Există pisici tricolore sau doar pisici?

Mulți oameni sunt surprinși să afle că marea majoritate a pisicilor tricolore sunt de sex feminin. De ce este asta? Există pisici tricolore sau doar pisicile au o culoare similară? O pisică cu o culoare tricolor poate fi masculină? Aflați despre genetica culorii stratului în acest articol.

Calico tricolor nu este o rasă, ci o culoare a hainei. O pisică se numește tricolor dacă există trei culori în haina sa.:

 • negrul
 • alb
 • portocale

O pisică tricolor are blocuri mari din aceste trei culori, iar o pisică cu broască țestoasă are un amestec de trei culori (mai mult amestecate împreună decât blocurile de culori individuale). În lume, pisicile cu păr tricolor sunt numite diferit:

 • Europeni și americani - Calico,
 • Canadieni - Сhatte d`Espagne,
 • Japoneză - tobi mi-ke (tradus literal ca „triplă blană”)
 • Olandeză - lapjeskat (tradus literal ca „pisică în plasturi”)

Dacă culoarea unei pisici tricolore nu este prea strălucitoare, ca și cum ar fi diluată, se numește calimanco sau „tigru nor”. Uneori, tricolorul este combinat cu un model tabby (cu dungi). Un pisoi acoperit cu aceste pete se numește caliby..

Numele Calico se referă doar la culoare și blană, nu la rasa sau ochii în două tonuri ale unei pisici. Rasele ale căror standarde permit tricolorul sunt Manx, American Shorthair, British Shorthair, Persian, Bobtail japonez, Exotic Shorthair, Siberian, Van turcesc, Angora turcească, pisici Hemingway, Sphynxes, Devon Rex, Maine Coon, Munchkins, Scottish Fold , Pădurea norvegiană.

Genetică și genetică Calico

Animalele tricolore sunt de obicei femele. De ce este asta? Există pisici tricolore? Răspunsul este în genetică. Genetica pisicilor Calico este destul de fascinantă și a făcut obiectul unor cercetări științifice serioase încă din anii 1940. Petele negre și portocalii care caracterizează aceste pisici sunt rezultatul unui fenomen genetic numit compensare a dozelor. Culoarea pisicii este o caracteristică fizică asociată cu sexul..

Femelele au doi cromozomi X (XX), masculii au un cromozom X și un cromozom Y (XY). Codificarea genetică pentru afișarea negru sau portocaliu se găsește pe cromozomul X. Codificarea albă este o genă complet separată.

La mamiferele femele, unul dintre cromozomii X este dezactivat aleator (numit inactivare X) în fiecare celulă. La pisicile tricolore, o combinație aleatorie de gene de culoare care sunt „activate” sau „dezactivate” produce portocaliu negru și negru..

Cum se obține o culoare în trei culori cu alte cuvinte

Deoarece pisicile femele tricolore au doi cromozomi X, ele pot „afișa” două culori diferite (portocaliu sau negru) și alb, creând o colorație tricoloră..

Deoarece masculii au doar un cromozom X, au o singură genă neagră sau portocalie și pot afișa doar portocaliu sau negru, plus sau minus alb, controlat de o altă genă.

Culoarea stratului este un proces complex de interacțiune între genele dominante și non-dominante care acționează asupra cromozomilor X. Aceasta este baza pentru formarea culorii hainei la pisicile tricolore..

Pisicile tricolore nu sunt întotdeauna femele

Există pisici tricolore sau nu? Un fapt uimitor, dar există, deși foarte rare. Deoarece masculii au un singur cromozom X, bărbații trebuie să aibă o afecțiune rară în care au trei cromozomi sexuali (doi cromozomi X și un cromozom Y) pentru a dobândi tricolor..

Bărbații tricolori au de obicei o aberație cromozomială a doi cromozomi X și un cromozom Y (XXY). Pisicile cu această configurație cromozomială sunt de obicei sterile (incapabile să se reproducă). Acest lucru este similar cu o afecțiune la om numită sindromul Klinefelter sau sindromul XXY. Pot fi pisici hermafrodite care împărtășesc calitățile ambelor sexe. Există foarte puține pisici tricolore în natură..

Ce tipuri de Calico există în lume? Iată o listă simplă:

 • Classic Calico - pisică albă cu pete mari negre și portocalii.
 • Tortie clasică - pisică cu păr mixt portocaliu și negru.
 • Diluează Calico - Calico cu o genă suplimentară pentru a dilua culorile originale. Negrul va deveni gri și portocaliul va deveni crem.
 • Diluează broasca țestoasă - pisică cu păr mixt gri și maro.
 • Dilute Tortoisehell and White este o pisică cu păr mixt gri-maroniu care are cel puțin o pată albă.
 • Calico Tabby este o pisică Calico care are dungi peste pete de culoare.
 • Diluează Calico Tabby - gri și crem cu dungi.
 • Tortie Point este o pisică cu coajă de broască țestoasă care are, de asemenea, o genă de marcare siameză. Culoarea broasca țestoasă doar pe fața sau coada animalului.
 • Diluează punctul Tortie. Aceste pisici vor avea părul cenușiu și brun doar pe față, coadă și, eventual, pe picioare..

5 fapte interesante despre pisicile tricolore

 1. 99,9% dintre pisicile tricolore se dovedesc a fi femele datorită caracteristicii lor cromozomice unice.
 2. Datorită culorii sale, la 1 octombrie 2001, a fost declarată pisica oficială a statului Maryland din Statele Unite..
 3. Având în vedere raritatea lor, pisicile tricolore sunt cunoscute pentru a aduce fericire în întreaga lume. Oamenii cred că Calico aduce noroc familiilor în care trăiesc. În Statele Unite, acestea sunt numite „pisici cu bani”. În anii 1870, au fost declarați un simbol oficial al norocului în Japonia..
 4. O pisică tricoloră a salvat odată o gară din Japonia de la închidere. Acest lucru s-a întâmplat în 2007, când au vrut să închidă stația Kinokawa din cauza unor probleme financiare. Dar guvernul orașului a făcut un șef de gară local pentru pisici. A început să-i salute pe pasagerii care treceau pe acolo. Adorabila creatură a devenit o celebritate, iar traficul de pasageri al stației a crescut cu 17%.
 5. Este imposibil să se reproducă aceste animale, deoarece culoarea pătată a celor trei culori este formată din întâmplare. Nu sunt o rasă modificată genetic, deci sunt rare și considerate o șansă norocoasă. De asemenea, sunt considerați un pic magici datorită celor trei culori..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Există pisici tricolore sau doar pisici?