Cine este un centiped gigant și cum arată

Mare centipedeScolopendra este unul dintre cele mai vechi animale de pe planetă. Au apărut cu mult înaintea dinozaurilor și au fost pionierii pământului. Scolopendrele din epocile trecute aveau dimensiuni pur și simplu gigantice și puteau atinge 2,5 (!) Metri în lungime. Centipedele moderne au o dimensiune mult mai modestă și rareori depășesc 30 cm în lungime..

Viața Scolopendra

Acest animal aparține una dintre cele mai periculoase. Prădă alte insecte, atacă rozătoare mici, păsări, șopârle și chiar șerpi mici. Cel mai neplăcut lucru este că scolopendra nu se teme deloc de o persoană și, dacă este necesar, nu fuge, ci începe să atace.

Centipedul uriaș, la fel ca alte specii, iubește umiditatea și căldura ridicate, deci poate fi găsit în pădurile tropicale tropicale. În timpul zilei, ea se ascunde în adăposturi: crăpături, pietre, bușteni putreziți, podea de pădure. Noaptea merge la vânătoare. Atacul se desfășoară rapid, la viteză mare, astfel încât victima nu are practic nicio șansă.

Ce mănâncă scolopendraScolopendra este extrem de otrăvitoare. Otrava este multicomponentă și paralizează rapid victima. Apoi începe absorbția alimentelor. Mai mult, scolopendra rupe bucăți de carne și le devorează încet. Imagini documentate ale unui centiped gigant care vânează lilieci în timpul somnului de zi al mamiferelor înaripate.

În natură, acești centipedi trăiesc singuri și rareori intră în conflict. Când sunt ținuți în captivitate, există cazuri de canibalism, când adulții atacă animale tinere.

Descrierea și compoziția veninului de insecte

Anatomia insectelor este primitivă. Corpul său este format dintr-un cap și un trunchi, împărțit în segmente. Aceste segmente sunt de obicei 21-23 bucăți. Fiecare segment are o pereche de tars cu spini, fiecare tars fiind potențial otrăvitor. Într-o situație stresantă, este eliberat un lichid galben deschis otrăvitor, care provoacă arsuri grave și inflamații pe pielea umană..

Este otravă scolopendra periculoasă?Corpul este turtit. Din acest motiv, strivirea unui centiped cu picioarele este destul de dificilă. Când încearcă să strivească o scolopendră, aceasta pur și simplu se stoarce și se întinde. Husa chitinoasă este destul de durabilă, așa că în acest fel o poți răni, dar nu o vei ucide.

Placa anterioară este capul. Este echipat cu o pereche de ochi simpli, are două antene sensibile și picioare veninoase puternice. Cu picioarele, ea captează victima și injectează o otravă paralizantă sub piele.

Capătul corpului este echipat cu o pereche de picioare modificată. Cu o lungime impresionantă, această pereche acționează ca un fel de ancoră pentru deplasarea prin diverse labirinturi subterane.

Fiecare placă este conectată printr-o membrană moale și este un punct vulnerabil. Plăcile în sine formează o puternică carapace de protecție impregnată cu chitină. Creșterea este posibilă numai prin năpârlire.

Ca parte a otravii:

  • acetilcolină;
  • serotonina;
  • termolizină;
  • hialuronidază.

Toate aceste componente ale otrăvii contribuie la inflamații severe și arde pe piele. Pentru victimele centipedului gigant, acest cocktail este mortal.

Insecta se reproduce primăvara. Femela depune multe ouă, pe care masculul le fertilizează. Apropo, masculul este mai mic decât femela, așa cum se întâmplă adesea în lumea insectelor. Dacă femela nu a găsit un mascul pentru fertilizare, atunci în acest caz se poate reproduce partenogenetic, depunând ouă nefertilizate, din care doar femelele vor ecloza ulterior.

Păstrarea ca animal de companie

Scolopendra acasăIubitorii de exotism țin destul de des centipedele uriașe în insectare. Este foarte periculos. Faptul este că este foarte dodgy și plat, nu va fi dificil pentru ea să scape din acvariu și să se ascundă bine.

Indivizii sunt ținuți unul câte unul, deoarece în captivitate se pot ataca reciproc. Dieta lor constă din alte insecte - greieri, lăcuste, gândaci. Speranța de viață este de aproximativ 7 ani. Este mult timp pentru artropode.

Primul ajutor pentru o mușcătură

Pe teritoriul Rusiei, centipedul uriaș nu este găsit. Există aproximativ 600 de specii în lume. În Rusia, în sud, există mai multe specii care sunt numite popular centipede.. Printre cele mai frecvente:

  • Mușcătura ScolopendraInelat - sudul țării (Regiunea Rostov, Teritoriul Krasnodar, Teritoriul Stavropol, Regiunea Astrahan, Volgograd și Kalmykia). Cel mai des întâlnit în Crimeea.
  • Flycatcher este foarte frecvent în sudul țării, deoarece tolerează ușor seceta. Se găsește în case unde există o umezeală la subsol. Otrăvitor, frunze arde pe corp. Atinge 11-15 cm.

Odihnindu-se în natură, este imperativ să verificați cortul înainte de a merge la culcare pentru prezența oaspeților neinvitați. Poate fi centiped, șerpi și alte animale periculoase. Dimineața, înainte de a vă încălța, trebuie să examinați cu atenție pantofii. În căutarea locurilor de odihnă, artropodele se târăsc adesea în astfel de locuri. O creatură înspăimântată îl va ataca cu siguranță pe cel care a deranjat-o.

Când este mușcat, primul lucru de făcut este dezinfectați locul leziunii și aplicați un pansament steril. Nu puteți masa și stoarce locul mușcăturii, deoarece acest lucru mărește locul leziunii. Durerea poate fi insuportabilă, caz în care trebuie să aplicați gheață. Dacă vă simțiți mai rău, trebuie să consultați un medic. Febra, febra sunt condiții concomitente. Pacientul are nevoie de multe lichide.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cine este un centiped gigant și cum arată