Otravire la pisici: simptome si prim ajutor

Conținut

Intoxicația este o afecțiune dureroasă care necesită intervenție imediată. Din fericire, pisicile sunt în cea mai mare parte întunecoase și rareori au gust de ceva necomestibil. Cu toate acestea, după cum se spune zicala engleză, curiozitatea pisicii a ucis. Pentru a împiedica zicala să devină realitate, proprietarul trebuie să protejeze animalul de companie de substanțe periculoase, iar la primele semne de otrăvire, consultați imediat un medic..

Cauze de otrăvire și prim ajutor (PP)

Tratamentul în timp util pentru otrăvire minimizează efectele intoxicației. Nu este rezonabil să aștepți ca animalul să se vindece singur, mai ales atunci când nu se știe cu ce anume a fost otrăvită pisica. Dacă o bucată de brânză putredă provoacă doar o supărare temporară, atunci otravă pentru șobolani sau substanțe chimice de uz casnic care intră în stomac pot duce la moartea animalului de companie.
Primul ajutor vizează oprirea aportului de substanțe toxice în organism și, dacă este posibil, îndepărtarea unei părți din toxină. După furnizarea PN, este nevoie urgentă de a merge la spital, chiar dacă se pare că pisica se simte mai bine!
Pisicile domestice ingeră substanțe nocive datorită supravegherii proprietarilor lor. Produsele chimice disponibile gratuit, produsele de igienă, antigelul și medicamentele sunt principalii vinovați ai otrăvirii grave. Uneori animalele mestecă plante toxice pentru ei. Este extrem de rar - mănâncă mâncare stricată. Simptomele otrăvirii depind de substanța pe care animalul de companie a „sărbătorit-o”:
Medicament - somnolență severă sau, dimpotrivă, o stare excitată. Slăbiciune, posibil mers în mișcare, salivare, pupile dilatate, decolorarea gingiilor, vărsături. PP: diluați 1 comprimat de cărbune activ într-o lingură de apă, dați pisicii să bea.
Plante otrăvitoare- aritmie, vărsături și / sau diaree, pupile dilatate sau restrânse, tremurând, scăderea temperaturii, puls rapid. PP: spălare cu o soluție de permanganat de potasiu 2%, art. lingura de enterosgel.
Acizi - edem laringian, salivare, dificultăți de respirație, posibil convulsii. PP: beți soluție de bicarbonat de sodiu, nu încercați niciodată să provocați vărsături.
Alcali - salivare, dificultăți de respirație, vărsături și / sau diaree sângeroasă, convulsii. PP: 3 linguri. linguri de apă fiartă amestecată cu 2,5 linguri. linguri de suc de lămâie, se toarnă în gură. Nu încercați să provocați vărsături.
Intoxicație alimentară - vărsături și / sau diaree, pupile dilatate, paloarea membranelor mucoase, abdomen dureros, slăbiciune generală. PP: dacă pisica este conștientă, respiră normal, nu tremură, trebuie să provocați vărsături (un lucru: sare pe rădăcina limbii, soluție de peroxid de hidrogen 3% în interior, jumătate de pahar cu apă sărată în interior) și apoi dați o tabletă de cărbune sau art. o lingură de enterosgel.
Enterosgel este un medicament cu spectru larg iubit de mulți proprietari pentru siguranța, ușurința în utilizare și accesibilitatea. Lista de toxine pe care gelul le neutralizează se află în adnotare.
Pesticide (pesticide) - vărsături, salivare, diaree, mici tremurături. În cazuri severe, înghițire convulsivă, paralizie. PP: spălare cu o soluție de permanganat de potasiu 2%, tabletă de cărbune.
Mercur - ulcere la nivelul mucoasei, vărsături abundente, convulsii, febră, paralizie. PP: deschide fereastra, dă pisicii apă în care se dizolvă cărbunele, se poate da proteină brută.
Dacă o substanță otrăvitoare pătrunde pe blana pisicii, trebuie să o ungeți cu generozitate în zona afectată cu ulei vegetal și apoi să spălați otravă cu apă cu săpun..
În caz de tulburări ale sistemului nervos central - dificultăți de respirație, convulsii, înghițire convulsivă, paralizie, conștiință încețoșată - nu încercați să provocați vărsături, deoarece pisica se poate sufoca..
Semnele de otrăvire la animalele care au inhalat gaze toxice sunt foarte specifice: mucoase stacojii, eructații, salivație. În cazurile severe, mers „beat”, respirație slabă, convulsii. PP: puneți purtătorul pe partea sa și duceți-l imediat la medicul veterinar. Monitorizați îndeaproape respirația - la oprire este necesară respirația artificială (nu în gură, ci în nas cu o frecvență de 15 ori pe minut).

Cum să ajute medicul veterinar?

După ce ați acordat primul ajutor, nu ar trebui să vă gândiți la ce să faceți. Cel mai bun ajutor este să vă duceți animalul la cea mai apropiată clinică imediat. Dar medicul veterinar poate și trebuie ajutat. Pentru aceasta este de dorit:
  • ia cu tine un pachet din substanța cu care pisica a fost otrăvită (dacă aceasta este o plantă, atunci ia o frunză cu tine, sau mai bine o crenguță)-
  • dacă se știe ce a înghițit pisica, este important să descrie cât de mult din substanță a pătruns în interior-
  • dacă nu se știe cum animalul a fost otrăvit, colectați o parte din voma într-o pungă-
  • descrie rata de deteriorare-
  • descrieți în detaliu culoarea și consistența vărsăturilor și a diareei, dacă apar aceste simptome-
  • este important să ne amintim secvența cu care au apărut semnele de otrăvire la pisici (de exemplu, mai întâi animalul de companie a vomitat, apoi a început diareea, apoi membranele mucoase au devenit palide etc.)-
  • în drum spre clinică, amintiți-vă dacă există pisica are alergii pentru orice medicamente, există probleme de sănătate, boli cronice.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Otravire la pisici: simptome si prim ajutor