Appenzeller mountain dog: great breed review

Cinologia modernă recunoaște patru tipuri de câini elvețieni, iar câinele de munte Appenzeller este media rasei. Liniile berneze și elvețiene mari sunt mai mari decât Appenzeller, iar Ehlenbucher este mai mic. Toate cele patru rase sunt foarte asemănătoare ca aspect, dar în același timp au trăsături caracteristice. Nevoia de a separa rasa pe linie este rezultatul reproducerii câinilor în diferite regiuni. Appenzell este numele unui oraș din nord-estul Elveției renumit pentru brânza dură picantă. În imediata vecinătate a așezării, există întinderi alpine, pe care a fost crescută linia rasei.

Referință istorică

Sennenhunds sunt rezultatul multor ani de creștere a câinelui ciobanesc ideal pentru a trăi în zonele înalte. Elveția a fost întotdeauna renumită pentru cea mai curată producție de lactate. Animalele au pășunat în întinderile alpine, iar acestea sunt mii de kilometri de văi verzi la o altitudine de 800-1500 de metri deasupra nivelului mării. Câinele trebuia să fie în mod constant în turmă, să-l păzească și să-l conducă dacă este necesar. Astăzi, industria produselor lactate nu diferă mult de industria metalurgică, ceea ce a dus la o scădere bruscă a nevoii de câini de păstorit..

Strămoșii rasei sunt câini de luptă romani care au luptat împreună cu legionarii lui Cezar. Trebuie remarcat faptul că primii Sennenhunds au avut un temperament destul de sever, abilitățile războinicilor s-au făcut simțite. Cu toate acestea, o selecție strictă bazată pe principiul capacității de lucru a schimbat agresiunea câinelui în competențe serioase în protejarea teritoriului și a proprietății proprietarilor. În teren alpin, câinii au trebuit să dobândească un strat cu două straturi și să scape de pliurile pielii. Deși primitiv, munca de reproducere a avut ca scop reducerea greutății și creșterea rezistenței animalelor de companie cu patru picioare..

În ciuda mențiunii Sennenhunds la mijlocul secolului al XIX-lea, rasele așteptau în aripi până în anii 1900. Recunoașterea lui Appenzeller datează din 1916, la publicarea descrierii principale a rasei. Lucrările de reproducere au început cu 10 ani înainte ca standardul să fie scris. Câinii de munte Appenzeller și Entlebucher nu au fost separați decât în ​​1913. IFF a recunoscut rasa în 1989. În ciuda distribuției destul de largi în regiunea lor natală, majoritatea iubitorilor de câini ciobănești elvețieni pot admira Appenzeller și Entlebucher numai în fotografii sau expoziții internaționale majore..

Aspect

Câinele de bovine Appenzell se caracterizează printr-o constituție puternică și bine proporționată, forță, rezistență, un instinct de pază dezvoltat acut, o dispoziție devotată și o minte ascuțită. La fel ca frații, Appenzeller este acoperit cu lână luxoasă, foarte densă, în trei culori. Standardul rasei definește creșterea câinilor:

 • Bărbați: 50-58 cm.
 • Cățelele: 48-56 cm.

Marjele de creștere sunt acceptabile, dar nu sunt de dorit. Greutatea este predeterminată într-un cadru de 25-35 kg. Evaluarea expoziției ia în considerare nu numai dimensiunea, ci și armonia fizicului.

Rasa standard

 • Cap - standard pentru Sennenhunds, format în formă de pană. Craniul este puțin mai lat decât botul. Trecerea la bot este ușoară. Occiputul este mai degrabă rotunjit decât convex. Raportul dintre lungimea părții frontale și podul nazal este de 10: 9. Fronurile sunt moderat convexe, separate printr-o canelură superficială. Puntea nasului este dreaptă, nasul iese ușor dincolo de linia maxilarului. Obrajii și pomeții sunt bine dezvoltați, dar nu proeminenți. Buzele strânse, nu lăsate. Pigmentarea liniei extreme a buzelor este neagră sau maro intens, în funcție de culoarea stratului.
 • Dinții - netedă, puternică. Mușcătura corectă (preferată) sau mușcătura cu clește. Se permite absența / îndepărtarea unuia sau a doi dinți în spatele caninilor (premolar 1) și a dinților de mestecat care completează dentiția (molarul 3).
 • Nas - negru (preferat) sau maro intens, cu cât este mai închis, cu atât mai bine.
 • Ochi - rotunjit, colțul interior al pleoapelor este coborât până la nas. Pleoapele se potrivesc perfect în jurul ochilor, creionul care se potrivește cu pigmentarea este negru / maro.
 • Urechi - destul de mare, sub forma unui triunghi larg, bine rotunjit la capete. Setul este suficient de larg și de înalt. În repaus, vârfurile urechilor sunt aproape de părțile laterale ale capului. Când câinele este agitat, cartilajul urechii este întors înainte..
 • Corp - format dreptunghiular, dar compact. Gâtul este de lungime medie, larg. Trecerea la greaban este foarte lină. Spatele este moderat lung, lat și muscular. Cușca toracică este ovală regulată, coborâtă până la coate, osul chilei este moderat convex. Linia inghinală slăbită.
 • Membre - puternic, cu mușchi proeminenți. Picioarele anterioare de lungime proporțională, așezate larg. Picioarele din spate sunt, de asemenea, largi între ele, bine musculate și apar trase înapoi în poziție. Coatele și cârligele sunt paralele cu corpul. Mâinile sunt rotunde, cât mai scurte posibil, degetele de la picioare sunt trase, tampoanele pentru labe sunt acoperite cu o piele aspră și groasă.
 • Coadă - lungime puternică, naturală. Într-o stare calmă, coada este purtată jos și, într-o stare excitată, este ridicată deasupra nivelului spatelui. Vârful se sprijină pe coloana vertebrală sau atârnă într-o parte.

Tipul și culoarea stratului

Blana câinilor ciobănești ar trebui să protejeze pielea de precipitații, temperaturi scăzute și raze UV. Păr de păr de lungime medie, uniform (ondulatul este permis în zona greabănului), foarte dens, cât mai aproape de corp. Este necesar un substrat bine dezvoltat, culoarea este negru, roșu sau gri. Un singur strat este considerat o eroare gravă.

Un câine din rasa Appenzeller Mountain Dog, spre deosebire de „frații” săi, poate fi vopsit nu numai în cărbune, ci și într-o culoare de bază maro pal. Pigmentarea pielii depinde și de tonul de bază al hainei, la câinii cu o culoare clasică, nasul, buzele, tampoanele pentru labe și creionul de ochi sunt negre. De asemenea, o parte a culorii sunt semnele:

 • Roscata - „sprâncene”, pe obraji, pomeți, stern, membre.
 • alb - pe vârful cozii și labe, o linie largă de la bărbie la piept, o zonă triunghiulară pe bot, de la brazdele de divizare la linia buzelor superioare. Mărcile de pe gât, ceafă, zona gulerului sunt acceptabile, dar nu sunt de dorit.

Caracter și antrenament

Cheia creșterii de înaltă calitate a câinelui de munte Appenzeller este de a satisface cerințele câinelui pentru exerciții fizice. Patrupedele nu vor pătrunde în esența antrenamentului, în timp ce energia se fierbe în el. De asemenea, nu contați pe comportamentul cultural în casă dacă câinele este închis în patru pereți. Personajul Appenzeller Mountain Dog este ideal pentru o familie numeroasă. Animalul de companie învață rapid să-l înțeleagă pe proprietar prin gesturi, expresii faciale și tonul vocii. Rasa este foarte loială față de alte animale, vârstnici și copii.

Rasa are o abilitate extrem de dezvoltată de a proteja teritoriul și proprietarul, prin urmare, o atitudine precaută față de străini este considerată normă. Dacă câinele nu are capacitatea de a păzi, el trebuie să obțină un alt loc de muncă sau să-și compenseze potențialul pe terenul de antrenament. Appenzeller necesită plimbări regulate, chiar dacă locuiește în curte. Rasa nu este categoric potrivită pentru voliera închisă sau pentru păstrarea lanțului.

Adolescenții și puii Appenzeller Sennenhund obțin cunoștințe din mers. Chiar și un câine adult este considerat ușor de dresat. Este important să înțelegem că, după învățarea setului de bază al comenzilor, antrenamentul nu poate fi oprit. Poate doriți să vă învățați trucurile sau agilitatea câinelui, să vă duceți animalul la fugă sau să îi oferiți serviciul de babysitting. Nu uitați să alternați exercițiile și divertismentul, altfel câinele începe să se plictisească, iar acest lucru reduce dramatic eficacitatea antrenamentului.

Este interesant! Câinele de munte Appenzeller este un exemplu de incoruptibilitate. Acest câine nu poate fi „liniștit” sau distras de la obiectul protejat prin truc.

Întreținere și îngrijire

Appenzeller poate fi păstrat într-un apartament sau într-o curte împrejmuită cu o cabină izolată. La temperaturi scăzute, câinele ar trebui să fie cald, deoarece există o tendință de boli de rinichi. Alimentele sunt naturale sau industriale, în funcție de preferințele și capacitățile financiare ale proprietarului. Dieta din produse naturale nu conține toate vitaminele și microelementele necesare câinelui, prin urmare, sunt necesare cursuri de aditivi furajeri. Când este păstrat pe alimente uscate, este necesar un acces nestingherit la băutor.

Important! Mâncarea uscată este înțeleasă ca un produs Premium sau Super Premium. Alimentele naturale și industriale nu pot fi amestecate, chiar și atunci când este vorba de conserve și „uscare”.

Dacă nu vă confundă dimensiunea unui câine adult, caracterul acestuia și nevoia de încărcături, trebuie să cunoașteți încă o mică nuanță. Câinele de munte Appenzeller își schimbă haina pe tot parcursul anului și are nevoie de periaj regulat. În perioadele de năpârlire sezonieră, necesitatea de a îndepărta substratul liber și de a proteja părul crește brusc, adică câinele trebuie zgâriat în fiecare zi.

În caz contrar, Appenzeller nu este pretențios să plece. Scăldatul se efectuează înainte de expoziții sau după o vărsare completă. Curățarea urechilor și a ochilor după cum este necesar. O atenție deosebită este acordată sănătății dentare. Calcul dentar, dinții deteriorați sau rupți au un efect dăunător asupra semnelor de spectacol, până la respingere.

Sănătate

Speranța de viață a câinilor montani moderni Appenzeller variază între 12 și 14 ani. Rasa este sub control constant de către organizațiile canine, iar scopul principal al muncii de reproducere este redus la îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea duratei de viață până la 16-18 ani. Bolile frecvente includ:

 • Probleme cu rinichii și sistemul genito-urinar, cel mai adesea acumularea de nisip și pietre. Ca măsură preventivă, se recomandă o dietă corectă și examinări periodice..
 • Probleme de reproducere - sarcină ectopică, pubertate târzie sau scădere precoce a fertilității.
 • Displazia articulațiile cotului și șoldului, osteocondrită.
 • Insuficienta cardiaca.
 • Elasticitate scăzută a ligamentelor și a mușchilor articulațiilor genunchiului.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Appenzeller mountain dog: great breed review