Cataracta la pisici, pisici și câini

Cataracta este frecventă la pisici și pisici. Animalele noastre de companie, la fel ca noi oamenii, ne îmbolnăvim, îmbătrânim, își pierd vederea. Dar îi puteți ajuta și dacă observați simptomele la timp și solicitați ajutor de la un medic veterinar. Pisica nu va spune că a devenit mai rău de văzut sau că doare ceva, totuși, dacă proprietarul este atent la mustața sa, atunci observă destul de repede simptomele caracteristice cataractei la pisici. Deci, cum și cum să-l tratezi? Să ne dăm seama.

Cataracta este o estompare a lentilei. Obiectivul este un obiectiv, dar nu din sticlă sau plastic, ca la ochelari, ci „natural”. În mod normal, ar trebui să fie transparent, curat, astfel încât lumina din el să fie refractată fără distorsiuni. Apoi imaginea va ajunge la retină limpede, iar creierul va procesa ceea ce vede. Dacă obiectivul devine tulbure, atunci lumina nu poate fi refractată așa cum ar trebui, iar imaginea este neclară, dacă ajunge la retină. Dacă obiectivul este totul tulbure, atunci animalul nu va vedea nici măcar siluete neclare cu acest ochi..

De asemenea, este trist faptul că, dacă animalul de companie nu este tratat (chiar dacă boala este cauzată de bătrânețe, vederea nu poate fi returnată), atunci se pot dezvolta procese inflamatorii în ochi.

Cataracta la pisici se dezvoltă atunci când există o defecțiune în procesul de schimb. Ca rezultat, se produce moartea celulară și descompunerea proteinelor conținute într-o cantitate mare de lentile. Dezvoltarea cataractei la pisici, ale cărei simptome sunt inițial greu de observat, nu deranjează animalele mult timp și nu le afectează comportamentul. Și numai un proprietar atent poate observa într-o bună zi că animalul de companie a început să vadă prost, iar organele de atingere, miros și auz îl ajută să navigheze în spațiu. Singurul semn evident că o pisică are cataractă este o culoare a elevului modificată..

Cum arată o cataractă la o pisică la o inspecție mai atentă - puteți viziona videoclipul:

Tipuri de cataractă la pisici, pisici și câini

Cataracta la pisici, ca multe alte afecțiuni, este de mai multe tipuri:

 • congenital;
 • dobândit.

Cataracta congenitală la o pisică, al cărei tratament este extrem de dificil, se dezvoltă încet în stadiul embrionar. Nu se cunosc motivele exacte ale acestui fenomen, dar cel mai adesea otrăvirea severă, infecția cu viermi și infecțiile transferate de o femeie însărcinată și perturbarea formării fătului sunt vinovatul. Cu toate acestea, este posibil ca o pisică sănătoasă să poată aduce și descendenți cu patologie a lentilelor..

Forma dobândită a bolii implică progresia ei rapidă și apare de obicei ca urmare a leziunilor oculare sau capului, a infecțiilor, a tratamentului hormonal pe termen lung. Cataracta la animale care afectează ambii ochi se dezvoltă adesea în forme complicate de diabet. Cataracta senilă este cea mai frecventă la pisici, ale căror simptome sunt mai pronunțate, iar tratamentul este aproape imposibil.

În plus, se distinge o adevărată anomalie, în care atât partea interioară a ochiului (parenchimul), cât și capsula lentilei sunt deteriorate, și o falsă (pseudopatologie), când suprafața globului ocular se inflamează și se acoperă cu o acoperire cenușie tulbure.

După etapa de dezvoltare

În funcție de stadiul de dezvoltare a bolii, boala este clasificată în următoarele etape:

 1. Iniţială. Când totul abia începe, atunci înnorarea are loc de-a lungul marginilor. Viziunea cade puțin, animalul de companie nu vede margini clare, dar totuși distinge obiectele.
 2. Imatur. Mijlocul obiectivului devine tulbure. Vederea scade, imaginea este neclară.
 3. Matur. Întregul obiectiv devine tulbure. Animalul distinge acum doar lumina sau întunericul, nu vede niciun obiect, chiar și contururile încețoșate.
 4. Prea copt. Ultima etapă, în care animalul nu mai este ceva care nu mai face distincție între zi și noapte, dar nu vede nimic. Lentila animalului se prăbușește, dezintegrându-se în fibre.

Motivele apariției

Patologia apare atunci când o masă imensă de substanțe organice (proteine, colesterol, grăsimi) și anorganice (fosfor, potasiu) se acumulează în cristalin pe fundalul unei scăderi a masei lichidului. Din cauza acestor tulburări, celulele se transformă, în lumenii formați ca urmare a degenerării lor, o masă dezintegrată se acumulează pe capsulă, care se îngroașă și crește cu celule epiteliale.

Desigur, diverși factori împing și declanșează procesul anormal. Cele mai frecvente și posibile cauze ale cataractei la pisici sunt:

 1. In varsta. Cel mai frecvent motiv. Pentru ca obiectivul să rămână transparent, este necesar ca procesele metabolice din interiorul acestuia să nu se oprească și să nu fie deranjate. De asemenea, este necesar un raport special de proteine, minerale și apă. Metabolismul încetinește odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care lentila începe să se înnoreze.
 2. Congenital. Acest lucru se întâmplă dacă o pisică însărcinată a avut boli infecțioase, paraziți sau a fost tratată cu medicamente fără a consulta un medic veterinar.
 3. Traumatic. Poate fi fie o lovitură și o vânătăi, fie o contuzie..
 4. Tulburări metabolice. Din cauza lui, se dezvoltă atât de multe boli la un animal! Aceasta este obezitatea, urolitiaza, diabetul zaharat și bolile endocrine. Cataracta nu face excepție, se dezvoltă și din cauza metabolismului necorespunzător. Prin urmare, chiar și la un animal de companie tânăr, schimbările oculare pot începe dacă este hrănit dezechilibrat, alternând între alimentele naturale și cele industriale
 5. Utilizarea prea lungă sau necorespunzătoare a medicamentelor. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să te auto-medichezi. Șansa de a-ți face rău animalului de companie este mult mai mare decât faptul că tu însăși îl vindeci.
 6. Alte boli oculare la pisici și câini. Se duc la obiectiv, lovindu-l. De exemplu, o creștere banală a presiunii intraoculare (glaucom) duce la rănirea cristalinului, ca urmare a căreia se dezvoltă cataracta la pisici și câini.

Predispoziția la cataractă după rasă

Frumusețile persane și exotice cu părul scurt suferă cel mai mult de înnorarea lentilelor. Mai rar, boala este înregistrată la britanici și scoțieni. Dar mestizii (adică reprezentanții învechiți) au în general cazuri izolate de cataractă.

Animalele de companie vechi, după 8-9 ani, încep și ele schimbări similare..

Simptome și tratament

Simptomele cataractei la pisici sunt greu de ratat. Este suficient doar să-ți privești animalul în ochi. Când lentila devine tulbure, în loc de o pupilă neagră (care este de fapt o gaură, al cărei diametru se modifică sub acțiunea mușchilor), este vizibilă o pată lăptoasă. Turbiditatea se observă imediat, așa că, indiferent de vârsta mustății, examinați-o singur și nu uitați să vizitați medicul veterinar.

Tratamentul cataractei la pisici și câini trebuie efectuat sub supravegherea unui medic veterinar! Nu există metode „ale bunicii” bazate pe „indicațiile bunicului” cu ierburi, ochi de liliac, picioare de pui și salivă de dragon roșu. Toate aceste medicamente miraculoase nu vor ajuta, iar utilizarea lor va afecta numai animalul. Înainte de a oferi ceva animalului de companie, întrebați medicul veterinar!

De obicei, medicul prescrie picături speciale în fazele incipiente. Dar, pe lângă picături, sunt necesare și alte medicamente, astfel încât medicul veterinar întocmește un regim de tratament cuprinzător. El descoperă cauza și, dacă este posibil, o înlătură și consecințele după aceasta. Dacă a existat o tulburare metabolică, atunci dieta animalului se schimbă. Dacă, totuși, s-a dezvoltat diabetul la o pisică sau câine, atunci scapă de el. Helminths - departe. Se caută procese inflamatorii latente. În general, un medic veterinar calificat nu va prescrie doar câteva picături, ci va încerca să excludă tot ceea ce poate duce la recidivă.

Dacă picăturile nu au ajutat sau dacă cataracta a „mers” prea departe, atunci intervenția chirurgicală va ajuta. Microchirurgia oculară nu se face în fiecare clinică veterinară. Acest lucru necesită echipamente moderne. Și medicul trebuie să aibă experiență. Prin urmare, dacă animalul de companie are nevoie de o operație, atunci, din păcate, va trebui să meargă într-un oraș mare unde este posibilă o astfel de intervenție chirurgicală..

Din păcate, picăturile și vitaminele opresc doar dezvoltarea cataractei la o pisică, dar nu o pot vindeca complet. Rar poți face fără intervenție chirurgicală.

Se efectuează sub anestezie generală, deoarece pot apărea diverse complicații. Perioada de recuperare postoperatorie constă în terapia medicamentoasă și observarea atentă a animalului de companie: trebuie să excludeți iluminarea puternică și să vă asigurați că pisica nu își rănește capul, nu se zgârie la ochi etc. În timpul intervenției chirurgicale, este posibil să îndepărtați o parte a lentilei sau să o înlocuiți complet cu un duplicat artificial.

Cataracta la pisici

Cataractă la o pisică veche

Prevenirea cataractei

Reguli de bază pentru prevenirea cataractei la pisici:

 1. Preveniți rănirea animalelor de companie.
 2. Țineți evidența a ceea ce și cum vă hrăniți mustața. Fără alternanță sau amestec de alimente uscate și naturale. Nu hrăniți animalul numai cu alimente proteice. Nu uitați de raportul dintre proteine, carbohidrați și grăsimi din dieta animalului de companie. Apa trebuie să fie întotdeauna curată.
 3. Consultați-vă medicul veterinar cel puțin o dată pe an. Examinările preventive și donarea de sânge vor ajuta la detectarea oricărei patologii în timp. Diabetul zaharat la o pisică poate juca o glumă crudă. Animalul va orbi foarte repede, dar este posibil să vindeci un animal de companie, spre deosebire de o persoană cu diabet! Principalul lucru este să începeți tratamentul cât mai devreme posibil și să nu începeți boala..
 4. Rulați viermi în mod regulat. Vaccinați în funcție de vârstă.
 5. Nu vă auto-medicați! Orice medicament este administrat animalului numai după consultarea cu un medic veterinar, fără a depăși doza și fără a crește singur cursul tratamentului.!
 6. Asigurați-vă că vă tratați animalul dacă îi doare ochii (conjunctivită la pisică, keratită sau altceva, nu contează, dacă nu vindecați ochiul acum, îl puteți pierde foarte repede).

Dacă, în ciuda respectării tuturor instrucțiunilor pentru îngrijirea animalului, o cataractă s-a format totuși la pisică, tratamentul la domiciliu este posibil doar cu observarea regulată de către un medic veterinar și respectarea strictă a terapiei prescrise.

Când un singur obiectiv este acoperit cu un voal, totul nu este atât de rău. Și chiar și o situație în care o pisică are o cataractă la ambii ochi nu este fatală. La urma urmei, pisicile, chiar complet orbe, pot naviga în spațiu cu ajutorul senzațiilor tactile, a mirosului excelent și a auzului subtil. Datorită îngrijirii și ajutorului proprietarului, animalele se recuperează rapid din pierderea vederii și se adaptează la noile condiții, trăind liniștit restul vieții lor.

Dacă mai aveți întrebări despre simptomele și tratamentul cataractei la pisici - întrebați-le în comentarii, cu siguranță vă vom răspunde!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cataracta la pisici, pisici și câini