Cum să îngrijești un pisoi: elementele de bază ale hrănirii și igienei

Cum să facilitați mișcarea viitorului animal de companie și îngrijirea corespunzătoare a pisoiului? Are animalul de companie nevoie de îngrijire pentru păr, dinți, urechi și ochi? Care sunt caracteristicile hrănirii unui pisoi după vârstă? Când să primiți primele vaccinări? Cum să alegi bolurile, tava și așternutul potrivit?

Adaptare la un loc nou

Cum vă puteți ajuta pisoiul să se obișnuiască rapid cu noua casă și să evite riscurile asociate stresului după mutare? Primul lucru de făcut este să echipăm locul de odihnă..

Dacă este posibil, cereți crescătorului o așternut care să lase mireasma mamei pisoiului pe ea. După câteva zile, un pulover vechi sau alt obiect care miroase a tine ar trebui așezat deasupra așternutului cu parfum de pisică. Astfel, vă veți ajuta animalul să se adapteze noilor condiții de viață și membrilor familiei..

Notă! În primele zile de viață într-un loc nou, încearcă să nu-ți impui atenția pisoiului. Răspundeți cu ușurință la inițiativa bebelușului și comunicați cu el cât mai blând posibil, dar știți întotdeauna cum să vă opriți și să lăsați animalul în pace.

Pentru ca bebelușul să nu aibă probleme cu tractul digestiv, nu este de dorit să se schimbe dieta și frecvența hrănirii pe toată perioada de adaptare. Asigurați-vă că întrebați crescătorul cum a completat pisoii și cum să aprovizioneze produsele necesare timp de câteva săptămâni. Dacă crescătorul a hrănit pisoii cu alimente uscate, asigurați-vă că le înmuiați înainte de a servi..

Cum să ai grijă de un pisoi

Pentru a evita problemele în viitor, pisoiul trebuie să fie obișnuit cu procedurile de igienă de rutină de la o vârstă fragedă. Nuanțele îngrijirii diferă în funcție de tipul hainei, rasei și caracteristicilor individuale ale animalului de companie..

Kitten Dental Care

Pisicuța nu are nevoie de îngrijire dentară. La vârsta de 4 până la 5 luni, bebelușii încep procesul de schimbare a dinților din lapte în molari.

Până la 7-8 luni, adică până la schimbarea completă a dinților, starea lor trebuie monitorizată. Sarcina dvs. este să identificați dinții din lapte în timp care nu au căzut și să interfereze cu creșterea molarilor. Practica arată că astfel de probleme sunt mai frecvente la pisicile de rasă..

Important! Ignorarea problemelor dentare poate duce la modificarea mușcăturii sau la dezvoltarea unei infecții bacteriene la nivelul gurii.

Dinții animalului de companie sunt examinați în mod regulat pentru a se forma placa și tartru. Daca este necesar, tartru eliminat cu ultrasunete într-o clinică veterinară.

Îngrijirea părului de pisoi

Dacă aveți un animal de companie pufos, îngrijirea va deveni responsabilitatea dvs. zilnică. În copilărie, până când pisoiul nu moare și aruncă puful, nu este necesară pieptănarea. Cu toate acestea, peria trebuie cumpărată în avans și animalul de companie trebuie învățat, astfel încât în ​​timpul primei pieptănări să nu existe probleme..

Primul muta, apare de obicei între 7 și 10 luni. În această perioadă, este extrem de important să-l înveți pe animalul tău de companie să perie zilnic. Destul de des, pisicile pufoase au nevoie de periaj zilnic chiar și atunci când nu se varsă..

Îngrijirea urechilor

Îngrijirea urechii este o procedură obligatorie pentru a preveni dezvoltarea otitei medii și pentru a observa simptomele diferitelor boli în timp. Fără nevoie curățarea urechilor nu trebuie efectuat, dar pisoiul trebuie să fie obișnuit cu examinări regulate.

Important! Nu vă atingeți niciodată urechile cu degetele sau cu bastoanele igienice decât dacă sunteți îngrijorat de ceva.

Între 6 și 8 luni, pisoiul va trebui cel mai probabil să treacă prin prima curățare a urechilor. Rețineți că majoritatea animalelor de companie tolerează cu ușurință această procedură. Pentru a curăța urechile, utilizați tonice veterinare speciale care înmoaie cerul și reduc riscul de rănire.

Îngrijirea ochilor

Ochii, precum părul animalelor de companie, sunt principalii indicatori ai sănătății. În copilărie, pisoii au adesea probleme cu descărcarea abundentă din ochi. Lachrymation este adesea observată în timpul fazei de expansiune a dietei, deoarece corpul pisoiului se adaptează la digestia alimentelor noi.

Îngrijirea ochilor include controale zilnice și curățare după cum este necesar. Curățarea se face cu un tampon de bumbac curat, înmuiat în apă caldă. Utilizarea de infuzii pe bază de plante sau soluții veterinare nu este recomandată decât dacă este prescris de un medic. Membranele mucoase ale ochilor sunt foarte sensibile, prin urmare utilizarea de agenți de curățare suplimentari poate provoca o reacție alergică.

Alegerea bolurilor, tăvii și așternutului potrivit pentru pisoiul tău

În așteptarea apariției unui animal de companie într-o casă nouă, majoritatea proprietarilor încearcă să se pregătească cât mai mult pentru o casă. Ce trebuie făcut pentru a asigura confortul maxim noului dvs. animal de companie? În primul rând, mergem la magazin și le alegem pe cele potrivite. boluri, tavă și material de umplutură.

Bolurile nu trebuie să fie adânci și late. Instinctiv, pisicile nu își lasă botul în castron dacă mustățile se sprijină pe laturile sale. Folosiți o farfurioară ceramică ca prim castron. După ce, atunci când pisoiul se obișnuiește să mănânce într-un anumit loc, este mai bine să folosiți boluri ceramice sau inoxidabile.

Alegerea unei tăvi este puțin mai complicată, deoarece accesoriile variază ca formă, tip și adâncime. Prima tavă trebuie să fie de adâncime medie, astfel încât pisoiul să poată urca cu ușurință peste lateral.

În funcție de dorințele dvs., tava poate fi cu laturi curbate, plasă sau capac. Pentru ca animalul de companie să se simtă în siguranță, tava trebuie să stea ferm pe podea și să nu se clatine, deci este mai bine să acordați preferință modelului cu picioare de cauciuc.

Litiera joacă un rol extrem de important în antrenarea litierei. De obicei, proprietarul alege între umpluturi sub formă de nisip, rumeguș presat sau silicagel..

  • Cea mai bună alegere este nisipul fin cu un conținut redus de praf.
  • Rumegușul presat este cea mai economică opțiune la care să treceți atunci când pisoiul este antrenat la cutia de gunoi.
  • Silica gelul este cel mai scump și convenabil material de umplutură care absoarbe bine umezeala și mirosurile, nu se lipeste de labe.

Hrănirea unui pisoi într-o casă nouă

Hrănirea pisoiului Este unul dintre cele mai importante aspecte ale îngrijirii. O dietă echilibrată îi permite bebelușului să se formeze în timp util și pe deplin. Nu numai sănătatea fizică, ci și cea psihică a animalului depinde de integritatea dietei..

Important! Nuanțele asociate hrănirii depind în mod direct de vârsta animalului de companie. Corpul bebelușului se formează treptat, așa că la o anumită vârstă pisoiul nu poate digera decât anumite alimente.

Hrănirea unui pisoi de la naștere până la 1 săptămână

Imediat după naștere, timp de 3-4 zile, pisoii se hrănesc exclusiv cu colostrul mamei. Colostrul este similar cu laptele, dar este mai bogat în compoziție, conține anticorpi, grăsimi și proteine. În funcție de numărul de pisoi și de mărimea lor, de la naștere până la 1 săptămână, mănâncă la fiecare 2-3 ore fără pauză pentru o noapte de somn.

Dacă devii proprietarul unui pisoi nou-născut orb, acesta trebuie hrănit cu înlocuitor de lapte de pisică. Șansele de supraviețuire cresc dramatic dacă pisoiul a reușit să bea colostru cel puțin o dată. Dacă bebelușul este înțărcat imediat, există riscul ca sistemul său digestiv să nu poată face față digestiei substitutului laptelui..

1-2 săptămâni

De la o săptămână de vârstă, pisoii se hrănesc cu laptele matern. Compoziția laptelui se va stabiliza pe măsură ce hormonii pisicii revin treptat la normal. Laptele conține mai multă apă, carbohidrați, cantitatea de anticorpi scade, dar conținutul de proteine ​​crește. Frecvența de consum rămâne aceeași.

Când hrăniți artificial un pisoi la vârsta de 1 până la 2 săptămâni, se recomandă să îl păstrați exclusiv pe un înlocuitor de lapte de pisică.

Este imperativ ca pisoiul să poată goli intestinele și vezica urinară, înainte și după hrănire, zona genitală este ștearsă cu un tampon de bumbac umezit cu apă caldă.

2 - 3 săptămâni

Cu hrănirea naturală de la 2 la 3 săptămâni, pisicile continuă să consume lapte matern. Copiii mai în vârstă pot mânca mai mult lapte într-o singură masă, astfel încât pauzele dintre hrănire sunt mai lungi.

Dacă există puțini pisici în așternut și sunt plini, la vârsta de 3 săptămâni, cel mai probabil, bebelușii vor începe să ia o pauză de 4-6 ore pentru un somn de noapte..

Cu hrănirea artificială, bebelușul continuă să fie ținut pe un tampon de încălzire, deoarece termoreglarea nu funcționează complet. La vârsta de 3 săptămâni, dacă este necesar, pisoiul poate fi transferat în formula pentru sugari "de la 0". Cu toate acestea, pentru a evita problemele cu sistemul digestiv, este mai bine să continuați să hrăniți pisoiul cu înlocuitor de lapte de pisică..

3-4 săptămâni

De la vârsta de trei săptămâni, pisoii au o nevoie crescută de carbohidrați, astfel încât compoziția laptelui matern se schimbă. Bebelușii încep să ia pauze de 3-4 ore între hrănire și dorm noaptea. Cu o dezvoltare normală la vârsta de 3 până la 4 săptămâni, pisoii încep să deschidă ochii, cu toate acestea, nu văd practic nimic.

Cu hrănirea artificială, pisoiul continuă să fie ținut pe un înlocuitor de lapte de pisică, transferat în formula de lapte pentru bebeluși sau în amestecuri speciale pentru pisici. Deoarece oamenii artificiali încep să mănânce suplimente mai devreme, laptele integral diluat este introdus în dieta pisoiului la vârsta de 3-4 săptămâni.

Hrănirea unui pisoi de la 1 la 2 luni

Când pisoii au o lună, ochii se deschid. Copiii mici învață treptat să-și concentreze viziunea, iar ochii lor se obișnuiesc treptat să stimuleze luminile. De îndată ce bebelușii încep să vadă normal, părăsesc cuibul și constată că mama lor mănâncă alte alimente. Simțul mirosului sporit îi face pe pisoi interesați de mâncarea pentru adulți, care servește drept semnal pentru introducerea hranei suplimentare.

Suplimentarea poate fi industrială sau naturală. Dacă hrănești un pisoi cu un înlocuitor de lapte de pisică, este mai bine să introduci suplimente industriale:

  • Pateuri speciale pentru pisoi.
  • Dacă bebelușul rămâne în urmă în ceea ce privește creșterea în greutate sau dezvoltarea, se introduce o pastă pentru animalele subnutrite ca supliment.

La vârsta de o lună, laptele este baza dietei, prin urmare, este introdus ca supliment sau continuă să fie administrat ca înlocuitor al laptelui de pisică. Cu supliment natural, pisicilor le este permis să încerce bulion cu conținut scăzut de grăsimi și, de îndată ce erup dinții, carne tocată fiartă.

De la 2 la 4 luni

Laptele rămâne baza dietei unui pisoi de la 2 la 4 luni. Cu hrănirea naturală, pisica continuă să admită pisoii, dar o face cu reticență. Cu suplimentarea industrială, o cantitate mai mare de pateu este introdusă în dieta pisicilor. Un substitut pentru laptele artificial este dat dacă pisoii nu se înghesuie singuri și ca băutură.

Cu supliment natural, dieta pisoiului este diluată cu produse lactate fermentate: brânză de vaci, lapte fermentat la cuptor, iaurt. Produsele lactate fermentate trebuie preparate acasă din lapte integral. Pentru pisoii mari și bebelușii care rămân în urmă în creștere, brânza de vaci calcinată este foarte utilă.

De la 4 la 6 luni

De obicei, pisoii se mută într-o casă nouă la vârsta de 3-4 luni. În acest moment, bebelușii alăptați au abandonat complet laptele matern. Cu toate acestea, produsele lactate gătite acasă rămân baza dietei..

Cu suplimente naturale la vârsta de 4 luni, pisoiul poate începe să fie hrănit cu carne crudă, după congelare. Cu suplimentarea industrială, conservele sunt introduse în dieta pisicilor. Pentru a ușura mestecarea bebelușului, conservele sunt tocate cu o furculiță. Dacă pisoiul este reticent să mănânce, conservele trebuie încălzite.

6-8 luni

La vârsta de șase luni, aproape toți pisoii se află în stadiul de creștere activă, astfel încât nevoia de vitamine și microelemente crește brusc. Proteinele ar trebui să rămână baza dietei: carne, lactate și produse lactate fermentate. Complexe speciale pentru pisoi sunt utilizate ca suplimente de vitamine.

De la vârsta de șase luni sau ceva mai devreme, pisoiul trebuie învățat să mănânce legume. În viitor, dacă pisica nu mănâncă legume, va avea probleme digestive. De obicei, obișnuința cu plantarea alimentelor începe cu morcovi, care se toacă pe răzătoare și se amestecă cu caș..

8-12 luni și peste

La vârsta de 8 luni, dieta pisoiului este extinsă maxim, introducând în ea toate produsele pe care le va consuma în mod constant. Peștele și carnea trebuie fierte sau congelate 3-4 zile, deoarece aceste produse pot fi o sursă de infecție cu helminți. Cu o lipsă de greutate, hrișca sau grâul de orez pot fi adăugate la dieta naturală.

Important! Până la vârsta de un an, pisicuța trebuie să primească în mod constant vitamine și suplimente. Pentru o pisică adultă, suplimentele de vitamine sunt administrate în cursuri.

Cu hrana industrială, alimentele uscate sunt introduse în dieta pisicilor. De obicei, la vârsta de 7 până la 8 luni, un pisoi ajunge să schimbe dinții de lapte, după care este capabil să muște prin granule uscate. Pentru a face transferul către alimente uscate mai confortabil, în etapa de începere a schimbării dinților din lapte, este introdus în dietă într-o formă îmbibată.

Primele vaccinări pentru un pisoi

Dacă cumpărați un pisoi la pisică, veți primi documente care certifică rasa și examinările veterinare în trusa cu animalul de companie. De obicei, pisoii de la pisici sunt vândute la vârsta de 3-4 luni, după ce au primit baza vaccinări. Revaccinarea se efectuează la vârsta de un an.

Dacă pisoiul dvs. este ridicat pe stradă sau cumpărat de la piața de păsări de curte, primele vaccinări se administrează la vârsta de 2 până la 3 luni. În momentul vaccinării, pisoiul trebuie să fie complet sănătos și fără paraziți. Antihelmintic activitățile se desfășoară cu cel puțin 2 săptămâni înainte de vaccinare. De obicei, unui pisoi i se administrează două vaccinări: complexă (împotriva bolilor virale obișnuite) și împotriva rabiei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să îngrijești un pisoi: elementele de bază ale hrănirii și igienei