Imaginea unei pisici în artă

Imaginea unei pisici sălbatice și familiare afectuoase, viclene și uimite inocent este o temă preferată a multor maeștri. Este imposibil să ignori această frumusețe grațioasă, să nu observi curbele netede ale corpului ei, sclipirea misterioasă a ochilor ei, strălucirea lânii de mătase. Picturile pentru pisici ocupă săli întregi din galerii celebre și colecții private, sculpturile pentru pisici decorează străzile orașelor din întreaga lume. Pisica „umblă” pe cărți poștale, ștampile, calendare, tot felul de ustensile de uz casnic, haine și accesorii.

Pisicile din Egiptul antic

Pisica s-a strecurat în marea artă abia în secolul al XVIII-lea, dar chiar și în Egiptul Antic, zeițele cu coadă au fost sculptate din piatră, pictate pe pereți și vase, mulate din lut. Bijuterii, gravuri, mozaicuri, figurine metalice incrustate cu cornalină, turcoaz și lapis lazuli - pisicile erau peste tot. Unul dintre templele din Heliopolis a fost decorat cu o sculptură a unei pisici - zeul Ra în masca unei fiare prădătoare. În funcție de momentul zilei, ochii pisicii s-au îngustat sau s-au extins (se pare că preoții au folosit un mecanism special pentru a schimba diametrul pupilelor). În fiecare oră apă curgea din gura animalului sacru. Cu toate acestea, închinarea la pisici era doar o parte a religiei. Egiptenii nu lăudau pisica în sine, ci zeii, vorbind cu conducătorii cerești prin animale sacre.
Expoziția Luvru: Egiptul antic, epoca dinastiilor timpurii, gliptice. În centru este ochiul lui Ra, simbolul Soarelui. De-a lungul marginilor sunt asistenții mustăciți ai zeității supreme. Partea inferioară este noaptea (pisicile omoară șarpele Apop, simbolizând întunericul și întunericul), partea superioară este dimineața (ibisul din centru este o pasăre sacră, un simbol al renașterii, reînnoirii și înțelepciunii).
După ce s-a stabilit în întreaga lume și a câștigat dragostea celor mai respectabile persoane, pentru mase pisica a rămas în continuare doar un animal util, protejând hambarele de rozătoare. În Evul Mediu, în era cultelor religioase, a Inchiziției și a luptei împotriva haosului diabolic care se apropia de lume, pisica s-a dovedit a fi inacceptabilă pentru omenire. Înfățișarea unei pisici în arta secolului al XVII-lea este un detaliu nesemnificativ, un element de fundal modest „în curtea din spate”.

Luvru expune

Louis Le Nain „O familie fericită”, expus la Luvru, scris în 1642. Reflectă starea de spirit a oamenilor de atunci: pisica este recunoscută ca parte a familiei, intră în casă, dar se ține departe.
La sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, picturile cu pisici, care completează cu pricepere intriga principală, câștigă din ce în ce mai multă popularitate: scene rurale, ilustrații, pisici jucăușe în compania copiilor, animale de companie afectuoase ale doamnelor blânde. La mijlocul secolului al XVIII-lea, animalismul ca gen independent începe să cucerească Europa. La început, era un gen de „clasa a doua”, existent mai degrabă pentru divertisment decât pentru profit. Cu toate acestea, din acest moment, nu există nicio îndoială că pisicile își vor lua locul în lumea picturii. În secolul al XIX-lea, portarul unei pisici nu mai era o ciudățenie sau un capriciu al celor bogați - animalul cu mustață se încadra perfect în viața unei persoane, transformându-se dintr-un prăjitor de șobolani într-un membru al familiei dragi. Secolul al XIX-lea i-a dat lumii Lewis Wayne, Frank Paton, Emile Brunier și alți pictori talentați.

Lucrările lui Barber

Charles Burton Barber (1845-1894) - Fellow de onoare al Institutului de Artă din Marea Britanie. Opera sa a împodobit palatul Reginei Victoria. Picturile realiste și semnificative au avut o cerere incredibilă chiar și în timpul vieții autorului. Imaginea baleenului în artă, propusă de Barber, corespunde absolut adevăratului aspect al acestor animale. Poate că acesta este secretul succesului picturilor artistului britanic.
O fată tânără și un pisoi tânăr de culoare marmorată. Ambele frumuseți sunt încă pline de grație timidă, harul inerent sexului feminin este deja clar vizibil în ipostaze. Înțeles sacru - supuneți-vă sau muriți. Privind în jos de sus, un pisoi mic personifică unirea unui bărbat și a unui animal de companie cu mustață: o pisică loială unui bărbat și-a permis să fie îmblânzită, dar a rămas neînvinsă. Un prădător mult mai puternic a murit, refuzând să facă compromisuri, iar pielea sa, aruncată la picioarele unui bărbat, acum împodobește podeaua sufrageriei.

Lucrează din Olanda

Henriette Ronner-Khip (1821-1909) - artist ereditar din Olanda. A devenit interesată să picteze pisici în anii 1870, chiar în momentul în care un fidget cu mustață s-a instalat în casa ei. Am primit ordine de la regii Belgiei, Prusiei, Portugaliei.
Pictarea unei pisici cu pisoi: tonuri calde și linii moi, foarte „acasă”, muncă pacificatoare.
Charles H. Van den Eycken II (1859-1923) - cel mai popular pictor realist belgian. Unul dintre principalii pictori de animale din secolul al XIX-lea.
Un persan clasic de o culoare însorită de broască țestoasă, înconjurat de cărți. Postură jucăușă, energie pozitivă caldă. Simbolizează curiozitatea pisicilor și atitudinea lor față de viață - pofta de cunoaștere este lăudabilă, dar prin joc și distracție lumea este mult mai interesantă de învățat.

Artă Modernă

Artiștii secolului XX nu încetează niciodată să iubească pisicile. Imaginile care înfățișează pisici devin cât mai realiste posibil, stăpânii obțin similitudini aproape fotografice. Mulți artiști decid să se abată de la clișeele obișnuite - lucrări pe care o pisică este înzestrată cu trăsături antropomorfe sau realizate în genul abstractizării, fantezia, caricatura câștigă popularitate.
Detalii uimitoare și nuanțe suculente atrag atenția: ochi de miere, păr lucios, conturul nasului cochet, mustață șic. Natura s-a dovedit a fi un adevărat artist, pictând haina de blană a pisicii lui Leonardo, Geoffrey Tristram a surprins splendoarea culorii marmurei folosind pensule și vopsele.
Mi Chunmao este membru al consiliului de administrație al Uniunii Artiștilor din China. Lucrările sale sunt cunoscute nu numai acasă, ci și peste tot în lume. Pânzele sunt expuse în galerii prestigioase; multe lucrări au fost adăugate colecțiilor private. Lucrarea unei pisici cu pisoi, creată folosind tehnica gohua - scrierea cu cerneală pe mătase sau hârtie, există de mai bine de cinci secole.
Privind lucrarea lui Swellen Ross, este greu de crezut că picturile au fost pictate manual fără ajutorul programelor de calculator. Vopsele umflate cu acuarele, cerneală și creioane colorate. Mai jos este o pisică fantastic de frumoasă, ai cărei ochi de smarald sunt plini de viață..
Portretul unei pisici de Herbert Susan. Autodidactul britanic pictează imagini care repetă comploturile operelor artiștilor celebri. Frumoasă „doamnă” într-o rochie de ton ceresc în original - prințesa Elisabeta.

Artisti din secolul XXI

Artiștii care desenează pisici în secolul 21 continuă să experimenteze nu numai cu genurile, ci și cu tehnica: printuri, grafică pe computer etc. Antropomorfismul este înfloritor: mulți artiști se concentrează pe asemănările dintre animalele de companie și proprietarii lor, de fapt, toți oamenii în general. În culmea popularității, există povești ușoare, pozitive, pline de distracție sau tristețe ușoară. Interesul pentru motivele orientale este în creștere.
Picturile lui Debbie Cook radiază energie pozitivă, pisicile lui Debbie sunt afectuoase, bune, curioase și amuzante. Motivele ei pot fi găsite peste tot în lume pe șervețele, căni, haine, accesorii, vase. Funcționează cu pasteluri, acuarele, acrilice, creioane.
Artistul din Moscova, Aleksey Dolotov, desenează diferite animale în stilul său, bine recunoscut. Fotografiile artistului Xenopus sunt deosebit de populare (porecla sub care Alexei comunică cu utilizatorii pe blogul său). Romantic, ușurință, aproape imponderabilitate, tandrețe.
Lev Bartenev, un artist din Moscova născut în 1963, a devenit cunoscut pe scară largă în patria sa după lansarea unei serii de desene grafice cu animale. Peisajele pictate în acuarele sunt expuse în galerii din Danemarca, Suedia, Germania, Estonia. Dar în Rusia, pisicile sunt deosebit de populare - amuzante și triste, romantice și amuzante, întotdeauna bine hrănite, pufoase și blânde. Fuzzies Bartenev sunt cele mai faimoase pisici din „producția” rusă, deși imaginile artistului Xenopus le fac oarecare concurență.
Pe lângă pictură, imaginea unei pisici este prezentă în toate domeniile artei: poezie, sculptură, cinema și animație, tipuri moderne de creativitate.
Acrilic și piatră, lucrări ale italienei Ernestina Galina
Sculptura unei pisici din metal, piatră și alte materiale
Picturi realizate din lână de pisică și alte animale, realizate folosind tehnica pâslirii uscate (volumetrice, texturate) sau pâslă umedă (picturi plate, ca și cum ar fi pictate cu vopsele groase).
Meșterii creează tablouri unice din lână cu ronț cardat într-un raport de cinci până la patru numai la o comandă individuală. De obicei pentru împâslire folosesc bandă pieptănată (lână merino), pâslă, angora sau lână de oaie.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Imaginea unei pisici în artă