Cum se comportă o pisică înainte de a naște?

Pisicile sunt capabile să se reproducă de la 7-9 luni, sarcina lor durează 65-70 de zile. Deși majoritatea pisicilor au un travaliu normal, uneori pot avea nevoie de ajutor. Proprietarul, pentru a se pregăti din timp pentru nașterea descendenților felini, nu trebuie să știe exact când animalul său a rămas însărcinat. Data aproximativă poate fi determinată de comportamentul ei - înainte de a naște, pisica se comportă foarte atipic.

Comportamentul pisicii în zilele premergătoare livrării

Doar câteva pisici cred că proprietarii se vor ocupa de organizarea unui loc potrivit pentru naștere, iar ea se poate odihni și câștiga putere. Cele mai multe pisici însărcinate, chiar și cu o săptămână și jumătate înainte de a naște, încep să caute un loc pentru un „cuib”, urcându-se pe rafturile dulapurilor, în sertarele canapelelor și inspectând cu nerăbdare alte adăposturi confortabile, din punctul lor de vedere, în apartament. Acesta este principalul semn al unei nașteri iminente. Alte schimbări în comportamentul pisicii apar mai aproape de începutul travaliului..

Cum se comportă o pisică înainte de a naște?

Dacă animalul dvs. de companie are capacitatea de a ieși afară, nu este de dorit să o lăsați să iasă în ultimele etape ale sarcinii, deoarece poate aranja un cuib și poate da naștere pisoilor în afara casei.

Cum se face un cuib de pisică

Este mai bine dacă proprietarul construiește un loc de cuib pentru pisică, atunci animalul dvs. de companie va da naștere pisoilor nu sub o canapea sau într-un dulap înfundat, ci într-un loc sigur și confortabil, departe de curenți și zgomot. Pentru ca pisica să „recunoască” casa propusă ca fiind potrivită, este indicat să o faceți în avans, cu două săptămâni înainte de nașterea preconizată, astfel încât viitoarea mamă să o poată „testa”, să o evalueze și să se obișnuiască cu ea.

O casă de pisici pentru naștere poate fi un purtător cu pereți rigizi, o cușcă specială cu un blat detașabil sau o cutie de carton goală. O astfel de casă ar trebui să fie spațioasă, astfel încât pisica, descendenții ei și, dacă este posibil, boluri cu apă și mâncare să poată încadra liber în ea. Dacă se folosește o cutie de carton, o intrare este tăiată în ea la o astfel de înălțime de la podea, astfel încât pisica să poată ieși cu ușurință, dar pisoii nu pot să se târască "dincolo de prag".

Pisici și pisici nou-născuți

Ar trebui să existe așternuturi în interiorul casei. Puteți folosi lenjerie de pat sau prosoape vechi aruncate, tricot din bumbac inutile. Așternutul trebuie să fie moale și să absoarbă cu ușurință apa. Este recomandabil să puneți o cutie separată cu așternut moale și un tampon de încălzire lângă casa de cuibărit, unde să puteți așeza temporar pisoi nou-născuți.

Când faceți o priză dintr-o cutie de carton, asigurați-vă că nu există elemente de fixare ascuțite pe ea. De asemenea, nu este permisă utilizarea cutiilor lipite cu rășini de polietilenă poliamină, epoxi sau fenol-formaldehidă sub maternitate (aceste tipuri de adezivi conțin substanțe toxice).

Semne fiziologice ale travaliului iminent

Când data scadenței este foarte apropiată, comportamentul și starea pisicii se schimbă foarte vizibil. Devine letargică, apatică, petrece mult timp în cuib. Unele pisici, dimpotrivă, devin neliniștite, îl urmăresc în permanență pe stăpân, considerându-l o garanție a „sprijinului moral” și a siguranței fizice.

Acest lucru este valabil mai ales pentru pisicile întâi născute, care nu înțeleg bine ce li se întâmplă și speră la ajutorul proprietarului. Pisicile care rămân însărcinate pentru prima dată ar trebui să fie înconjurate de o atenție specială: de frică, animalul, ignorând cuibul deja confortabil, se poate ascunde sub o canapea sau dulap și poate începe să nască acolo..

Cu 2-3 zile înainte de naștere, burta pisicii se scufundă, glandele mamare se umflă, iar la unii indivizi, colostrul începe să fie eliberat din mameloane. Acest lucru poate fi văzut prin împingerea ușoară a mamelonului spre vârf. Pisica vizitează toaleta mai des decât de obicei, deoarece uterul care a crescut în dimensiuni și s-a scufundat înainte ca nașterea să apese pe vezică.

Pisică cu urechi de lop

Cu o zi înainte de naștere, pisica poate să nu mai mănânce, dar apa va bea în cantitatea obișnuită, așa că ar trebui să existe întotdeauna un castron cu apă proaspătă lângă cuib. Pisica își linge des și foarte activ organele genitale: aceasta este atât o procedură igienică, cât și o metodă instinctivă de stimulare a travaliului. Ieșirea din canalul de naștere al unui dop mucos de pisică, care apare în aceeași perioadă, poate trece neobservată dacă dopul de naștere a ieșit în timpul golirii ureei sau intestinelor.

Semnele unei nașteri apropiate includ, de asemenea, o ușoară modificare a temperaturii corpului, de la 38 - 39 ° C obișnuite, poate scădea la 37 ° C. În timpul perioadei prenatale, corpul pisicii are stres sever, care poate fi chiar însoțit de vărsături. Astfel de fenomene nu sunt considerate patologie și nu necesită intervenție..

Cu câte ore înainte de apariția contracțiilor reale de muncă, o pisică poate dezvolta așa-numitele „contracții de antrenament” cauzate de contracții pe termen scurt ale mușchilor uterini. Pisica se încordează câteva secunde, își arcuiește spatele și apoi se întinde din nou calm. Acest fenomen poate fi considerat începutul travaliului..

Deși nașterea este un proces natural, iar la pisici, în cele mai multe cazuri, merge fără complicații, situațiile neprogramate nu sunt excluse atunci când animalul nu poate produce pisoi singur. Prin urmare, după ce te-ai orientat către data estimată a apariției descendenților la animalul tău de companie, este recomandat să ai grijă să îi oferi ajutorul unui medic veterinar cu experiență, dacă este necesar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se comportă o pisică înainte de a naște?