Principalele simptome și tratamentul otrăvirii la pisici

Otravirea unei pisici

Aici voi descrie din ce motive o pisică sau o pisică poate fi otrăvită, cum să o identificăm și să o prevenim acasă. De asemenea, vă voi spune ce să faceți în caz de otrăvire și ce este inacceptabil. Ce tratament este posibil pentru un animal de companie iubit. Care sunt semnele pentru a recunoaște primele simptome ale intoxicației corporale cu otrăvuri.

Principalele cauze ale otrăvirii pisicilor la domiciliu

O pisică poate fi otrăvită din vina sa sau din cauza unei persoane, inclusiv a proprietarului. Distingeți între otrăvirea acută, care apare datorită unei singure doze mari de otravă luată de animal, și cronică, datorită aportului îndelungat de doze mici în organism..

Posibile cauze ale otrăvirii pisicii:

 • alimente slabe de calitate / alterate, alte alimente de slabă calitate;
 • alimente nepotrivite pentru pisici - ciocolată, drojdie, struguri;
 • otrăvire cu substanțe chimice de uz casnic, care este posibilă prin inhalare / ingestie de otravă pe piele;
 • medicamente neadecvate pentru pisici sau supradozajul acestora;
 • otravă pentru șobolani sau doar un rozător otrăvit;
 • plante otrăvitoare;
 • gaze - monoxid de carbon, evaporarea substanțelor care conțin clor;
 • busting cu un medicament pentru tratarea paraziților;
 • manipularea neglijentă a chimiei „pisicii”, cum ar fi picături și șampoane;
 • mușcături de animale otrăvitoare;
 • vânătorii de câini otrăvesc animale cu izoniazidă, provocând moarte dureroasă la aceștia.
Pisica mănâncă șobolan
După ce a mâncat un șobolan care a gustat otravă de șobolan, o pisică poate fi, de asemenea, otrăvită

Simptome de otrăvire la pisici

Se întâmplă ca simptomele otrăvirii la un animal de companie să fie ușoare. Depinde de cum și când animalul a fost otrăvit. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, puteți cel puțin să bănuiți că ceva nu este în regulă. Cele mai frecvente simptome sunt:

 • letargie / agitație;
 • respiratie dificila;
 • lipsa / scăderea poftei de mâncare
 • diaree, în plus, poate fi cu sânge și / sau mucus. Ocazional, fecalele pot mirosi a otravă sau a ceva anume. De exemplu, dacă o murka este otrăvită cu fosfură de arsen / zinc, scaunul miroase a usturoi;
 • salivație abundentă;
 • creșterea activității mersului cuplată cu instabilitatea sa;
 • pupile dilatate;
 • vărsături;
 • fior;
 • convulsii;
 • dacă leziunea este puternică, este posibilă paralizie, stop respirator, bătăi ale inimii;
 • temperatura ridicata / scazuta;
 • uneori spuma iese din gura și nasul animalului.

Cum vă puteți da seama dacă o pisică este otrăvită? Acest lucru este de obicei destul de dificil de realizat. În cea mai mare parte, se uită la simptomele clinice aici, la diferite analize. În același timp, mult depinde de proprietar: el poate spune medicului veterinar că știe despre otravă și simptome în ultimele ore.

Primul ajutor pentru otrăvire

Pentru ca tratamentul otrăvirii să aibă succes, determinați mai întâi cauza. Nu are rost să clătiți stomacul dacă otravă este inhalată sau dacă pătrunde prin piele. Aici sunt necesare terapie de detoxifiere și administrare de antidot.

Cum se tratează o pisică cu intoxicații alimentare

Este necesar să „legăm” toxinele, oferind animalului cărbune activ într-o proporție de 1 comprimat la 10 kg de greutate corporală. Este recomandat să faceți acest lucru nu mai târziu de 2 ore după otrăvire..

Atoxil poate fi administrat printr-o seringă prin diluarea unui plic în 40 ml de apă. Este permisă și o soluție 0,1% de permanganat de potasiu, lapte, ceai tare.

Antiemeticele sunt periculoase: vărsăturile permit tractului digestiv să elimine toxina, astfel încât să nu pătrundă în sânge. Dacă animalul a înghițit otravă, este necesar să se provoace vărsături. Soluția va ajuta: 1 lingură. l. sare într-un pahar cu apă caldă (rece poate să nu provoace reflex). Se toarnă direct în gură.

O pisică otrăvită trebuie să provoace vărsături
O pisică cu otrăvire ar trebui să fie indusă la vărsături și arătată imediat medicului veterinar.

Cu toate acestea, este necesară precauție aici: uneori vărsăturile nu pot fi induse deloc. De exemplu, în caz de otrăvire cu produse petroliere sau substanțe caustice.

Vărsăturile și diareea elimină atât otravă, cât și apă din corp. Deci, cu vărsături constante, este posibilă deshidratarea..

Soluția de apomorfină / permanganat de potasiu poate provoca vărsături. Decocții mucoase, precum și substanțe care învelesc - un decoct de amidon / semințe de in sau albuș de ou de pui amestecat într-un pahar cu apă poate împiedica absorbția otrăvii în pereții stomacului.

După toate acestea, livrați rapid animalul la medicul veterinar, unde să spuneți în detaliu toate simptomele din ultimele ore și să spuneți / sugerați ce conține otravă care a afectat animalul de companie. Integritatea și fiabilitatea informațiilor vor menține pisica în viață. Probele de vărsături și fecale pot ajuta, de asemenea..

După neutralizarea toxinelor și reducerea inflamației, consultați un medic veterinar despre dietă, medicamente și vitamine, permițându-i să se refacă mai repede după otrăvire.

Tratarea unui animal de companie cu otrăvire nealimentară

Dacă otrava nu a intrat în corpul pisicii cu alimente, sunt necesare alte măsuri:

 • atunci când o insectă mușcă vei avea nevoie de o loțiune foarte rece, de preferință o bucată de gheață. Acest lucru va restrânge vasele, prevenind otrăvirea să se răspândească prin corp, ceea ce va câștiga timp înainte de a ajunge la medicul veterinar. Va dura 6-8 ore, dar este mai bine să ajungeți cât mai curând posibil: acest lucru va crește șansele de supraviețuire;
 • în caz de mușcătură de șarpe, clătiți rana imediat. Este posibil să nu fie posibil să sugeți otravă, dar se va răspândi rapid prin vase pe tot corpul, ajungând în același timp până la inimă. Și aici ai nevoie de o loțiune rece. Și apoi medicul veterinar va injecta toate medicamentele necesare;
 • Neutralizați alcalinele pe piele cu acid acetic / citric. Dar acidul este o soluție de bicarbonat de sodiu / soluție de săpun (doar săpun alcalin). În orice caz, trebuie mai întâi să clătiți pielea și blana sub un flux abundent de apă.
 • Sunt necesare cantități mari de aer curat pentru a combate efectele inhalării gazelor și vaporilor toxici. Mai bine să-ți iei animalul de companie afară. Se recomandă administrarea unui laxativ și inducerea vărsăturilor.
Dacă toxina pătrunde prin piele, spălați bine animalul imediat cu săpun (fără produse animale specializate). În caz de otrăvire cu compuși organofosfați, este necesar un antidot. Ce și cât, știe medicul, auto-medicarea este inacceptabilă.
Dacă sunteți mușcat de un șarpe, rana trebuie spălată imediat și administrat un antidot.
Dacă sunteți mușcat de un șarpe, rana trebuie spălată imediat și administrat un antidot.

Ce trebuie făcut în caz de otrăvire cu izoniazidă

Măsuri:

 1. curățarea urgentă a tractului gastrointestinal - laxative, emetice (ulei vegetal, soluție de sare). Acest lucru este necesar pentru a preveni absorbția otrăvii;
 2. pentru a reduce concentrația de otravă, dați cărbune activ / magnezie arsă / argilă albă / orice alt adsorbant înainte și după vărsături;
 3. ca antidot pentru utilizarea piridoxinei, alias vitamina B6, disponibil fără prescripție medicală în fiecare farmacie;
 4. dați pisicii Corvalol: 3 picături pe 4 kg de greutate corporală;
 5. udati animalul energic pana la sosirea medicului veterinar. În principiu, apa va funcționa, dar laptele diluat este mai bine pentru a lega mai bine toxinele;

Cum se tratează o pisică pentru otravă de șobolan

Aici trebuie luate măsuri foarte repede. De asemenea, clătiți stomacul, induceți reflexe de vărsături, este permis un laxativ / clismă. Antidotul este vitamina K. Avem nevoie și de preparate care conțin fier. Vor permite ca sângele să se coaguleze din nou.

Apoi vizitați medicul veterinar, chiar dacă pisica pare să se simtă mai bine la prima vedere. Poate fi dificil să neutralizăm otrăvurile.

Dieta pentru o pisică care a suferit otrăvire

După eliminarea simptomelor acute ale otrăvirii, este necesar să se restabilească funcțiile corpului felin. Aici, este important nu numai să utilizați medicamente prescrise de un medic veterinar, ci și să aveți o nutriție adecvată, precum și un regim de băut..

După otrăvire, pisica nu ar trebui să mănânce nimic o zi. Este important pentru curățarea corpului și refacerea tractului digestiv..

Datorită solubilității ridicate în grăsimi a majorității toxinelor, alimentele nu trebuie să fie grase. Dacă vasul conține grăsime, ar trebui să fie exclusiv vegetal și puțin. Cel mai important lucru este să evitați grăsimea dacă otravă de șobolan sau substanțe care conțin fosfor au pătruns în corpul animalului. Acestea sunt de obicei pesticide. Laptele conține grăsime, deci este mai bine să renunți la ea pentru viitorul apropiat..

Dieta unei pisici după otrăvire
La început, o pisică bolnavă nu poate face nimic gras

Nutriția medicală trebuie aleasă astfel încât să se mențină cât mai mult posibil tractul gastro-intestinal. Mai mult, în primele 1,5-2 luni, hrăniți animalul de 3-4 ori pe zi.

În caz de otrăvire cu alimente defecte, după o zi după otrăvire, dați pisicii un decoct de orez în apă.

După 2-3 zile, animalul poate mânca terci vâscos din ovăz laminat sau din hrișcă în piure. Orzul, grisul, terciul de porumb nu sunt încă recomandate.

Încetul cu încetul, este permisă extinderea meniului la legume fierte - dovleac, broccoli, morcovi. Dacă starea animalului de companie permite, după 5-7 zile i se poate da puțină carne de iepure și păsări de curte fierte cu conținut scăzut de grăsimi. Fie tocați carnea înainte de hrănire, fie treceți prin blender până la piure. Nu dați niciodată animalului pește gras / hrană umană / conserve.

Brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi poate. În primele 2-3 zile, laptele, brânza, smântâna nu sunt recomandate. În absența tulburărilor gastro-intestinale, chefirul cu conținut scăzut de grăsimi este util.

Dacă pisica este folosită pentru a depozita alimente, alimentele medicinale super-premium, cum ar fi linia Hills, sunt utile pentru ea în perioada de recuperare:

 • I / D - în caz de toxicitate alimentară;
 • L / D - dacă au apărut probleme hepatice ca urmare a otrăvirii;
 • K / D - dacă otravă a afectat rinichii.

Dintre hrana Royal Canin, compoziția de gastrointestinal, care protejează digestia, și hepatică, care restabilește ficatul, nu sunt rele. Un medic veterinar vă va ajuta să decideți mai bine mâncarea, ținând cont de modul și modul în care pisica a fost otrăvită.

Intoxicația perturbă deseori apetitul pisicii. Cel mai adesea, cu otrăvire severă. Dacă pisica nu mănâncă nimic timp de câteva zile, hrănirea forțată va dăuna doar, provocând vărsături. Este mai bine să vizitați în mod regulat un medic veterinar cu ea, „hrănindu-l” cu soluții nutritive printr-un picurător.

Este necesar să udați animalul de companie în cantități mari.
Este necesar să udați animalul de companie în cantități mari.

Regimul de băut

Atâta timp cât corpul pisicii revine la normal după otrăvire, regimul de băut este foarte important. Dacă animalul bea mult, reumple apa lipsă, ajutând corpul să îndepărteze rapid rămășițele otrăvii, să se curețe și să se refacă.

Pisica are nevoie de acces gratuit la apă. În primele 2-3 zile, lăsați boluri cu apă să stea în tot apartamentul. Acest lucru va permite animalului slăbit să ajungă suficient de ușor la el..

Proprietarul trebuie să țină evidența cât de mult bea pisica: este util să bei multă apă, dar atât timp cât nu este excesiv. Altfel ar putea începe să se rupă.

Dacă este necesar și dacă nu există vărsături, apă cu forța animalul dintr-o seringă / seringă fără ac.

De asemenea, este util să udați pisica cu decocturi din plante. Se recomandă coada calului, teiul, urzica, mușețelul.

Pentru a restabili cantitatea de electroliți, pisica nu va interfera cu soluțiile saline, cum ar fi Hydrovit, Rehydron. Dar trebuie alternate cu apă curată, altfel se vor acumula prea multe săruri în corp..

Prevenirea otrăvirii

Primul lucru pe care ar trebui să-l îngrijească proprietarul este prevenirea otrăvirii.

Ar trebui să păstrați medicamentele la îndemâna animalelor - este deja periculos dacă pisica ajunge la ele cel puțin cu nasul. Medicamentele umane includ otrăvurile pentru pisici. De exemplu, aspirina.

De asemenea, țineți produsele chimice de uz casnic departe de pisici. Când îl utilizați pentru curățare, ventilați camera, izolând în prealabil pardoseala, pentru a evita otrăvirea cu vapori.

Aveți grijă când mergeți, mai ales în pădure. Nu lăsați animalul să scoată hamul: poate mânca ceva otrăvitor sau poate deveni victima unui șarpe sau a mușcăturilor de insecte.

La dacha, mai ales atunci când utilizați substanțe chimice pe site, nu lăsați animalul de companie să intre în plantele tratate.

Cand renovare acasă, nu permiteți pisicii să inspire vopsele, praf etc.: este ușor să vă protejați cu un aparat de respirat, dar animalul are nevoie de altă protecție. Dacă este posibil, este mai bine să mutați temporar animalul la cineva până la sfârșitul reparației.

Nu permiteți pisicii să mănânce rozătoare. Chiar dacă sunt încă în viață, ei pot înghiți deja otravă.
Principalele simptome și tratamentul otrăvirii la pisici
În scopuri preventive de otrăvire, nu permiteți animalelor de companie să vâneze șobolani și păsări.

Simptomele lipsite de ambiguitate ale otrăvirii la șoareci și șobolani sunt:

 • tambur;
 • căderea de pe picioare;
 • dezorientarea în spațiu.

Dacă o pisică mănâncă un astfel de animal, va înghiți aceeași cantitate de otravă pe care a mâncat-o victima sa..

Imediat, când murka este plină, alimentele, cu excepția alimentelor uscate, trebuie scoase din vas. La spălarea vaselor pentru pisici, detergenții nu sunt permiși, bicarbonatul de sodiu simplu este suficient. Înlocuiește perfect orice „chimie” și, cel mai important - este absolut sigur pentru un animal de companie.

Și, de asemenea, trebuie să monitorizați ce hrăniți pisoiul din momentul în care îl luați. Meniul ei nu trebuie să conțină niciodată mâncare stricată sau de calitate scăzută. Cu toate acestea, dacă pisica este otrăvită, hrăniți-o nu mai devreme decât într-o zi și numai cu mâncare ușoară. Practic bulionuri, apă de orez. Alimentele grase și, la început, toată carnea, chiar și cele slabe, sunt contraindicate. Băutul este obligatoriu: pisica trebuie să bea, chiar dacă nu va mânca nimic.

Otravirea animalelor este periculoasa si mai usor de prevenit decat de vindecat. Nu poți asigura complet o pisică de la ea, dar poți minimiza probabilitatea. Și dacă este otrăvită, este imposibil să ezite deloc, întârzierea o poate ucide. După ce i-ai acordat pisicii primul ajutor, trebuie să-l duci imediat la medicul veterinar, care va vindeca animalul și va prescrie proceduri suplimentare.

<="b-r b-r - post-articol">">
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Principalele simptome și tratamentul otrăvirii la pisici