Cruste pe gât și cap de pisici

Apariția crustelor la gât și cap la pisici este un fenomen neplăcut. Animalul de companie își pierde aspectul atractiv, în plus, animalul suferă adesea, deoarece zonele afectate deseori fac rău sau mâncărime. Pisica caută să pieptene locul dureros, ceea ce duce la rănirea secundară, apare adesea sângerări, haina se subțiază sau cade complet.

Pentru a atenua starea animalului dvs. de companie, trebuie să cunoașteți cauzele și metodele de tratament pentru astfel de boli. Este imposibil să le determinați în mod independent și să alegeți terapia potrivită fără a consulta un medic veterinar, dar ar trebui totuși să vă îndrumați aproximativ pentru a înțelege ce fel de ajutor are nevoie o pisică..

Cruste pe capul și gâtul pisicii

Alergie

Dacă factorul care a provocat apariția crustelor pe gât sau cap este o alergie, atunci sarcina principală se reduce la găsirea unui agent provocator. Iritanții care provoacă o reacție alergică includ:

  • Componente de putere. Mai ales de multe ori, această formă de alergie apare în contextul unei modificări a dietei sau atunci când un pisoi este transferat către noii proprietari..
  • Stimuli externi. Pot fi un număr foarte mare dintre ele, dar printre cele mai frecvente se numără polenul, praful și acarienii, ciupercile de mucegai, componentele individuale ale suplimentelor de vitamine, enzimele conținute în saliva paraziților care aspiră sângele etc..
  • Medicamente. Formarea crustei este adesea observată după utilizarea unor medicamente puternice sau medicamente cu efecte secundare severe. Majoritatea acestor reacții sunt cauzate de antibiotice sau soluții de combatere a paraziților externi..
  • Produse de igienă. Acestea pot fi atât produse de îngrijire la domiciliu sub formă de soluții sau spray-uri, cât și formulări specializate pentru tratarea localizării pisicii. Uneori șampoanele pentru pisici provoacă alergii.

Poate exista un alergen care a provocat apariția crustelor, dar există cazuri de combinație de iritanți. În acest caz, este și mai dificil să se stabilească factori provocatori..

Cruste pe capul unei pisici

Cu alergii, crustele se formează în primul rând pe cap în fața urechilor, mai târziu se deplasează spre gât și, dacă tratamentul nu începe la timp, se pot răspândi pe tot corpul.

Foliculita

Această patologie este cauzată de o leziune a pielii cu stafilococ. Odată cu aceasta, crustele arată goale, iar fluidul seros se acumulează în interiorul lor. Crustele sunt din ce în ce mai mari în diametru și grosime. Ele pot fi localizate pe față, sub gură, pe greabăn, pe coada corpului. Mai rar, membrele sunt afectate.

Pisicile cu imunitate slabă sunt cele mai sensibile la această boală, adesea suferă după boli grave sau în absența îngrijirii igienice normale.

Foliculita la pisici

Pecingine

Cruste pe gât, cap, greaban și alte părți ale corpului apar din cauza activității vitale a organismelor fungice, care afectează adesea pisicile de orice vârstă. În prima etapă, roșeața apare în leziune, în curând se transformă în cruste, iar roșeața se deplasează către conturul exterior al plăgii, care crește treptat. La locul plăgii, animalul simte mâncărime severă și poate zgâria rana până când sângerează, ceea ce uneori provoacă o infecție secundară a pielii rănite.

Pericolul de pecingine este că se caracterizează printr-un grad ridicat de infecție, astfel încât nu numai alte animale care trăiesc în această casă, ci și oamenii se pot infecta cu ea..

În majoritatea cazurilor, viermele răspunde rapid la tratament, dar la animalele imunodeprimate, terapia poate fi ineficientă.

Vierme la pisică

Eczemă

Eczema este o afecțiune a pielii în care crustele apar nu numai pe cap și gât, ci și pe părțile laterale, pe spate, lângă coadă sau pe abdomen. Cel mai adesea, crustele se dezvoltă pe față: lângă gură sau ochi. O trăsătură caracteristică este o mică zonă de leziune.

Această boală poate apărea din mai multe motive. Primul și cel mai frecvent dintre acestea se referă la câmpul neurologic. Crustele apar pe fondul stresului, uneori aspectul lor provoacă lins excesiv. Această afecțiune se dezvoltă după ce un membru drag al familiei a plecat sau a murit sau pisica s-a mutat într-o casă nouă. Stresul poate provoca, de asemenea, un nou animal de companie sau un nou-născut în casă..

Manifestările de eczeme apar adesea ulterior cu boli infecțioase ale pielii. Uneori, astfel de cruste însoțesc bolile cronice ale organelor interne, care necesită identificare și terapie..

Eczema la o pisică

Demodecoză

Pielea pisicilor este locuită de paraziți speciali care nu sunt vizibili cu ochiul liber. Atâta timp cât animalul este sănătos, aceste organisme nu provoacă complicații, dar după ce un anumit factor slăbește foarte mult sistemul imunitar, apar cruste sub înveliș datorită multiplicării rapide a acestor paraziți. În primul rând, crustele se formează lângă coadă, apoi la greabăn. În cazurile severe, crustele acoperă întregul corp. În leziuni, haina se subțiază treptat.

Principala insidiositate a demodicozei este posibilitatea recidivelor. Tratamentul este adesea prelungit pe o perioadă lungă de timp, uneori de ani de zile. De fiecare dată după imunitatea slăbită, problema poate reveni cu o vigoare reînnoită, răspândindu-se rapid în tot corpul..

Tratamentul pentru demodicoză implică întotdeauna o gamă întreagă de proceduri, a căror precizie depinde de recuperarea pisicii..

Râie demodectică la o pisică

Diagnostic

Medicul veterinar vă va examina capul și gâtul pisicii, acordând o atenție deosebită crustelor și zonelor din jurul lor. Asigurați-vă că efectuați un sondaj al proprietarului, în timpul căruia află de când au apărut primele simptome, în ce condiții trăiește pisica, cu ce mănâncă și cu ce a fost bolnavă recent..

Pe baza tabloului clinic, se efectuează următoarele examinări diagnostice:

  • examinarea pielii la lumină ultravioletă;
  • biopsia probelor prelevate din cruste;
  • analize generale de sânge;
  • examinarea bacteriologică a frotiurilor sau a resturilor din cruste;
  • teste de alergie cu benzi de testare speciale.

Până în momentul în care se pune diagnosticul, este recomandabil să se izoleze animalul sau să se minimizeze contactul cu membrii gospodăriei.

Tratament

Tratamentul depinde de cauza crustelor de pe gât și cap. Dacă este un alergen, atunci este urgent să opriți efectul asupra pisicii. Este adesea necesar să se revizuiască dieta și să se excludă alimentele necorespunzătoare, înlocuindu-le cu altele. Uneori trebuie să schimbați produsele de îngrijire a animalelor de companie. În plus, se utilizează antihistaminice.

Dacă boala este cauzată de o infecție, se prescriu antibiotice. În paralel cu acestea, sunt prescrise imunomodulatoare și complexe multivitaminice, care vor ajuta la restabilirea imunității animalului..

Tratamentul crustelor la pisici

Pentru combaterea paraziților, se folosesc cel mai des agenți externi, care se aplică greabănului. În același timp, este foarte important să vă asigurați că animalul de companie nu linge aceste medicamente, deoarece toate sunt extrem de toxice și pot provoca otrăviri severe..

Pentru orice astfel de boală, sunt prescrise preparate topice topice, care se aplică direct pe cruste. Acestea contribuie la reducerea mâncărimilor în leziune și la accelerarea vindecării rănilor existente. Pentru îngrijirea animalului de companie în momentul tratamentului, se utilizează un șampon keratomic (pulbere), care implică utilizarea uscată, pentru a nu răspândi agentul patogen în zonele sănătoase.

Dezinfectarea habitatului pisicii are o importanță deosebită în timpul terapiei. Trebuie să procesați locul unde doarme și toate felurile de mâncare din care mănâncă și bea animalul. Dacă terapia începe să arate rezultate, atunci cauza este identificată corect. Durata tratamentului este determinată de medicul veterinar, nu merită oprit doar pentru că au dispărut crustele de pe cap și gât, deoarece acest lucru poate provoca o recidivă, care va fi și mai dificil de depășit.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cruste pe gât și cap de pisici