Descrierea și caracteristicile structurii oului de pasăre

Ouă de pui - structurăOul pe care îl depune pasărea are o structură complexă și se împarte în ovul

, care arată ca un ou alimentar și unul fertilizat, din care, prin clocire, se formează pui. Diferite tipuri de păsări au ouă similare, diferența constă în mărimea și proporția cantitativă a componentelor interne.

Conceptul general al oului unei păsări

Descrierea și caracteristicile structurii oului de pasăreDe obicei, ouăle de pui au o formă ovală, alungită, de aceea au primit al doilea nume de ovocite. Cu toate acestea, există specii de păsări care se află în cuiburi sau găuri. În acest caz, forma lor poate fi rotundă. Mărimea ovocitului depinde de parametrii păsării. Cu toate acestea, există excepții și indivizii depun ovocite mai mari, ca procent din volumul corpului lor. În acest caz, tinerii sunt mai mulți potrivit pentru existență literalmente din primele zile de viață decât o puiet de la o găină, ale cărei pui sunt absolut neajutorați la naștere.

Cel mai mare este pus de struțul african, a cărui greutate a ovocitelor este de 1% din greutatea corporală a păsării. Colibri au 6%.

Formarea ovocitelor la un pui începe în ovar și apoi continuă în oviduct. Ouăle în creștere constantă acumulează substanțele nutritive care formează gălbenușul. Cam o dată la 24 de ore, își începe mișcarea de-a lungul oviductului. Mișcându-se lângă glande, în jurul ei se formează constant o proteină secretată de acestea.

Mergând mai departe, gălbenușul ajunge în locul în care se formează partea inferioară. În partea de jos a oviductului, există o secțiune în care oul rămâne timp de 19 ore. Aici iese. O oră mai târziu, începe un nou proces de legare în ovar.

Caracteristici ale structurii oului de pasăre

Păsările sălbatice au coaste pe ouăle pe care le depun. Acestea sunt necesare pentru a menține integritatea în timpul aterizării păsărilor în zonele muntoase în spațiul limitat al cuibului lor. Astfel de coaste pot întări în mod semnificativ suprafața ovocitului, care poate rezista la presiuni de până la 40 kg pe cm2. Pentru comparație, puiul rezistă la o sarcină de cel mult două.

De la suprafață, ovocitul poate fi neted sau dur. Culoarea depinde de stilul de viață cu pene. Pentru puiul de casă, culoarea albă este caracteristică. Păsările care stau pe pământ au o culoare care se potrivește cu fundalul locului de cuibărit. Formarea culorii are loc în oviduct.

Structura oului de pui

Structura oului este foarte complexă, datorită faptului că spațiul închis este o capsulă pentru nașterea unei vieți noi și este necesară respectarea exactă toate temperaturile și alți parametri. Creează aceleași condiții ca mamiferele care se dezvoltă în uter..

Se compune din straturi:

 • Descrierea structurii oului de pasăreCoajă. În structură, acesta este cel mai dens strat. Se bazează pe carbonat de calciu. În plus, sunt incluse apa și unele materii organice. Această carcasă servește drept protecție împotriva condițiilor externe. Deteriorarea acestuia duce la moartea embrionului.
 • Structura oului de pui are două scoici. Sunt strâns legate între ele și aderă strâns la cochilia dură. În zona părții contondente a oului, acestea se îndepărtează, creând posibilitatea ca gazele să scape, dar nu lichide.
 • Cord. Acesta este un fel de cordon ombilical pentru gălbenuș. Datorită acestei structuri, gălbenușul își menține poziția în centru..
 • Proteină. Este conceput pentru a separa gălbenușul de coajă. De asemenea, alcătuit din straturi. Cel interior, sub formă de gri, înconjoară gălbenușul. Alte boabe se atașează de coajă, ceea ce împiedică gălbenușul să plutească. Există proteine ​​lichide între ele. Conform compoziției sale, include apă, aproximativ 80%, 1% carbohidrați și 10% proteine. Grăsimile nu sunt prezente deloc. Compoziția proteinei este similară cu gălbenușul, dar în proporții foarte diferite. În el Vitaminele B sunt prezente. Proteinele îndeplinesc, de asemenea, o funcție de protecție, deoarece enzima lizozimă conținută în aceasta vă permite să dizolvați microorganismele nedorite.
 • Gălbenuş. În structura unui ou de pui, acesta este elementul principal. Gălbenușul sau deutoplasma constă din boabe sau plăci, care sunt amestecate într-o singură masă. Aceasta include toate substanțele necesare pentru dezvoltarea corpului. Cantitatea de gălbenuș poate fi mică sau mare. În al doilea caz, se formează în jurul nucleului ovocitului. La sfârșitul ciclului de formare a ovocitelor de pui conține o varietate de minerale, precum și acid ribonucleic și pigmenți.
 • Disc epicentrul embrionar. Situat în partea de sus a formularului pete roșiatice.
 • Camera de aer. De asemenea, este situat în partea de sus a oului. Acest aport de oxigen este necesar pentru a asigura respirația puilor înainte ca acesta să apară..
 • Cuticulă. Locația este în spate. Nu permite trecerea gazelor. Dacă este absent, oul se poate deteriora..

Constituenții chimici ai ouălor de pui

În ceea ce privește caracteristicile chimice, un ou de pui este un set valoros de elemente. Acest spațiu închis include toate substanțele necesare dezvoltării unui nou organism. Oul unei păsări este asimilat de o persoană cu 97%, în timp ce organismul primește vitamine din grupe: A, B, E, aminoacizi esențiali, în proporție ideală. Conținutul caloric al ouălor nu depășește 17%, deci sunt aplicabile în timpul dietei. Oocitul de pasăre conține 19 aminoacizi. Zece dintre ele sunt de neînlocuit. Deci, ele sunt numite deoarece astfel de substanțe nu se formează în organism și le puteți obține numai cu mâncarea pe care o consumați..

Proteina este o componentă esențială a corpului uman, deoarece are capacitatea de a se descompune în aminoacizi importanți care sunt necesari pentru funcționarea normală a mușchilor umani și a creierului.

Gălbenușul este semnificativ mai mare în calorii decât proteinele și este bogat în grăsimi și acizi grași.

Acizii grași pot fi:

 • saturat;
 • monoinsaturate;
 • polinesaturate.

Prezența colesterolului în gălbenușul unei păsări nu afectează deloc creșterea procentului său în sângele uman.

Cojile sunt foarte utile pentru corp. Conținutul de calciu din acesta ajunge la două grame și este absorbit cu 93%. Înainte de ao lua, trebuie să o măcinați bine într-o pulbere, astfel încât să nu rămână granule mari. Coaja trebuie să fie proaspătă, deoarece cea fiartă își pierde calitatea.

Părerea despre beneficiile ouălor crude este oarecum exagerată. Proteina conține un element antitripazic, astfel încât proteina nu este hidrolizată. În acest sens, digestia sa în corpul uman este dificilă. Proteina brută conține avidină, care are capacitatea de a lega vitaminele. Ouăle crude sunt periculoase și microflora sub formă de bacterii salmonella, care poate fi conținută în pori.

Oul de pasăre este un sistem unic închis. Natura a avut mare grijă ca viitorul pui să trăiască în condiții ideale și să nu aibă nevoie de nimic până nu se naște..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea și caracteristicile structurii oului de pasăre