Ce vaccinări să faci pentru pisici

După ce a luat o decizie de a avea un animal de companie, o persoană își asumă o mare responsabilitate. Animalul nu trebuie doar să fie hrănit, ci și să-și monitorizeze starea de sănătate. Vaccinarea pisicilor este o procedură necesară pentru fiecare dintre ele, indiferent de habitatul lor (indiferent dacă este o casă sau o zonă adiacentă). Mai mult, fiecare vaccin are propriul scop și se face la un anumit moment..

 • Primele vaccinări pentru o pisică trebuie făcute între 8 și 12 săptămâni. Apoi se efectuează revaccinarea. Vaccinările ulterioare trebuie făcute în același timp. Mai mult, nu este nevoie de revaccinare..
 • La vaccinarea unui pisoi, se acordă atenție faptului dacă mama sa este vaccinată. Dacă da, vaccinul se administrează la 12 săptămâni, dacă nu, la 8.
 • Este mai bine să nu vaccinați pisicile în momentul în care dinții lor se schimbă (vârsta de la 4 la 7 luni).
 • Pentru a evita rănirea viitorilor descendenți, pisica nu trebuie vaccinată cu vaccinuri vii..
 • Înainte de injectare, animalul trebuie să fie supus unui examen veterinar obligatoriu.
 • Este necesar să tratați împotriva paraziților și să viermi pisica înainte de vaccinare. Înainte de a face acest lucru, trebuie să treacă 10 zile de la data procedurii..
 • Vaccinarea se efectuează de către un medic veterinar. Specialistul va vaccina fără consecințe pentru animal.
 • După ce ați vaccinat o pisică, trebuie să monitorizați starea acesteia. Dacă găsiți semne de stare de rău sau alte fenomene nesănătoase, trebuie să vă contactați medicul veterinar.

Aducând aceste puncte de regulă, veți reduce riscul consecințelor după vaccinare..

Revaccinarea prin vaccinare

Revaccinarea înseamnă revaccinarea unei pisici la 21 de săptămâni după administrarea primului vaccin. Este necesar pentru pisoii a căror mamă a fost vaccinată și pentru descendenții unei pisici nevaccinate. Revaccinarea se face pentru a consolida un rezultat durabil și a stabili o imunitate puternică împotriva virusului.

Dacă pisica a fost vaccinată înainte de sarcină, la naștere pisoii au anticorpi temporari împotriva virușilor, care sunt eliminați treptat. Primul vaccin se administrează în momentul în care au început deja să iasă, dar sunt încă prezenți în organism. Revaccinarea se efectuează după îndepărtarea anticorpilor. Nu se face revaccinarea împotriva rabiei.

Deparazitarea înainte de vaccinare

Există o descoperire în imunitatea post-vaccinare. Se caracterizează printr-o boală a unei pisici după vaccin din cauza unui sistem imunitar slăbit. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să fie proglistogizat înainte de procedură. La urma urmei, paraziții pot provoca o scădere a funcțiilor de protecție a corpului și apariția complicațiilor după vaccinare.

Este necesar să vă asigurați că animalul merge la toaletă după o zi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, i se administrează în medie 4 mililitri de vaselină la fiecare 2 ore de 3 ori.

Deparazitarea repetată se efectuează într-o săptămână. Acest lucru se face pentru a elimina larvele și ouăle viermilor. Persoanele coapte mor repede. Vaccinarea poate fi efectuată deja la 10 zile după a doua procedură.

Schema de altoire a pisicilor

Programul de vaccinare pentru o pisică depinde de medicamentul care va fi administrat. În același timp, clinicile rusești acordă preferință producătorilor de medicamente din Olanda (Intervent), Franța (Merial) și SUA (Fort Dodge). Narvak este cel mai popular producător intern.. Numele vaccinurilor pentru pisici și schema de utilizare a acestora sunt după cum urmează:

 • „Tricketul Nobivakt” (Interveniți). Vaccinul are un efect triplu. Datorită ei, imunitatea se dezvoltă împotriva rinotraheitei virale, infecției cu calicivirus și panleucopeniei. Vaccinarea nu are efecte secundare. O doză de medicament se administrează unui pisoi de 12 săptămâni. Vaccinarea de rapel se efectuează împreună cu vaccinarea antirabică după trei sau patru săptămâni. Administrarea ulterioară a medicamentului este necesară în fiecare an. Vă rugăm să rețineți că vaccinul nu este destinat pentru pisoi cu vârsta mai mică de 3 luni.
 • Leukorifelin (Franța). Se compune din părți uscate și lichide. Primul este conceput pentru a proteja animalul de panleucopenie, al doilea - de herpes și calicivirus. Vaccinul nu provoacă reacții alergice și conferă o imunitate puternică împotriva virușilor. Greutatea și rasa pisicii nu sunt luate în considerare la vaccinare. Un mililitru de soluție este injectat sub scapula sau intramuscular. Încep să se vaccineze la 8 săptămâni. O doză repetată de medicament este administrată la o lună după prima. Revaccinarea este necesară în fiecare an. După ce pisoiul are 3 luni, soluția este injectată împreună cu un medicament antirabic.
 • Felovax-4 (SUA). Reduce riscurile pentru sănătate cauzate de viruși precum calicivirusul, panleucopenia, chlamydia și rinotraheida. Deja în a 10-a zi, animalul dezvoltă imunitate împotriva lor. Când este re-vaccinat după o lună, devine mai rezistent. Este suficient pentru cel puțin un an. Medicamentul este utilizat pentru vaccinarea pisicilor de la vârsta de 8 săptămâni. Metoda de injectare este în interiorul mușchiului sau sub piele. Vaccinul diferă de alte medicamente prin faptul că este potrivit chiar și pentru pisicile însărcinate. Cu toate acestea, nu poate fi utilizat cu un medicament antirabic. Se introduce separat.
 • „Multifel-4” (producție internă). Vaccinul oferă imunitate împotriva acelorași viruși ca și Felovax-4. Vaccinarea se face nu mai devreme de 8 și nu mai târziu de 12 săptămâni. După 3 săptămâni, medicamentul este administrat din nou. Imunitatea după prima injecție se stabilește după 2 săptămâni, după a doua - după un an. După ce pisica a fost vaccinată pe an, vaccinarea trebuie efectuată anual.

Fie că pisica are nevoie de vaccinări, fiecare proprietar decide singur. În favoarea lor este faptul că pot reduce riscul de boli la un animal de companie. Dacă o persoană adoptă o abordare responsabilă pentru îngrijirea și îngrijirea animalelor, atunci cu siguranță nu va renunța la unele dintre ele. Vaccinările obligatorii pentru pisici constau într-un complex antiviral care vizează stabilirea imunității împotriva rabiei, bolilor respiratorii și panleucopeniei. În același timp, preparatele pentru vaccinarea pisicilor sunt împărțite în vii și morți..

Clasificarea vaccinurilor

Vaccinurile vii sunt un virus slab. Virușii apatogeni sunt preparați în special pentru inocularea animalelor pentru a slăbi condițiile artificiale sau naturale care se aplică. Deoarece nu sunt capabili să provoace infecții, dar nu își pierd funcția reproductivă, se răspândesc în tot corpul într-un timp scurt, promovând producția de anticorpi. În acest caz, nu există simptome ale bolii. Vaccinurile vii sunt de preferat datorită faptului că imunitatea împotriva bolii devine mai persistentă și mai durabilă decât atunci când se utilizează vaccinuri moarte. Merită să ne amintim că numai cu depozitarea și utilizarea corespunzătoare, vaccinul va fi eficient..

Pericolul cu vaccinurile vii constă în faptul că se pot da înapoi. Acest lucru este posibil în următoarele cazuri:

 • Mutații de origine spontană. Odată ajuns în corpul animalului, virusul își poate schimba structura genetică. În același timp, capacitatea sa de a provoca boli este restabilită, iar pisica începe să se îmbolnăvească..
 • Coinfecția. Acest proces este ingestia simultană a virusurilor din vaccin și din mediu în corpul pisicii. Acest fenomen este rar, dar prezintă un mare pericol pentru animal..
 • Inițial, animalul de companie a slăbit imunitatea. În acest caz, se va îmbolnăvi, deoarece corpul nu va putea face față nici măcar unui agent patogen inactiv..

Având în vedere aceste puncte, virusul viu este cel mai frecvent utilizat atunci când este necesară vaccinarea pisicilor adulte..

Dacă vorbim despre un vaccin mort, atunci înainte ca virusul să fie introdus, acesta este ucis. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie afectat fizic sau chimic. În primul caz, poate fi vorba de temperatură, radiații sau radiații ultraviolete. În al doilea, alcoolul sau formaldehida. După introducere, astfel de viruși provoacă un răspuns din partea corpului, care începe să producă în mod activ anticorpi..

Imunitatea este stabilită ca răspuns la introducerea vaccinurilor moarte, dar este slabă și de scurtă durată. Acest lucru se datorează faptului că aceste vaccinuri nu provoacă infecții. În ciuda acestui fapt, pericolul pentru animalul de companie rămâne. Acest lucru se datorează adăugării de substanțe chimice la medicament pentru a face medicamentul mai eficient. În unele cazuri, ele produc reacții secundare sau complicații la rinichi și ficat..

Vă rugăm să rețineți că pisica nu trebuie să primească imunoglobuline, sulfonamide și antibiotice înainte de vaccinare. Este interzisă utilizarea acestora și în termen de o lună și jumătate de la vaccinare. Acestea reduc semnificativ eficacitatea vaccinului.

Există multe tipuri de vaccinuri pentru pisici. Fiecare dintre ele are propriile sale argumente pro și contra. Cu toate acestea, reacția animalului la acestea va depinde de modul în care proprietarul îl pregătește pentru vaccinare. În primul rând, pisica trebuie dusă la medicul veterinar pentru ca acesta să stabilească starea sănătății ei. Dacă este bolnavă, atunci vaccinul nu poate fi administrat. Mai întâi trebuie să-l tratați, apoi proglist.

Animalul va primi imunitate puternică împotriva virușilor numai dacă se respectă programul de vaccinare. În caz contrar, pisica poate fi bolnavă și poate suferi complicații după administrarea medicamentului. Vă rugăm să rețineți că vaccinările sunt concepute ca o măsură preventivă. Nu pot vindeca un animal și nici nu îl pot proteja de boli ca urmare a comunicării cu animale nesănătoase.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce vaccinări să faci pentru pisici