Tot ce trebuie să știți despre castrarea pisicilor

Atunci când încep un pisoi, mulți nu știu de problemele care apar în timpul pubertății unui animal de companie ținut într-un apartament și incapabil să-și satisfacă nevoile naturale. O cale umană de a ieși din această situație este castrarea unui animal.

În acest articol, vom prezenta principalele puncte care afectează eficacitatea acestei operații (de exemplu, la ce vârstă poate fi castrată o pisică, cum să o pregătească în mod corespunzător pentru procedură, care ar trebui să fie îngrijirea pentru ea după ce a fost efectuată) pe care proprietarii trebuie să le cunoască.

Ce este castrarea?

Sterilizarea unei pisici înseamnă efectuarea unei operații de îndepărtare a organelor de reproducere din aceasta, ceea ce va duce la pierderea interesului individului în procesul de reproducere.

Castrarea este o procedură destul de simplă care nu necesită intervenție în cavitate, dar totuși se efectuează sub anestezie generală, care necesită o pregătire specială pentru punerea sa în aplicare..

Pregătirea pentru operație
Pregătirea pentru operație

Trebuie să castrez?

Procedura pentru majoritatea animalelor este opțională și se efectuează pentru a corecta comportamentul lor. Dar, în unele cazuri, castrarea este necesară din motive medicale. De exemplu, atunci când animalele de companie sunt rănite sau au o patologie congenitală. Deci, această procedură este obligatorie pentru pisicile care suferă de criptorhidie..

Se recomandă castrarea bărbaților care locuiesc într-un apartament și nu sunt pe stradă.

La ce vârstă pisicile sunt castrate?

Cel mai bine este să castrați o pisică la 7-9 luni, deoarece animalul de companie este deja suficient de bătrân, a început, dar nu a terminat încă pubertatea. 

Când este complet complet, atunci testosteronul va fi produs nu numai în testicule, ci și în glanda pituitară. Când testiculele sunt îndepărtate la o vârstă fragedă, semnalul de la acestea către glanda pituitară nu este trimis și hormonii sunt produși în cantități foarte mici. Această caracteristică este luată în considerare atunci când se decide la ce vârstă este posibil și necesar castrarea unui animal de companie.

Important! Nu se recomandă efectuarea acestei operații pentru pisici la o vârstă fragedă (până la șapte luni), deoarece acest lucru poate duce la o întârziere a dezvoltării întregului organism și la apariția bolilor sistemului genito-urinar..

Cele de mai sus nu înseamnă că animalul nu poate fi sterilizat după nouă luni. Puteți, dar trebuie să știți la ce vârstă este mai bine să faceți acest lucru pentru a nu dăuna sănătății animalului de companie.

Se crede că consecințele castrării depind în mare măsură de vârsta pisicii: cu cât este mai în vârstă, cu atât sunt mai grave consecințele acestei operații pentru el..

Atenţie! Animalele cu vârsta peste șapte ani sunt castrate numai din motive medicale, deoarece au dificultăți de tolerare a anesteziei și procedura poate fi fatală pentru ele.

Înainte de a decide să castreze o pisică în vârstă, proprietarii ei ar trebui să știe că comportamentul animalului de companie se va schimba după aceasta, dar cel mai probabil nesemnificativ. El poate continua să marcheze teritoriul, doar mirosul nu va mai fi atât de puternic.

Pisică bătrână
Pisică bătrână

Pregătirea pentru operație

Operația este periculoasă pentru animalele cu imunitate slabită. Prin urmare, în primul rând, pisica trebuie să fie sănătoasă, activă, cu un apetit bun. În plus, trebuie să pregătiți corect animalul pentru operație, care include:

 • inspecție preliminară - efectuată de un medic veterinar pentru a determina starea de sănătate și a exclude contraindicațiile operației;
 • vaccinare - cu 3-4 săptămâni înainte de operație, trebuie administrate toate vaccinările necesare;
 • tratament pentru purici, păduchi, viermi - realizat cu 3 săptămâni înainte de data preconizată a procedurii;
 • regim de post și băut - nu dați mâncare cu 12-16 ore înainte de operația programată și nu mai opriți apa potabilă cu 2 ore înainte de ora programată.

Tipuri de castrare

În practica veterinară, există metode chirurgicale (operative) și non-chirurgicale (alternative) de influențare a testiculelor unui animal..

Orice metodă chirurgicală de castrare se caracterizează prin unele nuanțe în tehnica operației, dar toate sunt efectuate sub anestezie.

Există următoarele metode chirurgicale de castrare:

 • sângeroasă - se efectuează în două moduri: închis (membrana vaginală a testiculelor împreună cu cordonul spermatic este tăiată numai după aplicarea unui fir chirurgical) și deschisă (se face o incizie în scrot și membrană vaginală, testiculele și anexele sunt tăiate prin bandajarea cu o ligatură, răsucirea sau sfâșierea cordonului);
 • fără sânge - atunci când se utilizează această metodă, scopul principal este de a bloca fluxul sanguin în testicule și inervația lor. Corzile spermatice sunt zdrobite cu o pensă specială și după patru luni se atrofiază..

Metodele non-chirurgicale de castrare fără îndepărtarea testiculelor includ:

 • iradiere - implică efectul radiației gamma asupra testiculelor unui animal. Doza este determinată individual, concentrându-se pe dimensiunea și vârsta animalului de companie;
 • contracepție medicală - substanțele pe bază de acetat de megestrol sunt introduse în organism prin injecție sau sub formă de tablete, care suprimă dorința sexuală;
 • castrare chimică temporară - suprimarea funcției de reproducere a pisicilor cu posibilitatea refacerii sale ulterioare. Un implant de tip Suprelorin este introdus sub pielea animalului de companie, care include desporelin, care reduce dorința sexuală pentru o lungă perioadă de timp.
Desporelin
Desporelin

Oricare dintre metodele de mai sus poate fi aplicată în practică, dar totuși cea mai fiabilă dintre ele este castrarea chirurgicală, care se referă în prezent la operații obișnuite în medicina veterinară..

Cum este castrarea?

Castrarea se efectuează fie într-o clinică veterinară, fie acasă.

Decizia cu privire la locul și în ce condiții de castrare a unei pisici este luată de proprietarul animalului de companie..

Efectuarea procedurii acasă are următoarele avantaje:

 • vă permite să salvați pisica de riscul de a contracta infecții după contactul cu alte animale;
 • nu este nevoie să pierdeți timpul călătorind la și dinspre clinică;
 • este mai ușor pentru o pisică să se îndepărteze de anestezie acasă în condițiile obișnuite și sub supravegherea proprietarului acesteia.

Dezavantajele castrării unei pisici acasă sunt: ​​lipsa de sterilitate și dispozitive de resuscitare - un cost mai mare decât în ​​clinică.

În ceea ce privește avantajele efectuării unei operații într-o clinică, se poate observa că, în acest caz, sunt create toate condițiile necesare pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale, iar prețul serviciilor este mai mic decât atunci când sună un medic veterinar acasă. Dezavantajul procedurii de sterilizare a unei pisici în clinică este pierderea de timp și bani la livrarea animalului de companie la medicul veterinar și apoi înapoi acasă.

Castrarea unei pisici este o operație destul de rapidă (durează 5-25 de minute), care are loc prin efectuarea unui număr de acțiuni de către medic, cum ar fi:

 • selectarea și administrarea anesteziei;
 • îndepărtarea excesului de vegetație, tratamentul locului chirurgical;
 • implementarea pe scrot cu un bisturiu de mici incizii longitudinale;
 • îndepărtarea alternativă a testiculelor din scrot și legarea cordonului spermatic cu fire puternice autoabsorbabile pentru a evita sângerarea;
 • tăierea conductelor seminale, îndepărtarea completă a testiculelor din scrot;
 • uscarea plăgii și tratarea acesteia cu un spray pe bază de antibiotice. De regulă, inciziile scrotale nu sunt suturate, se vindecă bine singure.

După operație, rămâne o mică cicatrice, a cărei lungime este de aproximativ doi centimetri.

Operațiune
Operațiune

Îngrijirea postoperatorie

Cerințele generale pentru îngrijirea postoperatorie sunt următoarele:

 • trebuie să pregătiți un loc cald, retras, pentru a vă relaxa, deoarece pisica va avea frisoane după procedură;
 • este interzisă așezarea animalului într-un loc ridicat (este mai bine să-l așezați pe podea), deoarece după operație, coordonarea mișcărilor va fi afectată;
 • apropiați tava de locul de odihnă și scoateți umplutura din ea, astfel încât să nu înfundați rana;
 • aplica un guler elizabetan, dacă animalul de companie încearcă să lingă rana.

În timpul operației cu anestezie locală, animalul este conștient. După finalizarea acestuia, proprietarul trebuie să trateze cusătura animalului cu antiseptice și să curețe tava de fiecare dată după ce a folosit-o.

După anestezie generală, pisica va dormi o vreme, iar după trezire va deveni slabă și dezorientată în spațiu până când efectul anesteziei se va termina complet. În această perioadă, proprietarul nu trebuie să lase animalul de companie nesupravegheat..

Prima hrănire nu trebuie să fie mai devreme de 8 ore după operație, în timp ce alimentele trebuie să fie ușoare și în cantități mici.

Important! Dacă animalul de companie are o temperatură corporală ridicată, dificultăți de respirație, apar edeme și alte simptome suspecte, atunci trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.

Un punct important după operație este îngrijirea nutriției corecte a bărbaților castrați.. Dacă pisica mănâncă furaje gata preparate de înaltă calitate pentru animale castrate, atunci trebuie să vă asigurați că consumă o cantitate suficientă de lichid.

Vitamine pentru pisici castrate
Vitamine pentru pisici castrate

Când hrăniți un animal de companie cu hrană naturală, este necesar să introduceți vitamine speciale pentru pisicile castrate, care sunt vândute sub formă de complexe multivitamine..

Pro și contra ale castrării

Avantaje ale castrării:

 • masculul nu mai marchează teritoriul;
 • pisica pierde agresivitatea, devine mai liniștită;
 • probabilitatea ca animalul să scape din casă este semnificativ redusă;
 • protejează animalul de companie de o serie de boli, cum ar fi prostatita, adenomul de prostată, tumoarea de prostată;
 • infecția cu infecții periculoase este prevenită;
 • vârsta de viață a animalului crește.

Contra acestei proceduri:

 • riscuri anestezice ridicate- 
 • este posibilă apariția urolitiazei;
 • există riscul infectării plăgii postoperatorii;
 • activitatea animalului poate scădea, ceea ce duce la formarea excesului de greutate și, la rândul său, crește probabilitatea de a dezvolta boli ale sistemului cardiovascular.

Concluzie

Acest articol oferă informații despre care proprietarii trebuie să știe cine, din diferite circumstanțe, decid să-și castreze animalul de companie. Posesia acestor cunoștințe va ajuta la minimizarea consecințelor postoperatorii pentru pisica lor iubită..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tot ce trebuie să știți despre castrarea pisicilor