Alergia la câini și tratamentul acesteia

Una dintre cele mai frecvente cauze de mâncărime, zone inflamate pe pielea câinelui este o reacție alergică la un iritant..

Cei mai buni prieteni ai bărbatului pot fi susceptibili la el, indiferent de vârstă, sex, rasă. Adesea, tendința către alergii este inerentă nivelului genetic și se transmite cățelușului de la părinți.

Cauzele apariției

Corpul câinelui poate fi excesiv de sensibil la substanțele conținute în alimente, mediul înconjurător. Acestea sunt percepute ca fiind periculoase pentru viața și sănătatea sa, iar producția de compuși care pot neutraliza acțiunea alergenilor este declanșată în sânge. Un număr mare de anticorpi irită anumite zone ale pielii.

Natura răspunsului organismului depinde de caracteristicile sale, mai rar de volumul alergenilor. La unii câini, chiar și o cantitate mică dintr-o substanță străină duce la manifestări externe puternice, la alții, anticorpii împotriva alergenului se pot acumula câteva săptămâni, luni, ani și abia atunci apare o reacție patologică..

- Ap-chi! ..
- Ap-chhi!..

Motivul pentru sensibilitate crescută la substanțe este o încălcare a metabolismului, producerea de enzime, hormoni în organism. Poate fi congenital (datorită predispoziției genetice, caracteristicilor structurale ale organelor importante) și dobândit.

Alergiile pot fi cauzate de:

 • alimente insuficiente, de puțină utilizare, de calitate slabă;
 • slăbirea imunității sub influența bolilor infecțioase, a paraziților;
 • o stare de stres sever, mai ales pentru o lungă perioadă de timp;
 • acțiunea substanțelor chimice, inclusiv a celor conținute în alimente, aer.

Reacțiile alergice eliberează histamina în celule, care în forma sa activă duce la scăderea tensiunii arteriale, contracția musculară și accelerarea inimii. Cantități mari din acest compus provoacă umflături ale țesuturilor, stază de sânge.

semne si simptome

Manifestările alergice externe apar cel mai adesea pe pielea câinelui. Ele pot fi văzute în anumite locuri de sub haină: pe față și urechi, în piept, axile, pe stomac, în partea inferioară a picioarelor.

Simptomele alergice la un cățeluș sunt aceleași ca la un adult. Conform observațiilor proprietarilor, sensibilitatea la diferite substanțe crește la câinii de 2-6 ani. Cu cât animalul este mai vechi, cu atât reacția la stimul este mai puternică..

Semne care arată clar că animalul dvs. de companie a dezvoltat o alergie:

 1. Zone roșii, umflate ale pielii. Pot fi acoperite cu solzi uscați, vezicule.
 2. Evacuarea fluidului incolor de la axile, ochi, nas. Pot exista respirații șuierătoare, tuse.
 3. Petele goale pe piele după căderea părului.

Adesea, cu o reacție alergică, scaunul câinelui devine mai frecvent și mai lichid, însoțit de flatulență. Urechile se pot inflama și pot necesita tratament.

Zone înroșite ale pielii
Zone înroșite ale pielii

Atenţie! Iritarea zonelor pielii face ca animalul de companie să dorească să le pieptene cu labele, să se lingă, să se frece de diferite obiecte pentru a ușura mâncărimea. Ca urmare, apar răni care facilitează infecția organismului cu infecții..

De regulă, mai multe simptome se găsesc simultan. Dar alergiile seamănă cu alte boli în manifestările lor, deci numai un medic veterinar poate pune un diagnostic precis..

Coliziunea unui câine cu o cantitate mare de alergen puternic poate duce la o complicație: o reacție imediată sub formă de șoc anafilactic, care poate duce la moartea câinelui din cauza sufocării în timpul umflăturilor, spasmului laringelui și bronhiilor.

Tipuri de alergii

Atunci când se sistematizează reacțiile patologice, este cel mai convenabil să le combinăm în grupuri pe baza substanțelor care le provoacă. Alergie la:

 • muscaturi de insecte;
 • Alimente;
 • obiecte înconjurătoare;
 • medicamente.

Majoritatea animalelor și oamenilor sunt sensibili la efectele paraziților care aspiră sângele. Alte tipuri de stimuli afectează bunăstarea animalului de companie dacă acesta are o predispoziție la o reacție patologică față de acesta.

Atenţie! Deoarece simptomele de toate tipurile sunt aproape aceleași, numai un medic poate stabili la ce anume este alergic câinele prin teste. Dacă suspectați o boală, ar trebui să vă duceți animalul la clinica veterinară.

Reacțiile negative la alimente sunt frecvente la puii sub 1 an din cauza imaturității sistemului lor digestiv, dar pe măsură ce îmbătrânesc poate dispărea.

Rasele de câini cu haina scurtă și ușoară sunt considerate cele mai susceptibile la alergii la iritații, de exemplu: Bulldogs, Pugs, Setters, Shar Pei.

Puricii

Paraziții care se hrănesc cu sângele animalului își injectează saliva în piele în timpul puncției. Componentele lichidului puric provoacă roșeață locală, mâncărime și vărsare de solzi ai pielii. Cu o răspândire puternică de insecte dăunătoare, zona afectată crește semnificativ.

Purice
Purice

Proprietarul poate determina singur prezența puricilor prin examinarea atentă a câinelui, plasând coli albe de hârtie sub el. Îndepărtând blana animalului de companie, el va găsi dăunători, iar urmele activității lor vitale (boabe mici și întunecate) vor cădea pe hârtie.

Puricii atacă câinii cel mai activ vara, moment în care vârful leziunilor pielii apare din cauza mușcăturilor lor.

Pentru mancare

În plus față de alte simptome frecvente, alergiile la proteinele conținute în alimente se caracterizează prin tulburări în funcționarea sistemului digestiv - vărsături, diaree, gaze în intestine și un miros neplăcut din gură. Lipsa nutrienților afectează negativ greutatea și bunăstarea câinelui..

Zonele inflamate ale pielii apar în diferite locuri. Orice aliment poate duce la apariția unei reacții patologice, efectul este de obicei cumulativ. Există mai multe alimente care sunt cele mai susceptibile de a provoca alergii la câini:

 • carne (carne de vită, porc, miel);
 • carne de pasare (pui, curcan);
 • Laptele vacii;
 • albus de ou;
 • grâu, porumb, soia.

Alergiile trebuie distinse de intoleranță la anumite tipuri de alimente. Se manifestă numai din tractul digestiv, fără a afecta pielea.

La factori externi

La fel ca mulți oameni, câinii sunt, de asemenea, susceptibili la reacții patologice la polen de la plante cu flori, mucegai, produse chimice de uz casnic și industrial și produse de baie. Sunt alergici la acarieni, păr și particule epiteliale ale altor animale.

Substanțele afectează corpul animalului de companie din interior, intrând în plămâni cu aer și din exterior prin piele. În consecință, distingeți atopic și a lua legatura dermatită.

Cu primul tip de leziune, simptomele alergice la câini apar pe urechi, față, labe și abdomen. Pe de altă parte, sunt afectate locurile cu care animalul de companie a atins alergenul (tampoane pentru picioare, stomac, bărbie).

Expunerea pe termen lung la substanțe străine pe căile respiratorii poate duce la dezvoltarea astmului bronșic. În timpul convulsiilor, câinele are dificultăți de respirație, din nas curge un lichid care irită membrana mucoasă, ochii apei.

Produse chimice de uz casnic
Produse chimice de uz casnic

Cum și cum să tratați?

În primul rând, este necesar să se stabilească în timpul examinării de către un medic veterinar că animalul de companie are o alergie și nu o defecțiune a organelor interne, o infecție cu viermi sau o boală infecțioasă. Înainte de a lua, nu vă puteți spăla animalul de companie, lubrifiați locurile iritate cu nimic.

Apoi, trebuie să evidențiați substanța la care câinele este prea susceptibil. Clinica verifică puricii, efectuează un test de sânge pentru cei mai frecvenți alergeni (diferite tipuri de alimente, polen de plante).

Pe baza rezultatelor, medicul prescrie un tratament cuprinzător. Nu există un remediu pentru alergii care să o vindece odată pentru totdeauna. Dacă reintră în organism, substanța va provoca un nou atac.

Atenţie! Cel mai eficient mod de a elimina simptomele și consecințele unei reacții patologice la alergeni este de a exclude câinele de la contactul cu aceștia. O astfel de măsură trebuie efectuată pentru tot restul vieții animalului de companie pentru a reduce riscul de reapariție a erupției cutanate..

Pentru tratamentul alergiilor alimentare, se utilizează o dietă în care alimentele care provoacă o reacție negativă a organismului sunt eliminate din dietă. Alergenii sunt excluși timp de 2-3 luni prin înlocuirea acestora cu noi tipuri de proteine, interzicând delicatese de pe masa maestrului. Apoi, unul câte unul în 1-2 săptămâni, sunt introduse înapoi pentru a verifica reacția. Astfel se dezvăluie alimentele cărora le este interzis să mănânce. Ca alternativă, câinele este transferat imediat la mâncare uscată hipoalergenică de bună calitate.

Dacă purici se găsesc la câine, este necesar să efectuați un tratament cu medicamente împotriva paraziților (picături pe greabăn, spray-uri). Va trebui să o repetați de 2-3 ori pentru a distruge dăunătorii adulți și pentru a ecloza puii.

Nu uitați de curățarea umedă, prelucrarea cu mijloace speciale a încăperilor care ar putea fi locuite de purici. În caz contrar, paraziții se vor răspândi din nou.

Curățare umedă
Curățare umedă

Dacă sunteți alergic la factorii externi, puteți realiza doar transferul acestuia într-o stare cronică. Dacă este posibil, scoateți alergenii din casă, protejați animalul de companie de praf și particule din aer. Pentru a elimina simptomele, numiți:

 1. Pastile pentru alergii pentru câini (antihistaminice). Acestea includ: Claritin, Suprastin, Difenhidramină, Tavegil, Ketotifen.
 2. Hormoni steroizi pentru ameliorarea inflamației, scăderea sensibilității la histamină - Prednisolonă, Dexametazonă.
 3. Enterosorbanți pentru eliminarea timpurie a anticorpilor din organism (Enterozoo).

Dacă animalul de companie suferă foarte mult de scabie în zonele afectate, medicul prescrie suplimentar ce poate fi utilizat pentru tratarea mâncărimii - unguente și creme antialergice locale (Zinc, Triosan, Lekaderm).

Măsuri preventive

Acțiunile proprietarului se reduc la o protecție pe tot parcursul vieții a câinelui împotriva contactului cu alergenii identificați. În plus, trebuie să îi monitorizezi sănătatea, să îi menții imunitatea și să o hrănești pe deplin. Animalul de companie nu trebuie să atingă suprafețele presărate cu substanțe chimice. Se recomandă exerciții moderate și joacă în aer liber.

În cazul unei reacții negative la polenul plantelor în primăvară și vară, trebuie să aveți grijă ca câinele să nu fie aproape de flori. De la purici și viermi, este necesar să efectuați tratamente în timp util, puneți un guler special pentru plimbări.

Dacă proprietarul face toate cele de mai sus, este posibil ca alergiile câinelui său să nu mai apară..

Concluzie

După ce ați identificat o alergie la un câine, trebuie să vă amintiți că nu poate fi vindecat cu medicamente. Cu toate acestea, puteți face viața animalului dvs. de companie cât mai confortabilă posibil protejându-l de substanțe la care sensibilitatea organismului este crescută. Eliminarea consecințelor reacțiilor negative nu este o afacere ușoară și consumatoare de timp, este mai bine să încercați să le evitați.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergia la câini și tratamentul acesteia