Caracteristicile și stilul de viață al gândacului de bălegar, ceea ce îi place să mănânce

Gandac de balegarGândacul de balegă este un membru al familiei gandacilor de șobolan. El este numit nu numai om de gunoi de grajd, ci și foraj. Aceasta este o insectă foarte muncitoare, care face multe lucruri utile. Gândacul de gunoi este considerat o insectă utilă și nu provoacă daune grave culturilor..

Descrierea insectelor

 • Gândacul de balegă are un corp oval, iar lungimea sa poate varia de la 3 mm la 70 mm, în funcție de specie.
 • Cochilia tare, în funcție de specie, are o culoare diferită: maro, galben, negru, argintiu.
 • Abdomenul este albastru sau violet.
 • Antenele au vârfuri ondulate ca un știft, acoperite cu puf.
 • Larvele sunt destul de mici, groase, galbene sau albe. Antenele larvelor au doar trei segmente în capsule tuberoase maronii. Când depune larvele, femela face o gaură pentru fiecare și izolează cu gunoi de grajd. Deci, atunci când descendenții eclozează, au ceva de mâncare.
 • În primăvară, un gândac tânăr devine pupă, apoi o insectă adultă.
 • Unele insecte trăiesc în colonii mici în vizuini săpate sub pământ. Mai multe generații pot locui acolo.
 • Gândacii sunt cei mai activi noaptea.
 • Dacă este detectat un pericol, acesta poate apărea într-un loc luminat.
 • Adulții se pot lupta pentru un pic.
 • Larvele se hrănesc cu gunoi de grajd sau cu gândaci mici, iar adulții mănâncă și gunoi de grajd și alte ciuperci.

Fapte interesante

Beneficiul sau vătămarea gândacului

 • Gândacii de balcoane sunt puternici și rezistenți. Insecta este capabilă să rostogolească o bilă, care va fi de câteva ori mai mare decât corpul său și de trei ori mai grea.
 • În timpul ceații, gândacul de bălegar își întinde aripile și colectează umezeala, care curge treptat în gura sa.
 • În zbor, ei nu deschid elitrele, dar din zbor pot prinde o muscă în mișcare.

De cele mai multe ori, insecta trăiește în vizuini de la 15 cm la 2 m adâncime. Insecta face această locuință sub un strat gros de frunze, gunoi de grajd animal, în principal vaci și cai. Se târăsc la suprafață doar pentru a obține o nouă porție de gunoi de grajd, care este rulată într-o minge și rulată.

Categorii de coleoptori

Oamenii de știință s-au stabilit două categorii de gândaci:

 • Coprophaga. Include insecte cu un scut mare, picioare puternice din față și din spate, cu care sapă rapid pământul. Mai multe specii diferă foarte mult în ceea ce privește sexul..
 • Ateuc. Principala diferență față de grupul anterior este că scutul de cap al acestor gândaci de balegă are o formă aproape semicirculară, iar ochii sunt separați de o membrană. Cele mai mari insecte nu au mai mult de 4 cm lungime. Aceste insecte sunt cele mai frecvente în Europa, Africa de Nord și Rusia.

Gândacii de balcoane nu-i plac climele calde, prin urmare trăiesc în principal în regiuni cu climat temperat și rece. Dar știu să se adapteze, de ce unii indivizi trăiesc în regiuni mai aride, pot mânca acolo.

Principala diferență între reprezentanții grupului în buza superioară. În primul este acoperit și piele, iar în al doilea este gol și dur.

Principalele tipuri de gândaci de bălegar:

 • gandacul de balegar comun;
 • Copra egipteană;
 • gândac rinocer;
 • gândac rinocer;
 • gropar.

Beneficiu și rău

Descrierea gândacului de gunoiDung beetle este insectă peisagistică grea, cerut în legătură cu activitatea vitală a vitelor. Gunoiul de grajd consumă gunoi de grajd, ceea ce îl face să se descompună în materie organică care fertilizează solul. Previne acumularea de grămezi, ceea ce este ecologic.

Gândacul de gunoi a fost adus în Australia în mod deliberat pentru a scăpa de grămezi de balegă care împiedicau dezvoltarea vegetației. În plus, o cantitate mare de gunoi de grajd a înrăutățit situația sanitară, iar acest lucru ar putea duce la boli ale animalelor. Gunoiul de grajd atrage muștele și alte insecte care poartă infecții periculoase pentru oameni. Apoi, din Africa a fost adus un lot de gândaci de balegă, care s-a răspândit în cele din urmă pe tot continentul verde..

Gândacul nu face rău, funcționează, săpând pasaje în pământ, ceea ce contribuie la saturația sa cu oxigen. Ca rezultat, randamentele sunt mai bogate.

Puteți auzi adesea recomandări despre a nu scăpa de gândacul de gunoi dacă trăiește în grădina dvs. sau în grădina de legume. Cu toate acestea, unii oameni vor să scape de insectă pur și simplu din antipatie pentru ea. Dacă sunteți unul dintre acei oameni, folosiți sfaturile de mai jos..

Scăpând de gândacul de bălegar

Puteți distruge larvele un mod popular eficient: primăvara și vara, solul este udat cu un decoct de coajă de ceapă (1 kg de coajă se infuzează în 10 litri de apă timp de cinci zile). Compoziția se diluează cu apă în proporții egale. Trebuie să-l folosiți în sezonul cald, când larvele sunt aproape de suprafața pământului.

Capcane:

 • Un recipient de mică adâncime (un bazin, de exemplu) este acoperit cu grăsime sau altă substanță lipicioasă. O sursă de lumină și momeală (gunoi de grajd) sunt așezate pe fund. Odată cu apariția întunericului, capcana este expusă într-un loc deschis și în ea se întâlnesc nu numai gândacul de gunoi, ci și dăunătorii care trăiesc în grădină..
 • Tăiați partea superioară a unei sticle PET de 2 litri. Faceți patru găuri mici în perete unde puteți trece cablul. Puneți momeală în interior și atârnați capcana de un copac sau de un loc în apropierea locurilor în care gândacul este comun.

Nu se produc insecticide speciale împotriva gândacilor de bălegar, deoarece puțini sunt cei care vor să scape de această insectă. De asemenea, nu există măsuri preventive speciale împotriva apariției gândacului de gunoi. Insecta este inofensivă și aduce multe beneficii parcelei de grădină..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristicile și stilul de viață al gândacului de bălegar, ceea ce îi place să mănânce