Tipuri de bufnițe, numele și caracteristicile acestora

Caracteristicile generale ale bufnițelorBufnițele sunt de interes pentru mulți oameni pentru fiziologia și stilul lor de viață neobișnuit. Cel mai adesea sunt activi noaptea, deoarece văd perfect în întuneric. După cum știți, ei vânează animale mici, apucându-le cu ghearele lor tenace și ascuțite. Dar ce tipuri de bufnițe există în natură? Unde trăiesc și în ce se deosebesc unul de celălalt? Acest lucru va fi discutat în detaliu mai jos..

Informații generale despre bufnițe

În știință, bufnițele aparțin ordinii păsărilor de pradă bufniță, și aici se remarcă două familii:

  • bufnițe și bufnițe reale (bufniță, bufniță, bufniță, bufniță);
  • bufniță (bufniță și bufniță mască).

Acum merită să vorbim despre dimensiunea acestor păsări.. Cel mai mic reprezentant al familiei bufniței este bufnița paserină, lungimea corpului său este de 20 cm, iar greutatea sa este de numai 50-80 grame. Cele mai mari bufnițe includ bufnița, a cărei greutate ajunge la 4 kg, iar lungimea corpului este de 60-75 cm. Și totuși, indiferent de mărime, toate păsările din familia bufniței au un lucru în comun - este un cap mare, cu o luxuriantă și groasă penaj, pe care îl poate roti toate cele 270 de grade. Fața bufnițelor arată ca un disc plat rotund, care se formează și cu ajutorul unui penaj specific. Și o altă caracteristică izbitoare a bufnițelor este ochii lor mari și pătrunzători, cu care își vede perfect prada chiar și în întuneric complet..

Au bufnițe și urechi, care nu au o coajă externă, dar în același timp pot fi încadrate cu un penaj special, datorită căruia fluxul sonor trece mai bine la ureche. Apropo, urechile bufnițelor sunt situate asimetric și, datorită acestui factor, aceste păsări sunt capabile să capteze chiar și cele mai liniștite și mai imperceptibile sunete din spațiu. Apropo, auzul, și nu vederea, joacă cel mai mare rol în viața unei bufnițe, pentru că datorită lui poate să vâneze.

Labe și gheare - aceasta este o altă caracteristică importantă a acestor păsări, deoarece cu ajutorul lor își obțin hrana. Labele puternice și puternice cu gheare ascuțite vă permit să apucați ferm prada și să o ucideți instantaneu.

Tipuri de bufnițe

Există aproximativ 220 de specii de bufnițe în lume, dar aici vom lua în considerare cei mai comuni și neobișnuiți reprezentanți ai acestora. Pot fi mari, medii și mici.

Specii mari și mijlocii

  1. Cum crește o bufniță bufnițeBufniță brună. Bufnița brună este recunoscută ca un adevărat gourmet în familia bufniței, iar meniul său constă exclusiv din șoareci. În perioadele în care devine foarte rar cu prada, bufnița își poate permite porumbei tineri care nu au ieșit încă din cuib, sau unele păsări de pământ. Puteți întâlni astfel de bufnițe peste tot în Europa, dar cele mai mari colonii trăiesc în sud: Spania, Grecia, țările balcanice și așa mai departe. Anterior, se credea că bufnițele se găsesc și în pădurile din Siberia, cu toate acestea, numeroase studii nu au dat niciun rezultat. Aceasta este o pasăre destul de mare, deoarece lungimea corpului său poate ajunge la jumătate de metru, iar anvergura aripilor este de un metru. Există însă și o bufniță cu coadă lungă, a cărei dimensiune poate ajunge la 0,7 m și o anvergură a aripilor de 1,2 m. Bufnița cu coadă lungă, spre deosebire de cea obișnuită, vânează nu numai șoareci, ci și iepuri și iepuri de câmp. Au existat chiar și cazuri în care ea putea ataca un stârc, dar aceste bătălii nu au dus la nimic. Un alt tip de bufniță sunt așa-numitele bufnițe, care se găsesc adesea în Mongolia, Rusia, Sahalin, precum și în statele baltice și Europa. Aceste păsări se hrănesc nu numai cu șoareci, ci și cu proteine. Își aranjează cuiburile în vechile locuințe de șorci și șoimi.
  2. Bufniţă. Bufnița este adevăratul stăpân al nopții, deoarece nu este doar unul dintre cei mai mari reprezentanți ai familiei bufniței, ci și cel mai redutabil. Bufnițele trăiesc în toată Europa, fără excepție, dar în Rusia o astfel de pasăre poate fi găsită foarte rar, aici fiind chiar listată în Cartea Roșie. Lungimea corpului unei astfel de păsări este în medie de 78 cm, iar anvergura aripilor este de 1,5 m. Este interesant faptul că acest prădător nocturn preferă să rămână întotdeauna în habitatul său, adică nu migrează deloc. Vertebratele mari și mici devin prada bufnițelor, iar acestea sunt șoareci, veverițe, iepuri și așa mai departe, dar cu toate acestea, bufnițele preferă șoarecii mai ales.
  3. Bufniță albă. Acești reprezentanți locuiesc în latitudini nordice, unde este frig și multă zăpadă. Acestea sunt păsări mari care măsoară peste 70 cm, iar anvergura aripilor lor depășește 1,5 m. Astfel de păsări preferă singurătatea și își echipează cuiburile departe una de alta. Culoarea penajului acestor păsări este albă cu o pată maro închis. Apropo, vârsta bufniței depinde și de numărul de astfel de pete: cu cât sunt mai multe, cu atât individul este mai tânăr. Din păcate, bufnițele complet albe ca zăpada sunt foarte rare..

Specii mici

  1. Cuibărit de bufnițăBufniță cu urechi. O bufniță cu urechi lungi este o mini-versiune a unei bufnițe, doar că corpul său este mai subțire și are, de asemenea, mănunchiuri speciale de pene pe cap în jurul urechilor, datorită cărora prinde brusc chiar și cele mai imperceptibile și îndepărtate foșnituri. Apropo, spre deosebire de aceeași bufniță, bufnița cu urechi lungi este mai puțin agresivă și mai prietenoasă cu semenii săi: uneori puteți urmări aceste păsări cum se adună într-o mică turmă pe un copac și puteți sta acolo pașnic până la căderea nopții, după care merg la vânătoare.
  2. Bufniță vrabie. Acest mic însoțitor cu pene are dimensiuni cu adevărat modeste: lungimea corpului este de aproximativ 20 cm, anvergura aripilor este de 40 cm, iar greutatea sa este de la 50 de grame la 80 de grame. Această specie trăiește în aproape toate țările europene..
  3. Bufniță mică. Această pasăre este puțin mai mare decât speciile anterioare: lungimea corpului este de 25 cm, iar greutatea este de 170 g. Un astfel de reprezentant poate fi găsit în Europa Centrală și de Sud, Africa de Nord și Asia de Sud. Bufnița locuiește și pe teritoriul Rusiei, și anume în sud, în sudul Altai și Transbaikalia. Bufnița se hrănește nu numai cu rozătoare mici, ci și cu insecte și șopârle.

Bufnițe reproducătoare

Specii de bufnițăPractic, toate tipurile de bufnițe fac un ambreiaj de ouă pe an, cade primăvara. Reproducerea poate avea loc și de mai multe ori pe an, dacă este facilitată de un climat favorabil și hrană suficientă. În primul rând, masculii ademenesc femelele cu dansurile lor rituale, le prezintă delicatese sub formă de șoareci, iar dacă femela acceptă să formeze o pereche, încep să echipeze cuiburile. Într-un ambreiaj, în medie, există de la 3 la 10 ouă.

Fapte interesante

Oamenii de știință păsări au concluzionat de mult că bufnițele aparțin unui detașament independent și nu au nimic de-a face cu restul prădătorilor cu pene. Uneori, ele diferă chiar unele de altele: unele vânează noaptea, în timp ce altele - ziua. Toate bufnițele au diferite grade de țipat cu care comunică: un apel pentru jocuri de împerechere, un dialog între doi bărbați și scârțâitul bufnițelor care doresc să-și indice locația..

În orice moment, aceste păsări au fost tratate ambiguu: printre unele popoare au fost considerate un semn rău și un vestitor al ceva rău, în timp ce altele - un simbol al înțelepciunii.

Tipuri de bufnițeBufniță cu urechi comuneCaracteristicile bufnițelorCe mănâncă o bufnițăAspect bufnițăCe sunt bufnițeleBufnițe reproducătoareHabitat bufnițăTipuri de bufnițe
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de bufnițe, numele și caracteristicile acestora