Pisica nu bea apă după sterilizare: motive și ce să facă

Dacă pisica după sterilizare

nu bea apă mai mult de o zi, trebuie să contactați un medic veterinar pentru a afla cauza acestei afecțiuni și pentru a preveni deshidratarea. Acest lucru trebuie făcut cât mai curând posibil, deoarece pierderea a doar 12% din lichid duce la dezvoltarea rapidă a proceselor ireversibile în organism care pot provoca moartea..

Când îți poți uda pisica după spălare?

Când ridicați o pisică de la clinică, trebuie să vă adresați medicului veterinar când puteți bea apă după sterilizare.

De obicei, experții nu recomandă udarea animalului timp de trei ore după trezire anestezie. Acest lucru este justificat de factorii fiziologici ai corpului și de caracteristicile efectului narcoticelor asupra sistemului nervos central..

 • Sub influența anesteziei, reflexul de înghițire este parțial suprimat, ceea ce durează 2 până la 3 ore pentru a se recupera. Disfuncția înghițirii poate duce la pătrunderea lichidului în sistemul respirator, ceea ce provoacă ulterior dezvoltarea pneumoniei. Și când se înghite o cantitate mare de apă, are loc sufocarea.
 • Substanțele toxice care fac parte din stupefiante, care irită anumite centre ale creierului, provoacă greață. Apa ingerată de o pisică poate provoca vărsături, care provoacă tensiune severă în pereții abdominali, ducând la dehiscența suturilor sau sângerări interne..

Important! Apa din vas trebuie să fie la temperatura camerei sau ușor caldă, deoarece lichidul rece poate provoca un spasm ascuțit al faringelui, esofagului și stomacului, provocând vărsături.

Refuzul apei în prima zi după sterilizare

Se consideră normal dacă pisica refuză să bea apă în prima zi după sterilizare. Cauza poate fi greață din cauza anesteziei. Dar această afecțiune nu poate fi ignorată, deoarece o scădere a cantității de lichid din corpul animalului afectează negativ activitatea tuturor organelor și sistemelor interne. În această perioadă, este important să preveniți dezvoltarea deshidratare prin injectare intravenoasă sau subcutanată de ser fiziologic.

Factorii adversi care accelerează pierderea de lichide includ:

 • vărsături;
 • diaree;
 • stres;
 • dieta preoperatorie de post;
 • salivare crescută;
 • pierderi de sange.

În plus, compoziția medicamentelor pentru anestezie include substanțe care leagă și elimină moleculele de apă din corp..

Pericol de deshidratare

Apa reprezintă 65% din greutatea corporală totală a unei pisici. Cu ajutorul acestuia, substanțele nutritive și oxigenul sunt transportate în țesuturile corpului. Cu un aport insuficient de lichide, acest proces încetinește, iar lipsa de oxigen duce la moartea celulară și disfuncționalitatea sistemelor.

Scăderea nivelului de lichide duce, de asemenea, la îngroșarea sângelui și creșterea stresului asupra mușchiului inimii. Dacă nu se iau măsuri, inevitabil va avea loc stop cardiac..

Deshidratarea duce la o creștere a concentrației de substanțe toxice în sânge și urină, care afectează negativ funcționarea rinichilor și a ficatului. Nu primesc cantitatea adecvată de umiditate și oxigen, anumite părți ale creierului încep treptat să moară, ceea ce este însoțit de fenomene nervoase, coordonare afectată, convulsii și paralizie.

Semne de deshidratare

Dacă pisica a încetat să bea apă după sterilizare, ar trebui efectuată o examinare amănunțită pentru a recunoaște stadiul incipient al deshidratării și a lua măsuri pentru prevenirea acesteia..

Primele simptome sub formă de uscăciune a mucoasei bucale indică pierderea a 6-7% din lichid. Pentru a stabili acest lucru, ar trebui evaluată starea gingiilor. Dacă în mod normal, o gumă sănătoasă ar trebui să fie umedă și elastică, atunci cu lipsa de umezeală devine plictisitoare, palidă și uscată.

Important! Apăsând pe gumă, puteți vedea formarea unei zone slabe pe ea, care în mod normal devine roz în 1-2 secunde. A rămâne palid mai mult de 10 secunde indică o deshidratare severă și necesită acțiune imediată.

Alte semne de avertizare includ:

 • uscăciunea conjunctivei și corneei ochilor;
 • roșeață a pleoapelor;
 • membre reci;
 • slăbiciune severă însoțită de tremurături (tremurături) ale membrelor.

Dacă observați cel puțin unul dintre simptomele enumerate, trebuie să consultați imediat un medic care vă va prescrie picături și vă va spune ce să faceți cu pisica dvs. acasă..

Ce să faci dacă pisica ta refuză apa

Dacă au trecut 2 zile de la sterilizare, iar femela nu se apropie de vasul cu apă, atunci ar trebui efectuată o examinare amănunțită, în timpul căreia:

 • se măsoară temperatura corp;
 • gâtul și abdomenul sunt simțite ușor pentru foci și durere;
 • se verifică starea membranelor mucoase.

De asemenea, merită să acordați atenție dacă pisica a mers la toaletă după operație. Absența prelungită a urinării servește drept semnal de alarmă și motiv pentru o vizită urgentă la medic..

Uneori apar situații când nu există nicio modalitate de a cere ajutor unui specialist. Apoi, trebuie să luați următoarele măsuri:

 • așezați femela într-o cameră rece, în care ar trebui mai întâi să porniți umidificatorul de aer, să puneți un recipient cu apă sau să atârnați un șervețel umed;
 • încercați să turnați o cantitate mică de lichid în gură folosind o pipetă;
 • faceți injecții subcutanate de soluție salină cu soluție de glucoză 5%;
 • injectați intramuscular o soluție de cordiamină în doză de 0,1 ml.

Important! De la 15 la 20 ml fizic. soluția cu glucoză (10: 2) se injectează la pisică subcutanat în greabăn la fiecare 3-4 ore până când dispar semnele de deshidratare. Mai mult, injecțiile trebuie continuate încă 3 zile de 2-3 ori pe zi..

Dacă femela nu poate înghiți apă ca urmare a unui spasm al mușchilor faringelui sau esofagului, merită să-i injectați intramuscular no-shpa într-o doză de 0,1 ml / kg.

Cu toate acestea, aceste măsuri vor împiedica dezvoltarea proceselor ireversibile în organism. Prin urmare, cât mai curând posibil, este necesar să livrați animalul la clinică pentru a afla motivele refuzului de apă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica nu bea apă după sterilizare: motive și ce să facă