Pisica după sterilizare: cât durează reabilitarea?

Sterilizarea pisicilor 08.02.2018 4,6 mii 3,1 mii 7 minute 2

De obicei, pisicile tolerează cu ușurință operația. Proprietarii vor trebui să aibă grijă de cusături pentru prima săptămână. După îndepărtarea lor, animalul va reveni la viața normală. Pentru a ajuta animalul să supraviețuiască mai ușor intervenției chirurgicale și perioadei de reabilitare la domiciliu, merită să-i monitorizăm starea, iar dacă proprietarul observă că comportamentul și starea pisicii s-au schimbat în rău, cusăturile nu se vindecă etc., arătați-o medicului veterinar..

1 Sterilizarea: pregătirea și operația în sine

Îndepărtarea planificată a uterului și a ovarelor este o procedură banală, fiecare medic veterinar o poate face.

Pentru operație sunt permise pisicile cu vârsta de cel puțin 4 luni, cu o greutate de aproximativ 1,5-2 kg.

1.1 Pregătirea animalului

Pregătirea pentru operație constă într-o dietă rapidă de cel puțin 12 ore. În funcție de anestezia utilizată, medicii veterinari insistă adesea asupra unei restricții dietetice zilnice. Este important ca proprietarul să monitorizeze sănătatea pisicii cu o săptămână înainte de intervenția planificată. Orice refuz de a mânca, vărsături, diaree sau modificări ale comportamentului animalului este un motiv pentru amânarea operației. Aceste semne pot fi prima manifestare a unei boli virale sau bacteriene. Anestezia unei pisici pune viața în pericol..

În ziua operației, proprietarii aduc animalul la clinică, unde medicul evaluează vizual starea pacientului și îi întreabă pe proprietari despre cum se simte pisica. Manipularea este rapidă, astfel încât proprietarii animalului pot sta în spital până la sfârșit. Dacă în timpul intervenției nu există situații urgente, atunci după 1-1,5 ore pisica poate pleca acasă.

1.2 Progresul operației

Sterilizarea corectă implică îndepărtarea uterului și a ovarelor. Uneori se face printr-o incizie laterală, dar cel mai adesea folosește o linie albă în centrul abdomenului. Chirurgul sau anestezistul va face o inducere a anesteziei constând dintr-un relaxant muscular, atropină, difenhidramină. După aceasta, pot apărea vărsături, ceea ce este considerat normal. După 15-30 de minute, pisica va ajunge într-o stare relaxată și se va liniști. Acum este momentul pentru anestezie generală. Se injectează într-un mușchi sau venă. Cu injecția intramusculară, somnul anestezic va dura încă 15-25 de minute. Dacă injecția se face într-o venă, pisica va adormi instantaneu.

În timpul pregătirii câmpului de operare, abdomenul animalului este ras și un cateter este plasat într-o venă. Este necesar pentru administrarea de medicamente cardiace sau hemostatice în caz de complicații în timpul intervenției..

Pentru a îndepărta uterul în timpul unei operații planificate necomplicate, medicul trebuie doar să facă o incizie de 1-2 cm. Uterul unei pisici arată ca o praștie, pe marginile căreia se află ovarele. Medicul le va pansa și le va separa de-a lungul ligamentului deasupra. Chirurgul disecă uterul în zona chiar deasupra colului uterin. Dacă nu există inflamație a stratului interior (endometru), atunci butucul este izolat, după care medicul sutură peritoneul.

Sutura de suprafață poate fi externă (în acest caz, marginile firelor sunt vizibile) sau intradermică (pentru aceasta se utilizează compuși autoabsorbabili, chiar și o sutură proaspătă arată ca o cicatrice). La final, medicul veterinar pune o pătură pe pisică și dă stăpânului animalul care încă mai dormea.

1.3 Prima zi după operație

Este important ce anestezie utilizează chirurgul (cu administrare intravenoasă, riscul de supradozaj este semnificativ mai mic). Starea animalului de companie în primele 24 de ore depinde de aceasta. Sub anestezie, pisica doarme cu ochii deschiși. Arată sticloase, dar asta este norma. Lacrima este secretată constant, astfel încât corneea nu se usucă. Pisica nu are nevoie să picure medicamente oftalmice.

Tot timpul când animalul este în vis ar trebui să se întindă pe partea sa, cu gâtul ușor îndoit. Această poziție împiedică scufundarea limbii. Dacă pisica începe să vomite (acest lucru este considerat normal), atunci are nevoie de ajutor: ridicați partea din față a corpului și susțineți capul liber agățat. În această poziție, voma nu va pătrunde în căile respiratorii..

Acoperiți-vă pisica pentru a preveni pierderea de căldură. În această stare, animalul face pipi sub el însuși, situația va fi salvată de un scutec absorbant de unică folosință.

În timpul anesteziei, pisica respiră puțin mai lent decât în ​​mod normal. Temperatura corpului scade ușor. Timpul până când apar primele semne de creație depinde de greutatea și vârsta animalului de companie. Pisicile cu ghimbir se recuperează de obicei din anestezie mai repede.

Un mers mers, cade în lateral și letargia sunt simptome normale de recuperare. Nu vă alarmați dacă acul străpunge prin care se introduce firul sângerează puțin. Acest lucru este considerat normal pentru primele 3-5 ore. Cazuri în care trebuie să contactați clinica:

  • au trecut mai mult de 10-12 ore, iar pisica încă mai doarme și nu își vine în fire;
  • animalul are vărsături indomitabile;
  • labele și urechile devin foarte reci;
  • respirația pisicii este inegală, iar pauzele dintre orificiile de admisie și ieșiri sunt diferite;
  • animalul de companie are o afecțiune similară cu o criză epileptică.

Albăstruia limbii, decolorarea auriculei la albastru-cenușiu, reacția slabă a pupilei la lumină sunt semne periculoase. După resuscitarea la domiciliu, animalul trebuie prezentat unui specialist.

Până la sfârșitul primei zile, pisica este deja încrezătoare pe picioare și se poate întoarce la modul său obișnuit de viață: fugi, sări, joacă. Singurul lucru care ar trebui să fie strict limitat este să dormi la căldură. Este strict interzis să vă întindeți pe baterie sau lângă aceasta, mai ales în primele 1-3 zile după operație. Încălzirea abdomenului va provoca fluxul sanguin și vasodilatație, care poate rupe sutura interioară (ligatura) și poate provoca sângerări abdominale..

Nu vă luați animalul de companie sub burta în prima zi după operație. Poate fi rănită și va zgâria sau mușca proprietarul. Este mai bine să ridicați pisica de piele pe greabăn și să sprijiniți imediat picioarele din spate.

2 Perioada de reabilitare

Unii proprietari ridică pisica imediat după operație, în timp ce alții încearcă să lase pisica în spital câteva zile. Dar nu toate instituțiile veterinare sunt capabile să ofere un astfel de serviciu, așa că majoritatea proprietarilor vor trebui să lase pisica singură acasă, sfatul medicilor veterinari va ajuta să facă acest lucru corect.

Recuperarea completă are loc în decurs de 7-15 zile.

Viteza de vindecare a suturii și absența proceselor inflamatorii depind de cât de mult a fost posibil să se prevină linsul plăgii. O pisică este un animal curat, deci va linge (și uneori chiar va roade) cusătura în 9 cazuri din 10.

În perioada postoperatorie, animalul poate fi hrănit cu hrana obișnuită. Nu există o restricție specială asupra mișcării. De îndată ce pisica a ieșit complet din anestezie (durează 5-20 de ore), poate sări la înălțime și să sară pe podea. Cusăturile nu se vor despărți de aceasta. Pentru a preveni lingerea cusăturilor, animalul este pus pe un bandaj. Puteți să-l cumpărați la un magazin de animale de companie sau să-l faceți singur din tricotaje moi. Pătura trebuie să fie din material respirabil. În caz contrar, efectul de seră nu va permite cusăturii să se vindece normal..

Trebuie să purtați o pătură tot timpul reabilitării. Îndepărtarea cusăturilor (dacă a fost utilizată o metodă externă de impunere a acestora) se efectuează la 7-10 zile după operație. Nu trebuie să țineți firele mult timp, chiar dacă proprietarul crede că marginile plăgii nu s-au vindecat încă. Tensiunea primară apare deja în a 3-4-a zi, deci o săptămână este suficientă pentru a apărea o cusătură naturală densă.

Îngrijirea constă în observarea modului în care se vindecă rana. Trebuie avut grijă ca pisica să nu-și lingă burta. Prelucrarea suturilor postoperatorii se efectuează de comun acord cu medicul veterinar. Unii chirurgi recomandă insistent să nu lubrifiați rana cu verde strălucitor. Peroxidul și Levomekolul, care sunt utilizate pentru vindecarea leziunilor traumatice, nu sunt adecvate pentru aplicarea pe o plagă cusută. Dacă medicul a dat recomandări pentru a murdări cusătura (de exemplu, cu un creion cu verde strălucitor), atunci nu trebuie să scoateți pătura pentru aceasta. Este suficient să dezlegați mai multe cleme de coadă și să îndepărtați cu atenție bandajul de pe o labă.

După sterilizare, pisica ar trebui să meargă la toaletă în prima sau maxim în a doua zi. Retenția fecalelor este plină de o creștere a presiunii în cavitatea abdominală și, dacă defecarea nu se restabilește în aceste zile, animalului trebuie să i se administreze un laxativ..

3 Posibile complicații după sterilizare

O cusătură normală ar trebui să arate uscată și proaspătă. Dacă în jurul lui apărea "smântână" livrare, ceea ce înseamnă că limba pisicii a reușit să ajungă la rană. Va trebui să înlocuiți pătura cu un model mai mic sau să strângeți cravatele.

O cusătură bună are margini drepte și nu sângerează. Umflarea ușoară este un semn al unui proces normal de vindecare, dar o umflătură dură sau apoasă este rea și indică faptul că sutura este inflamată. De regulă, acest lucru nu apare imediat, ci în a patra sau a cincea zi după intervenție.

Este imposibil să se excludă pătrunderea microflorei patogene în cusătură. O umflare umedă indică faptul că cusătura este infestată. O formațiune uscată și densă sub piele arată ca o hernie cauzată de divergența cusăturii interioare. Lipsa măsurilor adecvate pentru eliminarea acestei manifestări va spori vindecarea naturală a rănii..

Dacă pisica este tristă, nu merge bine și refuză chiar și mâncarea preferată, atunci acest lucru indică riscurile de a dezvolta boli inflamatorii. Dacă temperatura este ridicată și animalul bea mult, atunci este necesar imediat consultul medicului.

Proprietarii trebuie să fie atenți dacă pisica urinează mai rar decât de obicei. Se poate datora unei infecții în sistemul urinar.

Dacă animalul a reușit să evite toate cele de mai sus, atunci medicul veterinar va elimina cusăturile timp de 7-10 zile. Pisica se va simți imediat mai bine, nu va mai experimenta o senzație de strângere pe stomac..

4 Cum se schimbă comportamentul pisicii

Prima dată după operație, animalul este inactiv. Animalul de companie refuză jocurile și mâncarea, caută să se culce în locuri izolate. Este mai bine să nu deranjați animalul. Teama proprietarilor că pisica "ofensat" pentru ceea ce au făcut, nu au nicio justificare științifică.

După 1-1,5 săptămâni, animalul se comportă ca înainte de operație: se joacă de bunăvoie și mănâncă cu pofta de mâncare. După castrare, caracterul și abilitățile animalului de companie nu se schimbă. Animalele timide devin mai calme. Dacă pisica a fost agresivă și și-a permis să fie mângâiată doar în timpul scurgerilor, atunci proprietarii observă că, după îndepărtarea uterului și a ovarelor, a devenit afectuoasă.

După operație, proprietarii nu vor mai auzi urlând pisica primitoare, animalul nu va avea pisoi. O pisică sterilizată este predispusă la creșterea în greutate, deci va trebui să dozați dimensiunea porțiunilor sale. Dar obiectivul principal al unei operații efectuate corespunzător este de a reduce la minimum riscul de boli oncologice ale uterului, ovarelor și glandelor mamare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica după sterilizare: cât durează reabilitarea?