Albinele roitoare și măsurile de prevenire a acestuia

Proces de roireAproape fiecare apicultor se confruntă cu un astfel de fenomen ca roiul de albine. Acest proces natural de reproducere a coloniilor de albine nu ar trebui să-i sperie pe apicultorii începători, deoarece este complet natural și necesar pentru dezvoltarea în continuare a populației de albine. Dar pentru a beneficia de acest fenomen, aveți nevoie de un control clar de la apicultor. Avertizarea în timp util, împreună cu munca corectă pentru controlul acestui proces, nu va slăbi în cele din urmă coloniile de albine. Motivele roiului de albine, precum și metodele de tratare a acestuia, vor fi discutate în acest articol..

Cauzele roierii albinelor

Dacă familiile puternice au acumulat deja un număr mare de albine tinere și nu hrănesc puietul, iar plantele nu au început încă să secrete nectar, atunci apare o situație când familia începe să roiască din cauza „șomajului” forțat..

Uter vechi începe să secrete o cantitate insuficientă de feromoni, ca urmare a căreia există multe ciuperci de tinder și activitatea de construcție scade. Acesta devine motivul așezării celulelor regine..

Creșterea prematură a corpurilor stupului.

Cantitate mare de puiet de albine.

Schimb de aer slab.

Pentru detectarea în timp util a albinelor roioase, este necesar să inspectăm stupii o dată la săptămână și jumătate..

Semne de roire și metode de control

Pentru a determina în timp starea de roire a albinelor, trebuie să cunoașteți următoarele semne:

 • Cum roiesc albineleO cantitate mare de puiet de dronă se acumulează în faguri.
 • Regina practic încetează să semene puiet înainte de a roi.
 • Albinele încetează să mai funcționeze și încep să se adune frecvent pe placa de sosire..
 • Celulele regine încep să apară pe celule.
 • Volumul buzzing crește.

Pentru o detecție mai precisă a stării de roire, un cadru de control este instalat în stup. Acest lucru se face după cum urmează:

 • Împărțiți cadrul în două.
 • Întindeți o bandă de fundație în partea inferioară și lăsați-o pe cea superioară goală.

Dacă albinele reconstruiesc fagurii, umplându-i cu miere, totul este normal, iar prezența celulelor regine și a puietului de dronă va indica faptul că începe procesul de roire și este necesar să-l lupți. Roiul va putea zbura în termen de 8-9 zile de la însămânțarea băuturii mamă. Plecarea primului are loc numai pe vreme calmă și însorită, iar cele ulterioare pot ieși aproape în orice.

De obicei, perioada de roire la albine are loc în mai - iunie, dar au existat cazuri când acest proces a durat până în august.

Concluzie din starea de roi

Pentru a preveni roiul, trebuie să fii inițial pregătit pentru asta. În aceste cazuri, este necesar să prinzi roiul evadat. După aceea, puteți forma o nouă colonie de albine cu drepturi depline sau puteți întări coloniile slabe. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți următoarele:

 • Stocați inițial pe un stup gol.
 • Puneți capcane înainte de roire.
 • Pentru a atrage albinele, cumpărați droguri „Apimil” sau „Apira”.

Roevni ar trebui să fie pregătit în toamnă. Pentru a face acest lucru, opărește-le cu apă clocotită, usucă-le și apoi pune-le în depozit. Vopsiți și ventilați parfumul, dacă este necesar. Trebuie să aveți cel puțin câteva capcane în stoc. Roiul este capturat în diferite moduri:

 • Fără capcane.
 • Capcane.

Prinderea unui roi cu capcane

Cum să prinzi un roi de albineRoevni (capcane) trebuie pregătite în prealabil. Pentru o captură reușită, este mai bine să puneți mai multe capcane. Puteți face singur un roi dacă nu doriți să cumpărați. Este o cutie spațioasă, cu capac. Volumul mic al capcanei poate să nu atragă atenția albinelor. Este necesar să tăiați găurile de ventilație, o crestătură și să puneți rame cu uscat (5-8 buc.). Pentru a atrage albinele, le puteți freca cu ace sau le puteți unge cu preparate speciale..

Pentru a împiedica roiurile să atragă furnici sau alte insecte, nu este nevoie să puneți faguri în ele..

Pentru a pune capcane, este recomandabil să alegeți locuri joase, liniștite, care sunt situate lângă stupină. De obicei albinele pentru roire aleg pin și molid, unde trebuie să fixați ferm capcana la o înălțime de aproximativ 8 metri.

Dacă este făcut corect, atunci albinele trebuie să se mute în capcană. Apoi trebuie duse la stup. Dar este recomandabil să faceți acest lucru seara târziu, asigurându-vă că toate albinele se adună la roi. Abia după aceea, intrările pot fi închise și roiul poate fi îndepărtat cu grijă din copac, iar altul poate fi fixat în spațiul liber.

Roiul capturat ar trebui să fie transplantat într-un stup pregătit anterior, dar înainte de aceasta ar trebui să examinați cadrele din capcană, să le îndepărtați pe cele rele și să scuturați albinele în stup. Asigurați-vă că regina intră în stup cu albinele.. Adăugați cadre lipsă cu ceara si uscati, apoi acoperiti cu o tava si capac. Se recomandă să părăsiți roiul pentru o perioadă de timp lângă stup, astfel încât albinele zdrobite să se adune la el.

După mutarea cu succes a albinelor din capcană în stup, roiul trebuie curățat pentru a putea fi folosit din nou pentru prindere..

Prinderea unui roi fără capcană

Prinderea albinelor fără capcanăPentru a prinde albine, în locul unei capcane, puteți folosi un șezlong sau corpul inferior al stupului, care este plasat la aproximativ cincizeci de metri de stupină. Opt rame cu sushi uscat sunt așezate în el, frecate cu o compoziție aromatică atractivă. Această metodă poate colecta mai multe roiuri pe sezon.. Avantajul acestei metode este că albinele nu trebuie să fie mutate după prindere, la fel ca în cazul prinderii.

Dacă nu aveți un roi gratuit, atunci pentru prindere puteți folosi un purtător obișnuit pentru rame sau o cutie de o dimensiune adecvată. Apoi, trebuie să puneți în ea unul sau două cadre cu pământ uscat, pătându-le și cutia cu „Apiroem”.

De îndată ce roiul care a zburat a prins copacul ales de ei, trebuie să vă puneți cutia pe cap și să începeți să mergeți încet sub acest copac. Albinele, cu mirosuri mirositoare, vor începe să coboare în cutie. Dacă nu faceți deosebit de ascuțite mișcări, nu vor înțepa. Pe măsură ce cutia se umple cu albine, va începe să se îngreuneze. Trebuie să încetiniți viteza pentru a colecta numărul maxim de albine. Dar, cel mai important, în același timp, astfel încât uterul să coboare în el. Când se întâmplă acest lucru, toate celelalte albine o vor urma cu siguranță..

După colectarea albinelor, cutia este scoasă din cap și așezată pe un suport înalt. Dacă îl puneți pe pământ, atunci furnicile se pot târî în el și roiul va zbura. După un timp, acoperiți cutia cu albine cu o cârpă ușoară și lăsați-o să se răcească. Seara, albinele sunt transplantate într-un stup liber, deși, dacă este necesar, pot fi adăugate la o colonie slabă.

Îndepărtarea unui roi de albine dintr-un copac

Proces de roire dintr-un copac nu este deosebit de dificil. Principalul lucru este să o faceți în timp util, altfel albinele, după ce au decis asupra locuinței, vor zbura imediat. Pentru a elimina roiul, veți avea nevoie de următoarele instrumente:

 • Cum pot fi controlate albineleRoi.
 • Chiuretă.
 • Flacon spray cu infuzie de balsam de lămâie.
 • Scări.
 • Placă de capcană.
 • Stup gol.

Dacă roiul este situat la o înălțime mică, este destul de ușor să îl scoateți. Pentru a face acest lucru, trebuie să spânzurați sau să așezați un roi lângă el, care a fost în prealabil uns cu Apiro și să așteptați ca albinele să se înghesuie în el. Puteți pune o cutie sub roi și apoi scuturați albinele în ea cu o singură mișcare. Rămășițele sunt strânse cu un lighean. După care cutia este acoperită și lăsată până seara.

Dacă un roi este prins deasupra unui copac, este mult mai dificil să îl îndepărtați. Acest lucru va necesita o scară lungă sau o scară. De asemenea, trebuie să utilizați doi poli. O capcană este atașată la una dintre ele și un cârlig pe cealaltă.

Cu stâlpi și o sticlă de pulverizare, urcați cu grijă scările și pulverizați albinele cu apă pentru a le face mai ușor de colectat. Stâlp cu o capcană de care ai nevoie adu-o sub bila de albine și agăță ramura cu cârligul celuilalt stâlp. Pentru a obține masa albinelor în roi, agitați ramura cu forță și ascuțit. Este recomandabil să faceți acest lucru dintr-o singură dată. Apoi, puteți fixa roiul pe copac și închide capacul, astfel încât restul albinelor să poată intra în el prin orificiul de la robinet..

Dacă este dificil să fixezi capcana pe copac, o poți coborî la pământ, în timp ce aștepți să se adune restul insectelor. Apoi transferați-le în stupul pregătit, punând acolo mai multe rame cu însămânțare, astfel încât albinele să nu zboare de la el, ci să se apuce de treabă.

Controlul și prevenirea roiurilor

Prevenirea roiuluiPrevenirea și controlul proceselor roirea este o problemă de actualitate nu numai pentru începători, ci și pentru apicultorii experimentați.

Pentru începători, vă putem recomanda cumpărarea anumitor rase de albine care nu sunt predispuse la roire. Deși trebuie remarcat imediat că colectarea de nectar de către astfel de albine este mai proastă decât de albinele roi. Pentru că roi Este un proces natural de reproducere, care este un factor de stimulare suplimentar pentru insecte.

Nu va fi dificil pentru un apicultor experimentat să stabilească starea de roi a insectelor cu miere și, dacă este posibil, să o prevină. Principalul lucru este prezența constantă a apicultorului în apropierea fermei sale apicole. Și în timpul perioadei de roire, se recomandă organizarea serviciului de schimb pentru o perioadă sau chiar să stați lângă stupină.

Cum să oprești procesul de roire? Recomandări apicultori cu experiență:

 • Înlocuirea regulată a reginelor vechi.
 • Cumpărarea albinelor care nu roiesc.
 • Îndepărtarea celulelor regine pe faguri.
 • Nu așezați stupina sub raze arzătoare.
 • Adăugarea la timp a clădirilor pentru familii puternice.
 • Dacă există un exces de puiet într-o colonie puternică, faceți straturi din ea.
 • Absența mitei aduce o colonie de albine într-o stare de roi.

Urmând aceste recomandări și luând măsurile adecvate, riscul de roi de albine va fi mult redus..

De ce se efectuează roiul artificial de albine?

Cum să prinzi un roi de albinePentru a elimina insectele de miere dintr-o stare de roi, precum și pentru a crește numărul de familii, apicultorii efectuează roiuri artificiale. Se efectuează înainte de colectarea principală a mierii, astfel încât noile colonii de albine să aibă timp să se așeze în casele lor..

Roire artificială de obicei apicultorii cu experiență sunt angajați, deoarece pentru un începător va fi dificil la început. Dar, în cele din urmă, această lucrare va plăti o sută de ori în echivalent miere..

Roirea artificială se desfășoară în mai multe moduri:

unu. Folosind o tăietură de miez.

Pentru a face acest lucru, utilizați stratificarea cu regine care au iernat peste iarnă în nuclee. Ca urmare, noi colonii se dezvoltă rapid în detrimentul puietului matur dintr-o familie puternică. În momentul colectării principale de miere, o astfel de familie capătă putere și are timp să se întărească.

Ce trebuie să faceți pentru acest lucru:

Așezați un stup gol lângă stup în care va fi realizat stratificarea. Stupii ar trebui să aibă aceeași înălțime și să aibă o culoare identică. Într-un stup gol trebuie să puneți:

Rame cu miere, pâine de albine - 2 bucăți.

Rame cu sushi - 2 bucăți.

Rame cu ceară - 2 buc.

Lăsați spațiu în centru și pentru două cadre.

Dintr-o colonie puternică, se iau 2 rame cu albine și puiet și se așează în centrul stupului, unde se așează noua colonie.

Uterul este mutat în noua familie și mai multe pahare de apă caldă sunt turnate pe fagure..

Închidem stupul cu izolație, suport și capac

După aproximativ o săptămână, stupul trebuie verificat și, dacă este necesar, albinele regine s-au schimbat astfel încât să înceapă să semene, altfel albinele nu vor funcționa.

2. Împărțind familia în două.

Cum roiesc albineleO colonie puternică de albine, cu o cantitate mare de puiet, poate face vizuină, ceea ce va afecta negativ recolta de miere și posibila pierdere a albinelor. Prin urmare, este necesar să împărțiți familia în jumătate după cum urmează:

Alege o familie puternică iar lângă stupul ei pune un analog gol la o distanță de 0,5 m.

Mutați jumătate din hrănirea și cadrele de puiet în stupul gol.

Adăugați stupi cu rame cu fond de ten și uscat.

Închide stupii.

După un timp, albinele se vor împărți în două stupi..

Plantează uterul într-o nouă familie.

Treptat, stupii se îndepărtează în fiecare zi cu 0,5 m unul de altul.

În toată această perioadă, albinele trebuie hrănite cu sirop de zahăr..

3. Pentru albinele în stare de roire.

În starea de roire a albinelor, se folosește de obicei această metodă, care constă în următoarele:

Mai multe cadre cu regină și puiet sunt scoase dintr-o familie puternică.

Transplantați-le într-un alt stup (gol).

Au pus rame cu ceară pe margini, iar între puiet cu sec.

Am pus un stup cu o nouă familie de albine în locul celei vechi.

Am pus o mamă matură sau un uter tânăr într-un stup vechi.

Înainte de puietul albinei de zbor, animalele tinere trebuie să fie udate.

4. Straturi din diferite colonii de albine.

Acest mod se face după cum urmează:

Prinderea albinelor roitoareEste necesar să luați rame cu puiet din diferite familii și să le instalați în stup. O regină din vechile familii nu ar trebui să intre în acest stup.

Noul cuib este izolat și uterul este introdus în el. Stupul este apoi plasat într-un loc nou sub supravegherea și controlul apicultorului..

Roirea este destul de dificilă, ci un proces necesar stupinei. Ca urmare a acestui „fenomen”, „regatul” albinelor crește, iar productivitatea stupinei crește. Deși depinde și de apicultor, care trebuie să creeze condiții optime pentru viața albinelor pentru a recolta în cele din urmă o recoltă excelentă de miere..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Albinele roitoare și măsurile de prevenire a acestuia