Scabie mâncărime la câini: simptome și tratament

Mâna sarcoptică sau scabia mâncărime la câini este o infestare parazitară cauzată de acarienii mici din genul Sarcoptes canis. Boala în sine nu este prea periculoasă și poate fi ușor tratată dacă este oportună. Dar în cazul în care etapa inițială este ratată, râia sarcoptică poate duce la consecințe grave, până la moartea animalului de companie din cauza infecțiilor secundare. Cum să tratezi scabia la un câine și cum să detectezi o boală chiar la începutul dezvoltării?
Toate animalele de companie suferă de râie sarcoptică, indiferent de starea generală, vârstă și rasă. Cel mai adesea, căpușele ajung pe haina câinelui în timpul contactului cu un animal infectat. Dar există și o „soluție”: căpușele supraviețuiesc în mediul extern timp de aproximativ două săptămâni, pot fi pe hainele unei persoane, pe sol și pe iarbă, pe un așternut comun sau pe pieptene. Scabia mâncărime la câini provoacă simptome la 2-3 săptămâni după introducerea parazitului în epidermă. Perioada de incubație poate fi scurtată la câteva zile dacă animalul de companie are pielea sensibilă și / sau dacă câinele a fost atacat de mulți paraziți.

La microscop

Cei mai mici paraziți rotunziți, cu o dimensiune mai mare de 0,5 mm, pătrund în piele, roșind pasaje și tuneluri. Se hrănesc cu particule ale dermei, capabile să se reproducă doar pe corpul „gazdei”. Dacă câinele este găsit acarianul scabiei, tratamentul trebuie început imediat, deoarece acești paraziți se înmulțesc foarte repede, „ocupând” toate zonele noi ale pielii. În interiorul pasajelor, femela depune până la 60 de ouă pe parcursul întregului ciclu de viață, care durează aproximativ două luni!

Simptome de scabie

Proprietarii rareori acordă atenție primelor simptome ale scabiei la câini: „Gândește-te, o mică pată roșie. O sa treaca ... ". Dar pata crește treptat, mănâncă mult, devine roșie și se umflă. Primele puncte roșii apar în zonele cu părul scurt și pielea subțire, unde acarienii pot pătrunde mai ușor. Fără tratament, scabia la câini se răspândește pe tot corpul, o erupție roșie acoperă abdomenul, urechile, partea inferioară a spatelui, șoldurile, pieptul.
Scabia provoacă mâncărimi violente, insuportabile. Animalul mănâncă în mod constant, deteriorând pielea cu dinții și ghearele, se rostogolește pe podea, își freacă părțile laterale de pereți. Pustule, ulcere se formează pe piele, fistule, uscarea crustelor și solzilor. Atunci când un acarian de scabie la câini prezintă simptome în toată splendoarea sa, animalul de companie începe să devină chel abundent, iar pielea sa se îngroșă, acoperită cu un strat keratinizat de o nuanță nefiresc de gri sau roșiatică. Bacteriile pătrund în zgârieturile adânci, care nu se vindecă, ceea ce complică semnificativ tratamentul scabiei la câini. Animalul de companie își pierde pofta de mâncare, apare nervozitatea, somnul se înrăutățește, temperatura corpului crește cu 1-2 grade.

Precauții

Acarienii mâncărimi, care provoacă afecțiuni la câini, se pot hrăni și se pot reproduce numai cu aceste animale. Pe pielea umană, ei mor treptat de foame, nu sunt capabili să roască tuneluri adânci și nu sunt capabili de reproducere. Cu toate acestea, dacă un acarian al scabiei se găsește la un câine, tratamentul trebuie făcut cu mănuși. Aceasta este o măsură preventivă împotriva râiei pseudosarcoptice, o reacție alergică la prezența paraziților: pielea de la locul mușcăturii devine roșie, se formează umflături și apare o erupție în jurul plăgii. Scabia nu se transmite de la câine la persoană: o dată pe pielea umană, acarienii mor singuri în decurs de 7-14 zile. Tratamentul nu este necesar, în afară de simptomatic (ameliorând mâncărimea).
Dar animalele de companie sănătoase trebuie protejate împotriva unui câine infectat cu căpușe. Apartamentul este tratat cu abur sau cu un agent antiparazitar. Animalele sănătoase sunt prevenite, chiar dacă proprietarul este sigur că pericolul de infecție este minim.

Diagnostic și tratament

Simptome asemănătoare cauzei sarcoptiei căpușă subcutanată la câini (demodicoză), diverse infecții bacteriene, ciuperci. Mâncărimea severă poate fi o manifestare a unei reacții alergice acute la alimente. Prin urmare, asigurați-vă că consultați medicul veterinar înainte de a cumpăra medicamentul pentru scabia câinilor, sugerat cu ajutor de un consultant la un magazin de animale de companie. Cu o afecțiune, mai ales într-un stadiu incipient, puteți face față singur. Cu toate acestea, dacă ipotezele se dovedesc a fi greșite, timpul se va pierde..
Pentru a confirma sau a nega diagnosticul, medicul va prelua material din zona afectată a pielii. Dar destul de des (aproximativ 40% din cazuri), tratamentul scabiei la câini este amânat din cauza rezultatelor fals negative ale analizei: paraziții mici care au pătruns adânc sub piele nu pot fi detectați sau pur și simplu nu apar în zona din care a fost luată răzuirea. Este important să insistați ca medicul să efectueze mai multe răzuiri din diferite zone ale pielii, ceea ce va permite aproape sigur diagnosticarea corectă pentru prima dată..
În stadiul inițial al scabiei mâncărime la câini, tratamentul se reduce la tratarea animalului de companie cu un medicament care ucide paraziții. De exemplu, selamectina, care face parte din picături "Bastion". Tratamentul se efectuează de două ori (la greabăn, întinzând lâna), cu un interval de trei săptămâni. Sau „Avocat”, de două ori la fiecare 28 de zile. Dacă vorbim despre câteva pete, eficacitatea este de 100%. Aceleași remedii pot fi folosite ca profilaxie împotriva râiei sarcoptice: o căpușă prinsă pe pielea unui câine tratat nu va avea nicio șansă..
Dacă medicul veterinar are o întrebare: "Scabie la câine, cum să tratezi?" există un singur răspuns - ivermectina, poate merita să contactați alt specialist. Ivermectina este 100% eficientă (motiv pentru care mulți medici o adoră), dar este extrem de toxică. Efectele secundare includ stop respirator, bradicardie, convulsii, pierderea cunoștinței etc. Scabia mâncărime, cu excepția cazurilor foarte avansate, poate fi vindecată prin mijloace mai ușoare.
În cazurile severe, medicamentele pentru mâncărime și antibioticele sunt prescrise pentru a reduce numărul de bacterii patogene. La nivel local: unguente antiinflamatoare și antibacteriene, emulsii. Pentru ca medicamentul să funcționeze mai eficient, înainte de procesare, părul este tăiat în jurul plasturilor chel și piepteni, iar apoi animalul de companie este scăldat cu șampon Peroxiderm. Plus același „Avocat” sau „Cetate” pentru a ucide căpușele (2 zile după scăldat).
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Scabie mâncărime la câini: simptome și tratament