Trebuie să sterilizez o pisică

Faptul că o pisică este castrată sau nu este o decizie a proprietarului și este considerată foarte importantă în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea acesteia. Cu siguranță, principalul motiv este refuzul de a atașa periodic pisoi. Să încercăm să ne dăm seama dacă este necesară sterilizarea pisicii, dacă există contraindicații și să evaluăm toate aspectele pozitive și negative ale acestei metode de protecție împotriva descendenților nedoriti.

Procedura de sterilizare este o operație cu scopul de a îndepărta complet sau parțial organele de reproducere de la o pisică. Odată cu îndepărtarea completă, ovarele și uterul sunt îndepărtate, cu parțiale doar ovarele.

O pisică domestică are nevoie de sterilizare

Luând o pisică pufoasă în casă, proprietarii ar trebui, în primul rând, să știe cu siguranță că poate aduce descendenți. Și apoi decideți dacă au nevoie de astfel de griji și unde să atașeze pisoi care apar mai mult de o dată pe an.

Natura este atât de aranjată încât pisica este extrem de fertilă, ea dă naștere mai multor pisoi de două sau trei ori pe an și are grijă foarte bună de descendenți. În cazuri rare, se naște un singur copil.

S-a observat că femela este în căldură ciclic și se repetă în fiecare trimestru. În timpul estrusului, pisica devine inadecvată, iritabilă, poate țipa tare și des, cerând o pisică. Estrogeni normali - hormonii produși de organele genitale sunt de vină pentru acest comportament..

Cui îi place să suporte acest lucru și chiar atât de des. Desigur, puteți lăsa o pisică nesterilizată să iasă în stradă și să sfârșiți cu o grămadă de pisoi pufoși. Dar puțini oameni consideră că aceste perspective sunt plăcute..

Atunci sterilizarea va deveni cel mai adecvat și mai uman mod de a rezolva problemele cu protecția împotriva descendenților nedoriti..

Având în vedere că medicii veterinari și crescătorii experimentați sunt în unanimitate în favoarea sterilizării, mulți optează pentru aceasta. Ce argumente dau în favoarea?

  • instincte invalidante,
  • normalizarea nivelurilor hormonale,
  • ușurința procedurii și perioada de recuperare rapidă,
  • nu schimbă natura și metabolismul,
  • prelungește viața animalului de companie,
  • elimină problemele cu pisoii.

Vă sugerăm să luați în considerare fiecare argument în detaliu.

Instincte invalidante

Orice animal este condus în mod natural de instincte și printre ele, desigur, există un instinct de procreație, animalul caută subconștient să se reproducă. La o pisică sterilizată, aceasta se oprește, în timp ce acest lucru nu afectează negativ nici comportamentul, nici caracterul pisicii.

Este clar că pisica a fost domesticită de oameni și casa nu este habitatul ei natural. Dar, datorită faptului că locuiește lângă o persoană, speranța de viață a unei frumuseți pufoase a crescut semnificativ. Persoanele de pe strada curții supraviețuiesc rar la o vârstă care depășește 7 ani. Se reproduc activ în timpul vieții și acest proces natural nu poate fi reglat..

Gospodăriile se supun voinței unei persoane care poate prelua controlul asupra procesului și nu există nimic inuman în acest sens.

Normalizarea nivelurilor hormonale

După sterilizare, nivelul hormonilor revine la normal. Puteți încerca să utilizați medicamente speciale atunci când țipetele periodice ale animalului de companie încep să vă enerveze foarte mult. Dar orice medicament are efecte secundare, nu trec fără să lase urme asupra sistemului digestiv. Se remarcă faptul că pisicile care sunt „hrănite” cu agenți hormonali pot suferi de diferite boli ale organelor de reproducere. Acestea sunt tumori ale uterului, ovarelor și, de asemenea, ale glandelor mamare..

Prin urmare, ar trebui făcută o alegere în favoarea sterilizării..

Ușurința procedurii

Procedura de sterilizare este ușor tolerată de pisici. În același timp, practic nu există contraindicații pentru punerea sa în aplicare..

Mulți oameni pun întrebarea: la ce vârstă pisica tolerează cel mai bine sterilizarea? Vârsta pentru sterilizare nu contează cu adevărat.

  • Cu toate acestea, vârsta cea mai optimă este considerată a fi de aproximativ 6-8 luni, când prima căldură nu a apărut încă. Apoi, numai ovarele pot fi îndepărtate..
  • Puteți steriliza adulții, dar apoi veți fi sfătuiți să îi eliminați complet uterul și ovarele. Dacă intenționați imediat să privați o pisică de maternitate, atunci este mai bine să o faceți mai devreme..

Reabilitare rapidă

Astăzi, sterilizarea laparoscopică a devenit larg răspândită, ceea ce oferă animalului de companie un minim de probleme și cel mai rapid proces de recuperare posibil. Deoarece se fac doar mici puncții în abdomen, vindecarea unor astfel de răni este mult mai rapidă. Chirurgia abdominală necesită mai multă îngrijire, dar chiar și aici reabilitarea nu este prea lungă. Dacă intenționați să sterilizați, consultați-vă medicul.

Orice operație de sterilizare se efectuează sub anestezie generală, adică pisica se află într-un somn indus de medicamente. Chiar a doua zi ea revine la viața activă fără consecințe..

Sterilizarea nu afectează caracterul

Se observă că caracterul animalului de companie după sterilizare și corpul pisicii practic nu se schimbă. Deoarece instinctul de maternitate și pofta de reproducere sunt suprimate, atunci solicitările periodice ale pisicii nu vor deranja nici pisica în sine, nici proprietarii..

Femelele sterilizate duc același stil de viață activ ca și rudele lor nesterilizate..

Adesea, după sterilizare, pisicile pot avea tendința de a fi supraponderale. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să acordați o atenție specială caracteristicilor hrănirii unei pisici sterilizate. Pe piață există alimente speciale pentru astfel de persoane, care conțin compoziția optimă necesară pentru sănătatea pisicii. Strict urmați dozajul indicat pe pachet, iar animalul dvs. de companie va fi activ și sănătos mulți ani. Dacă primește mâncare obișnuită, atunci dimensiunea porției ar trebui să fie ușor redusă și caloriile ar trebui monitorizate..

Argumentele împotriva sterilizării

Veterinarii cred că sterilizarea are semnificativ mai puține dezavantaje. Și, în termeni procentuali, sunt neglijabile. Această procedură este astăzi considerată destul de obișnuită, simplă și umană..

Cu toate acestea, observăm că sterilizarea are unele riscuri:

  • Anestezie. În timpul operației, se folosește anestezie generală, care în sine reprezintă un anumit risc. Prin urmare, operația trebuie efectuată numai într-o clinică de către un medic cu experiență. Doza corectă de anestezie selectată nu va avea consecințe negative.
  • Complicații în perioada postoperatorie. Sterilizarea este o operație care lasă o rană și o sutură. Cusăturile se pot inflama dacă sunt prelucrate necorespunzător. Astfel de cazuri sunt foarte rare..

Sterilizați sau nu?

Depinde de proprietar, desigur. Fiecare crescător însuși cântărește aspectele pozitive și negative ale castrării, apoi se consultă cu medicul veterinar și decide dacă este necesară castrarea pisicii. Desigur, dacă este rar și pur ras și este luat pentru un scop specific - de a da descendenți, atunci problema sterilizării nu se pune aici. Animalele de companie obișnuite, care sunt dobândite doar pentru suflet și afecțiune, vor prezenta semne ale dorinței sexuale de mai multe ori pe an. Va enerva pe toată lumea. Apoi, problema sterilizării unei pisici care locuiește sau nu într-un apartament nu există. De ce atunci chinuiți animalul și vă chinuiți? Iată un răspuns - sterilizarea fără echivoc.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Trebuie să sterilizez o pisică