Pisicile pot mânca lapte?

Foarte des puteți vedea o fotografie a unei pisici turnată într-un castron cu lapte. Și, dintr-un anumit motiv, există o părere că îl iubește foarte mult și nu se poate descurca fără el. Dar, într-adevăr, pisicilor li se poate da lapte? Ce este mai mult: beneficiu sau rău? Ce conține și poate exista ceva care să-l înlocuiască? Este posibil să dai lapte pisicilor sau au suficientă mamă?

Lapte - „aur” alb

Laptele este secreția glandelor mamare ale mamiferelor femele, care este produsă de hormonul oxitocină. Nu degeaba familia se numește mamifere: este literalmente posibil să se descifreze laptele hrănitor (care alăptează). Și toți nou-născuții din această familie nu pot supraviețui fără acest produs cel mai valoros și util, deoarece conține toate imunoglobulinele (anticorpii), proteinele, grăsimile, vitaminele necesare. Bebelușii se satură foarte repede..

Laptele se numește aur alb, deoarece este unul dintre cele mai valoroase produse obținute de la animale. Cel mai adesea la vânzare puteți vedea o vacă. Dar o poți da pisicilor?

Pisici și lapte: dacă se dă sau nu?

Aproape toți oamenii de știință și medicii veterinari spun în unanimitate că nu este recomandat să dai lapte pisicilor adulte. Care este motivul pentru aceasta? E simplu. În timp ce pisoiul este mic (undeva până la vârsta de trei luni), există enzime speciale în tractul său gastro-intestinal care permit coagularea și descompunerea laptelui. Pe măsură ce îmbătrânești, enzimele devin din ce în ce mai puține și apoi dispar complet. La urma urmei, în sălbăticie, pisicile nu mănâncă lapte..

Prin urmare, este sigur să spunem că pisicilor nu trebuie să li se administreze lapte. Pur și simplu nu îl vor digera, se va acriia la dreapta în tractul digestiv. Și acest lucru va duce la disbioză, urmată de diaree..

Dar este posibil să dai lapte de vacă pisoilor, înlocuindu-i cu pisica mamei? Acest lucru nu este în general recomandat, deoarece vaca este încă mult mai grasă. Dacă pisoii rămân fără lapte matern, atunci trebuie să încercați fie să găsiți o mamă-asistentă, fie să cumpărați un înlocuitor de lapte de pisică la o farmacie veterinară, care, după reproducere, va fi cât mai similară în compoziție cu cea a unei mame reale..

De ce nu poți da lapte de vacă pisoilor încă? Este mai bogat în calorii (conținutul caloric al unei vaci este de aproape 5 ori mai mare decât cel al unei pisici), „greu” datorită cantității mari de grăsimi. Iar intestinele care nu au fost încă populate de microflora pur și simplu nu pot face față digestiei. Bebelușul va avea diaree, poate chiar vărsături. În plus, un astfel de lapte poate conține cantități reziduale de antibiotice, hormoni, inhibitori sau detergenți (dacă tehnologia a fost încălcată în timpul procurării materiilor prime). Și astfel de substanțe vor dăuna pisoiului.

La uzină, la depozitarea materiilor prime lactate folosind tehnologie, separarea, pasteurizarea / ultra-pasteurizarea sau sterilizarea sunt obligatorii. Cantitatea de nutrienți, inclusiv calciu, este semnificativ redusă.

Chiar dacă luați lapte de la o persoană de încredere (își menține propria vacă în ferma sa filială personală), atunci chiar dacă animalul este absolut sănătos, există un risc pentru pisoi. De obicei, după ce vaca a crescut, vaca este inseminată în 2-3 luni, dar laptele continuă până când perioada de gestație este de 7 luni. Iar laptele va conține hormoni (estrogen, progesteron) care vor dăuna mustaței în creștere.

Cum se înlocuiește laptele

Deoarece nu puteți da lapte pisicilor, cum vă puteți hrăni și răsfăța animalul de companie? Cel mai bine este să îi oferiți produse lactate fermentate. Același chefir cu conținut scăzut de grăsimi, lapte la cuptor fermentat, brânză de vaci, puteți obține brânză cu conținut scăzut de grăsimi (există și astfel de gurmanzi).

În mod surprinzător, produsele lactate fermentate sunt absorbite mult mai bine. Acestea conțin bacterii care ajută tractul digestiv al unei pisici adulte și al unui pisoi în creștere. Abia acum nu trebuie să li se dea firimituri nou-născuți, este totuși mai bine să cumpărați un înlocuitor de lapte de pisică. Nu puteți da alimente dulci (lapte condensat, brânză și altele).

Laptele este deosebit de periculos pentru pisicile cu intoleranță la lactoză (zahăr din lapte). Astfel de animale nu pot face deloc produse lactate, nici măcar chefir, brânză de vaci..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisicile pot mânca lapte?