Se pot da pisicilor ouă?

Ouăle sunt un produs nutritiv valoros, bogat în vitamine, aminoacizi și proteine ​​ușor digerabile. Desigur, vodca cu ou pentru o pisică cu boli virale, în ciuda compoziției atractive a acestui produs (ouă, desigur, nu vodcă), nu va ajuta animalul în niciun fel. Dar adăugarea unui ou în dieta unui gourmet cu mustață este posibilă și chiar necesară. Dar în ce formă și cât de des se dau ouă pisicilor, este posibil să se trateze un pisoi mic sau o mamă care alăptează, există contraindicații pentru hrănirea ouălor??

Compoziția și beneficiile ouălor

Pisica este un prădător, a cărui dietă ar trebui să conste în principal din proteine ​​animale. Cu toate acestea, hrănirea numai cu carne va duce la indigestie sau chiar la boli cronice ale ficatului sau rinichilor: proteinele din dietă ar trebui să fie variate și de înaltă calitate. Dând ouă pisicilor, proprietarul oferă animalului de companie o altă sursă de proteine, alături de carne și pește. Proteinele din ou sunt aproape complet absorbite și nu sunt dăunătoare pentru o pisică sănătoasă.

Proteinele sunt alcătuite din „mărgele” individuale numite aminoacizi. Ouăle conțin o mare varietate de aminoacizi, incl. de neînlocuit - lizină, triptofan, metionină etc. Ouă de găină sau prepeliță pentru pisici - o dispoziție bună, imunitate puternică, strat strălucitor, prevenirea afecțiunilor cardiace, prelungirea tinereții și o perioadă activă de viață, întărirea sistemului osos și multe altele. Ouăle întregi fac parte din orice hrană profesională, deoarece nutriționiștii știu de mult rolul aminoacizilor în nutriția tuturor animalelor cu sânge cald..

Pe lângă proteine, ouăle sunt bogate în minerale și vitamine necesare funcționării normale a organismului. Conținutul ridicat de fosfor, sodiu și potasiu, calciu, fier și magneziu este vasele de sânge și articulațiile sănătoase, oasele puternice, echilibrul de hormoni, acizi și alcali, celulele nervoase sănătoase și multe altele. Dar asigurați-vă că întrebați medicul veterinar dacă este posibil ca pisicile să dea ouă dacă există un exces în corpul unuia dintre mineralele enumerate. Vitaminele care alcătuiesc un ou - B1, B2, B6, B12, A, PP, - umple o treime din necesarul zilnic al unei pisici adulte.

Pui VS prepeliță

În ultimii ani, ouăle de prepeliță au fost recomandate în mod activ absolut tuturor, numindu-le aproape un panaceu pentru orice boală. Desigur, acesta este un mit - ouăle singure nu pot face față bolii, oricât de mult am fi convinși de beneficiile lor. Ouăle de prepeliță sunt doar puțin superioare ouălor de pui în ceea ce privește valoarea nutrițională, cu toate acestea, ouăle de prepeliță pentru pisici sunt ușor mai sănătoase decât ouăle de pui, deoarece sunt absorbite mai bine și mai repede. Desigur, un ou de pui de casă va face mai mult bine decât un ou de prepeliță cumpărat în magazin..

Atenţie! Atât ouăle de găină, cât și ouă de prepeliță pot provoca alergii și intoleranțe. La fel ca ouăle de pui, ouăle de prepeliță pot conține agentul patogen. salmoneloză. Toate poveștile despre temperatura crescută a prepelițelor și imunitatea lor la infecția cu salmonella sunt un mit periculos pentru sănătate și viață. Prin urmare, răspunsul la întrebarea „Poate mânca o pisică un ou crud?” evident - nu dacă nu vrei să-ți pui în pericol animalul de companie, pe tine și familia ta.

Câte ouă puteți da unei pisici?

În toate, trebuie să știți când să vă opriți, indiferent cât de util este produsul. Este important să ne amintim că sursele de proteine, minerale, vitamine și alți nutrienți trebuie să fie variate, deci nu are sens să vă hrăniți pisica doar cu ouă și să vă bazați pe orice echilibru. Poate o pisică să mănânce ouă în fiecare zi? Cel mai probabil nu, cu excepția cazului în care adăugați 1/5 dintr-un ou la salate și alte feluri de mâncare. Este suficient ca un adult dragă să ofere 1-2 ouă pe săptămână, dacă îl iubește foarte mult - până la 3 ouă pe săptămână, nu mai mult. Pentru pisicile adulte și miniaturale, este suficient un ou pe săptămână, de preferință în două doze divizate. Ouăle sunt oferite pisoilor mici după ce se obișnuiesc cu brânza de vaci (primul aliment complementar, de la 1 la 1,5 luni) și carnea (al doilea aliment complementar, de la 1,5 luni).

În ce formă sunt ouăle mai sănătoase?

Doar nu alcoolul, coniacul sau vodca cu un ou - o astfel de „hrănire” va dăuna cu siguranță unei pisici! Ouăle trebuie să fie fierte și fără grăsimi. Uitați și de ouăle prăjite - este rău chiar și pentru oameni. Nu este de dorit să oferiți pisicii un ou într-o pungă, deoarece în câteva minute de gătit, proteinele nu vor avea timp să se descompună în aminoacizi (beneficiu mai mic), iar agenții cauzali ai salmonelozei nu vor muri (pentru a neutraliza salmonela, este necesar să gătiți un ou timp de cel puțin 4 minute).

Nu vă grăbiți să aruncați cojile de ouă. Cojile fin măcinate sunt o sursă valoroasă de minerale. Puțină pulbere (literalmente pe vârful unui cuțit) se adaugă la orice fel de mâncare de 1-3 ori pe săptămână. Contraindicat în cazul unei tendințe la MCD și a unui conținut crescut de calciu.

O opțiune bună este să dai ouă fierte pisicilor, în formă „pură” sau amestecate cu brânză de vaci, piure de legume sau carne. Dar cel mai bine este să faceți o omletă cu abur din ouă, fără a adăuga sare și grăsime. Pentru o omletă pufoasă, adăugați lapte călduț în ouă în timp ce bateți. Apropo, un ou crud este digerat mult mai rău, în ciuda tuturor miturilor. Prin urmare, nu economisiți o mică parte din substanțele nutritive distruse în timpul gătitului. Dacă încă te îndoiești dacă o pisică poate avea un ou crud, amintește-ți că proteinele crude leagă și elimină o serie de vitamine din corp, ceea ce duce rapid la lipsa acestora chiar și cu o masă completă. Gălbenușul crud este util, dar numai dintr-un ou proaspăt de casă.

Contraindicații și restricții

Desigur, în primul rând, acestea sunt alergii (mâncărime, erupții cutanate, umflături) și intoleranță individuală (vărsături, diaree după hrănire) - în aceste cazuri, ouăle vor trebui excluse complet din dieta pisicii.

Într-o cantitate limitată, ouăle sunt administrate murmurelor însărcinate și care alăptează, deoarece o supraabundență a acestui produs poate afecta negativ starea pisoiilor (atât născuți recent, cât și în curs de dezvoltare în uter). În nici un caz nu trebuie să dați proteine ​​brute pisicilor și pisicilor gravide, care alăptează, bolnavi de durată cronică până la șase luni.

Este posibil să hrăniți pisica cu ouă dacă animalul de companie suferă de o boală cronică, va decide medicul veterinar. De exemplu, pentru boala de inima iar ouăle vasculare pot crește dramatic colesterolul din sânge, deși acest lucru este mai puțin relevant pentru pisici decât pentru oameni. Ouăle se administrează cu precauție sau nu se administrează deloc pentru boli ale ficatului, rinichilor, vezicii biliare. Gălbenușul este strict contraindicat în ICD de natură fosforică (fosfaturie, în care pietrele constau în principal din depozite de fosfor). Prin urmare, în prezența oricărei boli cronice, chiar și nu asociate sistemului digestiv, asigurați-vă că faceți o dietă cu un medic veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Se pot da pisicilor ouă?