Caracteristicile pisicilor albe cu ochi albaștri

Pisicile cu ochi albaștri sunt foarte frumoase. Puțini vor fi lăsați indiferenți de aspectul magic al culorii acvamarin, mai ales în combinație cu culoarea stratului alb ca zăpada..

Rase de pisici albe cu ochi albaștri sunt destul de rare și cu mare cerere. Cu toate acestea, puțini oameni știu că astfel de animale au propriile lor caracteristici și, prin urmare, necesită îngrijire atentă..

Rase sau tulburări genetice?

Culoarea albă a hainei, împreună cu irisul albastru al ochilor, este o consecință a lipsei de melanină, care este responsabilă de culoare. În stadiul dezvoltării timpurii a embrionilor, gena W dominantă perturbă formarea celulelor pigmentare - melanocite, reducând astfel activitatea acestora.

Heterocromia
Heterocromia

De asemenea, această genă poate interfera cu creșterea celulelor aparatului auditiv, ceea ce duce la surditate congenitală parțială sau completă a animalului. Aproximativ 50% dintre pisicile albe cu ochi albaștri suferă de pierderea auzului, 5-10% nu aud deloc. Cel mai adesea, această patologie apare la pisicile mongrel, deoarece crescătorii de rase de elită nu permit reproducerea animalelor cu deficiențe de auz.

Deseori există un astfel de fenomen ca heterocromia. În acest caz, melanocitele produc mai activ pigment într-un singur ochi, care devine verde sau galben. Mai mult, celălalt iris este întotdeauna albastru. Deficiența auditivă la aceste animale se manifestă sub formă de surditate parțială la o ureche, situată pe partea ochiului albastru. A doua ureche menține auzul normal.

Important! Mulți oameni confundă pisicile albe cu albinii. Acest lucru nu este adevărat, deoarece albinii au ochii roșii din cauza absenței complete a pigmentului, care este trăsătura lor caracteristică..

Toți pisoii se nasc cu ochi albaștri. Culoarea irisului începe să se schimbe la vârsta de 4 săptămâni și în cele din urmă se formează la vârsta de 6 luni. Prin urmare, este garantat să judecați culoarea viitoare a ochilor animalului de companie numai după expirarea acestei perioade..

Rase albe și cu ochi albaștri

Există rase de pisici ale căror standarde permit o culoare albă a animalelor în combinație cu ochii albaștri. Datorită naturii lor exotice, astfel de animale sunt destul de scumpe și pot fi achiziționate numai în creșe de elită. Cele mai frecvente tipuri sunt:

  1. Angora turcească. Pisică cu părul lung, cu o coadă pufoasă și ochi mari în formă de migdală. Nu are nici un strat de îmbrăcăminte și, prin urmare, animalul practic nu se varsă. Este prietenoasă, sociabilă, docilă și foarte atașată de proprietar. Nu-i place singurătatea și nu se potrivește proprietarilor adesea absenți.
Angora turcească
Angora turcească
  1. oriental. Are un cap îngust, în formă de pană și urechi mari, cărnoase. La pisicile din această rasă, există o culoare de blană perfect albă împreună cu ochii albaștri sau verzi. Animalele de această culoare au o nuanță roz pal pe tampoanele labelor și nasului. Heterocromia este destul de des observată, în acest caz un ochi este smarald, celălalt este turcoaz. Pisoii nou-născuți pot avea pete de păr întunecat pe cap, care dispar până la vârsta de un an. Animalele energice și jucăușe, totuși, sunt destul de atingătoare și cer o atenție deosebită persoanei lor.
  2. Kao Mani. Rasă de elită de dimensiuni medii, cu părul scurt, crescută în Thailanda. Una dintre cele zece pisici cele mai rare și, în consecință, scumpe. Creaturi agile și curioase, care intră ușor în contact atât cu oamenii, cât și cu animalele de companie. Își arată sociabilitatea prin miaunare persistentă. Au o culoare albă pură și ochi în formă de migdale de o nuanță deschisă de albastru de floarea de porumb. Animalele cu heterocromie sunt considerate deosebit de valoroase..
  3. Alb străin. La bază, este o pisică albă siameză cu ochi albaștri. Rasa a fost formată ca urmare a traversării punctelor de focă britanice și thailandeze cu păr scurt. Aceste frumuseți grațioase au un corp subțire și flexibil, cu mușchi bine dezvoltați. Capul alungit cu urechi mari în formă de pană și ochi înclinați conferă pisicilor un aspect asemănător oriental. Principala lor diferență este combinația de lână albă ca zăpada și o nuanță albastră strălucitoare a irisului. Alte culori nu sunt acceptabile pentru reprezentanții acestei rase..
  4. scoţian. Aceste animale evocă afecțiune, datorită chipului amuzant și a ochilor rotunzi expresivi. Au un corp dens și dens, cu gâtul scurt și capul mare. Urechile sunt mici, drepte sau cu vârfurile căzute. În acest caz, pisicile sunt numite urechi. Labe sunt scurte și masive, cu tampoane roz. Sunt creaturi foarte pașnice și într-un fel chiar flegmatice. Manipulați bine singurătatea.
  5. Sfinx. Reprezentanții acestei rase sunt adesea bărbați frumoși albi ca zăpada, cu ochi albaștri, ceea ce îi face și mai unici. Sunt pisici grațioase, cu un corp fierbinte catifelat, care sunt incredibil de inteligente, sociabile, jucăușe și foarte atașate de proprietarul lor..

Există, de asemenea, pisici albe cu ochi albaștri în pisicile Maine Coon, British Shorthair, Persian și Bengal. Acestea sunt exemplare destul de rare, așa că pisoii de această culoare sunt de câteva ori mai scumpi decât verii lor de culorile obișnuite. În ciuda acestui fapt, datorită exotismului lor, sunt foarte solicitați..

White Maine Coon
White Maine Coon

Când achiziționați o pisică albă ca zăpada, trebuie să vă amintiți că are nevoie de îngrijire specială. Blana sa se murdărește rapid, astfel încât animalul trebuie să fie scăldat frecvent. În acest caz, este necesar să se utilizeze instrumente speciale care să ofere strălucirii și mătăsii blănii și să elimine fragilitatea învelișului de lână. După ce a luat tratamente cu apă, pisica este uscată cu un uscător de păr..

Alte culori cu ochi albaștri

Nu întotdeauna irisul acvamarin se găsește numai la indivizii albi. Pisicile siameze au ochi albaștri, a căror culoare este bej moale, cu pete negre sau maronii pe coadă, vârfurile labelor, urechilor și botului. Mai mult, bebelușii se nasc complet alb ca zăpada, urmele încep să apară de la vârsta de 2 săptămâni, iar nuanța lor finală este stabilită mai aproape de 10 luni.

Există, de asemenea, o rasă specială numită Ojosazules. Reprezentanții săi au o singură culoare a ochilor - albastru strălucitor. Umbra hainei poate fi oricare. Culoarea clasică este tortie, dar există și indivizi monocromatici care sunt unici în felul lor. De exemplu, o pisică de ghimbir cu ochi albaștri este un eveniment foarte rar. Cel mai adesea, această nuanță însorită implică un iris chihlimbar sau verde.. 

Ochii albaștri siamezi
Ochii albaștri siamezi

Important! Ojosazulele nu sunt predispuse la surditate, deoarece această rasă este rezultatul unei mutații naturale.

Culorile albe pure nu sunt permise de standarde. Prezența unor pete mari albe ca zăpada pe corpul animalului este, de asemenea, un defect. Petele mici de marcaje lăptoase nu sunt considerate o abatere de la rasă, cu condiția ca vârful cozii să aibă aceeași nuanță.

La reproducerea descendenților, este interzisă încrucișarea reprezentanților acestei specii cu alte pisici cu ochi albaștri, deoarece acest lucru duce la mutația genică a descendenților și crește riscul de a avea pui morți..

Concluzie

După ce ați decis să aveți un animal de companie alb ca zăpada, cu ochi albaștri, ar trebui să vă familiarizați mai întâi cu particularitățile rasei sale și cu nuanțele conținutului său și abia apoi să contactați crescătorul pentru a rezerva un pisoi. Astfel de animale necesită o abordare individuală, astfel încât proprietarii care nu sunt capabili să acorde atenția cuvenită animalului lor de companie ar trebui să se gândească la o pisică de culori mai puțin exotice..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristicile pisicilor albe cu ochi albaștri