Râia demodectică la pisici: simptome și tratament la domiciliu

Rasa demodectică la pisici este o boală parazitară cauzată de Demodexes. Acești acarieni sunt împărțiți în 2 tipuri. Primii trăiesc în foliculii de păr, iar al doilea parazitează în stratul exterior al pielii animalului. Paraziții au dimensiuni microscopice, deci nu este posibil să le vedeți fără ajutorul unor echipamente speciale. Dacă se constată simptome de demodicoză, este recomandat să luați pisica la medicul veterinar pentru a confirma diagnosticul și a prescrie tratamentul corect.

1 Ce este această boală

Acarian subcutanat

Acarienii microscopici subcutanati, care cauzeaza dezvoltarea demodicozei, sau scabia felina, sunt prezenti pe corpul fiecarei pisici in numar mic. Acestea fac parte din grupul de paraziți oportunisti. Căpușele încep cel mai adesea să se înmulțească rapid atunci când un animal este infectat cu viermi, nutriție de calitate slabă și deficit de vitamine.

Experții împart scabia felină în 2 tipuri:

 1. unu. Primar. Boala apare la pisicile cu apărare corporală slăbită..
 2. 2. Secundar. Boala se dezvoltă pe fondul oricărei patologii a pielii.

Există mai multe tipuri de scabie felină:

 1. unu. Generalizat. Boala este dificilă, animalul bolnav are leziuni extinse ale pielii.
 2. 2. Minor. În ceea ce privește simptomele, acest tip este foarte similar cu generalizat. Pisicuțele sunt infectate cu acesta în timp ce sunt încă în pântecele pisicii..
 3. 3. Localizat. O formă ușoară de scabie felină, care de cele mai multe ori nu necesită medicamente. Semnele sale caracteristice dispar de la sine în medie în câteva luni..

Perioada de incubație a demodicozei este lungă, uneori durează câțiva ani. Boala se manifestă cel mai adesea cu o slăbire puternică a sistemului imunitar al animalului. Scabia felină se dezvoltă adesea la animalele de companie tratate cu corticosteroizi..

Pisicile de orice rasă și categorie de vârstă sunt susceptibile la demodicoză. Dar pisicile birmaneze și siameze sunt expuse riscului..

2 Semne generale de demodicoză

Scabia felină afectează unele zone ale pielii animalului tău.. În cazuri avansate, aproape întregul corp al animalului suferă. Simptome tipice care apar în stadiul inițial al demodicozei, proprietarul poate detecta acasă.

Următoarele simptome sunt comune tuturor tipurilor de scabie felină:

 • inflamația ganglionilor limfatici;
 • apariția unor pete chele în regiunea membrelor și a botului;
 • focile în habitatele paraziților (atunci când sunt apăsate, apare puroi din ele);
 • mâncărime severă;
 • roșeață a pielii;
 • o erupție roșie palidă (pe măsură ce boala progresează, puroiul începe să curgă din zonele afectate);
 • răni sângerante;
 • scăderea apetitului sau lipsa acestuia.

Când apar primele simptome ale unei boli, un animal de companie cu patru picioare trebuie prezentat unui medic veterinar. Tratamentul demodicozei se efectuează cel mai adesea acasă, dar este foarte descurajat să recurgeți la consumul de medicamente fără a consulta mai întâi un specialist.

3 Tratament la domiciliu

Pentru orice tip de demodicoză, se recomandă utilizarea șampoanelor specializate, care curăță eficient linia părului unui animal de companie cu patru picioare.. Cel mai adesea, medicii veterinari recomandă utilizarea unor medicamente numite "Doctor" sau "Elită". Compoziția lor include componente care ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute, la eliminarea peelingului și a crustelor de pe corpul animalului.

Se recomandă tratarea zonelor afectate ale pielii cu clorhexidină. După procedură, este necesar să ștergeți pielea cu o bucată de pânză de bumbac.

În cazurile avansate, acestea recurg la utilizarea medicamentelor. Medicii veterinari recomandă tratarea unei pisici cu diverse unguente și spray-uri (Amidel-gel, Tsidem, Tsiteal). Durata utilizării medicamentelor și doza sunt calculate de către specialist în mod individual.

O soluție uleioasă, cum ar fi Micodemicidul, poate ajuta la vindecarea rănilor care sângerează pe corpul unui animal de companie.. Ca terapie suplimentară, medicii veterinari prescriu deseori suplimente de vitamine și imunostimulante pentru pisică pentru a crește funcția de protecție a corpului..

Dacă o infecție secundară sa alăturat demodicozei, atunci este necesar un curs de antibiotice. Cel mai adesea, experții recomandă utilizarea unui spectru larg de medicamente, cum ar fi Amosin sau Amoxicilină. Cu tipul generalizat de demodicoză, medicii veterinari dau adesea animalelor de companie injecții intramusculare de Cydectin.

Este necesar să dezinfectați toate bolurile și patul animalului de companie cu patru picioare pentru a elimina riscul de reinfecție. O pisică are nevoie de odihnă completă acasă.. Raza demodectică nu se transmite oamenilor, dar este periculoasă pentru alte animale, prin urmare, în timpul tratamentului unei pisici bolnave, este necesar să o protejați de comunicarea cu alte animale de companie. Dacă înainte de boală animalul de companie avea acces gratuit la stradă, atunci nu merită să-l lăsați să iasă din casă până când nu își revine complet.

Terapia complexă aduce rezultatele dorite în aproximativ câteva luni, cu respectarea strictă a tuturor recomandărilor medicului veterinar. Mai mult, durata tratamentului depinde de tipul și gradul bolii, uneori poate dura luni sau chiar mai mult de un an..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Râia demodectică la pisici: simptome și tratament la domiciliu