Conserve pentru pisici: cea mai bună evaluare, tipuri, modul de alegere

Consumul de mâncare pentru pisici este o alternativă excelentă la hrana uscată și un substitut complet pentru hrana naturală. Diverse compoziții și umpluturi îl fac să fie gustos și sănătos pentru o pisică, iar ambalajul convenabil simplifică procesul de hrănire a animalului de companie pentru o persoană. Principalul lucru este să înțelegeți toată varietatea de produse prezentate și să alegeți mâncarea potrivită pentru animalul dvs. de companie..

Alimentați formele texturii

Prima diferență între hrana umedă pentru pisici este textura.

Tehnologia pentru fabricarea hranei pentru pisici și a hranei uscate are mai multe în comun decât s-ar putea crede.

În ambele cazuri, ingredientele sunt mai întâi amestecate și zdrobite, apoi plasate într-o mașină specială, unde sunt tratate termic și formate în bucăți de anumite dimensiuni, după care presiunea și temperatura sunt reduse pentru a obține conserve alimentare, iar componentele lichide și conexe sunt adăugate la conținut..Conserve pentru pisici

Alimentele uscate, pe de altă parte, sunt încălzite până când lichidul s-a evaporat complet..

În funcție de textură, toate alimentele conservate pentru pisici sunt împărțite în 4 grupe principale:

 1. Tocană, sau bucăți întregi de carne, pește sau fructe de mare - principalele ingrediente sunt destul de mari (în alimentele scumpe, fructele de mare, cum ar fi midiile sau creveții mici, pot fi prezente chiar în întregime), sosul, bulionul sau o bază de gelifiere pot acționa ca un liant. Adesea, pe lângă principalul ingredient proteic, astfel de furaje conțin o componentă glucidică (amestec de cereale) și fibre sub formă de bucăți de legume tocate grosier (morcovi, fasole de sparanghel etc.).
 2. Carne tocată - măcinare mai temeinică, de fapt, este carne tocată cu diverși aditivi vitaminici, legume și cereale, poate fi și cu sos, în jeleu sau bulion.
 3. Pateu - amestecul de componente nu este doar zdrobit, ci bine măcinat într-o pastă omogenă.
 4. Mousse (sufle) - acesta este, de fapt, același pate, dar o textură mătăsoasă și delicată, care se realizează datorită faptului că și ingredientele sunt biciuite după tăiere.
Conserve pentru pisici

Știați? Lapte poate fi administrat pisicilor cu vârsta de până la 6 luni. La animalele adulte, enzima lactază încetează să mai fie produsă, iar laptele poate provoca tulburări de stomac.

Este imposibil să se identifice cea mai bună formă de hrană, deoarece totul depinde doar de preferințele animalului de companie și de caracteristicile individuale ale sistemului său digestiv. De exemplu, mousses și pate sunt cele mai bune pentru pisoi, dar acest lucru nu este necesar..

Când bebelușii încep să se hrănească singuri, sunt deja destul de capabili să facă față unei bucăți întregi de carne din conserve și o fac cu mare plăcere..

afla, de câte ori pe zi și cu ce să hrănești pisicile, cum să alegi mâncarea uscată potrivită, despre evaluarea celui mai bun holistic pentru pisici, asupra semnificației și criteriilor de alegere a vitaminelor.

În plus, pentru cei mai mici, există forme speciale de furaje cu tăieturi mai mici. Dar dacă animalul este slăbit după o boală sau din cauza bătrâneții și mestecarea hranei îi dă un inconvenient serios, pateul și sufleul pot fi o modalitate bună de a ieși din situație..Conserve pentru pisici

Tipuri de forme de ambalare

Următorul criteriu prin care conservele de pisică diferă unele de altele este forma ambalajului..

Există 6 opțiuni principale:

 • Poate sa (obișnuit sau cu un inel special "ușor de deschis" pentru deschidere rapidă).
Poate sa
 • Borcan de sticlă cu capac de tablă bine înșurubat.
Borcan de sticlă
 • Păianjeni (cuvântul „pungă” este tradus din engleză ca pungă, buzunar, pungă) - pungi speciale sigilate din material polimeric moale, laminate la interior cu folie alimentară.
Păianjeni
 • Lamistere - recipiente moi moi (pe porție) din folie de aluminiu, laminate la exterior cu folie de polipropilenă și sigilate deasupra cu aceeași folie laminată.
Lamistere
 • Pachete Tetra - cutii dintr-un material special cu șase straturi (polietilenă, carton, din nou polietilenă, folie de aluminiu și încă 2 straturi de polietilenă), care permite asigurarea conservării maxime a tuturor proprietăților utile ale furajelor fără răcire suplimentară.
Pachete Tetra
 • Ghivece din plastic, sigilat cu un capac din folie.
Ghivece din plastic

Există o altă formă specială de hrană umedă pentru pisici - pâini. Aceasta este o teacă de plastic, fixată pe ambele părți cu cleme metalice, în interiorul cărora există alimente.

Cu toate acestea, această metodă de ambalare nu se conservă, este un pachet obișnuit de cârnați de pisică (de obicei congelați), trebuie depozitat în congelator și, după dezghețare, utilizați imediat.

În plus, alimentele umede pot fi ambalate în recipiente din plastic transparent de o singură utilizare (cum ar fi brânzeturile moi, tartine de pește, salate și alte alimente). Ambalajul nu este, de asemenea, alimente conservate, deci ar fi incorect să îl includeți în lista de mai sus..

Acest lucru se aplică, de asemenea, în totalitate, ambalajelor sub vid, care sunt uneori utilizate pentru vânzarea cârnaților de pisică sau a cârnaților..Mâncare umedă pentru pisici

Important! Principala proprietate a ambalajului alimentelor conservate este etanșeitatea absolută, absența completă a contactului cu mediul și un material neutru chimic cu care conținutul intră în contact (recipient și capac).

Formele moderne de ambalare pentru alimente umede (vase de plastic, pungi și tetra-pachete) sunt extrem de convenabile de utilizat. Animalul mănâncă imediat conținutul unei porții și, în primele două cazuri, proprietarul nici măcar nu are nevoie să toarne conținutul ambalajului într-un castron, deoarece mâncarea se află într-un vas de unică folosință gata pregătit.

Alte beneficii ale acestei forme de ambalare includ:

 • compactitate;
 • respectarea mediului și siguranța;
 • ușurința eliminării containerelor uzate;
 • capacitatea de a diversifica dieta animalului de companie;
 • durata de valabilitate mai lungă (ceea ce nu este destinat consumului instantaneu rămâne sigilat ermetic).

Dar există și un dezavantaj semnificativ: dacă pisica nu a făcut față tratamentului imediat, este destul de problematic să-l păstrați până la următoarea masă, deoarece nu puteți pune un capac de folie pe tavă și este imposibil să închideți deloc plicul rupt..Mâncare umedă pentru pisici

Unii producători produc lamistere și cutii cu capace speciale din plastic, dar acest lucru crește suplimentar costul produsului..

Este mai corect în astfel de cazuri să transferăm resturile de furaje în recipiente de sticlă, dar vorbim despre cantități atât de mici încât acest lucru este mai incomod decât economisirea.

Important! Achiziționarea conservelor de hrană pentru pisici în pachete de înaltă tehnologie dozate pentru o singură masă este mult mai costisitoare: formele tradiționale de containere, concepute pentru câteva zile, sunt semnificativ mai ieftine.

Dând preferință uneia sau altei opțiuni, ar trebui să vă concentrați asupra poftei de mâncare a animalului dvs. de companie, deoarece dacă o pisică mănâncă cu plăcere conținutul unui borcan de sticlă de jumătate de litru timp de două zile, folosind un astfel de recipient, proprietarul poate economisi în mod semnificativ mâncarea fără a afecta sănătatea animalului său de companie..Mâncare pentru pisici

Cum să alegi

Există mai multe criterii prin care se distinge conservele pentru pisici. Unele dintre ele sunt destinate utilizării zilnice, în timp ce altele sunt concepute ca alimente medicale sau dietetice.

Există alimente special concepute pentru animalele care suferă de:

 • insuficiență renală;
 • urolitiaza;
 • anorexie;
 • insuficiență hepatică;
 • tulburări digestive care necesită o dietă cu energie moderată;
 • reactii alergice;
 • inflamația cronică a tractului gastro-intestinal;
 • diabetul zaharat;
 • obezi.

În plus, aproape fiecare producător care se respectă, pe lângă mâncarea convențională pentru pisici adulte, are produse pentru categorii speciale de animale:

 • pisoi (de obicei soufflés, pate și tocană cu bucăți mai mici);
 • pisici sterilizate (datorită riscului crescut de obezitate, astfel de conserve sunt mai puțin bogate în calorii, iar echilibrul nutrienților conținute în ele este deplasat către o scădere a cantității de grăsime);
 • animale mai în vârstă (aceste conserve conțin, de asemenea, mai puține grăsimi și au o textură mai fină).

Știați? Pisicile sunt creaturi foarte inteligente și foarte încăpățânate, care se manifestă adesea tocmai prin abordarea lor față de mâncare. Obiceiurile alimentare ale unui animal se formează în copilărie: pisoii, de regulă, sunt omnivori. Cu toate acestea, obișnuindu-se cu un anumit tip de mâncare, animalul de companie va refuza orice înlocuitori, ca urmare, poate muri de foame timp de câteva zile, testând răbdarea proprietarului..

Atunci când achiziționați un aliment nou (la sfatul unui medic, dacă este necesar, de exemplu, în legătură cu dispariția unuia folosit anterior etc.), nu ar trebui să faceți imediat provizii mari: poate că animalul dvs. de companie nu va dori opțiunea propusă și veți fi forțat să căutați o alternativă prin durere încercare și eroare.

Atunci când se determină numărul unei achiziții unice, merită să ne amintim că condițiile ideale de depozitare a conservelor sunt un loc uscat și întunecat. Nu este necesar aer rece, dar nici o astfel de măsură de precauție nu va fi inutilă..

Din acest punct de vedere, nu are sens să faci stocuri cu multe luni înainte (mai ales în sezonul cald), lăsați îngrijorarea cu privire la respectarea condițiilor de depozitare a magazinelor.

Timpul obișnuit de vânzare pentru mâncarea umedă pentru pisici după deschiderea ambalajului este de două zile la frigider, în acest caz, alimentele trebuie transferate dintr-o cutie de conserve într-un recipient de sticlă.

Unii producători recomandă utilizarea furajelor mai rapid, în 24 de ore și chiar 12 ore..

Dar mâncarea care oferă posibilitatea utilizării lor pentru o perioadă mai lungă decât cele 48 de ore tradiționale este mai bine să nu le cumpărați, deoarece un astfel de avantaj poate fi obținut numai datorită conținutului ridicat de conservanți, iar acest lucru este periculos pentru stomacul pisicii.

Înainte de a cumpăra, asigurați-vă că recipientul este absolut strâns, verificați-l pentru deteriorări (în raport cu recipientele din tablă și plastic). Cel mai mic semn al unui capac umflat pe un pahar sau cutie de tablă este un motiv pentru a refuza o achiziție.

Important! Nu ar trebui să lăsați niciodată mâncare nemâncată în castron. În aer liber, mâncarea devine degradată, fermentația începe în ea, fără a menționa faptul că apar mirosuri neplăcute și oaspeți neinvitați (furnici, gândaci etc.). Un program clar de hrănire (la oră, nu la cerere) este mult mai sănătos pentru digestia pisicii tale.

Sistemul digestiv al pisicii dvs. nu este conceput pentru a manipula alimente calde sau reci. Alimentele trebuie să fie la temperatura camerei sau puțin mai calde.Mâncare pentru pisici

Din acest punct de vedere, conservele în pachete porționate sunt ideale, dar dacă alimentele au fost depozitate în frigider, trebuie încălzite puțin sau cel puțin scoase cu o jumătate de oră înainte de utilizare..

Evaluarea celor mai bune conserve

Poate că cel mai important criteriu prin care se distinge conservele de mâncare pentru pisici este clasa care determină calitatea și, în consecință, categoria de preț a produsului..

Există 4 clase de mâncare pentru pisici (clasate în ordine crescătoare):

 1. Economie.
 2. Premium.
 3. Super premium.
 4. Holistică.

Luați în considerare principalele caracteristici ale tuturor claselor și numiți liderii din fiecare dintre acestea, concentrându-vă pe feedback-ul de la proprietarii de pisici la începutul anului 2018.

Clasa economica

Pe lângă costul redus și calitatea scăzută, particularitatea acestei categorii de furaje este că acestea fac obiectul celei mai extinse reclame, adesea intruzive și foarte rar conștiincioase..

Știați? În 1999, starul de fotbal australian Harry Hawking, pentru a rezolva problemele financiare cu care s-a confruntat echipa sa „Geelong Сats” (Victoria, Australia), și-a schimbat temporar numele în "Whiskas". Aceștia au fost condițiile contractului dintre clubul de fotbal și sponsor - producătorul faimoasei mâncăruri pentru pisici din clasa economică. Drept urmare, clubul a câștigat 50 de mii de dolari. Când contractul s-a încheiat, Whiskas a redevenit Hawking și antrenează clubul său preferat sub vechiul nume..

în afară de Whiskas, în clasa economică a conservelor pentru pisici, ar trebui să acordați atenție unor mărci precum:

 • Dragă (hrană de la binecunoscuta companie americană "Purina"): are un miros plăcut și, conform producătorului, conține acizi grași polinesaturați Omega-3 utili pentru lână, este prezentat într-o gamă largă, este ieftin.
Dragă
 • Felix (de asemenea, un produs de la Purina): bun la clasă, adesea recomandat de medicii veterinari pentru proprietarii care nu își pot permite furaje mai scumpe.
Felix
 • Brandul nostru (Rusia): o selecție largă de fluxuri de textură și compoziție diferite, capacitatea de a alege o dimensiune adecvată a pachetului, costuri reduse.
Brandul nostru
 • Toate pisicile (Danemarca): ambalaj convenabil, preț scăzut, disponibilitatea Omega-3 și Omega-6.
Toate pisicile
 • Vaska (Rusia): disponibil în cutii, ieftin.
Vaska

Când compilați o evaluare a fluxurilor de clasă economică, trebuie întotdeauna să țineți cont de faptul că avantajele acestor produse sunt foarte condiționate: un preț scăzut, prin definiție, nu poate oferi o calitate ridicată.

Feedurile din clasa economică includ, de asemenea „Kitiket”.

Aproape că nu există carne de calitate în furajele din această categorie, dar oasele și măruntaiele sunt prezente în cantități mari, precum și agenți de îngroșare, conservanți, potențatori de aromă și alte substanțe chimice. Toate acestea nu numai că dăunează sănătății animalului dvs. de companie, ci și creează dependență..

Clasa premium

Aceste furaje, spre deosebire de produsele din categoria anterioară, trebuie să conțină deja carne, deși ponderea sa în produs depășește rar 20%. Să recunoaștem, linia dintre opțiunile economice și cele premium poate fi foarte condiționată și, totuși, acest lucru este deja ceva..

Feedurile premium includ „Purina Wang”, „Probalance”.

În plus, producătorii de conserve ieftine de multe ori nu se împovărează cu o descriere detaliată a compoziției produselor lor, în timp ce cumpără alimente premium, vă puteți aștepta deja să citiți pe ambalaj din ce este făcut exact..

Proprietarii de pisici marchează astfel de alimente din această clasă cu recenzii bune:

 • Planul Pro (produse din „Purina”): compoziție echilibrată, o gamă largă, inclusiv furaje medicamentoase, prezența cărnii naturale. Printre dezavantaje se numără conținutul ridicat de proteine ​​vegetale, ficatul nesigur pentru pisici și unele „grăsimi animale”, a căror origine nu specifică producătorul.
 • Planul Pro

 • Royal canin (Mâncare franceză, produsă și în Rusia): o gamă foarte largă, de înaltă calitate (adesea acest aliment este clasificat ca o clasă super premium, dar majoritatea proprietarilor sunt de acord că încă nu ajunge la această categorie). Dezavantaje - preț relativ ridicat, compoziția ingredientelor nu este indicată clar.
 • Royal canin

 • Pisică fericită (fabricat în Germania): selecție largă, recenzii foarte bune pentru consumatori (pisicile mănâncă alimente cu mare plăcere, în timp ce arată excelent și rămân extrem de active). Principalul dezavantaj este lipsa accesului publicului, necesitatea de a comanda în magazinele online.
 • Pisică fericită

 • Organix (Olanda, produs în Rusia): preț scăzut cu calitate bună, mulți aditivi suplimentari care îmbunătățesc compoziția, absența componentelor chimice inutile. Printre neajunsuri, trebuie menționată lipsa pachetelor de unică folosință (o porție minimă de 100 g este produsă în cutii), calitatea slabă a recipientului (inelul „ușor de deschis” rămâne adesea în mâini), prea multă sare.
 • Organix

 • Hill`s (SUA, Olanda): o selecție foarte bogată, de înaltă calitate (ca în cazul Royal Canin, furajele, conform distribuitorilor, aparțin clasei super premium, dar calitatea este puțin mai mică). Printre dezavantaje trebuie remarcat și lipsa unei descrieri detaliate a compoziției și cantitatea mare de carbohidrați.
Hill`s

Clasa super premium

Principalul lucru care distinge conservele super premium de omologii săi mai ieftini este absența aditivilor chimici periculoși. Totul aici ar trebui să fie natural: carne, organe, cereale, legume. În plus, conceptul de „carne” din compoziție are întotdeauna o decodificare.

Feedurile super premium includ, de exemplu, „Fest Choice”, „Monge”.
Evaluarea conservelor pentru pisici din această categorie arată astfel:

 • Optimeal (Producția ucraineană conform formulei elvețiene): raport excelent preț / calitate, ambalare convenabilă, forme promoționale de lansare (3 + 1 - patru plicuri pentru prețul a trei). Printre dezavantaje - nu întotdeauna la vânzare.
Optimeal
 • Grija Brit (Republica Cehă): raport bun preț / calitate, hipoalergenic, conținut ridicat de carne. Principalul dezavantaj este că aceste produse nu sunt la vânzare în toate magazinele..
Grija Brit
 • Leonardo (produs de compania "Bewital", Germania): calitate foarte înaltă, conținutul de carne naturală nu este mai mic de 65%, în plus, compoziția conține mineralele necesare dezvoltării normale a pisicii. Impuritățile chimice sunt minime. Printre neajunsuri se numără absența unor vitamine responsabile de starea stratului și a pielii.
Leonardo
 • Aur gourmet (produse de la "Purina"): selecție foarte variată, de înaltă calitate, ingrediente naturale. Printre neajunsuri se numără lipsa unei linii pentru pisoi, durata de valabilitate scurtă (24 de ore după deschidere). Cu toate acestea, un consumator inteligent înțelege că acesta din urmă este de fapt un avantaj al furajelor, deoarece indică o cantitate mică de conservanți..
Aur gourmet
 • Bozita (Suedia): cel mai strict control al calității, conținut ridicat de carne, prezența unor componente suplimentare care întăresc sistemul imunitar. Principalul dezavantaj este prețul ridicat.
Bozita

Clasa holistică

Holistic este ceea ce poate fi numit „cel mai bun dintre cei mai buni”.

Important! Holistica (din grecescul ὅλον, holon este o categorie filosofică care denotă ceva care face parte atât din întreg, cât și din întreg) este o categorie specială de hrană pentru noua generație. Principala lor caracteristică este echilibrul perfect al gustului și al proprietăților nutriționale cu cea mai înaltă calitate. Aceste furaje sunt destinate animalelor, dar pot fi consumate și de proprietarii lor.!

Pentru un proprietar obișnuit de pisici, nu este deloc necesar să cumpărați alimente din această clasă, deoarece cu astfel de cerințe, prețul acestor produse nu este doar ridicat, ci adesea pur și simplu transcendental. Dar cei care păstrează animale de spectacol scumpe își pot permite astfel de cheltuieli (așa cum se spune, regulamentul obligă).

În astfel de fluxuri:

 • conținutul de carne este de cel puțin 70% și vorbim doar despre ingrediente din carne de calitate selectată;
 • fără organe organice (în special cartilaj și oase);
 • există componente naturale ale plantelor (fructe, legume, ierburi);
 • nu există cereale sau conținutul lor este minim;
 • fără uleiuri vegetale și soia;
 • numai ingrediente naturale sunt folosite ca conservanți - acid ascorbic, vitamina E, rozmarin.

Alimentele holistice includ și alimente precum „Origen”, Bosch Sanabel.

În clasamentul hranei pentru pisici de conservă de elită, vom numi următoarele mărci:

 1. Aplauze (Marea Britanie): gamă largă, forme și texturi variate, alimente specializate pentru pisici și pisici castrate, diverse opțiuni de ambalare.
 2. Aplauze

 3. Almo natura (Italia): acest produs a fost primul din clasa holistică. Diferă într-o varietate de gusturi și prezența furajelor speciale (în special pentru prevenirea urolitiazei).
 4. Almo natura

 5. Asana (Germania): pe lângă calitatea înaltă, trebuie menționată o descriere detaliată a compoziției produsului pe ambalaj, precum și disponibilitatea mărfurilor în multe magazine. Dezavantajul este prețul ridicat, chiar și pentru holistică.
 6. Asana

 7. Canide (SUA): compoziție echilibrată, ingrediente naturale, prezența Omega-6 și Omega-3 și probiotice. Dezavantaj - subreprezentat pe piețele rusești și ucrainene.
 8. Canide

 9. Merge (Canada): foarte economic (pentru a obține cantitatea necesară de nutrienți, este suficient ca un animal să mănânce mult mai puțin din aceste conserve, în comparație cu analogii de la alți producători), compoziție echilibrată, o gamă largă de gusturi, recenzii apreciate de la medicii veterinari. Printre dezavantaje, pe lângă prețul ridicat și disponibilitatea redusă, numit și conținutul crescut de cenușă.
Merge

Pentru pisoi

Digestia pisoiului nu a fost încă formată și, prin urmare, ar trebui impuse cerințe speciale asupra calității alimentelor pentru cele mai mici animale. În plus față de textura delicată (bucăți mici, pateți și mousses), este, de asemenea, important ca furajul să conțină nu mai mult de 20% grăsimi și nu mai mult de 35% proteine..

Desigur, mâncarea pentru pisici este prezentă în toate clasele de conserve, dar cea mai economică opțiune nu merită încă să o alegeți..

Important! Pentru pisoi, ar trebui să utilizați cel puțin mâncare premium.

În ceea ce privește raportul dintre prețul accesibil și calitatea ridicată, evaluarea conservelor pentru pisici este după cum urmează:

 1. Optimeal (preț scăzut cu calitate înaltă).
 2. Royal Canin (absorbție bună, compoziție optimă).
 3. PrоPlan (conținut ridicat de carne, fără substanțe nocive, dar preț mai mare).
 4. Нills (selecție largă, forme diferite, preț accesibil).
 5. Happy Cаt (preț accesibil, compoziție echilibrată).

O dietă selectată corespunzător pentru o pisică este cheia sănătății și longevității acesteia. Cu cât animalul este mai pur ras, cu atât sunt mai mari cerințele pentru calitatea nutriției sale..

Dar chiar și proprietarii de pisici din rasa „curte obișnuită” nu ar trebui să cumpere conserve ieftine de calitate îndoielnică pentru animalele de companie, mai ales că, după ce ați petrecut puțin timp, printre produsele din clasa economică, puteți găsi mâncare relativ bună.

Feedback de la internauți

Plicuri Royal Canin Ficat de pui Hills Delet plan Pro Pateuri de aur gastronomice (pui, curcan) Piept de pui Sheba Piept de pui ras Gemeni Leonardo

din piesele de aur gourmet - un scaun neformat și există o singură boabă de soia, nici măcar nu o maschează prea leneș pentru a recalcula 1 pisică))) - Voi spune doar că am cumpărat în vrac cu livrarea.

a dat în fiecare zi în timpul zilei, a expus natură noaptea sau invers

Kimka

https://forum.bolen-kot.net.ru/index.php?s=f1c4132e13ae1fc879a726ae3615c8ef&showtopic = 13695&view = findpost&p = 214316

Conserve sunt aceleași alimente uscate, doar într-o formă diferită. Nu tipul / consistența furajului contează, ci compoziția sa! Uită-te la mâncare uscată bună și la același tip de conserve umede, vei vedea că compoziția de acolo este aceeași.

Alenka-Ron

https://forum.littleone.ru/showpost.php?p=124878159&postcount = 2

Am o experiență proastă când am încercat să-mi transfer pisica în hrană uscată Royal Canin, două zile mai târziu, pisica a devenit nervoasă, a fugit, a miaunat și, ca urmare, a fost în general greață timp de 2 zile ... Am scuipat pe aceste experimente și am hrănit conservele de atunci a hrani.

chubaka

https://forum.veterinar.by/topic/91-a-kto-chem-kormit-koshku/page__view__findpost__p__5990?s=ce54ca0ba17bb70f540d2dd83d3b5429

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conserve pentru pisici: cea mai bună evaluare, tipuri, modul de alegere