Cum să ai grijă de un pisoi mic?

Îngrijirea adecvată a unui bulgăru mic, a unui pisoi, necesită o abordare competentă a părții noului proprietar.

Ar trebui să fii pregătit pentru anumite dificultăți care pot apărea în procesul de obișnuire a unui nou chiriaș cu condițiile unui apartament sau a unei case, precum și să monitorizezi sănătatea și igiena copilului.

Instructiuni de siguranta

Principala grijă într-un apartament este de a asigura o siguranță completă pentru noul chiriaș. În pereții oricărei case și spații deschise pe stradă, un animal de companie mic se poate ascunde în diferite pericole. Înainte de a aduce un pisoi în casă, trebuie să vă asigurați că apartamentul nu are următoarele condiții negative:

Lumânare aprinsă
Lumânare aprinsă
 1. Deschideți ferestre și balcoane din care un pisoi mic poate cădea din curiozitate, fie ajungând la o pasăre care zboară pe lângă.
 2. Sârme electrice demascate care pot provoca un șoc electric fatal atunci când se joacă și mușcă.
 3. Piese proeminente de mobilă. Pisoii, diferiți în ceea ce privește jucăușul, pot să nu calculeze traiectoria săriturii lor și să fie răniți pe obiectele interioare ascuțite proeminente.
 4. Aparate de uz casnic izolate de accesul animalelor, mai ales o mașină de spălat, în tamburul căreia poate trece neobservată.
 5. Deschide focul sub formă de șemineu sau lumânări - un mare pericol pentru pisoii curioși. Este recomandabil să se izoleze animalul de o astfel de problemă pe cât posibil..
 6. Toate obiectele mici ascuțite: cuțitele, furculițele, ace și altele ar trebui să fie ascunse accesului noului chiriaș.
 7. Produsele chimice de uz casnic sunt periculoase, medicamente, condimente și orice fel de detergent. Astfel de formulări sunt pline de otrăviri severe pentru pisoi, care sunt fatale. Acest lucru se aplică și plantelor de interior, dintre care unele sunt otrăvitoare pentru animale..

Ușile pot fi considerate ca surse suplimentare de amenințare. Pisoii la o vârstă fragedă nu diferă încă în coordonare suficientă și nu au un sentiment suficient de dezvoltat de autoconservare. Noul proprietar ar trebui să deschidă și să închidă ușile la început, asigurându-se că pisoiul nu stă în spatele lor. Același lucru este valabil și pentru asamblarea și demontarea mobilierului..

Jucați pisoi
Jucați pisoi

Hrănire

Pe lângă asigurarea siguranței, o condiție importantă pentru păstrarea unui pisoi într-un apartament este hrănirea corectă a acestuia, care va contribui la o creștere și dezvoltare armonioase. Indiferent de metoda aleasă de hrănire a bebelușului, proprietarul trebuie să cunoască lista alimentelor care sunt strict interzise pentru hrănirea unui pisoi:

 • Laptele vacii;
 • carne de porc sub orice formă, inclusiv untură;
 • carne de rață și de gâscă;
 • oase ale oricăror animale;
 • alimente afumate, sărate și dulci;
 • cârnați, indiferent de tipul său, cârnați;
 • albus de ou;
 • peşte;
 • leguminoase și cartofi.

Dieta animalului trebuie să fie echilibrată, iar numărul de hrăniri este calculat în funcție de vârsta bebelușului. Pisoii foarte tineri trebuie hrăniți cu formule speciale care înlocuiesc laptele matern.

MMM gustos! ..
- MMM gustos!..

Cei mai mulți proprietari preferă formulări de furaje gata preparate care pot fi administrate de la o vârstă fragedă. Odată cu alimentația naturală, următoarele alimente pot fi prezente în dieta pisicilor:

 • pui fiert;
 • cantități mici de măruntaie;
 • carne de vită, congelată crudă;
 • gălbenuș de ou;
 • produse lactate fermentate cu conținut scăzut de grăsimi fără adaos de zahăr;
 • cereale, cu excepția leguminoaselor;
 • legume, crude sau fierte, cu excepția reprezentanților cu amidon.

 Pisoiul trebuie să aibă întotdeauna apă curată de băut disponibilă gratuit. Dacă este necesar, complexele vitaminice prescrise de un medic veterinar pot fi introduse în dieta bebelușului..

Pui fiert
Pui fiert

Îngrijire

Bazele modului de îngrijire a unui pisoi acasă sunt în respectarea constantă a regimului igienic al bebelușului..

Puncte cheie de îngrijire:

 1. Tunderea regulată a unghiilor. Procedura trebuie efectuată cu un instrument special. Dacă proprietarul animalului de companie nu are suficiente abilități, se recomandă să contactați o clinică veterinară. Este absolut imposibil să tăiați zona roz pe ghearele albe ale unui animal mic, deoarece acest lucru va afecta sistemul vascular și sângerări severe. La o vârstă fragedă, tăierea unghiilor este opțională și este efectuată de proprietar, în funcție de rasă..
 2. Curățarea urechilor. Această procedură, ca și curățarea urechilor, nu este plăcută de majoritatea animalelor. Unii pisoi necesită fixare prealabilă înainte de plasare. Cu toate acestea, este necesar să vă curățați urechile, deoarece acest lucru nu numai că va preveni otita medie din cauza eventualelor murdări acumulate, dar va elimina și prezența căpușelor.
 3. Pieptănând haina. Acest punct se aplică acelor animale care se disting prin părul lung și gros. Pisicile din aceste rase necesită periaj regulat de la o vârstă fragedă pentru a evita pâslirea și covorașele..
 4. Urmărirea infestării cu purici. Pentru a preveni infectarea unui pisoi cu astfel de paraziți ai pielii, este necesar să-i monitorizăm habitatul și să excludem contactul cu animale necunoscute. De multe ori proprietarul însuși aduce purici pe pantofi la apartament. Metodele moderne de combatere a insectelor, inclusiv utilizarea picăturilor, gelurilor, spray-urilor și șampoanelor, sunt permise mai ales pentru pisoi de la 2 luni în absența reacțiilor alergice și a problemelor evidente de sănătate.
 5. Vaccinarea la timp. Până în momentul în care pisoiul atinge vârsta de șase luni, în viața sa trebuie să li se facă mai multe vaccinări, conform schemei de vaccinare. Nu este de dorit să se evite vaccinările, deoarece imunizarea modernă împotriva virusurilor periculoase va permite animalului să nu se infecteze cu infecții fatale..
Curățarea urechilor
Curățarea urechilor

Adesea, proprietarii acceptă condiția de a-și steriliza animalul de companie. Acest moment este considerat o acțiune umană dacă nu este planificată creșterea animalului. Operația trebuie efectuată într-o clinică veterinară la vârsta animalului sub 1 an, în prealabil, se efectuează o examinare completă cu colectarea biomaterialului pentru cercetare clinică.

Caracteristici de îngrijire

Un pic despre cum să ai grijă în mod corespunzător de un pisoi, în funcție de vârsta bebelușului. Este recomandabil să nu luați animalul de companie într-o casă nouă prea devreme, deoarece la vârsta de 1 lună, pisoii au nevoie de lapte matern și îngrijire constantă a pisicii mamă. Ea îi va învăța abilități și obiceiuri de bază și, de asemenea, va aduce imunitatea la nivelul adecvat prin hrănirea naturală. Furnizarea acelorași condiții pentru hrănirea artificială nu va funcționa.

1 lună

Din păcate, uneori situația se dezvoltă astfel încât pisoiul ajunge într-o casă nouă prea devreme, la vârsta de o lună. Acest lucru se întâmplă de obicei în absența unei pisici mamă, precum și atunci când este imposibil să se efectueze hrănirea naturală..

Acum toate grijile legate de creșterea și dezvoltarea firimiturilor se află pe umerii noului proprietar. Pentru a avea grijă în mod corespunzător de un pisoi de o lună, trebuie să respectați anumite reguli:

 1. Curățați-vă urechile în mod regulat, tăierea ochilor și a unghiilor, dacă este necesar.
 2. Hrănindu-vă pisoiul în mod regulat, în absența dinților, va trebui să injectați alimente lichide cu o seringă. Cerealele lichide vor deveni baza dietei. Laptele de vacă este interzis. Cantitatea de formulă pentru o singură hrănire este calculată pe baza greutății corporale a animalului.
 3. Introducerea alimentelor complementare este treptat necesară, cu toate acestea, este important să vă asigurați că bebelușul dumneavoastră nu mănâncă în exces. Sistemul digestiv imperfect al unui pisoi nu va putea face față unei cantități mari de alimente.
Hrănirea pisoiului
Hrănirea pisoiului
 1. La vârsta de 1 lună, ar trebui să începeți antrenamentul pisoiului în tavă. Cu toate acestea, ar trebui acordată preferință exclusiv umpluturilor naturale. Mineralul este potrivit pentru adulții care nu vor avea dorința de a-l încerca pe gură.

Un punct important pentru un pisoi de o lună este procesul de socializare. Copilul se obișnuiește cu noua sa casă, sarcina proprietarului este să simplifice cât mai mult acest proces și să îl facă în siguranță.

2 luni

La vârsta de 2 luni, apare principalul eveniment important pentru sănătatea bebelușului - vaccinarea primară. Este necesar ca toate condițiile procedurii și îngrijirea ulterioară să fie îndeplinite.

Dieta pisoiului este completată cu alimente complementare sub formă de carne de vită crudă congelată, produse lactate fermentate, cereale, cu excepția leguminoaselor, precum și cantități limitate de măruntaie. La vârsta de 2 luni, pisoiul are pentru prima dată gust de legume fierte și crude.

Dacă pisoiul aparține reprezentanților rasei cu păr lung, ar trebui să obișnuiți deja animalul cu îngrijirea necesară. Periajul regulat nu va fi o procedură urâtă pentru o pisică dacă se face cu atenție de la o vârstă fragedă. Acest lucru se aplică și tăieturii, care este necesară pentru unele rase..

La vârsta de 2 luni are loc formarea activă a gunoiului. Proprietarul trebuie să respecte toată rigoarea în creștere, deoarece în această perioadă devine caracterul viitoarei pisici sau pisici.

3 luni

Dieta la vârsta de 3 luni include alimente pe care pisica le va mânca la maturitate. În cazul în care proprietarul animalului a decis o hrană gata preparată cu furaje prezentate în magazinele pentru animale de companie, până la această vârstă, dieta ar trebui să conțină doar marca selectată de furaje. Utilizarea acestui tip de alimente exclude orice produse naturale din dieta animalului..

Mâncare pentru pisici
Mâncare pentru pisici

Cea de-a treia lună din viața unui pisoi într-o casă nouă este o perioadă de socializare activă, în acest moment proprietarul va trebui să încerce să ofere copilului educația potrivită. Țipetele și abuzul constant, precum și bătaia animalului, sunt complet inacceptabile. Răbdarea și grija sunt principalii ajutători în creșterea copilului.

În caz contrar, pașii pentru îngrijirea unui animal mic rămân aceleași - este necesar să se efectueze o vaccinare suplimentară conform schemei stabilite de medic, precum și să se efectueze îngrijiri igienice regulate ale animalului.

Concluzie

Îngrijirea adecvată a unui pisoi într-o casă nouă depinde nu numai de siguranța acestuia, ci și de creșterea armonioasă, dezvoltarea corectă și comportamentul suplimentar. Un animal mic necesită o nutriție adecvată, educație și îngrijire igienică, care sunt responsabilitatea proprietarului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să ai grijă de un pisoi mic?