Se pot administra pisicilor lapte și produse lactate fermentate?

Felinele sunt considerate în mod tradițional iubitori de lapte și produse lactate. De fapt, utilitatea acestor alimente pentru pisici este controversată, deoarece produsul lactat în sine nu are practic proprietăți pozitive pentru animal..

O atenție specială ar trebui, de asemenea, acordată compatibilității relative a furajelor finite cu produsele lactate..

Pot pisicile să mănânce lapte?

Nu există o interdicție categorică de a hrăni pisicile cu lapte în medicina veterinară, așa că dacă pisica bea de bunăvoie lapte, nu o poți priva de această bucurie. Acest lucru se datorează capacității corpului unui animal adult de a descompune lactoza fără consecințe negative sub formă de scaune libere sau vărsături.

Important! Respectați standardul lactatelor feline. Nu este mai mult de 15 ml de lichid pe kilogram de greutate animală. Un alt motiv pentru care unii medici veterinari consideră că pisicile nu ar trebui să bea lapte este că pisicile nu beau lapte în sălbăticie. Dar aici este important să acordați atenție anumitor modificări ale dietei, care au loc întotdeauna, în funcție de locația animalului..

În consecință, compoziția dietei reprezentanților familiei feline la domiciliu și în natură este semnificativ diferită..

În ceea ce privește compoziția sa, alimentele gata preparate super-premium sunt mai utile și hrănitoare decât laptele pur. Acest lucru este valabil mai ales pentru un produs natural de vacă, a cărui compoziție duce la un dezechilibru al tuturor nutrienților de care are nevoie animalul în timpul zilei..

O pisică nu are mai mult de 30 de calorii pe zi. așa-numita dietă dezechilibrată, produsul din lapte integral achiziționat depășește semnificativ această normă și se ridică la 83 de calorii. Laptele natural „Imediat de sub vacă” poartă întreg 143 de calorii.

Astfel, introducerea regulată a unui tratament sub formă de produs lactat natural duce la un dezechilibru constant în dieta animalului de companie, care la rândul său amenință obezitatea, ceea ce afectează semnificativ calitatea vieții animalului..

Pisoii dormind
Pisoii dormind

Majoritatea mamiferelor au intoleranță congenitală la lactoză, iar pisicile nu fac excepție. În consecință, nu se recomandă administrarea de lapte pisicilor prea des, nu numai din cauza conținutului ridicat de calorii, ci și din cauza nivelurilor ridicate de cazeină și lactoză din compoziție..

Compatibil cu hrana pentru pisici

Principala caracteristică a alimentelor gata preparate pentru reprezentanții familiei feline este echilibrul său complet, în ceea ce privește parametrii importanți precum:

 • conținut de calorii;
 • o combinație de grăsimi, carbohidrați și proteine ​​animale;
 • umiditate;
 • prezența vitaminelor și oligoelementelor utile pentru o viață sănătoasă.

În consecință, laptele conține o cantitate suficientă de calciu. Cu o supraabundență, care poate fi obținută prin includerea frecventă a produselor lactate în dieta pisicii, se pot forma depozite dăunătoare în rinichi și vezică. Acest fenomen duce la dezvoltarea urolitiazei..

Important! Veterinarii nu recomandă combinarea furajelor gata preparate super-premium cu lapte de vacă și capră, având în vedere că o astfel de dietă poate fi combinată doar cu apă potabilă curată..

Puiilor li se poate da lapte??

Dacă un pisoi mic rămâne fără o pisică-mamă, responsabilitatea pentru hrănirea corectă este pe umerii proprietarului său. Veterinarii recomandă protejarea bebelușului de laptele integral de vacă, considerând că un astfel de produs este greu de digerat pentru corpul fragil al pisoiului și în același timp complet inutil..

În ciuda faptului că stomacul și intestinele unui pisoi sunt mai adaptate pentru a asimila lactoza decât la o pisică adultă, următorii factori avertizează împotriva introducerii laptelui în dieta bebelușului:

 1. Lapte din magazin, sterilizat și ultra-pasteurizat este de o utilitate îndoielnică.
 2. Produs lactat integral prea grele și prea bogate în calorii pentru un tract digestiv mic al unui pisoi.
 3. Hrănirea cu lapte natural nu protejează bebelușul de pesticidele conținute în iarba pe care a mâncat-o vaca. Acest lucru se aplică și administrării de medicamente antibacteriene, care, intrând în stomacul pisoiului prin lapte, pot provoca dezvoltarea disbiozei..
 4. Tarhonul poate fi prezent în lapte, un hormon feminin extrem de nociv pentru pisicile mici.
 5. Dacă bebelușul dumneavoastră este alergic la lactoză, ar trebui așteptate tulburări grave ale sistemului gastro-intestinal. Diareea severă duce la deshidratare periculoasă.
Pisicuța bea lapte
Pisicuța bea lapte

Aceste caracteristici se referă în principal la pisoii de la pisicile domestice, care nu diferă în ceea ce privește imunitatea naturală..

Pro și contra ale hrănirii cu lapte

Printre avantajele neîndoielnice ale laptelui integral pentru o pisică se numără proprietățile sale benefice:

 • prezență în compoziția a 20 de aminoacizi, 8 dintre care nici măcar nu au analogi sintetici;
 • proporție mare de proteine;
 • prezența acizilor grași, a căror prezență, printre alte produse, este cunoscută doar în rândul unor specii de pești oceanici;
 • combinație echilibrată de potasiu, fosfor, calciu, sodiu și magneziu.

Un alt avantaj neîndoielnic al acestui produs este faptul că pisicile iubesc foarte mult laptele, în ciuda utilității sale dubioase pentru sistemul lor gastric..

Contra hrănirii laptelui pisicilor:

 1. Pericol de intoleranță la lactoză individuală, adesea comun tuturor mamiferelor, inclusiv oamenilor. O astfel de alergie duce la întreruperea severă a tractului gastro-intestinal cu consecințe grave..
 2. Conținutul crescut de calorii al produsului conduce la eșecul echilibrului zilnic stabilit de nutrienți. În consecință, introducerea frecventă a laptelui în dieta animalului poate provoca obezitate, ceea ce reduce semnificativ durata de viață a pisicilor..
 3. De multe ori proprietarii de animale de companie cu patru picioare felinele văd laptele integral ca înlocuitor pentru mâncarea gătită sau apa. Această opinie este înșelătoare, deoarece va duce la deshidratare și malnutriție a pisicii..

Lactate

O altă problemă care îi îngrijorează pe proprietarii reprezentanților familiei feline este legată de introducerea produselor lactate fermentate în dieta lor. Spre deosebire de laptele integral, laptele acru este foarte bun pentru pisici și nu provoacă o reacție atât de negativă în organism. Prezența brânzei de vaci naturale în dieta pisoiului este deosebit de importantă ca sursă de calciu.

Situația este diferită la iaurturi, lapte fermentat la cuptor și kefir, deoarece aceste produse lactate fermentate sunt capabile să provoace diaree și constipație în mod egal. Este necesar să se mențină un echilibru în hrănirea acestor produse, astfel încât să nu se producă consecințe sub formă de stomac și intestin supărat.

Brânza este o altă sursă excelentă de nutrienți pentru pisica ta.. Acest lucru este valabil mai ales pentru soiuri precum Adyghe și brânză feta. Aceste tipuri de brânză sunt suprasaturate cu calciu. Cu toate acestea, nu trebuie să fiți prea zelos, hrănind brânza de pisică sub formă de delicatesă, deoarece asimilarea unui astfel de produs lactat fermentat în corpul pisicii este oarecum mai rea decât digestia brânzei de vaci pure..

Important! Acordați atenție procentului de grăsime a brânzei, astfel încât să nu fie prea mare. De asemenea, este interzis să se dea soiuri sărate.

Printre restul produselor lactate fermentate, masele de caș dulce și cașul sunt interzise. Astfel de produse afectează negativ corpul animalului din cauza conținutului de zahăr..

Concluzie

Laptele și produsele lactate fermentate pot fi administrate pisicilor, sub rezerva unei diete echilibrate. În același timp, produsele lactate fermentate, cum ar fi brânza de vaci sau kefirul, sunt mai preferabile pentru un animal de companie decât laptele natural de vacă, care poate provoca un dezechilibru în alimentație și poate duce la tulburări gastro-intestinale ale animalului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Se pot administra pisicilor lapte și produse lactate fermentate?