Ciobanesc belgian malinois: caracteristici și descriere a rasei

Ciobanescul Malinois belgian este foarte popular în multe țări. Agențiile de informații apreciază această rasă pentru inteligența sa ridicată, învățarea ușoară, rezistența la stres și „manevrarea în muncă”..

Proprietarii „cântă laudele” devoțiunii, inteligenței, instinctelor de protecție și temperamentului ei activ.

Istoria rasei

Rasele de câini ciobănești, datorită calităților lor de lucru, au fost întotdeauna populare în regiunile în care a fost dezvoltată creșterea vitelor. Olanda și Belgia nu au făcut excepție, la granița cărora câinii ciobani cu păr scurt au pășunat turme, care au devenit ulterior progenitori ai câinilor ciobănesc belgieni..

La sfârșitul secolului al XIX-lea, rasa formată natural a fost ușor îmbunătățită prin încrucișare pentru a obține calitățile dorite. Ca rezultat al muncii cinologilor, au fost crescute 4 rase principale de câini ciobănești belgieni din aproape 40 de soiuri: Groenendael, Laekenois, Malinois și Tervuren. Au diferit în ceea ce privește tipul și culoarea hainei. Uniunea Națională a Câinelui Ciobanesc Belgian a fost fondată în 1891.

Frumos de rasă
Frumos de rasă

În 1898, a fost deschis primul club belgian Malinois Shepherd Dog. Numele rasei a fost dat de micul oraș Mechelen, care în maniera franceză sună ca Malin. În 1901, rasa Malinois a fost inclusă în Cartea genealogică a Belgiei.

Astăzi, Ciobanii belgieni sunt în serviciul de poliție și armată în multe țări. Ei fac față cu succes sarcinilor complexe pentru a găsi oameni și obiecte periculoase, iar în viața de zi cu zi ajută la protejarea proprietății și a animalelor și, de asemenea, lucrează ca ghizi.

Descriere și standard de rasă

Ciobanescul belgian Malinois este un câine foarte grațios, grațios, cu un corp musculos și slab. Agilitatea, viteza și flexibilitatea „belgianului” sunt surprinzătoare. Paltonul scurt și dens este roșu, cafeniu sau roșu, cu o mască neagră obligatorie pe botul expresiv.

 • creșterea este de 55-65 cm;
 • greutate - 20-30 kg .;
 • corp pătrat, ușor alungit în cățele. Pieptul nu este lat, greabanul este bine definit, spatele este muscular, burta este ascunsă;
 • gatul este alungit, flexibil și puternic;
 • capul este alungit, nu lat. Botul este îngustat spre nas, puntea nasului este dreaptă, cu o tranziție lină de la frunte. Nasul este mare, negru;
 • ochi în formă de migdale, maro închis, cu pleoape bine pigmentate;
 • dintii sunt mari, albi. Mușcătură de foarfecă;
 • urechile sunt mici, erecte, de formă triunghiulară;
Rasa standard
Rasa standard
 • membrele drepte, puternice, musculare. Picioarele sunt rotunjite, degetele de la picioare sunt adunate într-un coc, ghearele sunt puternice, negre;
 • coada așezată jos, puternică și dreaptă, vârful ușor curbat;
 • haina este scurtă cu un strat gros, mai lung pe coadă și coapse.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Rasa Malinois se distinge printr-o minte ascuțită, inteligență rapidă și capacitatea de a lua decizii independente. Temperamentul hiperactiv al unui câine are nevoie de un control constant de la proprietar. Lăsat singur, Ciobanul belgian devine incontrolabil și poate fi periculos.

Instinctul protector al „belgianului” este bine dezvoltat. Păstorul este suspect de orice străin și nu aruncă o privire precaută de la ei. În orice moment, ea este gata să respingă un atac inamic. Mai mult decât atât, dușmanii includ chiar și de mult familiarizați, dar nu înrudiți cu familia, oaspeți.

Malinois sunt devotați tuturor membrilor familiei lor, îi iubesc pe toți „ai lor”, dar au o atitudine specială față de proprietar. Belgianul este întotdeauna gata să-l urmeze și încearcă întotdeauna să rămână cât mai aproape posibil. Animalul de companie surprinde sensibil starea de spirit a proprietarului, este întotdeauna gata să servească și înțelege totul dintr-o privire.

- Să ne jucăm! ..
- Să ne jucăm!..

referinţă! Câinii din această rasă pot fi foarte intruzivi dacă simt o lipsă de atenție din partea proprietarului..

Câinii Ciobănesc Belgian tratează copiii cu răbdare. Nu vor face rău copilului mic, dar își vor păstra distanța față de copilul care încearcă să-și testeze coada pentru rezistență. O atitudine complet diferită față de adolescenți cu care vă puteți distra și petrece timp activ.

Belgienii au o relație dificilă cu alte animale de companie. Sunt geloși și vor încerca să schimbe atenția proprietarului asupra persoanei lor, acționând uneori destul de grosolan. Animalele de companie mici pot fi tiranizate sau vânate pentru ele, iar cele mari își pot dovedi superioritatea. Toate acestea sunt doar dacă un concurent a apărut în casă după Malinois. Pentru „bătrâni” sau pentru cei cu care a crescut, câinele este destul de tolerant și poate fi chiar prieten.

Îngrijire și

Câinii de pastor belgieni Malinois nu sunt capricioși în îngrijire. Dimensiunea medie a câinelui permite păstrarea acestuia chiar și în condiții urbane. Deși într-un apartament mic, „belgianul” va fi înghesuit. Acest câine nu poate rămâne nemișcat mult timp. Acest lucru poate duce la depresie și probleme mentale..

Dar, desigur, va fi mai bine pentru cioban dacă va avea la dispoziție curtea unei case private. Vă rugăm să rețineți că Malinois nu poate fi înlănțuit. O voliera spațioasă și un stand bun sunt potrivite pentru ea.

În apartament, canapeaua „belgianului” trebuie așezată într-un colț retras, fără curenți. Suficient de spațios pentru ca câinele să se întindă liniștit fără a deranja pe nimeni.

Familie
Familie

În orice caz, indiferent unde locuiți, această rasă de câine necesită plimbări lungi și active. Sunt de dorit activități sportive, cum ar fi agilitatea sau parkour-ul. În caz contrar, câinele va găsi unde să-și arunce energia exuberantă. Și cu siguranță nu vă va plăcea. „Taifunul cu patru picioare” nu va scuti niciun obiect personal sau mobilier.

Important! Cu Ciobanescul Belgian, trebuie să lucrați zilnic și să încărcați animalul de companie nu numai fizic, ci și mental. Această rasă nu este pentru persoanele inerte.

Reguli de bază pentru îngrijirea ciobanului belgian:

 • haina trebuie periată o dată pe săptămână. În perioadele de năpârlire (de două ori pe an) - zilnic;
 • de multe ori nu trebuie să spălați câinele, de 2-3 ori pe an sau, dacă este necesar;
 • inspectați zilnic labele pentru a trata eventualele daune la timp. Ștergeți uscat după spălare, altfel este posibilă iritarea între degete;
 • ghearele de obicei se macină singure, altfel vor trebui tăiate o dată pe lună;
 • examinează în mod regulat ochii și urechile, curăță dacă este necesar;
 • spală-te pe dinți cu o pastă specială. Pentru prevenirea bolilor dentare, dați cartilajului sau oaselor gambei;
 • la timp pentru a viermi și a vaccina conform recomandărilor medicului veterinar.

Malinois sunt fără pretenții în mâncare. Dar activitatea crescută a câinilor ciobănești necesită alimente bogate în calorii, ușor digerabile. Baza dietei este carnea și măruntaiele. De asemenea, ciobanul are nevoie de cereale, pește, produse lactate, legume, fructe și ouă.

Cățelușul tău ar trebui să aibă alimente mai lichide în dieta sa. Terci cu bulion și lapte, carne tocată, piureuri de fructe, brânză de vaci. Până la vârsta de 6 luni, puii sunt hrăniți de 3-5 ori pe zi, după 6 luni sunt transferați la două mese pe zi.

- Om nom nom..
- Om nom nom..

Cel mai simplu mod de a vă hrăni animalul de companie este un aliment gata preparat de cea mai înaltă calitate. Toate proporțiile sunt observate în ele și se adaugă vitamine și microelemente necesare pentru sănătatea câinelui.

Atenţie! În niciun caz nu trebuie să vă supraalimentați câinele. Toate activitățile active trebuie făcute înainte de hrănire pentru a evita problemele intestinale.

educatie si antrenament

Datorită inteligenței și reacției sale rapide, câinele ciobanesc belgian este ușor de dresat. Malinois este capabil să învețe multe comenzi și este fericit să-și demonstreze cunoștințele.

Antrenamentul unui cățeluș belgian începe la vârsta de trei luni. În primele cupluri, acestea sunt doar jocuri active, al căror scop este să stabilească contactul cu câinele și să se cunoască mai bine.

Important! Cățelușul trebuie scos cât mai devreme posibil: pentru a se familiariza cu alți oameni și câini. În caz contrar, „belgianul” riscă să crească prea agresiv sau laș.

Principalul lucru pentru proprietarul ciobanului este să găsească abordarea corectă a animalului de companie. Malinois trebuie să te recunoască ca lider. Pentru a-i câștiga încrederea, trebuie să fii mereu consecvent în acțiunile tale. Educația ar trebui să fie strictă, dar fără agresivitate, strigăte și cu atât mai mult pedeapsă fizică. O mustrare pe un ton nefericit este suficientă pentru ca ciobanul să-și dea seama de greșeala sa.

Instruire
Instruire

Este necesar un curs de formare generală pentru Ciobanescul Belgian. Dacă nu aveți încredere în abilitățile dvs., contactați un instructor profesionist. Desigur, puteți încredința complet antrenamentul unui animal de companie unui manipulator de câini. Dar este recomandabil să fiți logodit cu câinele, iar antrenorul acționează ca un mentor.

Cât trăiește Malinois?

Durata de viață a câinelui ciobanesc belgian Malinois depinde în mare măsură de condițiile de păstrare a acestuia, precum și de prezența unei predispoziții la boli genetice. În general, „belgienii” sunt considerați o rasă sănătoasă și trăiesc suficient de mult - 15-16 ani.

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Ciobanii belgieni nu sunt foarte populari în țara noastră, dar există crescători din această rasă. Este recomandabil să cumpărați un cățeluș într-o canisa, acest lucru garantând că bebelușul va fi pur ras și sănătos. Costul puiilor variază de la 30 la 70 de mii de ruble și depinde de mai mulți factori:

 1. Nașterea părinților - cu cât mai multe titluri, cu atât descendenții sunt mai scumpi.
 2. Clasa de catelus. Un cățeluș căruia i se prezice un viitor strălucit la expoziții va fi cel mai scump. Bebelușii cu calități de lucru bune și potrivite pentru reproducere ulterioară vor fi mult mai ieftini..
 3. Varsta catelului. Puteți lua un kutenk la vârsta de două luni. Un catel crescut este mai scump.

Înainte de a cumpăra un cățeluș, este indicat să-i cunoști părinții. Acest lucru vă va ajuta să vă faceți o idee mai bună despre cum va crește animalul dvs. de companie. Asigurați-vă că discutați cu crescătorul pentru informații utile despre rase și sfaturi cu privire la îngrijirea și educația catelului dvs..

Concluzie

Malinois, datorită inteligenței, curajului și temperamentului lor, s-au impus ca câini de serviciu excelenți. Dar, pentru a obține un însoțitor serios și ascultător de la Ciobanescul belgian, trebuie să-și dedice tot timpul liber. Dacă nu sunteți gata pentru astfel de sacrificii, este mai bine să vă gândiți la achiziționarea unui animal de companie de altă rasă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciobanesc belgian malinois: caracteristici și descriere a rasei