Descrierea gândacilor sâsâitori din madagascar și conținutul acestora

Madagascar gândaci șuierătoare - caracteristiciÎmpreună cu câinii mexicani fără păr, pisicile chelie și porcii cu urechi îndoite din Vietnam, gândacul din Madagascar a câștigat cu încredere titlul de extravagant și iubit de mulți animale de companie originale.

Acest animal de companie poate fi numit în siguranță un prieten dulce și foarte simpatic. Unele caracteristici biologice și un aspect foarte neobișnuit fac ca acest animal de companie să fie atractiv pentru iubitorii de exotici..

Gândac mare din AfricaPe lângă aspectul lor atractiv, aceste insecte sunt nepretențioase. Aceste animale de companie nu patează mobilierul din apartamente și nu emit mirosuri neplăcute. Insectele sunt inofensive și calme, cel mai adesea invizibile pentru oaspeți.

În ciuda acestui fapt, trebuie să îndepliniți în continuare unele cerințe pentru conținutul gândacilor.

Descrierea insectei șuierătoare

Soiuri de gândaci Madagascar șuierândAcesta nu este un fel, ci întregul gen, care trăiește numai în Madagascar. În alte părți ale lumii, aceste insecte se găsesc numai în terariile hobbyiste sau în lăzile cu fructe transportabile..

În prezent, doar 20 de specii de gândaci sunt cunoscute în lume; statutul unora dintre ele este în prezent dezbătut în mod sistematic..

Trăsătura lor caracteristică este absența dispozitivelor de zbor pe tot parcursul vieții. Trebuie remarcat faptul că în majoritatea celorlalți gândaci doar larvele sunt fără aripi, în timp ce la adulți cresc aripile. Unele specii de gândaci chiar zboară foarte bine. La speciile Madagascarului, este foarte dificil să se facă distincția între adulți și tineri.

Gândacii sâsâitori din Madagascar au un aspect foarte interesant și neobișnuit:

 • Insectele au un scut chitinos foarte puternic situat pe cefalotorax;
 • Abdomenul insectei este destul de larg și gros;
 • Mărimea insectelor este principala lor caracteristică., reprezentanții unor specii pot ajunge la 9 cm lungime;
 • Culoarea abdomenului poate varia de la roșu deschis la negru;
 • Nimfele lor sunt mult mai întunecate decât insectele adulte, iar constituția lor este mai densă;
 • Creșterile de pe partea superioară a cochiliei pectorale sunt un fel de decor pentru acest gândac exotic. Astfel de excrescențe sunt prezente numai la bărbații adulți. Și pe această bază, la unele specii se poate distinge cu ușurință femela de mascul..

Soiuri care nu au excrescențe pe spate, semne ale diferențelor de sex nu sunt atât de pronunțate. cu toate acestea distinge o femelă de un bărbat poate sa:

 • Starea mustaței. La bărbați, mustața este aproape întotdeauna strâmbă și ruptă, deoarece le folosește activ în lupta pentru femelă. La femele, mustața este întotdeauna uniformă și intactă;
 • Diferențele pot fi observate în ultimele două segmente abdominale. La femele, ambele segmente sunt negre; la masculi, doar ultimul segment este negru;
 • Femelele au abdomenul puțin mai larg..

La nimfe, este aproape imposibil să distingi sexul vizual. Nimfele în sine sunt foarte asemănătoare cu gândacii adulți din Madagascar, dar cefalotoraxul lor nu este dezvoltat la fel de bine ca la părinți.

Stilul de viață al insectelor

Insecte sunt timizi. În sălbăticie, acestea pot fi găsite în jungla de pe insula Madagascar. Ziua se ascund în podeaua pădurii, iar noaptea se târăsc la suprafață și mănâncă diverse animale putrezite și resturi de plante.. Aceste insecte nu mușcă, de aceea nu pot face rău unei persoane.

Pentru a scăpa de diverși prădători, insectele folosesc așa-numitele tactici partizane: încearcă să se lase cu mișcări cât mai puține, iar dacă prădătorul le găsește, gândacii încep să se agațe de pământ cu toată puterea..

Madagascar gâfâind în palma mâinii taleei se disting prin capacitatea lor de a șuiera tare și tăios. De aici provine și numele insectelor. Acest suier este capabil să sperie unele tipuri de șerpi. Un astfel de șuierat îi înspăimântă adesea chiar pe deținătorii de terarii cu experiență, deoarece este produs de insecte foarte brusc.

Pentru șuierat, gândacii adulți folosesc organe speciale numite spiracule, situat la suprafața corpului. O insectă trebuie pur și simplu să-și îndoaie corpul brusc și să-și contracteze plămânii pentru a emite un șuierat. Acest șuierat la unele specii seamănă cu un fluier.

Femelele gandacilor din Madagascar încep să șuiere doar atunci când simt un pericol iminent. Cu acest sunet, își sperie și dușmanii. Bărbații pot, de asemenea, să șuiere atunci când curtează femele și când se luptă cu alți bărbați.

Există un fapt foarte interesant - într-o colonie de insecte în rândul masculilor, se stabilește o ierarhie clară. În timpul luptei, masculii se ciocnesc cu coarnele lor. Drept urmare, cel mai slab bărbat cade și se întoarce pe spate, demonstrând astfel înfrângerea sa. Mulți bărbați au alte răni pe corp care au fost primite în timpul luptelor..

Și cât trăiesc gândacii din Madagascar? În habitatul lor natural, speranța medie de viață a gândacilor din Madagascar este de 1-1,5 ani. În captivitate, aceste insecte pot trăi până la 3 ani. În ciuda acestui fapt, au existat cazuri în care animalele de companie au trăit 5-6 ani. La sfârșitul vieții, gândacii din Madagascar încep de obicei să se însenineze..

Ce mănâncă gândaci din Madagascar??

Ce mănâncă gândacii sâsâitori din Madagascar?Dacă vorbim despre dietă, gândacii din Madagascar nu sunt diferiți de cei obișnuiți. Mănâncă reziduuri putrezite:

 • Fructe;
 • Boabe;
 • Părți verzi ale plantelor.

La fel ca multe specii de gândaci, aceste insecte gravitează spre locuri cu miros pronunțat de lemn sau cu prezența prafului de lemn și a rumegușului. De aceea, în sălbăticie, ele pot fi găsite cel mai adesea sub buturugi putreziți și bușteni în pădure..

Reproducere

Crescătoare de gândaci din MadagascarAceste insecte sunt specii vivipare. Când masculul fertilizează oul, se formează o cameră specială în abdomenul femelei. De cele mai multe ori această cameră este în burtă. De asemenea, poate fi extins prin anus pentru a aerisi ouăle..

Ouăle se dezvoltă în decurs de 50-70 de zile. Această perioadă depinde de obicei de temperatura ambiantă. Cu cât aerul este mai rece, cu atât va dura perioada de sarcină. Nimfele ies din ouă în cavitatea corpului femelei. După aceea, imediat ies afară împreună cu rămășițele camerei..

Larvele nou-născute sunt foarte mici. Au doar câțiva milimetri lungime. Larvele sunt acoperite cu o coajă albă moale. Gândacii nou-născuți mănâncă umflături de ceva timp, iar după câteva ore capătă o nuanță închisă, devenind ca mama lor.

Pentru un puiet, de regulă, se nasc 20-25 de larve. Câteva zile încearcă să rămână aproape de mama lor și apoi se târăsc.

Larva de gândac sâsâitoare din Madagascar își schimbă coajaCoperta chitinoasă larvele nu cresc în mărime, prin urmare gândacul în sine crește în el, ca și în haine. În același timp, nimfele trec de o perioadă de năpârlire de mai multe ori în timpul copilăriei. Cochilia lor se fisurează în regiunea spatelui, jumătățile sale divergând pe diferite laturi și o nimfă ușoară crescută se târăște din ea. Noua coajă de insecte este foarte moale și ușoară. Cu toate acestea, în timp ce gândacul își mănâncă vechea coajă căzută, coaja nouă se întărește și capătă o culoare maro închis..

Perioada larvelor de la eclozare până la ultima moltă, de regulă, depinde de condițiile de mediu și de dietă. Această perioadă este de obicei de la 6 la 12 luni. În acest timp, larva își schimbă coaja de 6 ori..

Condițiile de detenție

Lungimea gândacului sâsâitor din MadagascarTrebuie remarcat imediat faptul că gândacii sâsâitori din Madagascar sunt crescuți acasă, nu numai pentru distracție, ci și ca hrană bună pentru unele animale:

 • Șopârle;
 • Şarpe;
 • Amfibieni;
 • Păianjeni.

Gandacii sunt foarte bogati in calorii, inofensivi pentru animale, nu emit mirosuri neplacute, ceea ce inseamna ca pot fi hrana buna.

Cel mai adesea, gândacii sâsâitori din Madagascar sunt crescuți în cuști de plastic, în care trebuie să observe condițiile necesare:

 • Trebuie sa fie așternut de rumeguș. Cel mai bine este să folosiți praf de nucă de cocos sau praf de așternut pentru pisici. Nu este recomandat să așezați rumeguș de rasinoase. Rumegusul poate fi amestecat cu nisip. Deșeurile trebuie schimbate o dată pe lună, astfel încât să nu înceapă căpușele în ea.
 • Cușca ar trebui să conțină ascunzători. Ascunzătorile ideale sunt tăvi pentru ouă stivuite una peste alta..
 • Temperatura optimă a aerului trebuie menținută în cușcă - 25-30 grade. Cu toate acestea, insectele pot tolera în mod normal temperaturi și până la 18 grade, dar gândacii nu se vor reproduce în astfel de condiții.
 • În cușcă trebuie să fie ud, prin urmare, trebuie pulverizat cu apă dintr-o sticlă de pulverizare cel puțin o dată pe săptămână. Pulverizarea trebuie făcută cu apă caldă, care de obicei se transformă într-o ceață, ideală pentru gândaci. În același timp, merită să vă asigurați că substratul nu a fost în mod constant umed și mucegăit..

Tava cu ouă de carton ca refugiu pentru gândacii care șuieră din MadagascarGândacii au nevoie în mod constant de apă. În sălbăticie, îl obțin din fructe sau împreună cu roua. Va trebui să puneți un băutor cu vată în cușcă, care este umplut cu apă.

Îngrijire în spatele acestor insecte exotice se află pulverizarea regulată a cuștii și furnizarea de alimente și apă. Cunoscând regulile de îngrijire a gândacilor, puteți realiza că aceștia se vor reproduce activ și vor trăi câțiva ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea gândacilor sâsâitori din madagascar și conținutul acestora