Pisica nu mănâncă după castrare: motivele pentru foamete și nutriție sănătoasă

Fiecare proprietar responsabil își face griji cu privire la animalul său de companie, mai ales când patrupedul a fost supus unei intervenții chirurgicale. Să ne dăm seama de ce pisica nu mănâncă după castrare și dacă trebuie să vă faceți griji.

Informații generale despre castrare

Castrare Este o operație simplă din punct de vedere tehnic pentru a îndepărta testiculele (testiculele) de la un mascul. În medicina veterinară, castrarea este recunoscută ca fiind cea mai frecventă procedură. În ciuda traumei reduse, simplității procedurii și reabilitării, castrarea se efectuează sub anestezie generală, ceea ce implică o serie de riscuri.

Animalul de companie trebuie prezentat medicului înainte de operație. În funcție de rezultatele examinării, pot fi prescrise proceduri:

 • Prevenirea viermilor, puricii - infestarea cu orice paraziți slăbește în mod constant corpul animalului. Dacă o pisică are viermi, pe lângă imunitatea scăzută, produsele activității lor vitale otrăvesc corpul și fac ficatul să lucreze din greu. Este necesar să scăpați pacientul de viermi cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație, astfel încât ficatul să aibă timp să intre într-un ritm normal de lucru și să se pregătească pentru stres crescut.
 • Dieta pentru slăbit - obezitate, aceasta este o sarcină crescută pe inimă, ceea ce reprezintă un risc inacceptabil atunci când se utilizează anestezie.
 • Dieta pentru creșterea în greutate - reacția corpului pisicii la anestezie, suferind de epuizare și deshidratare, imposibil de prevăzut.
 • General și biochimic analiza sângelui - se acordă o atenție deosebită nivelului hemoglobinei, leucocitelor și testelor funcției hepatice. Un nivel scăzut de hemoglobină indică anemie, care este o contraindicație a anesteziei. Un număr mare de celule albe din sânge indică o infecție sau un virus care atacă deja corpul, ceea ce înseamnă că operația nu poate fi efectuată. Testele hepatice, bilirubina și altele, reflectă starea ficatului - un organ de care va depinde ieșirea animalului din anestezie.
 • Se efectuează un test general de urină pentru a identifica proteinele sau mineralele. O cantitate mare de alb indică inflamația rinichilor. Acumularea sărurilor indică urolitiaza. În ambele cazuri, pisica trebuie vindecată și numai după castrare.
 • Tampoane cu transmitere sexuală.
 • Dacă sunt suspectate probleme renale, o examinare cu ultrasunete.
 • În caz de tulburări ale ritmului bătăilor inimii sau ale respirației - consultați un specialist cu profil îngust (cardiolog), Ultrasunete inimile.

În ziua stabilită, cu 10-12 ore înainte de operație, se recomandă să nu hrăniți pisica. Aportul de lichide este limitat cu 2-3 ore înainte de introducerea anesteziei. Dacă pisica este însetată, trebuie să-și umezească gura (să dea până la 1 linguriță de apă). O dietă rapidă asigură faptul că pisica dvs. nu vomită pe masa de operație. Mulți medici veterinari își fixează animalele pe spate dacă începe vărsăturile, pisica se îneacă sau chiar se sufocă.

Acțiunea anesteziei

În ciuda faptului că castrarea este considerată o procedură simplă, se efectuează în conformitate cu un general anestezie. Medicamentul oprește literalmente zonele creierului care sunt responsabile de tensiunea musculară și relaxare, durere și veghe. O pisică anesteziată nu doarme doar, se oprește, aude și nu vede nimic. De obicei, medicamentele stabilizatoare ale tensiunii arteriale care susțin inima sunt folosite pentru a susține corpul animalului. Împreună cu anestezia, trebuie utilizată anestezia locală și generală..

Ficatul este responsabil pentru eliminarea tuturor acestor medicamente din organism, care se află sub stres sever cel puțin o zi după operație. Veterinarul cântărește pisica pentru a calcula cu exactitate doza. De obicei, doza de medicament este calculată astfel încât pisica să doarmă 10-15 minute, operația durează mai mult doar în caz de complicații. De exemplu, un medic veterinar poate găsi un chist sau o tumoare după tăierea scrotului. Orice neoplasm este furnizat cu vase de sânge, astfel încât îndepărtarea sa se efectuează cu mare atenție.

Doza de anestezie poate crește datorită stres. De multe ori se întâmplă ca o pisică care a fost adusă la o clinică veterinară nu numai că nu adoarme, dar începe să se înfurie după administrarea primei doze. Aici proprietarul are de ales: să permită medicului veterinar să adauge o doză de anestezie sau să ducă animalul de companie acasă. Dacă pisica dvs. nu a ieșit niciodată afară, poate o alternativă este castrarea acasă.

Primele ore după operație și caracteristici de îngrijire

Cu calculul corect al dozei, pisica începe să se trezească și să ridice capul imediat după terminarea operației. Rămâneți în clinică până când animalul de companie încearcă să se ridice. Pisica începe să simtă o pierdere a echilibrului în momentul în care medicamentele care controlează tensiunea arterială încetează să mai funcționeze.

Când efectuați o operație în clinică, veți avea nevoie purtând și un tampon de încălzire. După anestezie, pisica nu-și va putea controla temperatura corpului; poate scădea la un nivel extrem de scăzut chiar și într-o zi caldă. Nu deschideți suportul, dacă nu este necesar, la ieșirea din anestezie, animalul de companie se poate halucina și se poate comporta în modul cel mai imprevizibil.

Rețineți că multe pisici după castrare nu încearcă să se ridice și să fie active. Animalul de companie poate pur și simplu să deschidă ochii, să privească în jur și să adoarmă din nou. Acest comportament este mult mai sigur, dar există nuanțe.

Important! Dacă pisica doarme prea mult timp, trebuie să controlați că ochii lui sunt închiși (altfel se vor usca). Al doilea punct important este irigarea orală. Animalul de companie este prea slab pentru a sta în picioare sau pentru a merge, dar îi va fi sete.

Dacă pisica mănâncă prost după castrare sau refuză mâncarea în prima zi, aceasta este norma.. Dacă animalul de companie refuză categoric apa, acesta este un semn foarte alarmant.. Îngropați câteva picături de apă caldă în gura pisicii imediat ce vedeți că își clatină urechile sau clipește (nu doarme). Prea multă apă poate provoca greață și vărsături, iar crampele postoperatorii pot declanșa dureri de cap și oboseală..

Notă! Arătând indiferență absolută față de mâncare, pisica poate fi o activitate de invidiat, poate merge, alerga și chiar sări. Păstrați toate ferestrele închise până când animalul de companie și-a revenit. Cel mai bine este să lăsați o cameră separată pentru pisică și să o închideți de fiecare dată când este lăsată nesupravegheată..

Pregătește-ți un pat confortabil, moale, rezistent la curent, pentru pisica ta. Este convenabil să utilizați un purtător cu un capac detașabil după operație. Când adăpostul este închis, pisica se simte calmă..

Este recomandat purtarea pisicilor guler postoperator, prevenind linsul suturii postoperatorii. Gulerul trebuie să fie asortat la dimensiune. Este indicat să alegeți un accesoriu din material moale, astfel încât pisica să poată dormi în el. Păstrați ochii asupra animalului de companie dacă decideți să scoateți temporar gulerul. Crede-mă, vor dura câteva secunde până când pisica va roade drenajul sau va roade prin nodulii suturii.

Impactul intervenției chirurgicale asupra apetitului și posibile complicații

Ce trebuie făcut dacă au trecut 2 zile după castrare și pisica nu atinge mâncarea? În primul rând, să definim ce contează ca mâncare. După operație, animalul de companie nu este recomandat să mănânce alimente solide, așa că primește alimente lichide. Fizic, pisica bea, dar mănâncă de fapt, deoarece tot ceea ce nu este apă este mâncare.

Pentru comoditate, să numim toate alimentele lichide soluții nutriționale. După operație, dieta pisicii ar trebui să fie compusă din:

 • Produse lactate naturale fermentate. Este mai bine să vă abțineți de la lapte, deoarece riscul de diaree este mare.
 • Bulionuri cu conținut scăzut de grăsimi din carne și pește.
 • Carne fiartă, tocată până se omogenizează, diluată cu bulion.
 • Ceai cald, dulce (2 linguri de zahăr la 250 ml lichid).

Deci, timp de 2-3 zile și chiar o săptămână, o pisică nu poate absorbi decât soluții nutritive. Mai mult, dacă animalului de companie i se prescrie o terapie de susținere (vitamine, minerale, tampoane), pofta de mâncare a pisicii va fi deprimată în mod vizibil. Trebuie să înțelegeți ce mănâncă pisicile pentru a supraviețui. Desigur, animalul de companie se simte flămând, dar după ce a mâncat bulion (sau alte alimente ușoare), acest sentiment dispare. Terapia de susținere hrănește corpul, astfel încât pisica să poată dormi mai mult, fără a se îngrijora de foame.

Imediat după operație, în termen de 2-3 luni, pisica poate mânca mai rău dacă au existat complicații în timpul procedurii. Unele medicamente stimulante afectează metabolismul, ceea ce poate duce atât la deteriorarea, cât și la creșterea poftei de mâncare. Dacă pisica ta mănâncă puțin, suferă diaree, pare slab, disbioza poate fi cauza. Faptul este că, după operație, pisicii i se prescriu antibiotice cu spectru larg, dar nu fac distincție între bacteriile bune și rele, distrug toate.

Dacă microflora intestinală a fost slăbită înainte de castrare, terapia medicamentoasă nu va face decât să agraveze starea acesteia. Ca urmare, alimentele nu vor fi digerate, vor fermenta, pisica va suferi de balonare, dureri abdominale și gaze. Dacă pisica a început să mănânce prost chiar și fără numirea unui medic veterinar, puteți bea medicamente cu lactobacili și puteți monitoriza starea. De obicei, după câteva zile, starea se îmbunătățește semnificativ..

La câteva zile după operație, corpul pisicii va fi slăbit, dacă animalul de companie a suferit o afecțiune lentă înainte de castrare, se poate agrava. Monitorizați îndeaproape starea secției, dacă bea, doarme mult și se comportă relativ calm - acest lucru este normal.

Important! Asigurați-vă că efectuați o terapie de calmare a durerii atunci când pisica doare, nici măcar nu va mânca deliciile preferate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica nu mănâncă după castrare: motivele pentru foamete și nutriție sănătoasă