Alergiile la câini: cauze, tipuri și tratament

Una dintre cele mai insidioase și neplăcute boli cronice este alergia la câini: este foarte dificil să se prevină boala și să se stabilească cauza bolii, tratamentul este departe de a fi eficient în toate cazurile, atacurile alergice epuizează atât câinele, cât și proprietarul care este îngrijorat de prietenul cu patru picioare. De unde vine alergia și cum se poate ajuta un câine alergic?

Conținut

Informatii generale

unu. Ca și în cazul oamenilor, alergiile la câini sunt cauzate de o defecțiune a sistemului imunitar. Imunitatea, ca urmare a unui mecanism incomplet studiat, ia o substanță inofensivă pentru un agent periculos și o atacă: corpul „sufocă” literalmente histamina și alte substanțe, ale căror acțiuni duc la diverse reacții inflamatorii și spasmodice. De regulă, pentru manifestarea alergiilor la câini, sunt necesare două contacte cu o substanță care provoacă simptome: în prima „întâlnire” imunitatea își amintește „inamicul”, în a doua „ședință” și ulterioare imunitatea este deja gata de luptă - mecanismul unei reacții alergice este declanșat.
2. Indiferent dacă câinii sunt alergici la piele sau dacă sensibilitatea duce la apariția ochilor și la tuse, alergenul poate fi orice, de la praf banal la noile cizme ale proprietarului. Confruntat cu alergiile, nu ar trebui să explicați boala cât mai evident, este mai înțelept să analizați cu atenție toate cele mai recente modificări, până în cele mai mici detalii. Și, în același timp, nu trebuie să uităm că alergia unui câine se poate dezvolta la un produs (substanță) de mult familiar, care cel mai adesea nu intră sub suspiciune: „Ce fel de pui? Câinele meu o mănâncă de patru ani și nimic ".
3. Simptomele pot apărea sub influența nu numai a factorilor externi (alimente, particule volatile, substanțe chimice etc.), ci și a factorilor interni. De exemplu, o alergie la câini la urechi poate fi o reacție la stafilococ sau o infecție fungică, o erupție pe șolduri și abdomen - o reacție la viermi. Prin urmare, este foarte important să nu începeți tratamentul fără o examinare completă a animalului de companie, chiar dacă medicul veterinar vă convinge că aceasta este „alergie alimentară 100% tipică”.

Tipuri de alergii

Toate tipurile de alergii afectează toți câinii, indiferent de sex, vârstă, rasă și culoarea hainei (deși se crede că animalele de companie cu pigmentare redusă a pielii sunt mai predispuse la reacții alergice). S-a dovedit o predispoziție ereditară la apariția acestei afecțiuni, însă cu o ușoară modificare: moștenirea este înclinația și nu tipul de alergie sau sensibilitate la o anumită substanță..
Alergie respiratorie - reacția la particulele volatile inhalate. De exemplu, praf, mucegai, produse chimice de uz casnic, produse cosmetice, polen. Manifestări tipice ale alergiilor la câini: lacrimare, inflamație a conjunctivei, descărcare nazală clară, tuse, strănut. În cazuri severe - vărsături și / sau diaree, amețeli, dificultăți de respirație, astm, șoc. Acest tip de alergie este confundat cu bolile virale, pulmonare și cardiace..
CONTACT alergie - reacție la contactul cu orice substanță. De exemplu, produse chimice de uz casnic, guler, coloranți (îmbrăcăminte, mobilier) și multe altele. O erupție cutanată mâncărime, roșeață apare pe zona pielii iritate. În cazurile severe, vezicule, eczeme plângătoare, edem. De regulă, semnele de alergie la câini devin evidente la câteva zile după contactul cu un iritant și, de obicei, cu contact prelungit. Acest tip de alergie este adesea confundat cu infecții bacteriene și fungice, arsuri, degerături, traume.
Unul dintre tipurile rare de dermatită de contact este alergia la iarbă la câini. Vara, se observă erupții cutanate și roșeață pe abdomenul și coapsele animalului, mâncărimea crește și sunt posibile infecții secundare. Astfel de animale de companie trebuie umblate în ghete și anteră. Dacă apar alergii la labe la câinii care sunt sensibili la iarbă, tampoanele devin umflate, aspre și crăpate.
INERȚI alergia - o reacție la mușcăturile de insecte (salivă, otravă) și la insectele însele (particule ale pielii, solzi, deșeuri). De exemplu, alergia la puricii la câini sau dermatită de purici, alergie la mușcăturile de căpușe, țânțari. Dacă aceasta este o reacție la salivă, iritarea este adesea locală: în spatele urechilor, a spatelui, șoldurilor, baza cozii. Dacă este o reacție la ouă, larve, solzi de insecte, iritații pe tot corpul. Gradul de sensibilitate determină în mare măsură cum arată o alergie la câini la paraziți - de la ușoară roșeață și mâncărime până la zgârieturi severe cu formarea crustelor și ulcerelor. Adesea confundat cu infecții ale pielii (bacterii, ciuperci) și alergii alimentare.
Alergie la mancare - reacția la alimente. Nu are sens să enumerăm, orice mâncare, necunoscută sau familiară, poate duce la apariția acestei afecțiuni. De regulă, pe piele apar alergiile alimentare la câini: erupții cutanate, mâncărime, inflamație, eczeme, zgârieturi. În cazurile severe, este posibilă umflarea labelor, botului, limbii, laringelui, dificultăți de respirație, șoc. Formele cutanate ușoare sunt adesea confundate cu dermatita de purici, fungică și bacteriene infecții.

Cum să învingi alergiile?

Multe boli sunt bine studiate, ușor de diagnosticat și destul de ușor de vindecat. Din păcate, alergiile nu sunt una dintre ele. Prin urmare, este important să începeți prin a căuta un medic veterinar - un alergolog, imunolog sau un dermatolog cu experiență. Indiferent de ce semne de alergie la câini, medicul trebuie să fie meticulos, să nu treacă rapid la concluzii, să nu fie un adept al schemelor standard. Se poate părea că ochii apoși după o bucată de pui nu sunt serioși, dar fără tratament, situația se poate agrava, până la cel mai trist rezultat..
Principalul lucru este că medicul nu trebuie să se concentreze pe terapia simptomatică (deși acest lucru este, de asemenea, foarte important), ci pe prevenirea pe termen lung a recidivelor. Desigur, proprietarul ar trebui să aibă întotdeauna droguri pentru a ameliora un atac la îndemână. Dar acesta nu este un tratament, ci o luptă împotriva consecințelor fără a elimina principala cauză a alergiilor la câini - un răspuns imun excesiv. Există medicamente care pot „liniști vigilența” sistemului imunitar și chiar obișnuiesc imunitatea la un alergen.
Pentru a sprijini un animal de companie, trebuie să-i acordați multă atenție: revizuiți dieta, mergeți mai mult, creați condiții de viață confortabile. Nu economisiți timp și bani pentru diagnosticare - din toate punctele de vedere este necesar să identificați alergenul, deoarece acest lucru vă va permite să minimizați sau să eliminați complet contactele nedorite. Este lungă, plictisitoare și dificilă, dar în multe cazuri alergia se va retrage cu suficient efort..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergiile la câini: cauze, tipuri și tratament