Gândacul bronzovka: trăsături, larvă și vătămarea gandacului verde

Gândacul BronzovkaMulți au văzut un gândac de culoare metalică zburând prin aer. Strălucitor, strălucitor, ca un mic elicopter, cucerește vârfurile, izbindu-se de o persoană și căzând pe spate. Ce fel de creatură strălucește atât de puternic la soare? Acesta este un gândac de bronz. Cum se trăiește, se reproduce această insectă, ce mănâncă și ce rău poate aduce, trebuie învățat din acest articol.

Gândacul Bronzovka

Gândacul bronzovka este o insectă destul de mare, a cărei lungime este de 23 mm. Culoarea este foarte diversă și depinde de specie. Acest gândac are 7 subspecii, care prezintă numeroase aberații. Bronzovka este adesea confundată cu gândacul din mai, deoarece aparțin aceleiași familii. Puteți distinge între aceste insecte prin culoarea mai strălucitoare a bronzului. Și, de asemenea, în zbor, bronzurile lasă elitre rigide într-o stare pliată, iar aripile subțiri sunt eliberate prin găurile situate pe laturi.

Bronzul auriu poate fi găsit în toată Eurasia, cu excepția zonelor muntoase și deșertice. Bronzul se hrănește cu flori de plante sălbatice și cultivate, precum și cu inflorescențe de pomi fructiferi.

Aspect

Aspectul bronzuluiDimensiunea corpului bronzului ajunge la 13-22 mm în lungime și 8-11 mm în lățime. Corpul insectei este prezentat sub formă de formă alungită-ovală, ușor convexă. La unele specii, corpul se strânge în spate. La majoritatea indivizilor, partea superioară a corpului este acoperită cu fire de păr, mai rar această zonă este goală.

Culoarea corpului superior este verde aprins sau verde-auriu cu o nuanță de roșu, dar întotdeauna cu un luciu metalic. Un fapt interesant este că insecta este de fapt neagră. Dar, datorită celor mai fine și complexe microstructuri ale husei corpului, care refractează lumina, gândacul pare să aibă o culoare atât de neobișnuită. Acest tip de colorare se numește pigmentare optică..

Antenele gândacului sunt negre. Clipeul insectei este alungit și acoperit cu numeroase puncții mari. În partea anterioară, colțurile clipeului sunt rotunjite și ușor ridicate. Există o crestătură triunghiulară rotunjită în centrul clipeului. Capul gândacului este acoperit cu pete mai groase și mai adânci decât pe clipe, precum și cu păr alb. Există o chilă longitudinală în centrul capului.

Pronotul bronzurilor este mai larg la bază și se îngustează în continuare spre partea anterioară. Discul din inimă este acoperit cu numeroase puncte mici, rotunjite. Laturile sunt acoperite cu puncte mai mari.

Elitrele au acoperiri sub formă de numeroase puncte mari. Și, de asemenea, pe elitre, puteți vedea dungi albe subțiri, de formă neregulată, transversale. Partea posterioară a insectei este ușor convexă cu 2, uneori 4 puncte albe mici. Picioare acoperite cu puncte, riduri și dungi longitudinale.

caracteristici generale

Toate speciile au anumite caracteristici:

 1. Gândacii Bronzovka încep să zboare de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie. Își fac zborurile în decurs de 3-4 luni;
 2. bronzovki își ating cea mai mare activitate în timpul zilei fierbinți. Noaptea, gândacii se ascund în sol. Pe vreme înnorată, gândacul nu iese din adăposturi sub formă de frunze și rădăcini de plante;
 3. toate bronzurile se hrănesc cu ovare și fructe tinere, cu flori de plante, precum și cu sevă pe care o emit copacii.

Reproducerea gândacului bronzovka și ciclul de viață

Reproducerea gândacului bronzovkaPentru reproducere, femela de bronz auriu depune ouă, care au o culoare alb-galbenă în cantitate de 15-20 bucăți. Astfel de ouă pot fi găsite în butucii putreziți, în trunchiurile de plante putrezite, precum și în gunoiul de grajd. Din momentul în care apar ouăle și până la clocirea larvei, precum și transformarea într-un gândac, trece un an întreg. În regiunile nordice, acest proces poate dura până la 2 ani..

Larva eclozionată se hrănește cu frunze căzute, lemn putred, rădăcini moarte ale plantelor și copacilor. Larva bronzovka în aparență are un corp curbat de culoare galben-alb cu picioare scurte. Corpul larvei de bronz este mare și gros, acoperit cu fire de păr. În acest caz, spatele este mai gros decât partea din față. Larva de bronz mută de 2 ori. Larvele coapte măsoară până la 6 cm.

Apoi are loc pupația larvei. Pupa formată se află pe spate într-un cocon puternic în formă ovală. Larva de bronz își construiește coconul din sol, propriile excremente și lemn, lipind toate părțile împreună cu ajutorul unei substanțe speciale secretate din spatele corpului. În aparență, pupa seamănă cu un gândac adult. Viitorul gândac este în această stare timp de 2 săptămâni..

Descrierea speciilor populare

Cele mai frecvente sunt:

 • bronz auriu. Dimensiunea unui astfel de gândac este de 13-23 mm. Are o culoare verde-auriu care dă un luciu metalic. Habitatul este teritoriul din sudul Scandinaviei până în Balcani, precum și Asia, Tadjikistan, coasta mediteraneană;
 • bronz cu blană. Un astfel de gândac crește până la 8-13 mm. Corpul este de culoare negru strălucitor și este acoperit cu numeroase fire de păr gri și galben;
 • mic bronz verde. Dimensiunea nu depășește 20 mm. Corpul este verde cu o nuanță aurie;
 • bronzul este strălucitor. Această specie a devenit populară datorită faptului că este listată în Cartea Roșie a Regiunii Moscova. În aparență, bronzul strălucitor seamănă cu unul auriu. Numai un entomolog le poate distinge. Acest gândac este de culoare verde-auriu, roșu-cupru sau bronz deschis. Insecta poate fi găsită în pădurile cu frunze late, în special stejari. Gândacul se hrănește cu seva copacilor și florilor.

Sabotajul gândacului

Sabotaj de bronzÎn ciuda aspectului lor frumos, aceste insecte recunoscute ca dăunători. Insecta este un vizitator frecvent la grădină și grădină de legume, distrugând florile de fructe și fructe de pădure, suge sucuri și nutrienți din plante. Gândacul roade și frunzele, lăsând în urmă zone îngălbenite ale plantelor. Dacă o insectă a zburat în casă, florile de interior vor suferi de acest lucru, deoarece gândacul verde își va roade frunzele.

Bronzul dăunează acestor plante:

 • ovare de morcovi, varză, porumb. Bronzul distruge acele părți ale plantelor care conțin semințe;
 • flori de pomi fructiferi. În acest caz, gândacii mănâncă complet staminele și pistilii, după care floarea este nepotrivită pentru fertilizare. Prin urmare, pe un astfel de arbore sau plantă de tufiș, fructele și semințele nu se vor coace;
 • insecta distruge frunzele sfeclei;
 • plantele ornamentale după ce au mâncat bronz își pierd aspectul frumos, precum și aroma.

Controlul insectelor

Se credea că acest tip de insectă nu dăunează mult copacilor și plantelor, prin urmare, exact nu există instrucțiuni pentru uciderea gândacilor. Plantele sunt afectate de gândacii adulți, dar lupta ar trebui să înceapă cu larvele lor.

Controlul insectelorHabitatul larvelor este lemnul putred și o grămadă de humus. Prin urmare, dacă vă curățați periodic zona de frunze vechi și lemn putred, puteți reduce numărul adulților în viitor. Pe de altă parte, larvele bronzovka contribuie la formarea unui strat de sol fertil prin prelucrarea reziduurilor de plante.

Metode de control

Gândacul bronzovik zboară bine, astfel încât tratamentul chimic va afecta numai copacii și alte plante.

 1. Metoda manuală - prin colectarea și scuturarea gândacilor. Această metodă este cea mai sigură pentru plantă. Pentru a facilita scuturarea bronzului, puteți stropi planta sau copacul cu apă rece în avans. O astfel de apă va asurzi insectele și acestea cad ușor de pe plante. După căderea gândacilor, acestea trebuie așezate într-un recipient cu kerosen. Această metodă de luptă are o eficiență scăzută, deoarece altele noi vor zbura la locul gândacilor distruși..
 2. O metodă eficientă de combatere a insectelor este utilizarea capcanelor ușoare, care se aplică noaptea. Nu este dificil să faci o astfel de capcană. Pentru aceasta, se ia un recipient obișnuit de sticlă. Apoi, trebuie să plasați o lampă acolo. Așezați un recipient cu kerosen lângă capcana de lumină. Bronzul noaptea va zbura în lumină, lovind cutia și căzând într-un recipient cu kerosen.
 3. Metoda de pulverizare a plantelor cu infuzii de plante. Bronzurile nu tolerează mirosul de pelin, usturoi, hrean și ceapă. Prin urmare, puteți pulveriza planta folosind tincturi ale acestor legume și ierburi..
 4. Metoda aratului solului. După perioada de iarnă, ar trebui să dezgropați solul, distrugând astfel gândacii care sunt acolo..
 5. Metoda de instilare a gândacului. Locul unde găzduiește gândacul este solul, așa că otravă îngropată sub pomi fructiferi îl va afecta cu siguranță. Cu toate acestea, o astfel de substanță chimică nu va dăuna insectelor benefice care polenizează florile..
 6. O altă metodă este atragerea păsărilor în grădină, care se hrănesc cu acest tip de gândac.

Toate metodele de mai sus vă vor ajuta să scăpați de bronzul auriu. Dar amintiți-vă asta gândacul verde este pe cale de dispariție, prin urmare, este necesar să se rezolve numai în cazuri extreme.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gândacul bronzovka: trăsături, larvă și vătămarea gandacului verde