Castrarea unei pisici la 2 ani - vârstă optimă și sigură

În ultimii ani, proprietarii de animale de companie au devenit din ce în ce mai civici. În special, crescătorii au început să castreze constant pisici fără valoare de reproducere. Acest lucru este bun, deoarece o astfel de abordare în timp (merită să sperăm) va duce la o scădere semnificativă a numărului de animale fără stăpân, care sunt purtătoare de numeroase boli parazitare și infecțioase. Dar adesea crescătorii au o întrebare despre vârsta cea mai optimă pentru sterilizare. De exemplu, este posibil să castrăm o pisică la 2 ani?

Caracteristicile corpului unui animal de companie de doi ani, nuanțe de rasă

Există anumite informații de luat în considerare atunci când planificați o operațiune? În principiu, nu. Dimpotrivă, la această vârstă pisica este încă tânără și plină de forță, abilitățile regenerative ale corpului său sunt foarte mari, adică rănile postoperatorii se vindecă complet în decurs de cinci până la șapte zile. Acest „tânăr” diferă în bine de pisicile mai în vârstă, care pot dura până la o lună pentru a se recupera complet. Animalele în vârstă de doi ani tolerează bine anestezia, recuperându-se rapid din consecințele sale.

Corpul unei pisici la această vârstă este deja complet format. Procesele care într-un fel sau altul necesită prezența hormonilor sexuali sunt finalizate în acest moment. Acestea. țesutul muscular, scheletul, unele organe interne sunt deja formate în sfârșit și, prin urmare, nu există pericolul ca urmare a castrării animalul să rămână în urmă în dezvoltare.

Apropo, unii veterinari sfătuiesc să sterilizeze reprezentanții raselor persane, engleze și siameze în acest moment. Lucrul este că corpul lor se dezvoltă mai mult (în comparație cu alte pisici) și, prin urmare, „prelungirea” termenului limită în cazul lor este o măsură necesară și necesară..

Mulți crescători și veterinari sfătuiesc să nu hrănească aceiași persani peste un an. Multe animale de companie din aceste rase și în stare „naturală” nu au un caracter foarte plăcut. Dacă permiteți apariția pubertății, atunci în viitor o astfel de pisică vă va „mulțumi” cu o dorință constantă marcă pe toți pereții, strigăte puternice etc. Deci, este mai bine să alegeți un an pentru sterilizare..

Ce metodă de castrare este optimă la doi ani?

În general, aici este necesar să ne oprim asupra a ceea ce se înțelege exact prin termenul „castrare”. Este general acceptat faptul că acesta este numele unei proceduri exclusiv chirurgicale, în timpul căreia testiculele sunt îndepărtate de la animal. Dar, de fapt, „castrarea” este o procedură care implică eliminarea activității sexuale a unui animal. Căile realizarea unui astfel de rezultat poate fi diferită:

  • Chirurgical castrare. Pentru o pisică de doi ani, este complet sigur, deoarece corpul său se va recupera rapid de consecințele intervenției chirurgicale. Testiculele sunt complet excizate.
  • În ultimii ani, a fost din ce în ce mai utilizat sterilizarea medicamentelor. În acest caz, un cartuș cu medicamente este implantat sub piele (în regiunea scapulară, de regulă). Eliberarea treptată a acestuia din urmă duce la dispariția funcției sexuale a animalului de companie. Interesant este că această tehnică poate fi utilizată și pentru castrarea temporară a unui animal: după îndepărtarea implantului sau consumul complet al medicamentelor pe care le conține, abilitățile reproductive ale pisicii sunt restabilite treptat..
  • Castrarea chimică. O metodă extrem de promițătoare, foarte ieftină și eficientă, care, din păcate, practic nu este folosită în țara noastră. În același timp, medicamentele sunt injectate direct în testicule care contribuie la atrofierea țesuturilor organului (după injectarea preliminară cu novocaină sau alt medicament anestezic). De regulă, în acest scop se utilizează cantități mici de 10% clorură de calciu..
  • Sterilizarea prin radiații. Acesta constă în iradierea testiculelor sub o sursă direcțională de radiații gamma. Procedura este complet sigură și nici nu necesită anestezie locală. Ca urmare a acțiunii radiației, țesutul glandular al organelor moare și este înlocuit de scheletul țesutului conjunctiv, funcția sexuală a pisicii este suprimată.

Deci puteți alege. În practică, majoritatea clinicilor pot oferi doar castrare chirurgicală sau medicală (ceea ce este mult mai puțin frecvent). Având în vedere costul decent al celei de-a doua opțiuni, mai mult de 90% din toate operațiunile sunt efectuate chirurgical.

Anestezie: necesară sau nu?

Nu există o unitate specială cu privire la această problemă în rândul medicilor veterinari, argumentele pro și contra ale tehnicii sunt discutate în mod constant pe forumurile specializate. Unii experți cred că de obicei Anestezie locala va fi destul, în timp ce alții sunt înclinați să creadă asta anestezie generala. Care are dreptate? De fapt, corpul unui copil de doi ani va tolera într-adevăr castrarea sub anestezie locală fără probleme..

Doar că în ultimii ani starea generală a lucrurilor în medicina veterinară mondială este atât de mare încât în ​​majoritatea cazurilor se recomandă efectuarea practic toate intervențiile chirurgicale sub anestezie generală. Deci, totul aici depinde de specialistul specific și de echipamentul clinicii..

Pro pentru necesitatea sa:

  • O pisică puternică din punct de vedere fizic, sănătoasă, în vârstă de doi ani, poate fi foarte puternică. Dacă o astfel de „carcasă” se zvâcnește în mod constant în mașină, este foarte dificil să efectuați o operație normală. Mai mult, dacă pisica începe izbucni, atunci când medicul veterinar începe să taie ligamentul testiculului, există o probabilitate departe de zero ca testiculul să fie imediat tăiat, iar vasele care „țâșnesc” cu sânge să intre în cavitatea abdominală. Situația este, să spunem, extrem de neplăcută. Prin urmare, merită să evaluați în mod realist punctele forte atât ale dumneavoastră, cât și ale animalului operat..
  • Anestezia generală este necesară pentru castrarea criptorhului. Într-un alt mod, o astfel de sterilizare este cel mai adesea imposibil de realizat: este necesară intervenția în cavitate. La urma urmei, nimeni nu va efectua laparotomia „în direct”.

Important! Anestezia generală este strict contraindicată pentru orice probleme cu plămânii, inima, ficatul sau rinichii..

Consecințele sunt simple - moartea animalului de companie într-o perspectivă foarte apropiată (sau chiar în timpul sterilizării). Desigur, în cazul animalelor de doi ani, probabilitatea unor astfel de patologii este foarte scăzută, dar totuși nu este zero..

Pentru a preveni „accidentele” în timpul operației, este obișnuit să se facă teste sânge și urină în etapa de pregătire a procedurii. În general, toate aceste boli sunt contraindicații pentru operația de principiu. În acest caz, nu se știe cum corpul pisicii bolnave va reacționa, în general, chiar și la anestezie locală..

Cum să vă pregătiți corect animalul pentru operație?

Deoarece la vârsta de doi ani animalul poate fi deja considerat un adult cu drepturi depline, ar trebui să fie ținut pe o dietă complet înfometată timp de cel puțin 10 ore. Fără „gustări ușoare”! Mila ta pentru o pisică flămândă poate provoca moartea sa din aspirația căilor respiratorii și / sau aspirație. pneumonie după aceea.

Este vorba despre particularitățile inervației organelor interne în timpul anesteziei. Dacă masele de hrană pe jumătate digerate rămân în tractul digestiv, acestea pot crește, în urma cărora pisica riscă sufoca voma.

Odată cu consumul de alcool, restricțiile nu sunt atât de stricte, dar sunt încă acolo. Deci, nu se recomandă să se dea apă animalului cu mai puțin de trei ore înainte de operație. Lasă pisica să aibă sete, dar este garantat că niciun lichid nu va pătrunde în plămâni, aromat „cu generozitate” cu resturi alimentare și enzime digestive. Acest lucru în 100% din cazuri duce la pneumonie severă..

Îngrijirea postoperatorie

În primul rând, animalul de companie trebuie să aibă liniște și odihnă completă. În mod ideal, pisica operată este găzduită într-o cameră separată., izolat de la alte animale de companie și copii. O tavă și un castron cu apă trebuie așezate la limita vizuală. Vă rugăm să rețineți că, în primele ore după ce ați părăsit anestezia, pisica ar putea să urineze pe lângă tavă, dar nu ar trebui să-l certați pentru asta.

Încep să hrănească animalul nu mai devreme de șapte ore din momentul său descărcare de gestiune din anestezie. În acest moment, animalul de companie primește hrană ușoară, bine digerabilă. Stocul bogat de pui funcționează bine. Dacă după două zile starea pisicii este complet stabilizată, aceasta este transferată treptat la hrana normală. Desigur, la început, mâncarea este dată în porții mici, dar deseori.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Castrarea unei pisici la 2 ani - vârstă optimă și sigură