Cum să dai naștere unei pisici acasă

„Este ușor să se nască doar pisicile” - spune faimosul proverb. Într-adevăr, în majoritatea cazurilor, procesul natural de a da naștere pisoilor este relativ ușor și fără interferențe exterioare. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă deloc că trebuie să lăsați lucrurile să meargă singure - în timpul nașterii, ajutorul unui proprietar atent este foarte util animalului dvs. de companie, care ar trebui să știe și ce să facă în caz de complicații. Deci, cum să dai naștere unei pisici?

Pisica linge pisoiul

Pentru ca nașterea să aibă loc calm și în siguranță, proprietarul mamei pufoase trebuie să ia unele măsuri în avans:

 1. Faceți o întâlnire cu medicul veterinar pentru a face o vizită la domiciliu, dacă este necesar. Asigurați-vă că verificați cu el dacă este posibil să primiți consultații prin telefon.
 2. Dacă animalul are probleme de sănătate, consultați un specialist: este posibil: va fi mai bine să nască într-o clinică veterinară.
 3. Înainte de a naște, aranjați un loc pentru animalul de companie și pregătiți tot ce aveți nevoie (mai multe despre acest lucru mai jos).
 4. La sfârșitul sarcinii, împiedicați pisica să sară pe obiecte înalte - cu burta mare, devine stângace și poate cădea cu ușurință.

Loc pentru naștere

Locul în care pisica va naște pisoi trebuie, de asemenea, să fie pregătit în prealabil. Poate fi o casă pentru animale de companie, o cutie de carton sau chiar un sertar într-un dulap. Este important să fie suficient de închis și spațios, dar în același timp nu prea mare - viitoarea mamă ar trebui să se simtă în siguranță și să hrănească calm pisicuțele.

Așezați „camera de livrare” departe de curenți, lumini strălucitoare și uși: locul ar trebui să fie retras și întunecat. Puneți o saltea mică în partea de jos a cutiei sau a sertarului, apoi așezați o cearșaf și, deasupra, puneți un scutec obișnuit pentru bebeluși.

Pisica se pregătește pentru naștere

Adesea, pisicile aleg ele însele un loc pentru nașterea viitoare. Dacă nu aprobați această alegere, atunci va trebui să o transferați constant într-un loc special echipat. Pentru a oferi animalului dvs. de companie un obicei de adăpost, trebuie să îl pregătiți cât mai devreme posibil..

Instrumente necesare

Înainte de a-ți naște pisica acasă, pregătește următoarele articole pe care să le ai la îndemână:

 • curățați scutecele sau cârpele;
 • tifon curat;
 • petrolatum;
 • foarfece;
 • fire groase;
 • mai cald;
 • antiseptic pentru prelucrare;
 • pipeta curata;
 • cuib separat pentru pisoii nou-născuți (de exemplu, o cutie mică);
 • purtător de pisici;
 • numărul de telefon al unui medic veterinar de 24 de ore sau al medicului veterinar.

Notă! Este posibil să trebuiască să chemați urgent un medic veterinar acasă sau să duceți singură femeia în travaliu la clinică. Pentru a face acest lucru, țineți telefonul și suportul pentru animale gata..

Cum să naști corect

 • Cu câteva ore înainte de a naște, pisica va începe să se comporte neliniștit: grăbindu-se dintr-o parte în alta, să se nervosizeze, să miaie tare, săpând într-o cutie, să refuze mâncarea. În această perioadă, multe animale încearcă să rămână mai aproape de stăpânii lor, ca și când ar căuta sprijin de la ei. În acest stadiu, sarcina ta este să mângâi animalul de companie și să-l calmezi..
 • Primul semn al travaliului care a început este contracțiile, în timpul cărora pisica va respira cu gura deschisă. Poate naște în poziție așezată (ghemuit pe picioarele din spate) sau întinsă pe o parte. În cursul normal al travaliului, pisoiul se naște în decurs de o oră după începerea travaliului.
 • Pisoii se pot naște cu pauze cuprinse între 10 minute și 2 ore. Dacă un animal de companie nu poate naște un alt pui pentru o lungă perioadă de timp, este nevoie de consultarea și asistența unui medic veterinar.
 • Rămâneți calm pe tot parcursul procesului; de regulă, animalele simt starea de spirit a proprietarilor lor. Nu interferați cu procesul inutil, este mai bine să vă liniștiți animalul de companie cu o voce blândă și să o mângâiați ușor.
 • Dacă contracțiile sunt slabe, o puteți ajuta: mângâiați ușor burta și spatele animalului de companie.
 • De obicei, după apariția unui pisoi, pisica însăși mușcă prin lichidul amniotic și roade prin cordonul ombilical. Dar, în cazul primei nașteri, este posibil să nu acorde nicio atenție nou-născutului, având grijă de ea însăși. În acest caz, trebuie să interveniți. Rupeți cu grijă bula și eliberați pisoiul. Apoi îndepărtați mucusul din plămâni cu o pipetă curată - puteți, de asemenea, să întoarceți pisoiul cu capul în jos, apucând corpul și capul, și scuturați foarte ușor pentru a lăsa lichidul să curgă. Când nou-născutul începe să respire, tăiați cordonul ombilical cu foarfece tratate cu antiseptic la o distanță de 2-5 centimetri de abdomen și legați-l cu un fir. Sfatul trebuie, de asemenea, procesat.

Pisica se ocupă de pisoii nou-născuți

 • Ștergeți pisoiul cu tifon curat și atașați-l pe burta pisicii, astfel încât să poată suge lapte - acest lucru nu numai că va permite nou-născutului să obțină suficient, ci și să stimuleze procesul de naștere la mama sa.
 • Pisoii care au mâncat deja și au fost linsi ar trebui să fie mutați într-un cuib moale separat, cu un tampon de încălzire, unde vor dormi. Ștergeți în prealabil toți bebelușii cu un scutec curat.
 • Numărați numărul succesiunilor care apar pentru fiecare nou-născut. De regulă, pisicile le mănâncă, dar este mai bine să permiteți animalului dvs. de companie să nu mănânce mai mult de una sau două - altfel ar putea avea stomacul supărat..

Notă! Dacă după naștere s-a dovedit a fi mai mică decât pisoii, asigurați-vă că contactați medicul veterinar - placenta rămasă în uter poate provoca inflamații.

 • Sfârșitul travaliului se observă de obicei prin comportamentul femelei: ea se liniștește și începe să hrănească pașnic nou-născuții. De asemenea, îi puteți simți cu ușurință burta pentru a determina dacă pisoii sunt încă acolo..
 • Îndepărtați scutecele murdare, curățați cutia și oferiți mamei și bebelușilor liniște sufletească deplină. Nu lăsați alte animale de companie lângă ele, inclusiv tatăl pisoiului, dacă locuiește cu dvs. - pisica poate dăuna nou-născuților și chiar le poate mânca. Așezați un bol cu ​​apă, o tavă și mâncare pentru pisica mamă lângă cuib..

Posibile complicații

Dacă pisoiul este blocat, nu lăsați pisica să muște prin lichidul amniotic - atunci când inhalează în această poziție, nou-născutul se poate sufoca cu ușurință. Ungeți-l ușor cu vaselină, înfășurați-l cu tifon și, după ce așteptați următoarea contracție, trageți ușor corpul sau pielea de ceafă, oscilând ușor dintr-o parte în alta. Nu poți trage pisoiul de labe: membrele puiului sunt încă foarte slabe și s-ar putea să nu-l suporte. Introduceți piciorul proeminent în canalul de naștere înainte de a trage pentru a evita dislocarea.

Ecografia unei pisici însărcinate

Chiar și un proprietar competent care știe să nască o pisică acasă poate să nu poată face față de unul singur în caz de complicații. Este necesară asistență veterinară de urgență în următoarele situații:

 • pisoiul este blocat în canalul de naștere și nu se poate naște;
 • contracțiile durează mai mult de o oră, iar puiul nu s-a născut;
 • slăbiciune, respirație afectată și bătăi ale inimii, se observă apatie;
 • scurgere abundentă purulentă sau sângeroasă, a apărut un miros neplăcut;
 • temperatura corpului peste sau sub normal (37-39,5 grade);
 • numărul succesiunilor diferă de numărul puii născuți.

Majoritatea animalelor de companie cu blană au o naștere fericită, dar dacă ceva nu merge bine, păstrează-ți calma și nu te panica. Încercați să ajutați pisica ducând-o cu promptitudine la clinică sau chemând un medic acasă.

De asemenea, puteți adresa o întrebare medicului veterinar intern al site-ului nostru, care vă va răspunde cât mai curând posibil în caseta de comentarii de mai jos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să dai naștere unei pisici acasă