Otita medie la pisici: cauze și simptome

La fel ca câinii, otita medie felină este o boală frecventă. Proprietarii consideră că această boală este aproape inofensivă, dar aceasta este o concepție greșită periculoasă. Dacă nu mergeți la clinică la timp, pisica poate pierde auzul și chiar poate muri meningita

sau orice altă complicație care afectează țesutul cerebral. Pentru a nu rata apariția bolii, este important să cunoaștem semnele otitei medii la pisici. Și este și mai important să înțelegem ce factori pot provoca un proces inflamator în ureche..

Urechea pisicii, ca și urechea umană, este formată din trei secțiuni - exterioară, mijlocie și interioară. Cele mai frecvente și mai ușor de vindecat otita externa, în care sunt afectate doar părțile vizibile ale urechii. Cand otita medie pisica are mai puține șanse de recuperare completă, dar cu îngrijire și tratament adecvat, prognosticul este favorabil (fără tratament, otita medie este probabil să devină cronică). Inflamația urechii interne - cel mai rău caz, în care există o mare probabilitate de pierdere completă a auzului, diverse leziuni cerebrale și alte complicații grave.

Otita medie cronică tipică la pisici este durerea recurentă, recidivele sezoniere, tratamentele de curs și prevenirea nesfârșită. Durerea istovitoare transformă pisica într-o creatură agresivă, nervoasă, incapabilă de o comunicare strânsă în faza de exacerbare a bolii. Otita medie cronică poate fi progresivă (malignă) - într-o astfel de situație, este necesară intervenția chirurgicală, dar chiar și o operație nu oferă o garanție de recuperare de 100%. Prin urmare, o suspiciune de otită medie la pisici este un motiv pentru o vizită imediată la clinică. Nu este nevoie să cumpărați medicamente în magazinele de animale de companie la sfatul prietenilor sau al unui consultant: numai un medic ar trebui să prescrie un tratament, după o examinare profundă a pacientului cu mustață.

Otita medie

Există mulți factori care provoacă inflamații. Una dintre cele mai frecvente cauze de otită medie la pisici este paraziți. Poate fi acarieni obișnuiți, purici sau acarieni subcutanati, pasaje de înfășurare roșind prin straturile dermei. Paraziții nu numai că afectează pielea, dar creează și un mediu favorabil reproducerii active a bacteriilor (carcase de căpușe în descompunere, excremente de purici, salivă etc.). Când este infectat cu paraziți, se dezvoltă otita externa la pisici, dar în timp inflamația se răspândește în urechea medie și internă.

Alergie poate provoca, de asemenea, otita medie. Când apare o reacție alergică a pielii (la alimente, un iritant extern sau paraziți - viermi, protozoare), se dezvoltă mâncărime, pisica se zgârie în urechi, pielea este iritată - un mediu excelent pentru bacterii. În același timp, otita medie bacteriană la pisici poate fi un fenomen independent, dacă imunitatea animalului de companie este instabilă la stafilococ, streptococ, Pseudomonas aeruginosa etc..

Pe lângă bacterii, celulele pielii sunt și ele distructive ciuperci. Cu diferite micoze otita medie fungică la pisici poate fi o complicație (de exemplu, trichofitoza), și un fenomen independent pe fondul sensibilității ridicate și rezistenței scăzute. Dacă se stabilește un statut imun scăzut, pe lângă tratamentul specific, utilizați imunomodulatori și stimulente, fără de care recuperarea este întârziată cu luni. Când sunt profund afectate de bacterii sau ciuperci, pisicile dezvoltă adesea otită medie purulentă, iar inflamația este localizată în urechea medie.

Adesea, se observă simptome tipice ale otitei medii la pisici după hipotermie, mai ales dacă animalul de companie a fost prins în ploaie sau a fost cumpărat. Urechea se poate inflama după ce pisica doarme pe pervaz sau într-o cameră cu fereastră deschisă. Prin urmare, în timpul scăldatului, urechile trebuie protejate cu tampoane de bumbac, iar după baie, asigurați-vă că animalul de companie nu se află în pescaj. Otita medie este provocată de multe răceli și boli virale care afectează sistemul respirator..

Trauma Este o altă cauză evidentă a otitei medii. La pisicile care au obiceiul de a urca în copaci și de a se lupta cu colegii din trib, urechile sunt deteriorate destul de des: zgârieturi, lacerări, obiecte străine (crenguțe, spini etc.). De regulă, în astfel de cazuri, boala începe cu inflamație locală, afectând treptat toate părțile urechii. Prin urmare, este important să vă examinați în mod regulat animalul de companie, uitându-vă în urechile ei. Mai ales dacă pisica iese afară.

Uneori, otita medie la pisici este în întregime vina proprietarilor. Urechile unor pisici sunt în mod constant murdare de sulf - aceasta nu este o boală, ci o caracteristică individuală. Urechile trebuie curățate și trebuie făcute în mod regulat. Dacă ceara înfundă canalul urechii, în timp, cu siguranță va începe inflamația locală, ceea ce este salut pentru otita medie. Unii proprietari arată un exces de zel, frecându-și urechile pentru a străluci - pisica își pierde protecția naturală, sulful nu mai acoperă pielea cu un strat subțire, bacteriile și ciupercile se înmulțesc într-un mediu favorabil. În plus, otita medie a urechii la pisici se dezvoltă dacă sulful este îndepărtat incorect prin împingerea acestuia în ureche cu un tampon de bumbac: dopuri de sulf - inflamație locală - otită medie cronică.

Simptome de otită

Dacă proprietarul este atent la animalul de companie, este destul de ușor să observați semne de otită medie la pisici. La un stadiu incipient, pielea pare iritată și înroșită, animalul de companie freacă urechea dureroasă (sau urechile cu otită medie bilaterală) cu o labă, ține urechea pliată, apăsată pe cap. După un timp, urechea începe să doară. Dacă durerea este ascuțită, „trăgând”, pisica sare brusc în sus, strigă brusc, privește în jur cu teamă. Dacă durerea este dureroasă, pisica nu permite atingerea urechii, evită să se mângâie pe cap, apasă pe așternut cu urechea dureroasă.

Fără tratament, otita medie la pisici provoacă simptome mai evidente:

  • zgârieturi, caneluri, cosuri, răni sunt vizibile pe piele-
  • pisica în mod constant, zgârie urechea până când sângerează, scutură din cap, nu întoarce urechea dureroasă pentru a foșni-
  • dacă nervul facial este deteriorat, pleoapa, buza sau urechea se pot lăsa, ceea ce indică o paralizie parțială-
  • dacă se dezvoltă otită medie purulentă, pisicile curg din ureche, ceva se strânge și gâlgâie în interior, mai ales când este atins. Un miros obsesiv, neplăcut emană de la pisică, în special din ureche-
  • în cazurile severe, temperatura crește cu 1-2 grade față de normă, animalul de companie își pierde pofta de mâncare, nu vrea să se joace și să comunice. Multe pisici devin iritabile, plâng și miaună constant..

În unele cazuri, otita medie la pisici se dezvoltă foarte încet și practic fără semne de disconfort: pielea ușor înroșită, animalul de companie uneori zgârie urechea, uneori clătină din cap, dar, în general, totul este în regulă. Cu toate acestea, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar, deoarece șansele unei perforări ale timpanului cresc în fiecare zi, ceea ce va duce la scăderea sau pierderea auzului. Nu conta pe sănătatea bună a animalului tău de companie - caută ajutor profesional.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Otita medie la pisici: cauze și simptome