Cum se tratează o fistulă de pisică?

Fiecare medic veterinar știe să trateze o fistulă la o pisică, dar pentru proprietar, o astfel de problemă de sănătate la un animal de companie este foarte dificilă. O fistula este un canal care leagă un organ intern (majoritatea gol) cu mediul extern. Un canal se mai numește și fistulă, care leagă două cavități. Astfel de canale nu sunt naturale, ci patologice, apărând pe fondul diferitelor boli. Suprafața interioară a fistulei poate fi căptușită cu țesut epitelial sau plăgit. În exterior, cel mai adesea arată ca un abces proaspăt deschis la o pisică..

La cea mai mică suspiciune a unui fenomen patologic, este urgent să îi arătăm animalul de companie medicului veterinar. Doar un specialist va putea efectua tratamentul corect și va restabili sănătatea pisicii.

Tipuri de fistule

Toate fistulele sunt clasificate de către medici veterinari în funcție de doi indicatori: motivele apariției și locul localizării.

În funcție de cauza apariției, fistulele sunt împărțite în 2 grupuri.

 • Dobândit - apar în procesul vieții datorită diverselor leziuni, boli, operații și procese purulente. O astfel de fistulă acoperă țesutul plăgii. Aceste canale sunt periculoase pentru animale și pot duce la consecințe grave. De multe ori se inflamează, agravând în continuare starea pisicii bolnave. Tratamentul urgent este obligatoriu.
 • Congenital - formarea lor este cauzată de defecte apărute în timpul dezvoltării intrauterine a unui pisoi. Un astfel de canal poate fi drept sau curbat și trebuie să fie căptușit cu țesut epitelial cu drepturi depline. Fluidele corporale ale unei pisici, precum saliva, urina sau bila, trec printr-o fistulă. Mai des decât altele, este diagnosticată fistula ombilicală, care conectează cavitatea abdominală cu buricul pisoiului. Pericolul canalului este că infecția poate pătrunde cu ușurință prin el. În sine, această fistulă nu reprezintă o amenințare pentru pisică..

La locul localizării, fistulele sunt împărțite în 7 grupuri.

 • Salivar (aceasta este o fistulă pe obrazul unei pisici) - apare ca urmare a inflamației în zona rădăcinilor dinților, urechilor, glandelor salivare și obrajilor. O astfel de fistula reprezintă cel mai mic pericol pentru viața unei pisici și răspunde bine la tratament..
 • Intestinul gros (fistula fecală la o pisică) - apare din cauza rănirii sau după o operație nereușită și nu îndepărtează puroiul, ci fecalele. În funcție de starea animalului, acestea pot fi tratate sau lăsate în starea în care sunt.
 • Purulent - format datorită topirii țesuturilor de către puroi și permite îndepărtarea acestuia din zonele profunde ale inflamației. Cele mai frecvente la pisica sau câinele domestic. De obicei, laba animalului suferă.
 • Canalele urinare - Aceste canale sunt cauzate de traume și pot apărea în ureter, vezică sau uretra.
 • Intestinale - se formează în intestinul subțire, secțiunea sa superioară. Motivele apariției unor astfel de canale: traume, obstrucție intestinală, o operație nereușită sau o tumoare.
 • Biliar - fistulele cele mai dificil de tratat și dureroase. Bila este secretată prin ele. Motivul formării unui astfel de canal în majoritatea cazurilor este trauma..
 • Paraanal - apare pe fundalul inflamației prelungite netratate a glandelor paraanal, care poate apărea din cauza traumei, hipotermiei sau infecției bacteriene.

După examinarea animalului, medicul veterinar va fi capabil să diagnosticheze corect pisica și să prescrie tratamentul optim pentru un anumit caz. Poate fi operativ sau conservator, în funcție de ce a cauzat fistula și de ce afecțiune a fost diagnosticat animalul..

Dacă laba unei pisici are o fistulă, atunci, cel mai probabil, există un obiect străin adânc în țesuturi care provoacă inflamație. De asemenea, fenomenul se remarcă cu o fractură severă care nu s-a vindecat.

Care este diferența față de un abces

Proprietarii care au întâlnit o fistulă la o pisică adesea o confundă cu un abces. În realitate, aceste două fenomene sunt radical diferite și nu sunt tratate în același mod. Extern, un abces (abces) arată ca o umflătură cu pielea încordată, în centrul căreia se eliberează puroi atunci când este apăsat. După deschidere, abcesul se dezumflă rapid și rana se vindecă.

O fistula arată ca o deschidere profundă în formă de pâlnie, din care pot fi eliberate nu numai puroi, ci și fecale, precum și fluide fiziologice. Curățarea și vindecarea canalelor nu au loc fără tratament. În cursul unui canal, se pot forma și noi găuri, care vor ajuta la drenarea în continuare a conținutului cavității..

Dacă proprietarul examinează cu atenție pisica, atunci poate înțelege cu ușurință dacă are loc o fistulă sau un abces la un animal de companie.. Dacă se identifică o fistulă, atunci nu este tratată, ci trimisă imediat cu un animal de companie la o clinică veterinară pentru a primi asistență calificată. Introducerea în fistula a oricărui medicament, inclusiv a unui antiseptic, poate provoca consecințe periculoase. Doar medicul veterinar trebuie să decidă ce medicament este permis să se injecteze în canal..

Tratamentul fistulei

Pentru a începe un tratament complet al fistulelor la pisici, este necesar un diagnostic care să determine cauza problemei. După aceasta, se prescrie terapia necesară.. Pentru aceasta se folosesc diferite metode..

 • Curățarea țesuturilor de obiecte străine care au cauzat inflamații profunde și formarea unei fistule și îndepărtarea țesutului mort și igienizarea cavității de evaporare. Un astfel de tratament este chirurgical și se efectuează sub anestezie. Mai mult, canalul este tratat în mod regulat cu agenți antiseptici până la vindecarea completă. Tratarea canalului în fiecare zi, o condiție prealabilă pentru vindecarea acestuia.
 • Restabilirea scurgerii corecte de lichid fiziologic prin căi naturale sau o gaură de drenaj special creată și nu printr-o fistulă. După aceea, canalul patologic este curățat și suturat. Fistula nu se va vindeca cu țesuturile bolnave.
 • Îndepărtarea țesutului plăgii în canalul fistulei cu ajutorul unui instrument special - o lingură chirurgicală. Acest lucru este necesar dacă inflamația care a provocat fistula a trecut deja și nu se vindecă din cauza țesuturilor patologice care îi acoperă canalul. Pentru creșterea excesivă, canalul fistulos al pisicii trebuie să fie curat.
 • Introducere prin canal în centrul inflamației medicamentelor care stimulează vindecarea țesuturilor. Această acțiune este necesară atunci când fistula a apărut din cauza rănirii. Adesea, în acest caz, cavitatea nu este purulentă, iar corpul pur și simplu nu are suficientă putere pentru a o vindeca. De obicei, proprietarii de pisici vechi sau cei grav slăbiți de orice boală cronică se confruntă cu un fenomen similar. În acest caz, terapia poate dura suficient de mult.
 • Suturând fistula. Se efectuează cu canale congenitale care sunt acoperite cu epiteliu sănătos. Pentru aceasta, dacă există inflamație, aceasta este tratată cu medicamente. Apoi, stratul epitelial sănătos din canal este îndepărtat și este cusut folosind o tehnică specială. Recăderile nu apar cu această formă de fistulă. Perioada de recuperare a unei pisici după o astfel de operație este minimă..

În unele cazuri, se ia decizia de a nu atinge fistula. Acest lucru este posibil dacă starea animalului este foarte slabă și anestezia este contraindicată pentru el, iar fistula poate fi menținută într-o formă satisfăcătoare cu ajutorul medicamentelor. De obicei, această decizie se ia pentru pisicile mai în vârstă care suferă de cancer. Sfatul cu privire la tratarea unei fistule acasă într-o astfel de situație va fi dat de un medic veterinar.

Prevenirea

Nu există profilaxie specifică pentru fistule la pisici. Pentru întreținerea animalelor, se recomandă:

 • vizite preventive regulate la medicul veterinar;
 • tratamentul complet al tuturor leziunilor la pisici;
 • menținerea imunității animalului în stare bună.

Fistula este un fenomen periculos și nu trebuie să vă așteptați că va dispărea singură într-o pisică. Este important să oferiți animalului de companie tratamentul corect, deoarece numai acesta poate preveni apariția complicațiilor periculoase. Un canal fistulos nu apare fără motiv și, prin urmare, este imperativ să se determine ce a cauzat problema sănătății pisicii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează o fistulă de pisică?