Cataracta la pisici: simptome și tratament

O privire clară atentă a unui animal de companie nu este doar frumoasă, ci și indicativă: o pisică nesănătoasă privește lumea cu ochi plictisitori, pufosi și obosiți. Unul dintre dușmanii ochilor strălucitori este cataracta la pisici. Această boală este dificil de tratat și duce adesea la completare orbire, și, prin urmare, este important să observați boala cât mai curând posibil și să căutați ajutor în timp util.
Înnorarea lentilelor sau cataracta la o pisică este o schimbare în structura lentilei care împiedică lumina să ajungă la retină. Lentila este ca o capsulă: o coajă în care au loc procese chimice complexe. Pentru ca celulele din lentilă să funcționeze, acestea trebuie să fie hrănite și capabile să scape de substanțele procesate. Acest proces se realizează datorită fluidului intraocular care înconjoară lentila..
Dezvoltarea cataractei are loc dacă procesul metabolic este întrerupt din orice motiv: celulele mor, proteinele se descompun, care este mai mult în cristalin decât în ​​orice alt organ. Simptomele timpurii ale cataractei la pisici sunt, din păcate, foarte greu de observat. Multă vreme, comportamentul pisicii rămâne neschimbat, până când într-o zi proprietarul începe să bănuiască că animalul de companie nu vede bine. Dar, deoarece pisicile sunt ghidate, bazându-se nu doar pe vedere, ci și pe senzații tactile, miros și auz, este dificil să observăm chiar și o scădere semnificativă a vederii. Există doar un singur simptom evident al cataractei la o pisică - o schimbare a culorii elevului. Ochiul devine plin de noroi, parcă acoperit cu un film albicios.
Cataracta poate fi dobândită sau congenitală, afectând ambii ochi sau doar unul. Cataracta congenitală la pisici se dezvoltă din cauza anomaliilor în stadiul de formare a embrionilor. Motivul poate fi infecțiile suferite de pisică în timpul sarcinii, otrăvirea, helmintiaza, epuizarea și bolile cronice. Cataracta dobândită este o consecință a unei vătămări oculare sau craniene, a unei infecții, a unei boli sistemice. Cataracta la ambii ochi la pisici este adesea o complicație a diabetului. Cataracta senilă se deosebește - cel mai frecvent tip de boală atât la pisici, cât și la oameni.

Tratamentul cataractei

Din păcate, tratamentul conservator al cataractei la pisici, ca și la om, se reduce la încetinirea proceselor patologice. În aceste scopuri, utilizați picături oftalmice recomandate numai de medicul curant. Uneori este necesară o terapie complexă dacă se constată o boală cronică - terapie care vizează combaterea bolii identificate.
Există multe rețete populare pentru tratarea cataractei. Cu toate acestea, acestea sunt ineficiente și nu pot decât să agraveze situația, de aceea este necesară consultarea cu un medic chiar dacă „rețeta bunicii” pare inofensivă.
Tratamentul chirurgical al cataractei la pisici este singura modalitate de a scăpa de boală. Cu toate acestea, aceasta este o procedură costisitoare care nu este disponibilă în clinicile veterinare convenționale. Operația este complicată, efectuată sub anestezie generală, perioada de recuperare include nu numai terapia medicamentoasă, ci și observarea atentă a animalului de companie: în niciun caz pisica nu trebuie să se lovească de cap, să privească o lumină puternică, să se zgârie la ochi etc. Punctul procedurii este că fie o parte a obiectivului este îndepărtată, fie obiectivul este complet înlocuit cu un analog artificial.
Înnorarea unei lentile și chiar a cataractei la ambii ochi ai unei pisici nu este atât de rea pe cât pare. Pierderea vederii pentru o persoană este o tragedie teribilă. Dar pisica are un miros minunat, cele mai fine auz și vibrise sensibile pe labele, botul și sprâncenele, datorită cărora aceste animale se orientează incomparabil mai bine decât oamenii, chiar și-au pierdut complet vederea. Susținută de un proprietar grijuliu, pisica se va adapta rapid la noile condiții și va trăi o viață lungă și fericită..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cataracta la pisici: simptome și tratament