Dermatofiții la pisici: căi de infecție, diagnostic și tratament

Bolile de piele sunt o boală extrem de neplăcută. Și chiar dacă sunt cauzate de ciuperci ... Într-un cuvânt, dermatofiții la pisici sunt o adevărată durere de cap atât pentru medicii veterinari, cât și pentru proprietarii de pisici nefericite..

Informatii generale

Dermatofiții sunt o infecție cauzată de un anumit tip de ciupercă care tratează pielea și derivații acesteia ca sursă de hrană. Există aproximativ 40 de tipuri diferite de dermatofiți și fiecare este specific speciei, adică provoacă boli la o anumită specie de animal sau persoană. În marea majoritate a cazurilor la pisici, boala este inițiată de paraziți din vastul gen Microsporum.

Cu toate acestea, specificitatea speciilor este un lucru foarte extensibil, deoarece aceeași ciupercă cauzează cu ușurință lichenul la oameni. Deoarece sunt transmise oamenilor, cel puțin regulile de bază ale igienei personale trebuie respectate cu strictețe în contact cu un animal de companie bolnav.!

Căile de infecție

Orice dermatomicoză este o infecție extrem de contagioasă. Mii și milioane de spori microscopici sunt produși zilnic de miceliul ciupercii și sunt răspândiți cu solzi și păr exfoliat. Capacitatea infecțioasă (virulența) sporilor rămâne timp de cel puțin doi ani, fiind în același timp foarte rezistentă în formațiunile mediului extern.

Infecția apare foarte repede: pentru aceasta, pisica trebuie doar să stea în locul în care animalul bolnav (nu neapărat genul său) se afla înaintea sa. Infecția este cea mai frecventă la pisicile tinere (pisoii sub un an sunt extrem de sensibili) și la rasele cu păr lung. Care sunt simptomele infecțiilor dermatofite?

Tablou clinic

Destul de ciudat, dar sunt schimbătoare, ca un vânt de toamnă. Unele pisici se chelesc aproape instantaneu, în timp ce altele pot părea perfect sănătoase. Leziunile arată aproape întotdeauna ca pete chel rotunde sau rotunjite, care sunt localizate pe față, lângă urechi, pe labele și abdomenul pisicilor. Părul care înconjoară zonele afectate poate fi rupt și arată ca canepa în pădurea prin care a trecut uraganul.

Pielea deteriorată arată „solzoasă” și poate deveni inflamată. Dar! Semnele clinice nu sunt întotdeauna atât de evidente. Veterinarii germani s-au confruntat cumva cu o întreagă epidemie trichofitoza la pisici când nu existau simptome de ciupercă dermatofită. Boala părea a fi o boală alergică simplă: pete rotunde mici, ușor înroșite, cu o temperatură locală ușor crescută au fost fixate pe piele. Căderea părului nu a fost deloc înregistrată! Așadar, pentru orice fenomen suspect pe pielea animalului dvs. de companie, mai ales dacă aveți copii mici și vârstnici în casa dvs., duceți-l imediat la medicii veterinari.!

Măsuri de diagnostic

Semnele clinice pot indica posibilitatea apariției pecinginei, dar deseori nu sunt atât de caracteristice. Alte tehnici sunt utilizate în mod obișnuit, printre care Lampa lui Wood este una dintre cele mai frecvente. Această lampă emite lumină ultravioletă cu o lungime de undă specifică. Părurile infectate și zonele pielii încep să fluorizeze. Totul este în regulă, dar există câteva nuanțe:

  • Nu mai mult de 50% din speciile de ciuperci patogene prezintă fluorescență.
  • Unele medicamente sau alte medicamente aplicate pe piele și păr pot provoca, de asemenea, acest fenomen..

Mult mai fiabil este microscopia „bună și veche” a materialului patologic colectat. Este important să spui două lucruri. În primul rând, răzuirea pielii trebuie luată de la marginea pielii sănătoase și afectate. În al doilea rând, detectarea celor mai mici spori fungici necesită multă experiență de la medicul veterinar, deoarece altfel diagnosticul va fi inexact..

Cea mai precisă metodă de detectare este însămânțarea materialului patologic pe o structură nutritivă specială. Doar această metodă vă permite să identificați un anumit tip de agent patogen cu cea mai mare precizie. Are un singur dezavantaj. Timp. Durează cel puțin trei săptămâni pentru a obține rezultatele testelor.

Dacă nu una, ci cel puțin două pisici locuiesc în casa ta, atunci când apar semne de dermatofitoză într-una, ambele vor trebui tratate. Acest lucru este valabil și atunci când al doilea animal arată perfect sănătos..

Cum se tratează dermatomicoza?

În ciuda unui anumit risc de transmitere a bolii la oameni, animalele bolnave sunt aproape întotdeauna tratate. Tratamentul este sistemic. În prezent, există două dintre cele mai frecvente și mai eficiente medicamente. Unul dintre ele, unguentul Yam, este folosit de mai bine de o duzină de ani. Al doilea este vaccinul Vakderm-F. Acesta este un remediu unic: acest vaccin poate fi utilizat nu numai pentru prevenire, ci și pentru tratamentul bolilor fungice ale pielii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatofiții la pisici: căi de infecție, diagnostic și tratament