște pui, iar pisicile cu o formă fizică bună, fără boli, suferă mai puțină durere în timpul travaliului și trecerea fătului prin canalul de naștere și, de asemenea, se recuperează mai repede..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Durata travaliului la o pisică