Habitatul bufniței comune, obiceiurile și hrana bufniței

Descrierea bufnițeiBufnița este un membru al familiei bufniței. Predator, deși nu foarte mare. Oamenii i-au dat mai multe porecle, ceea ce se reflectă în arta populară. De exemplu: o bufniță strigătoare sau fantomatică, o bufniță de noapte, „o pasăre cu față de maimuță” și altele. Într-adevăr, în apariția acestui lucru există ceva similar cu un primat.

Caracteristici și habitat

Oamenii de știință ornitologi nu au clasificat bufnițele la un anumit grup și au decis să le aloce o categorie separată.. Bufniță de hambar - cea mai comună specie și astăzi trăiește practic peste tot, cu excepția Antarcticii și a mai multor regiuni din America de Nord și Canada, precum și în Africa fierbinte.

În ciuda faptului că această bufniță este un prădător, caracteristicile sale sunt cele mai frecvente: lungime - 25-50 cm, greutate corporală - 200-800 g. Anvergura aripilor are 80-95 cm. Femelele sunt mai mari decât masculii cu aproximativ 10%. Penajul este moale și pufos. Partea superioară a corpului și capul sunt de obicei de culoare gri închis sau maro, iar întregul corp este pătat. Discul facial este alb în formă de inimă, ceea ce face ca bufnița să se distingă imediat de alte bufnițe. Burta, pieptul și botul - albe, adesea cu pete. Pasărea are un corp subțire, iar degetele roz închise ale bufniței sunt încoronate cu gheare negre. Ochi expresivi cu iris.

De vreme ce organismul bufniței comune nu sunt predispuse la acumularea de grăsime, temperatura scăzută nu este pentru ei. Pe teritoriul Federației Ruse, bufnița se găsește numai în regiunea Kaliningrad. De asemenea, această bufniță nu trăiește în zone muntoase la mare altitudine și în deșerturile africane aride. În secolul al XX-lea. pasărea a fost adusă special în Hawaii, Canare și Seychelles, așa că acum multe specii de bufnițe trăiesc pe acest teritoriu.

Mai presus de toate, păsării îi plac câmpiile deschise cu păduri rare și multe mlaștini și alte corpuri de apă din apropiere.. Pajiști, râpe și pustii - atrage, de asemenea, în primul rând. Adesea, acești vânători de noapte se așează lângă locuința umană și terenurile agricole, deoarece aici există întotdeauna hrană, în special rozătoare mici.

Bufnița australiană sau mascată trăiește nu numai în Australia, ci și în Tasmania, New South Wales și într-o serie de alte teritorii. Bufnițele australiene diferă de alți reprezentanți ai speciei prin aspectul și dimensiunile lor colorate: femelele sunt considerate cele mai mari în comparație cu alte specii.

În acest moment, pasărea neagră este considerată cea mai puțin studiată: activitatea sa cade într-o noapte adâncă și este dificil de observat. Această bufniță se așează în principal în desișurile pădurilor de eucalipt, pajiștilor și marginilor din Noua Guinee și estul Australiei.

Obiceiuri și stil de viață

Bufniță de hambarBufnița este numită „bufniță-fantomă” datorită capacității sale de a apărea brusc în fața unei persoane nebănuite fără cel mai mic sunet. Se crede că pasărea și-a câștigat numele pentru o voce oarecum husky care poate speria un călător pierdut în pădure..

Pe lângă capacitatea de a zbura în tăcere, bufnița-hambar a dezvoltat vederea și auzul, astfel încât poate naviga perfect noaptea. În timpul zilei, pasărea se află într-o adâncitură, pe acoperiș, într-un alt adăpost. Această bufniță preferă un stil de viață solitar, dar mici concentrații de păsări se găsesc în locuri bogate în hrană.

Bufnița zburătoare deseori zboară în jurul teritoriului său, în timp ce schimbă adesea înălțimea. Când îl vede pe intrus, ea începe să se miște amenințător pentru a-l intimida. Bătând din aripi, bufnița este capabilă să atace vizitatorul cu labele puternice sau cu ciocul, pe care dă clic amenințător atunci când atacă.

În imediata vecinătate a unei persoane, o bufniță construiește de obicei un cuib în pod, într-un hambar sau într-o dependință, în sălbăticie, acest prădător poate ocupa cu ușurință cuibul sau gaura altcuiva.

Alimente

Prădătorul vânează ca de obicei noaptea târziu. În timp ce era la vânătoare, zboară suficient de jos deasupra solului, căutând pradă.

Majoritatea rozătoarelor mici devin hrana acestuia.:

 • alunițe;
 • hamsteri;
 • șobolani,
 • posumuri;
 • șoareci volei;
 • alții.

Dar dieta diferă în funcție de regiunea păsării.. Deci, ea poate sărbători:

 • pasari (chiar pasari de prada);
 • broaște;
 • lilieci;
 • reptile;
 • unele nevertebrate.

Bufnița nu este cel mai bun animal de companie. În primul rând, corpul bufniței este conceput astfel, că în fiecare zi trebuie să mănânce cel puțin trei rozătoare proaspete, deci dacă decideți să adăpostiți o bufniță comună, luați notă de acest lucru.

În al doilea rând, bufnița obișnuită este nocturnă, ceea ce înseamnă că, ca animal de companie, este potrivit doar pentru persoanele care preferă să stea treaz noaptea..

Reproducerea și speranța de viață

Cum arată o bufnițăSezonul de reproducere durează primele două luni de primăvară. Masculul caută un loc pentru viitorul cuib. Cuibul trebuie ascuns de ochii oamenilor și altor potențiali urători.

Obișnuit, cuiburi de bufnițe ei șerpuiesc la o înălțime respectuoasă de la pământ. Pentru un ambreiaj, femela dă 4-7 ouă, dintre care puii eclozează într-o lună. După 1,5 luni, puii devin mai puternici și încep o viață independentă. Aproximativ ¾ de animale tinere mor în primul an de viață, cei care sunt mai norocoși pot trăi până la 11 ani. Uneori, chiar și în captivitate, bufnițele au trăit până la câteva decenii..

În perioada de cuibărit a bufniței scoateți mai multe sunete - stridente sau țipete răgușite și țipă. În afara sezonului de reproducere, păsările sunt de obicei tăcute. Păsările își pot bate din aripi sau bate din cioc pentru a face zgomot..

Stare de conservare

Pasărea nu este considerată o specie pe cale de dispariție. Cu toate acestea, o amenințare gravă pentru această pasăre constă în reducerea numărului de locuri obișnuite de cuibărit..

În Europa de Est, nu este clar de ce în ultimele decenii, numărul bufnițelor a scăzut dramatic. Reprezentanții speciei nu sunt aproape niciodată găsiți în Belarus și țările baltice, rareori văzute în Moldova și Ucraina.

Bufnița se află în cărțile roșii de date din mai multe țări din Europa de Est.

Beneficii pentru oameni

Unde trăiesc bufnițele?Bufnițele își fac adesea chef la mansarde, clădiri agricole, ruine, clopotnițe. În engleză barn owl se numește „barn owl”, adică „bufnița-hambar”. În orașe, bufnițele vânează șoareci și șobolani, deoarece nu există lipsă de aceste rozătoare în așezările mari, iar prădătorul nostru nu are nici o lipsă de hrană. În plus, păsările „urbane” au învățat perfect să prindă lilieci și insecte nocturne în lumina felinarelor.

Oamenii au tratat întotdeauna bufnițele și alte bufnițe cu frică superstițioasă, la fel ca alte bufnițe, erau considerați un simbol al înțelepciunii. Superstițiile sunt astăzi un lucru din trecut iar oamenii au simpatie pentru această pasăre, deoarece luptă împotriva rozătoarelor.

Bufnițele sunt cea mai veche ramură a bufnițelor, dovadă fiind fosilele. Acum au fost păstrate doar sub forma unui mic grup de relicve..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Habitatul bufniței comune, obiceiurile și hrana bufniței