Coprostaza la pisici: cauze, semne și tratament

Sistemele digestive și excretorii sunt indisolubil legate între ele atât din punct de vedere anatomic, cât și fiziologic. Dacă nu totul este în regulă cu secreția, puteți uita imediat despre digestia normală și funcționarea normală a corpului. Patologiile severe, care includ coprostaza la pisici, pot duce chiar la moarte..

Ce este?

Numele bolii constă din două cuvinte grecești: „Kopros” - fecale, „Stasis” - oprire. Pur și simplu, acesta este numele unei patologii în care fecalele din intestin nu se pot mișca liber de-a lungul „traseului” lor natural, ci se pot acumula în corp. Toate acestea provoacă intoxicație severă și sunt, de asemenea, pline de rupturi și volvulus. Deci coprostaza trebuie eliminată de îndată ce apar primele sale semne..

Apropo, care sunt motivele apariției sale? În majoritatea cazurilor, este vorba despre dieta greșită a animalului. Mai exact, mâncarea acelor lucruri pe care o pisică nu le merită cu siguranță. Acestea includ: oase de pui și de pește, carcase de cârnați sintetici și alte resturi. Toate aceste deșeuri sunt modalități de a înfunda complet lumenul intestinal, iar resturile de pești (râul în special) pot străpunge și străpunge pereții intestinelor, care este plin nu atât de coprostază, cât de peritonită fecală..

Se întâmplă ca bolile infecțioase și cronice inflamatorii ale tractului gastro-intestinal să fie de vină. Acestea duc adesea la înfundarea conductelor biliare, ca urmare a procesului de digestie a alimentelor este puternic afectat. Acest lucru poate provoca, de asemenea, o scădere a motilității intestinale, motiv pentru care coprostaza apare în viitor..

Alte cauze ale bolii

La animalele tinere, helminții pot fi cauza apei intestinale. Mai exact, există multe helminți, ale căror corpuri se suprapun complet peste calculul greșit al intestinului subțire. Această situație este cea mai periculoasă, deoarece este plină de ruperea organului sau a volvulului său. În plus, de câteva ori mai multe toxine sunt absorbite în sângele animalului..

Atenţie! Tumorile intestinale de toate etiologiile sunt un factor foarte periculos care cauzează coprostaza intestinală la pisici. Chiar dacă neoplasmul este benign, dar dimensiunea sa este prea mare, poate contribui la moartea animalului datorită blocării complete a lumenului intestinal.

De asemenea, această patologie se găsește adesea la pisicile care, din anumite motive medicale, au suferit o intervenție chirurgicală abdominală. Faptul este că aderențele sunt un efect secundar relativ comun al oricărei intervenții cavitare. Dacă există multe dintre ele, atunci ele pot transmite bine intestinele. Sau, dacă operația a fost efectuată direct pe intestine, țesutul conjunctiv crește direct în peretele organului, ceea ce duce la un rezultat similar.

În cele din urmă, pisicile cu părul lung ar putea „să-și organizeze” singure problemele, deoarece la toaleta zilnică le ling și înghit cantități considerabile de lână. Dacă hrănirea unei astfel de pisici se limitează la hrana uscată, atunci dezvoltarea unor probleme grave cu digestia este doar o chestiune de timp.

În cele din urmă, stagnarea fecalelor se poate dezvolta bine la acele pisici care sunt hrănite exclusiv cu alimente uscate, dar, în același timp, proprietarii uită de umplerea regulată a bolurilor cu apă curată. Un simptom alarmant care „sugerează” posibilul rezultat al acestei abordări a hrănirii animalului este constipația persistentă..

Semne clinice și terapie

Ce simptome de coprostază la pisici pot fi ghidate atunci când se pune un diagnostic? Este destul de dificil să se suspecteze prezența acestei patologii, deoarece inițial toate semnele indică constipație severă. Pisica începe să gemu convulsiv și să mârâie jale când încearcă să-și facă nevoile și, ca urmare a tuturor eforturilor sale, nu iese deloc din anus sau fecalele „stoarse” ies în porții mici, sub formă de panglici mici sau pachete subțiri. Acest lucru indică deja faptul că există ceva în intestinele animalului de companie care interferează cu mișcarea normală a fecalelor..

Ulterior, starea animalului se deteriorează foarte mult: în timpul actelor de defecare, pisica nu reușește să „stoarcă” nimic din sine, pofta de mâncare dispare, este apatic, există semne de intoxicație severă, până la convulsii neurologice și comă. Burtica este umflata si tare.

Cel mai simplu prim ajutor îl puteți oferi dumneavoastră!Mai întâi, puneți pisica pe o rație de foame, dar în niciun caz nu o limitați la apă potabilă. După aceea, animalul este hrănit cu fulgi de ovăz lichizi cu mult ulei vegetal. Dacă motivul încetinirii peristaltismului a fost primirea constantă de hrană uscată pentru animale, astfel de măsuri simple ar putea ajuta.

Ce înseamnă tratamentul clinic pentru coprostaza felină?? Totul depinde de cauză: o tumoare, bucăți de os sau aderențe crescute pot fi îndepărtate numai chirurgical. Rețineți că chiar și neoplasmele care răspund bine la chimioterapie pur și simplu nu au timp să „scape” și totuși trebuie să îndepărtați bucăți de fecale coapte din intestine. Helmintii eliminat, prescrierea medicamentelor adecvate, cu boli inflamatorii ale tractului gastro-intestinal, de asemenea, să facă față metodelor specifice.

În toate cazurile, animalului i se poate da o clismă cu sare și uleiuri Glauber, care înmoaie bucățile de scaun stagnante și deshidratate. Este strict interzisă prescrierea imediată a laxativelor puternice, deoarece în acest caz există riscul de ruptură intestinală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Coprostaza la pisici: cauze, semne și tratament