O pisică își linge în mod constant buzele - un reflex natural sau un vestitor al unei boli

Ar trebui să fiu îngrijorat dacă pisica își linge constant buzele? În unele cazuri, temerile proprietarilor sunt într-adevăr justificate, dar cel mai adesea, comportamentul animalului de companie poate fi explicat după o scurtă observație. Sarcina dvs. este de a acoperi numărul maxim de semne suspecte și, eventual, de simptome.

Mulți proprietari consideră că este amuzant dacă pisica își linge buzele des. Cu toate acestea, nu există nimic amuzant în producția intensivă de salivă, deoarece pisica își linge buzele chiar din acest motiv. Animalul dvs. de companie nu este neapărat bolnav, este posibil să se confrunte cu disconfort sau stres. Când vine vorba de o afecțiune, pe lângă linsul frecvent, există simptome mai vii în tabloul clinic. În orice caz, dacă secția ta își linge buzele prea des și intens, comportamentul său ar trebui să fie respectat..

Linsul ca un reflex natural

Motivele linsului frecvent se explică adesea prin reflexe necondiționate, mai precis, prin reacțiile naturale ale corpului. Pisica începe să producă salivă intensă dacă miroase a mâncare. Simțul miros al secțiilor este mult mai puternic decât al tău, iar cantitatea de salivă produsă depinde de gradul de foame. Pisica își linge și buzele, deoarece mucusul care îi acoperă nasul crește simțul mirosului. Linsându-și nasul, pisica se ajută să adulmece. Dacă observați o pisică în timp ce așteaptă mâncare, veți observa că este mai probabil să înghită saliva și să-și lovească puțin buzele..

Notă! Imediat la trezire și, uneori, în timpul somnului, pisica își linge nasul pentru a hidrata pielea. În timp ce animalul doarme, intensitatea membranelor mucoase scade..

Linsul poate fi adesea asociat cu sete. Pisicile industriale ar trebui să aibă acces ușor la apă, chiar și atunci când lucrează. Luați în considerare achiziționarea unui băutor automat dacă animalul dvs. de companie are un volum de apă normal scurt. Aveți grijă să vă asigurați că animalul dvs. de companie bea suficientă apă, deoarece deshidratarea este periculoasă. Vara, apa trebuie schimbată de mai multe ori pe zi, după spălarea vasului din placă. Apropo, dacă aveți ocazia, dați pisicii doar apă purificată, aceasta potolește mai bine setea și nu dăunează rinichilor animalului..

Notă! Dacă pisica dvs. nu bea, asigurați-vă că consultați un medic și nu întârziați. Lipsa dorinței de a bea în timpul zilei indică o stare de sănătate precară și o stare deja periculoasă a animalului de companie.

Pisica linge botul dacă este îngrijorată sau experimentată stres de alt fel. Într-o stare de entuziasm, fiara cu coadă poate începe să lingă cu sârguință părțile laterale și labele, în timp ce din lateral se pare că animalul de companie este mușcat de purici. Emoțiile joacă un rol important în viața unui animal, dar sănătatea este rareori amenințată. De fapt, orice stare de agitație, fie că este bucurie sau frică, duce la creșterea producției de salivă și la linsul frecvent.

Linsul ca simptom

Linsul feței și linsul corpului pot indica prezența unui fel de afecțiune. În mod firesc, diagnosticul se efectuează luând în considerare toate simptomele și nu doar semnele comportamentale.

Analizați dacă ați schimbat dieta animalului de companie în ultima vreme? Poate că magazinul nu avea mâncarea obișnuită și ați cumpărat analogul său sau alimente cu o compoziție diferită. Dacă acest lucru s-a întâmplat și pisica a început să-și lingă buzele mai intens, studiați cu atenție compoziția mâncării, eventual în ea sare este prezentă sau alte suplimente nu foarte utile.

O situație similară poate fi observată cu un tip natural de dietă.. Alergic Orice mâncare cumpărată sau expirată poate provoca o reacție. Încercați să vă păstrați animalul de companie confortabil și să beți multe lichide până când situația este clară. Trebuie să înțelegeți că animalul poate suferi de alergii alimentare sau nealimentare, deci analizați situația în ansamblu, ținând cont de materialul bolurilor și de compoziția detergenților pe care îi utilizați. În plus față de linsul frecvent, în timpul alergiilor, pot exista dermatită, mâncărime, ruperea crescută, raportarea membranelor mucoase.

Notă! Nu este strict recomandat să folosiți sare atunci când pregătiți mâncarea pentru pisica dvs. În furajele de calitate scăzută, sarea este utilizată ca conservant.

Multe pisici cu vârsta peste 5 ani se dezvoltă afecțiuni ale problemelor dentare. Durerea de dinți face ca pisica să sufere, să nu mănânce și să înghită adesea salivă. Sângerare gumă iar boala parodontală duce la respirație urât mirositoare și la gustul putrid persistent al salivei. Linsul frecvent poate ajuta la reducerea disconfortului și la eliminarea parțială a mirosurilor neplăcute.

Important! Problemele dentare pot fi asociate cu dezechilibru acido-bazic sau cu afectarea bacteriană a membranelor mucoase ale gurii.

Pisicile se îmbolnăvesc gastrită, disbioză și suferă de arsuri la stomac. Toate aceste condiții duc la oxidarea salivei, ceea ce duce la o senzație incomodă în gură. Problema este că, cu cât pisica își linge buzele, cu atât se simte mai incomodă, ușurarea vine doar pentru o clipă. Saliva acidă care intră pe membrana nazală irită membranele mucoase și reacția continuă în cerc. Chiar și o pisică perfect sănătoasă va suferi de arsuri la stomac dacă ați ales alimente slab uscate..

Important! Salivația excesivă, înghițirea frecventă și linsul feței pot indica un atac de greață..

Dacă în tabloul clinic general se observă apatie, lipsa poftei de mâncare, înțepături frecvente și linsul feței, trebuie să vă asigurați că dinții animalului de companie nu sunt blocați. Pisicile sunt foarte curioase și pot gusta lucruri necunoscute. Un obiect străin blocat între dinți poate provoca un flux de salivă foarte abundent. Un caz mai grav este înghițind un obiect străin, care nu poate ieși din sistemul digestiv în mod natural. Fără asistență în timp util, o pisică poate muri, mai ales când vine vorba de o bucată de pânză de ulei care nu poate fi detectată în timpul unei examinări standard. Medicul poate confirma acest diagnostic prin raze X cu agent de contrast..

Dacă pisica ta sală puternic, trebuie să te asiguri că nu otrăvit. Salivarea abundentă indică greață, care este tipică intoxicației. Chiar și fiind exclusiv acasă, o pisică poate fi otrăvită. Este important să înțelegem că otrăvirea nu poate fi doar transmisă de alimente, animalul se poate intoxica prin inhalarea monoxidului de carbon sau intrarea în contact cu toxinele.

Dacă pisica are acces pe stradă, gama posibilelor cauze de otrăvire este mult mai largă. Otrăvit rozător stângace și pisica o poate prinde cu ușurință. Unele animale au tendința de a ridica carii, ceea ce reprezintă un risc foarte mare de otrăvire. Insecticidele pulverizate pe plante pot pătrunde în corpul animalului prin piele (tampoane pentru labe). Intoxicația are o serie de simptome tipice:

 • Abundent vărsături.
 • Diaree, în caz de otrăvire cu otrăvuri, poate fi sânge în fecale.
 • Aproape întotdeauna există o scădere temperatura corp.
 • Pisica înghite constant saliva și își „bate” gura.
 • Membranele mucoase ale ochilor și gurii devin palide sau devin albastre.
 • Dacă animalul nu primește ajutor sau intoxicația este foarte puternică, se poate observa convulsii.

Greața și creșterea salivației pot indica o patologie:

 • Rinichi și sistemul genito-urinar.
 • Ficat.
 • Vezica biliară și conductele.

Dificultatea este că aproape toate afecțiunile de mai sus încep cu intoxicația, a cărei cauză nu poate fi identificată. Proprietarul va afla (de obicei) că pisica a dezvoltat o patologie mult mai târziu, când apar simptome mai grave. Dacă nu doriți să pierdeți timpul, este mai bine să consultați imediat un medic, să insistați pentru examinare și analiză. Simptomele pe care le puteți observa fără a merge la clinică sunt:

 • Amoniac sau nefiresc miros de salivă (poate indica probleme la nivelul gurii).
 • Vărsături cu spumă galbenă, mai ales dimineața..
 • Refuzul de a bea sau de a bea prea mult.
 • Un mic volum de urină pe fundalul băuturilor abundente.
 • Galbenitatea membranelor mucoase.

Atunci când toate motivele de mai sus sunt excluse și medicul nu vede alte probleme de sănătate pentru animal, mai există o opțiune - probleme de comportament sau tulburări mentale. Ar trebui înțeles că astfel de ipoteze pot fi făcute numai după o observație prelungită, deoarece comportamentul pisicii este foarte legat de temperamentul său și de gradul de iritabilitate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » O pisică își linge în mod constant buzele - un reflex natural sau un vestitor al unei boli