Cum se determină câte luni este un pisoi

Vârsta pisoiului are o mare importanță pentru proprietar, deoarece permite animalului de companie să fie asigurat cu îngrijire și nutriție adecvată, precum și să înceapă să-l antreneze la litiera de gunoi la timp sau să formeze alte obiceiuri bune. Dacă nu se știe, atunci este mai bine să recurgeți la ajutorul unui medic veterinar, deoarece puteți determina în mod independent câte luni este un pisoi. Dar când nu există timp sau oportunitate de a contacta un specialist, cunoașterea anumitor caracteristici de vârstă caracteristice fiecărei perioade din viața unui animal de companie mic va ajuta la rezolvarea problemei.

Determinarea vârstei unui pisoi

Ochii nedeschise sunt un semn că un pisoi este nou-născut și nu are două săptămâni. Și dacă urechile sunt apăsate pe cap și cordonul ombilical este încă păstrat, atunci bebelușul nu are mai mult de o săptămână. Când ochii și urechile sunt complet deschise și rămâne doar o mică pată în locul cordonului ombilical, aceasta înseamnă că are aproape o lună.

În plus, la toți pisoii, imediat după deschiderea ochilor, au o culoare azurie, care începe să se schimbe la aproximativ 1,5 luni, dobândind culoarea sa permanentă. Singurele excepții sunt reprezentanții raselor cu ochi albaștri..

Deoarece este posibil să se determine vârsta pisoilor cu ochii lor până la o lună și jumătate, atunci dinții de lapte, mai precis, prezența și cantitatea lor, devin cei mai „informativi” din viitor. Incisivii (dinții din față) apar mai întâi la mijlocul sau sfârșitul primei luni de viață. Mai mult, erupția are loc în următoarea secvență:

 • caninii încep să crească la un bebeluș de aproape o lună;
 • premolari - la o lună și jumătate;
 • toți dinții cresc cu 4 luni.

La un animal de companie mai în vârstă, dinții de lapte sunt înlocuiți treptat cu permanenți:

 • incisivi - la 4 luni;
 • canini, premolari, molari - aproape șase luni.

Prezența tuturor molarilor indică faptul că animalul de companie a atins vârsta de șapte luni.

Pisoi miau

Parametrii fizici

Un alt indicator al vârstei este greutatea animalului. Pot exista abateri semnificative în funcție de rasă, dar principalii indicatori ar trebui să fie ceva de genul acesta:

 • un bebeluș de o lună cântărește aproximativ 225-250 g;
 • până la vârsta de două luni, greutatea sa crește la 650-900 g;
 • până la trei luni - până la 1050-1400 g.

Mai mult, creșterea lunară în greutate este de aproximativ 500 g până când ajunge la 4 kg-4,5 kg, adică greutatea unui animal adult.

De asemenea, vă puteți concentra pe lungimea corpului. La naștere, acest indicator variază între 10-12 cm, cu excepția cozii. Până la vârsta de trei luni, creșterea lunară este de 3 cm, apoi - 2 cm. Astfel, un animal de companie de trei luni va avea o lungime a corpului de aproximativ 18-21 cm, iar un copil de șase luni - 25-27 cm.

Comportament și activitate

Dacă pisoii sunt lângă o pisică mamă, atunci la 7 săptămâni încetează să îi hrănească, iar puii de două luni se îndepărtează de ea pentru a explora lumea din jurul lor. În general, vârsta bebelușilor poate fi determinată de modul în care se mișcă:

 • crawl - până la 2 săptămâni;
 • începeți să mergeți, neclintit, uluitor - la 2 săptămâni;
 • stați ferm pe labe - la 3 săptămâni;
 • mișcați-vă rapid și încrezător, încercați să jucați - la 4 săptămâni;
 • știi să alergi, arată curiozitate - la 5 săptămâni;
 • deveniți încrezător și agil - la 1,5 luni.

Un pui de două luni dezvoltă o bună coordonare, devine mai curajos, încetează să se teamă de ceilalți și chiar încearcă să flirteze cu ei. Pisicuța se mișcă foarte mult, iubește să se joace cu oameni și alte animale de companie, intră în toate locurile disponibile și urcă sau sare acolo.

Trei pisoi

Pubertate

Acțiunea hormonilor sexuali se manifestă la pisicile de patru luni, care le afectează semnificativ comportamentul. Miau tare și încearcă să fugă pe stradă, umflătura copiilor se pierde în aspect și corpul se întinde, chiar dacă sunt supraponderali. De multe ori aceste pisici își marchează deja teritoriul și caută un partener..

Pisicile se maturizează cu aproximativ șase luni (când se instalează căldura) și, de asemenea, se comportă într-un mod similar. Dacă reușesc să se împerecheze, atunci poate apărea sarcină, lucru nedorit la această vârstă. Sarcina timpurie poate dăuna atât pisicii, cât și descendenților, deci cel mai bine este să luați măsurile necesare.

Pisoii devin complet maturi sexual la 7 luni. Devin mai mari și mai puternice și în comportamentul lor apare mai multă agresivitate. Pisicile încep să concureze cu alte pisici, încercând să câștige o poziție dominantă. Pisoii adolescenți pot mușca mult mai mult decât cei mici și adulții, așa că în această perioadă trebuie să fii atent cu ei.

Pisoi 7 luni

Deoarece este posibil să se determine câte luni un pisoi se bazează pe un criteriu numai aproximativ, este mai bine să utilizați mai mulți dintre indicatorii dați. Prin compararea rezultatelor obținute, va fi posibil să se determine mai exact vârsta animalului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se determină câte luni este un pisoi