Inflamarea urechii la pisici: simptome, tratament și diagnostic

Mulți „iubitori de pisici” sunt destul de fideli faptului că pisica lor își zgârie constant urechile. În principiu, această abordare nu duce la nimic bun, deoarece otodectoza, adică acarienii urechii, poate contribui la numeroase probleme. De exemplu, provoacă inflamația urechii la o pisică.

Informații despre boală

Științific, această patologie se numește otită medie. Procesul inflamator poate implica urechea exterioară, mijlocie sau internă. Desigur, dacă doar auriculele sunt afectate, nu este nevoie să vorbim despre otita medie cu drepturi depline, dar infecția din aceasta poate merge mai departe, chiar în adâncurile canalului urechii. Otita medie este cronică și acută. Cauzele acestei boli sunt diverse:

 • Alergii, inclusiv originea alimentară.
 • Acarienii urechii.
 • Bacterii, drojdie și ciuperci.
 • Corpuri străine (miriște de iarbă, brusture etc.).
 • Trauma.

Să ne uităm mai detaliat la câteva dintre motive. Poate că inflamația urechii medii la pisici se datorează cel mai adesea activității căpușelor, mai degrabă decât altor factori predispozanți. În sine, acești paraziți nu sunt deosebit de periculoși, dar produsele activității lor vitale creează un mediu excelent pentru creșterea și dezvoltarea microflorei patogene. Unele animale sunt hipersensibile la căpușe și, prin urmare, dezvoltă rapid o inflamație severă a urechii..

Microbii patogeni, ciupercile, mucegaiurile și drojdiile sunt extrem de periculoase. Urechea unui animal sănătos are apărare naturală împotriva tuturor acestor pericole, dar în cazurile în care mediul său se schimbă dramatic (stres, căpușe), pericolul otitei medii este mult crescut. De exemplu, dacă Staphylococcus aureus intră în ureche, va apărea o inflamație purulentă a urechii la o pisică..

Din păcate, chiar și experții uită adesea că diverse patologii hormonale pot duce la probleme cu urechile. Astăzi se știe cu siguranță că corticosteroizii, folosiți fără gândire în tratamentul multor boli, pot duce nu numai la otita medie, dar și la diverse boli ale pielii (peeling, căderea părului).

În cazuri foarte rare, otita medie este cauzată de unele boli ereditare. Uneori granuloamele eozinofile se găsesc în canalul urechii inflamat. Ele apar la acele animale al căror sistem imunitar își pierde capacitatea de a funcționa normal. Uneori chiar duce la dezvoltarea inflamației severe melanoame, apărând în canalul urechii.

Simptome și diagnostice

Care sunt simptomele acestei boli? Toate acestea sunt destul de tipice și permit un grad ridicat de probabilitate de a presupune prezența bolii:

 • Un miros greu, neplăcut și putrid emană din urechile animalului tău de companie.
 • Pisica rupe auriculele în sânge, încercând să le „pieptene până la găuri”.
 • Exudatul se poate scurge din canalele urechii, ceea ce, de asemenea, miroase urât.
 • Urechile pot fi foarte roșii și se pot umfla vizibil.
 • Pisica stă tot timpul cu capul „fix” într-o poziție. De regulă, animalul stă tot timpul, înclinându-l pe un singur umăr. Acesta este un simptom foarte indicativ, deoarece urechea din partea în care capul pisicii „înclinat” este probabil inflamat.
 • Dacă încercați să atingeți urechile pisicii dvs., atunci acesta nu va arăta prea multă încântare, deoarece acest lucru îi va provoca dureri severe..
 • Comportamentul se poate schimba foarte mult: animalul dvs. de companie va deveni agresiv, iritabil sau se va strădui constant să urce în cel mai îndepărtat colț retras.

Deoarece există multe cauze potențiale ale acestei boli, sarcina principală a medicului veterinar este identificarea principalului factor patogen. Se efectuează o examinare vizuală a urechii, un studiu folosind un otoscop. Acest lucru relevă prezența corpurilor străine în canalul urechii. Luarea frotiurilor este, de asemenea, importantă: microscopia vă va ajuta să aflați dacă pisica dvs. are o infecție bacteriană în urechi. Se efectuează o hemogramă completă și studiul său biochimic, sunt colectate toate informațiile despre anamneză.

Tehnici terapeutice

În consecință, tratamentul pentru inflamația urechii la pisici va depinde de cauza principală identificată de specialist. Pentru a distruge bacteriile, se introduc antibiotice puternice cu un spectru larg de acțiune, preparatele fungicide distrug ciupercile. Glucocorticoizii sunt adesea folosiți în practica veterinară pentru ameliorarea reacțiilor inflamatorii severe. În cazul în care procesul inflamator este unul dintre simptomele patologiilor hormonale grave, animalului i se pot prescrie medicamente care reduc sinteza hormonilor. Uneori problema poate fi rezolvată numai după îndepărtarea chirurgicală a glandelor „problemei”.

Inflamația urechii externe la pisici, adesea de etiologie pur alergică, poate fi adesea complet controlată folosind antihistaminice standard. Uneori sunt indicați corticosteroizii, care reduc intensitatea procesului inflamator. Indiferent de cauza principală a bolii, proprietarii au nevoie ulterior păstrați urechile animalului curat și deseori îndepărtează murdăria acumulată din ele.

Curățenia este cheia sănătății

Este util din când în când să „răzuim” excesul de sulf acumulat acolo din urechile pisicii. Înainte de aceasta, baza auriculei trebuie masată timp de câteva minute, înmuiind placa formată. Îndepărtați-l cu un tampon de bumbac umezit cu puțin peroxid de hidrogen. Nu utilizați bețișoare pentru urechi, deoarece sunt foarte ușor de rănit urechea animalului dvs. de companie!

Nu încercați să vă îndesați jumătate de metru de vată în ureche. Este suficientă o bucată mică, care pur și simplu șterge partea vizibilă a sulfului. În timpul acestui proces, multe pisici încearcă în toate modurile posibile să ia o bucată de la proprietarul lor. Nu credeți că suferă: pisica trebuie doar să se obișnuiască cu „execuțiile” regulate, după care procedura de curățare a urechilor va fi mult mai calmă.

Astfel, infecțiile urechii la pisici pot fi prevenite pur și simplu prin păstrarea urechilor curate. Este suficient să îndepărtați excesul de ceară aproximativ o dată la două săptămâni și, de asemenea, să verificați în mod regulat dacă a apărut murdărie în urechea pisicii dvs..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea urechii la pisici: simptome, tratament și diagnostic