Pisică persană: descriere, preț, îngrijire

persană pisici au fost crescute pentru prima dată la începutul secolului al XVII-lea. Această rasă de pisici este una dintre cele mai vechi din lume. Este împărțit în două tipuri:

 • extreme - pisici cu nasuri mici (populare în Statele Unite ale Americii);
 • clasic - pisici cu nasul relativ lung și cu nasul curat (popular în Europa).
Dacă nu sunteți indiferenți față de pisicile persane și doriți să achiziționați această minune pufoasă, vă oferim o descriere completă și detaliată a rasei..

Descrierea rasei

Corpul persanilor este de dimensiuni mari și mijlocii, scurt, cu un cap masiv, proporțional cu corpul. O burtă rotundă doborâtă, un spate mare și în același timp scurt, cu un piept mare. Musculatura bine formată. Lungimea pisicii variază de la 40-50 centimetri.Pisica persană are multe culori, motiv pentru care rasa a fost împărțită în soiuri, dintre care există aproximativ o sută.

Pentru comoditate, pisicile sunt împărțite în următoarele categorii de culori:

 • fumuriu;
 • simplu;
 • umbrit;
 • parțial pictat;
 • punct de culoare (culoare siameză).
Urechile sunt mici, ușor rotunjite la margini. Partea interioară este acoperită cu vilozități, astfel încât urechea să nu arate vizual deschisă.

Haina este lungă și foarte groasă, moale la atingere. Cea mai mare acumulare de păr este concentrată pe piept, poate ajunge până la 20 cm lungime.

Pisica are ochi mari și rotunzi, cu o scânteie ușoară. Culoarea depinde de culoarea hainei (care este culoarea hainei, această nuanță va fi ochii).

Pers este proprietarul unor labe scurte și groase, rotunjite, cu smocuri de lână între degete.Coada este scurtă, pufoasă, vârful este ușor ondulat.

Persii sunt animale foarte mari. Masculul cântărește până la opt kilograme, iar femela - de la cinci la șase kilograme.

Durata de viață a pisicilor persane depinde de mediul de viață:

 • dacă o pisică locuiește într-o casă, poate trăi de la 12 la 15 ani;
 • dacă pisica trăiește în aer liber, în medie, trăiește 4 ani.
Pisicile adulte sunt foarte calme, pisoii mici sunt mai jucăuși și necesită o atenție suplimentară pentru ei înșiși.

Știați? Părul tăiat de pisică este folosit pentru a fila genți, pulovere și șosete pentru femei. Gențile de mână cu păr de pisică sunt foarte scumpe - de la 300 la 400 de dolari fiecare.

Condițiile de detenție

Pisica persană este un animal domestic și neadaptat. Are nevoie de îngrijire și întreținere speciale.Animalul de companie trebuie să fie în siguranță: faceți casa cât mai confortabilă posibil, îndepărtați toate borcanele cu medicamente (în special pastilele), ascundeți substanțele chimice pentru curățarea casei. Închideți ferestrele și șemineele, astfel încât animalul de companie să nu cadă sau să ardă.

Uscătoarele și mașinile de spălat sunt verificate în prealabil, deoarece persanii adoră să adoarmă în astfel de locuri..

Animalele de companie pufoase sunt foarte lacom, nu este neobișnuit să sară pe aragaz în căutarea unei delicii și să fie arși. Prin urmare, încercați să scoateți totul din aragaz și acoperiți-l cu un capac special și, de asemenea, nu lăsați aragazul în timpul gătitului pentru o distanță mare..

Verificați rasele de pisici, cum ar fi manul, cornish rex, siamez, pisică albastră rusă, abisinian, pisica de jungla, serval, britanic shorthair, Birmanez, kurilian bobtail, Mau egiptean, munchkin, siberian, Scoțian cu urechi, bengali.
Folosiți dopuri pentru a preveni rănirea pisicii în caz de curenți.

Amintiți-vă, aceste pisici sunt foarte curioase, vor încerca tot ce găsesc pe drum și chiar și lăsarea cusutului cu ace le va merita atenția. Proprietarii acestor animale de companie le compară cu copiii, trebuie să încerce totul, să sară peste tot și să verifice fiecare detaliu al interiorului.

Alegerea unui pisoi

Din cele mai vechi timpuri, pisica persană a fost favorita familiilor regale, deoarece rasa era unică și puțină la număr. După mult timp, doar familiile înstărite, aristocratice, aveau un animal de companie pufos. Casele simple nu-și puteau permite un astfel de lux.

În zilele noastre, toată lumea poate cumpăra o minune persană. Prețul persanilor este complet diferit în funcție de locul în care ați cumpărat Kitty (din mâini sau într-o creșă).

Popularitatea rasei a scăzut recent, potrivit sondajelor. Dar câți oameni nu vorbesc despre alternative mai ieftine, dar o pisică persană costă în continuare între 300 și 800 de dolari.

Știați? Blana pisicilor persane este cea mai lungă dintre toate reprezentanții felinei..
O opțiune mai ieftină poate fi găsită online. Dar, în acest caz, pisoiul nu poate fi de rasă sau cu boli genetice. În creșă, prețurile sunt mai mari, dar încrederea în achiziție este garantată, acestea vă vor oferi un pedigree și vă vor spune despre fiecare dintre părinții bebelușului.

Reguli de îngrijire

Pisicile persane sunt foarte pretențioase în ceea ce privește îngrijirea care trebuie făcută zilnic. Amintiți-vă că trăiesc mult mai mult acasă. Să analizăm cât efort este necesar pentru a vă menține animalul curat și ordonat..

Articole și accesorii necesare

Pentru perși, este recomandabil să alegeți boluri din ceramică, aluminiu și plastic sunt mult mai puțin potrivite. De exemplu, bolurile din plastic pentru mâncare acumulează murdărie în ele, iar pisica se poate îmbolnăvi. Alegeți un castron suficient de larg pentru ca pisica dvs. să mănânce confortabil. Botul plat îl va împiedica să mănânce dintr-un castron mic sau îngust.

Jucăriile pisoiului ar trebui să fie variate, pentru început pot fi mai multe (3-4 bucăți).

O pisică persană adultă iubește, de asemenea, să se joace cu jucării, în ciuda naturii sale pașnice..Casele sunt, de asemenea, foarte importante, pun câte una în fiecare cameră, este de dorit ca acestea să difere în funcționalitate. De exemplu, o casă închisă este pentru odihna unui pisoi, a doua este sub forma unei case cu două etaje - pentru jocuri, iar a treia este sub forma unui pat sau covor - pentru a-i urmări pe proprietari..

Asigurați-vă că cumpărați o lesă și un guler de mers pentru pisica dvs. Gulerul ar trebui să stea în jurul gâtului liber, crede-mă, persanul nu va fugi de tine, principalul lucru pentru el este să se simtă în siguranță.

Important! Pisicuțele persane se tem să se așeze pe mâini, la început trebuie să se obișnuiască cu proprietarul.

Scăldat, periat și alte proceduri

Pisica persană este excelentă pentru procedurile de salon. În descrierea rasei, sa menționat că este calmă și perseverentă. Neavând defecte de caracter, pisica tolerează perfect diverse îmbăiere și periaj..

Ei scaldă animalul o dată pe lună, dacă pisica dvs. este destinată spectacolului, efectuați procedura o dată pe săptămână.După scăldat, uscați animalul cu un pieptene și uscător de păr. Persii au nevoie de o îngrijire atentă. Se pudrează zilnic cu mijloace speciale, apoi pieptănat astfel încât să nu se formeze covorașe, precum și pentru a evita problemele dermatologice.

Pentru ca pisica să se obișnuiască cu procedura de pieptănare și, în același timp, să nu experimenteze stresul, bebelușul este învățat să facă acest lucru. îngrijire de la o lună și jumătate.

Pisicile persane au probleme cu ruperea, încercați să vă ștergeți ochii de mai multe ori pe zi cu un tampon de bumbac înmuiat în apă caldă. De asemenea, folosesc medicamentul „Diamond Eyes” sau pulberea albă specială (reduce lacrimile, face lacrimile albe) pentru pisici..

Știați? Inteligența pisicilor persane este cea mai înaltă dintre toate felinele.
Urechile trebuie curățate o dată pe săptămână cu un tampon de bumbac.

Alimente

Pisicile persane nu se pot lăuda cu omnivoritatea lor, unele alimente le sunt strict interzise și multe pot fi hrănite foarte rar.

Alimentele interzise includ:

 • oase (orice - pește, carne);
 • produse lactate bogate în grăsimi (smântână, smântână, unt);
 • carne grasă;
 • anumite produse de origine vegetală (cartofi, vinete, ciuperci etc.);
 • cofetărie (prăjituri, ciocolată);
 • produse de patiserie;
 • condimente (piper, sare).
Nu hrăniți persanii numai cu mâncare: în primul rând, se pot obișnui și nu vor mânca nimic altceva, iar în al doilea rând, acest lucru poate afecta starea hainei lor, nu va fi gros și mătăsos.

Combinați alimentele uscate și cele lichide pentru o hrănire adecvată. Hrăniți-vă pisicile cu mâncare proaspătă la temperatura camerei.

Alimente care ar trebui incluse în dieta unei pisici persane:

 • carne crudă (carne de vită, iepure);
 • pui fiert (dezosat);
 • pește de mare (nu gras);
 • legume;
 • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Important! Vasul pisicii trebuie să conțină întotdeauna apă fiartă. Pisica trebuie să aibă acces 24/7 la apă.
Folosiți hrană de la o firmă, producători de calitate. Hrăniți pisica de mai multe ori pe zi, folosind până la 100 g furaj în total (pentru o pisică adultă).

Instruire și educație

Datorită caracterului său excelent, pisica persană este considerată ușor de dresat. Primele comenzi ar trebui să fie cuvinte de interdicție, pentru antrenament, folosiți palme cu palmele, astfel încât pisica să înțeleagă ce înseamnă aceasta sau acea comandă.

Pentru a face pisoiul să meargă pe cutia de gunoi, așezați-l într-o zonă retrasă și asigurați-vă că pisoiul are acces ușor la cutia de gunoi. Primele săptămâni, urmăriți copilul, va miauna, va căuta un loc pentru el sau va mâzgăli podeaua.Dacă observați că pisica face acest lucru, duceți-l la litiera (așteptați să meargă la toaletă). Efectuați această procedură cât mai des posibil până când pisoiul se obișnuiește să meargă pe litiera de gunoi..

Important! Pisicile se tem să nu primească dezaprobare de la proprietarii lor. Persii sunt extrem de inteligenți, simt și știu când proprietarul este dezamăgit de ei. Din această cauză, încep să se îngrijoreze, să mopească și chiar să se îmbolnăvească..

Sănătate

Se crede că persanii au o sănătate bună cu îngrijire adecvată, nutriție și vaccinări anuale.

Dar persii au și multe boli ereditare, lupta împotriva cărora necesită intervenție chirurgicală imediată:

 • boală renală polichistică (prezența cavităților în structura rinichilor) - întâlnită la pisicile cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani;
 • atrofie progresivă a retinei (scăderea vederii, orbire) - elevii se dilată semnificativ la pisici;
 • pietre în vezică - apar la orice vârstă. Un semn că pisica este bolnavă poate fi sânge în urină, urinare frecventă, stropire de urină etc .;
 • cardiomiopatie hipertrofică (boli de inimă, insuficiență cardiacă) - apare de la șase luni la 16 ani, bărbații se îmbolnăvesc mult mai des. Dispneea, refuzul de a face mișcare (mersul pe jos, învățarea), paralizia membrelor, anorexia pot fi un semn al bolii;
 • cistita (inflamația vezicii urinare) - un semn de cistită la pisici poate fi frecventă deplasări la toaletă, modificări ale culorii sau texturii urinei, dureri la nivelul abdomenului (la atingere, pisica va fugi sau se va zgâria);
 • probleme cu ficatul.
Datorită formei neregulate a craniului și a nasului, perșii au probleme cu căile respiratorii, pot sforăi în somn.

Forma specială a craniului este cauza calculului și malocluziei la pisici.

Pentru a evita problemele nedorite cu pisica, studiați genealogia acesteia înainte de a cumpăra. În acest caz, riscul de boală este semnificativ redus..

Consultați medicul veterinar cel puțin o dată la 2-3 luni. Numai cu acest tip de îngrijire, speranța de viață a unei pisici persane va fi mare..

Pisicile persane sunt „jucării vii” care nu pot trăi în afara casei. Sunt devotați, calmi, nu le place singurătatea, iar prezența proprietarului este foarte importantă pentru ei. Această rasă face plăcere cu fața sa drăguță, jucăuș și dispoziție extraordinară..

Iubesc și sunt geloși pe proprietarul lor, deși este posibil să nu-și arate dragostea ca și alte pisici. Persii sunt oameni flegmatici iubitori pufoși și acesta este întregul lor farmec și unicitate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică persană: descriere, preț, îngrijire