Cum să dai naștere unei pisici: sfaturi utile

născând o pisicăPisică în casă necesită îngrijire și atenție atentă. Ea trebuie hrănită corect și rațional, dusă la medicul veterinar pentru examinări, monitorizarea manifestărilor primelor simptome boli, în timp util vaccinare. Dacă animalul nu este sterilizat, atunci proprietarul trebuie să poată accepta naştere la un moment dat, mai ales dacă sarcina a fost neplanificat. În acest articol vom vorbi despre modul în care pisicile dau naștere și despre modul în care vă puteți ajuta prietena cu mustață să nască acasă.

Ce să pregătești înainte de a naște o pisică

Există un proverb printre oameni: „Numai pisicile se vor naște repede”. Una peste alta, acest adagiu este adevărat, iar animalele de companie pot adesea să nască descendenți fără ajutorul proprietarului sau al medicului veterinar. Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, mai ales dacă pisica a avut anterior probleme cu nașterea..

Știați? Aproximativ 600 de milioane de pisici domestice trăiesc pe planeta noastră.

Când vă pregătiți pentru naștere, în primul rând, este necesar să se echipeze un loc de maternitate, care în viitor va deveni locul de reședință al pisicilor mici. Un astfel de loc trebuie să fie retras, altfel al tău pisică va începe să caute un loc potrivit pentru ea însăși, trăgând pisoii nou-născuți în toată casa. Cutii mari de carton sau ceva de genul acesta pot fi folosite ca maternitate. Mulți prieteni cu mustață le place să nască în cutii pentru depozitarea hainelor, prin urmare, dacă pisicuta ta are această caracteristică, atunci este mai bine să îi pregătești imediat o astfel de cutie, pentru a nu confunda pisoiii nou-născuți cu pantaloni sau șosete..

născând o pisică

Pe lângă „maternitate”, veți avea nevoie de:

 • numărul de telefon al medicului veterinar și cunoașterea traseului către cea mai apropiată clinică veterinară;
 • Scutece de unica folosinta;
 • șervețele sterile din tifon (cel puțin 20x20 cm);
 • fire de mătase cu grosime suficientă (necesare pentru legarea cordonului ombilical);
 • foarfece speciale rotunjite;
 • alcool medical pentru dezinfectarea instrumentelor medicale;
 • peroxid de hidrogen și unguent cu cloramfenicol;
 • streptocid (sub forma unei pulberi granulare);
 • seringă (necesară la îndepărtarea excesului de lichid din pasajele nazale ale pisoiilor nou-născuți);
 • vas metalic (cu un volum de cel puțin 1 litru);
 • tampon de încălzire cald pentru pisoi mici;
 • Gamavit, oxitocină și gluconat de calciu.
Dacă știți deja data dvs. de scadență aproximativă, consultați medicul veterinar. Întrebați-l ce este nevoie pentru a naște o pisică și cum să livrați corect. Dacă trusa dvs. de prim ajutor nu este complet completă, atunci trebuie să cumpărați medicamentele care lipsesc în avans, astfel încât să nu existe panică chiar în acea zi..

Cum să înțelegeți că travaliul va începe în curând: semne

Există mai multe semne principale prin care puteți determina activitatea rapidă a muncii la pisica dvs.:

născând o pisică

 • cu câteva ore înainte de începerea procesului de naștere, animalul de companie începe să se comporte neliniștit, refuză mâncarea, în tot felul de moduri este îngrijorat de contactele cu străinii;
 • colostrul apare treptat pe mameloane. În plus, pot apărea scurgeri vaginale caracteristice;
 • cu aproximativ o zi înainte de debutul activității de muncă la o pisică însărcinată, burta scade.

Important! Pentru a stimula contracțiile, puteți injecta 0,3 ml de oxitocină intramuscular la fiecare jumătate de oră. Dar trebuie amintit că este inacceptabil să faceți mai mult de trei injecții..

Pe baza criteriilor de mai sus, puteți afla cu 95% probabilitatea ca pisică va naște în curând. Data aproximativă de livrare poate fi calculată dacă cunoașteți data exactă tricotare. Activitatea de muncă începe adesea la 59-70 de zile.

Cât și cât timp naște o pisică?

Munca la pisici începe întotdeauna cu contracții preliminare, în timpul cărora va respira cu gura deschisă. Acest tip de respirație va fi inerent animalului chiar și după sfârșitul travaliului (în acest caz, acest lucru se datorează apropierii laptelui). După contracții, încep încercări, în timpul cărora pisica stă sau se întinde pe partea sa. În acest moment, va mârâi tare sau amenințător tors. Pisicile mici pot apărea la fiecare 3-4 încercări.

Pisicile sunt aproape întotdeauna născute capul întâi, în timp ce se află în vezica placentară și sunt în contact cu mama prin cordonul ombilical. O pisică însărcinată, după nașterea primului bebeluș, îndepărtează vezica placentară, roade cordonul ombilical și linge pisoiul. După aceea, nou-născutul începe să suge laptele mamei, iar pisica adultă continuă travaliul..

născând o pisică

Intervalele dintre nașterile de pisoi sunt adesea nesemnificative - 10-15 minute. Dacă durerile de travaliu merg bine, iar pisica, de exemplu, aduce 6 pisoi, atunci travaliul se va încheia în 1-2 ore. Uneori, activitatea de muncă poate fi suspendată timp de 12 ore sau mai mult (adesea nu mai mult de o zi). Există multe motive pentru acest mecanism, dar unii medici veterinari spun că principalul este lipsa oxitocina - un hormon care stimulează travaliul.

De ce ajutor poate avea nevoie o pisică în timpul nașterii

Uneori, o pisică nu poate naște singură și, în astfel de cazuri, are nevoie de ajutor uman. Dar nu este întotdeauna necesar să apelați imediat medicul veterinar; în majoritatea cazurilor, puteți face fără ajutorul unui specialist. Este important să înțelegem că, în cazul activității generice normale a animalului, nu trebuie să intervină, deoarece „mama nervoasă” poate mânca unul dintre copiii ei.

Știați? O pisică are un sistem auditiv atât de dezvoltat încât este capabil să prindă unde ultrasonice. Tovarășul cu mustață poate asculta „discuțiile” rozătoarelor, chiar dacă nu se mișcă. Faptul este că șoarecii și șobolanii comunică între ei în gama cu ultrasunete..

Deci, să ne dăm seama cum și în ce cazuri trebuie să ajutați o pisică în timpul nașterii:

 • Dacă contracțiile nu sunt suficient de puternice pentru ca puii să iasă, atunci este necesar să ajutăm animalul. Pentru a face acest lucru, ar trebui să masați spatele și stomacul pisicii, să o faceți activ, dar nu cu toată puterea.
 • Dacă bebelușul este blocat în canalul de naștere al mamei, ajutați-l să-l scoateți. Acest lucru trebuie făcut cu mare atenție și în niciun caz bebelușul nu trebuie apucat de cap, deoarece puteți rupe vertebrele cervicale și distruge pisoiul. Trebuie să-l scoateți de picioare (alternativ trăgând în sus dreapta și stânga). O altă opțiune este să scoateți pliurile care se formează în gât la nou-născuți.

născând o pisică

 • De asemenea, se întâmplă ca tot lichidul amniotic dintr-o pisică să curgă, iar bebelușii să se nască cu mare dificultate. În acest caz, trebuie să vă ungeți degetele cu vaselină și să ajutați puii. Tragerea nu trebuie să fie puternică și nu într-o direcție perpendiculară față de mamă, deoarece îi puteți provoca leziuni grave canalului de naștere.
 • Uneori, în timpul nașterii, labele apar mai întâi, în loc de cap. În astfel de cazuri, labele trebuie să fie împinse înapoi în pisică și, după un minut, bebelușul își va schimba poziția și va ieși normal..
 • Placenta ar trebui să iasă la fiecare pisoi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci proprietarul trebuie să scoată în mod independent placenta, altfel pisica poate avea o reacție inflamatorie acută. Când bebelușul se naște în placentă, iar pisica nu o mușcă imediat, atunci proprietarul trebuie să-l rupă singur, altfel copilul se poate sufoca.
 • În momentul ruperii placentei, pisoiul mic încearcă întotdeauna să respire prima dată, dar este tot umed și în pasajele sale nazale există mult lichid care, atunci când este inhalat, poate pătrunde cu ușurință în plămâni. Pentru a preveni acest lucru, imediat după ruperea placentei, luați copilul în brațe și coborâți capul în jos, când auziți un mic scârțâit, înseamnă că pisoiul poate respira deja de unul singur.
 • Imediat după naștere, inspectați gura nou-născutului, în special uvula. Dacă este roz, totul este în ordine, dacă este albastru sau violet, bebelușul are hipoxie (lipsă de oxigen). Cu hipoxie, pisoiul trebuie să maseze zona pieptului până când începe să respire normal. În ultimă instanță, sunați medicul veterinar.

Important! Dacă în timpul nașterii temperatura pisicii crește peste 39,5 ° C sau scade sub 37 °C, atunci trebuie să apelați urgent un medic veterinar.

 • Uneori pisica nu este capabilă să roască prin cordonul ombilical sau pur și simplu uită să o facă. În astfel de cazuri, este nevoie de ajutorul dvs., pentru aceasta veți avea nevoie de: fir gros de mătase, foarfece ascuțite, un antiseptic. Legăm cordonul ombilical cu un fir la o distanță de aproximativ 2 cm de burtica bebelușului, apoi îl tăiem cu foarfeca și îl tratăm cu un antiseptic.
 • După debutul travaliului, ar trebui puse la dispoziție mai multe tampoane de încălzire calde pentru nou-născut.
Uneori, o pisică naște cu mare dificultate, pot apărea diverse situații neprevăzute, iar în astfel de cazuri proprietarii sunt pierduți și nu știu ce să facă. Pentru a preveni acest lucru, consultați medicul veterinar în prealabil cu privire la primul ajutor pentru pisici în timpul nașterii. De asemenea, luați numărul celei mai apropiate clinici veterinare pentru a apela la asistență de urgență, dacă este necesar..

născând o pisică

Ceea ce nu se poate face absolut

Uneori, proprietarul unui camarad cu mustață poate, din cauza lipsei de experiență, să dăuneze animalului. Pentru a preveni acest lucru, aruncați o privire atentă la lista a ceea ce este strict interzis să faceți atunci când nașteți o pisică:

 • Nu trageți o pisică nou-născută de cap sau gât. De asemenea, este interzis să tragi puternic de un singur picior..
 • Este interzisă utilizarea antisepticelor concepute pentru tratarea rănilor umane.
 • Nu lăsați o pisică care dă naștere să mănânce mai mult de două placente.
 • Este interzisă aprinderea luminilor puternice în „maternitate”. Mai mult, nu poate fi activat în primele 2-3 săptămâni de viață a pisoiilor, deoarece acest lucru poate provoca cataractă..
 • În primele 2-3 ore, încercați să nu luați nou-născutul în brațe. Lăsați-i în grija mamei: ea va linge și încălzi bebelușii singuri.

Știați? Pisica practic nu vede nimic la jumătate de metru în fața lui. De aceea ea poate căuta mult timp o răsfăț pe care i-ai dat-o chiar sub nasul ei..

Nu intra niciodată în panică. Înainte de a naște, verificați trusa de prim ajutor și pregătiți-vă, deoarece de obicei nu există probleme.

Când să vă apelați medicul veterinar

În timpul nașterii, proprietarul trebuie să monitorizeze cu atenție nu numai eliberarea de pisoi, ci și placenta. Dacă numărul de placente este mai mic decât numărul de pisoi, atunci ar trebui să cereți ajutor medicului veterinar.. Mai jos este o listă completă a situațiilor în care asistența de specialitate ar fi adecvată:

născând o pisică

 • Durata încercărilor depășește o jumătate de oră, dar primul pisoi nu s-a născut niciodată.
 • În cazul nașterii premature, este strict necesar un apel la medicul veterinar. Perioadele normale sunt de 59-70 de zile după concepție..
 • Sângerări abundente în timpul travaliului, sângele strălucitor. Acest lucru poate semnala o ruptură a țesuturilor interne și, în acest caz, nu puteți face fără ajutorul unui medic veterinar..
 • În unele cazuri, se recomandă inducerea unei nașteri artificiale, dar numai un specialist cu experiență ar trebui să ia o astfel de decizie..
 • Trebuie să apelați un medic veterinar dacă la o zi după naștere o pisică dezvoltă scurgeri vaginale cu un miros neplăcut caracteristic.
 • Reacțiile inflamatorii au început în glandele mamare, mameloanele se întăresc.
 • În timpul alăptării, la câteva zile / săptămâni după naștere, mama a prezentat o temperatură corporală crescută.
 • Pisicuțele sunt reci și întărite - căutați imediat numărul de telefon al celui mai apropiat departament veterinar.

Îngrijirea postpartum

Puteți determina sfârșitul activității de muncă după cum urmează: pisica a încetat să împingă, temperatura corpului a crescut ușor, stomacul a devenit dens și umflat. La sfârșitul încercărilor de travaliu, mama și pisoii nou-născuți au nevoie de un ochi și un ochi, astfel încât animalele să nu aibă probleme de sănătate.

Vă rugăm să rețineți că medicamente precum: „Gamavit”, "Travmatin", „Ovariovit”, „Ligfall”, „Artroglican” ajuta animalul să se refacă după naștere

Pentru o pisică

În primele 24 de ore după naștere, este puțin probabil ca o pisică să lase pisoii nesupravegheați. Deci, asigurați-vă că locul lor de familie este confortabil. Schimbați așternutul după naștere (materialul trebuie să fie neted pentru confortul nou-născutului). Așezați un castron cu mâncare și apă lângă pisică, astfel încât să nu-și lase copiii, așa cum o face foarte nervos și neliniștit.

născând o pisică

De foarte multe ori pisica mănâncă mai multe nașteri post-nașteri, după care senzația de foame o lasă o vreme. Lăsați apă lângă ea, cu toate acestea, este mai bine să nu vă răsfățați animalul de companie cu produse lactate în viitorul apropiat. Nu petreceți „mireasa” timp de 3-4 zile după naștere, deoarece acest lucru provoacă o agresiune țintită la pisică.

Important! După naștere, animalul care a născut poate avea crize convulsive, care se manifestă din cauza deficitului de calciu. În caz de crampe musculare prelungite (mai mult de 2 ore), sunați la un specialist. În timp ce veterinarul este pe drum, încercați să dați pisicii apă dulce cu adăugarea de glucoză sau zahăr..

În timpul alăptării, hrăniți „mămica mustață” cu alimente bogate în compuși vitaminici și macro-, microelemente (ulei de pește, fosfat, calciu). Nevoile corpului unui animal de fosfor și calciu pot fi acoperite pe deplin prin adăugarea de făină de oase la alimente. Și asigurați-vă că vă consultați medicul veterinar cu privire la suplimentele nutritive pentru mami pisici..

Aflați mai multe despre alimentele pentru pisici, cum ar fi: "Purina", „Dealuri”, Royal Canin, „Kitekat”, „Proplan”

Pentru pisoi

Dacă se nasc mulți pisoi (mai mult de 7), atunci pisica-mamă nu are întotdeauna timp pentru toată lumea în mod normal a hrani. Acest lucru va necesita ajutorul unui proprietar grijuliu. Pisoii nou-născuți se nasc orbi și caută glandele mamare ale mamei prin simțul mirosului. Dar nu întotdeauna reușesc să găsească o sursă de hrană, în astfel de cazuri pisoii încep să scârțâie tare.

născând o pisică

În plus, într-o cameră cu pisici mici, încercați să nu aprindeți lumina puternică, cel mai bine este să nu folosiți deloc lumina în primele 2-3 săptămâni de la naștere (în timpul zilei va exista lumină naturală și acest lucru va fi suficient).

La aproximativ 8-10 zile, pisoii vor putea vedea în mod normal și pot căuta glandele mamare ale mamei fără probleme. Dacă pisoii au probleme de vedere la două săptămâni după naștere, atunci trebuie să solicitați ajutorul unui medic veterinar.

Acum știi cum să-ți ajuți singur pisicuța cu nașterea. Nu este nimic complicat în acest caz. Principalul lucru este atenția și conștiinciozitatea proprietarului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să dai naștere unei pisici: sfaturi utile