Ascita la câini: cauze, simptome și tratament

Hidropizie sau ascita la câini nu este o boală, ci o consecință a unei afecțiuni dureroase. Acumularea de lichid în peritoneu este extrem de periculoasă și poate duce rapid la moartea animalului de companie, de aceea este important să contactați imediat medicul veterinar la prima suspiciune. Proprietarul singur nu poate ajuta câinele, prin urmare, nu poate fi vorba de metode alternative de tratament - mergeți imediat la medic.

Cauzele ascitei

Nu este posibil să le numim pe toate. Lichidul se poate acumula din mai multe motive - rănire, boli de inimă, plămâni, rinichi sau ficat, exces de sodiu în dietă, tumori, peritonită, alterarea metabolismului apei-sării sau a proteinelor etc. Ascita este adesea asociată cu congestie, invazie (echinococoza), epuizare sau obezitate, diferite afecțiuni cronice (chiar dacă tratamentul prescris anterior părea eficient).

Semne de ascită

Simptomele generale nu sunt vizibile imediat și pot varia în funcție de starea animalului de companie:

  • probleme cu tractul gastro-intestinal (diaree, vărsături)-
  • apetit afectat (lent sau excesiv)-
  • slăbiciune, apatie, somnolență, lipsa de dorință de mișcare-
  • mișcări atente, lente, nefiresc „calculatoare”. Acest lucru se observă mai ales în timpul unei plimbări, când un câine mobil anterior coboară brusc cu reticență pe scări, nu este mulțumit de posibilitatea de a alerga, „leneș” merge după proprietar, oftează puternic-
  • culoarea membranelor mucoase se transformă în icterică sau cianotică, pulsul este rapid-
  • haina se estompează, la câinii cu părul lung se confundă, se aruncă.

Dar principalul lucru decât ascita cavității abdominale la câini este o burtă umflată. Dacă lichidul se acumulează încet, proprietarii pot crede că animalul de companie se îngrașă sau că câinele este însărcinat. Dacă volumul crește rapid, proprietarii cred că câinele are o masă excesivă, se acumulează gaze sau animalul de companie are viermi. O diferență caracteristică a ascitei față de toate condițiile enumerate este deplasarea volumului de fluid. Dacă câinele este întins pe spate sau pe stomac, lichidul se va revărsa în lateral (burta broaștei). Dacă câinele este ridicat, lichidul curge în jos (burta în formă de pară). O examinare atentă arată că stomacul „se mișcă” în funcție de postura animalului.

Consultați-vă imediat medicul veterinar, chiar dacă câinele dvs. pare să se descurce bine. Cu ascită, fluidul comprimă organele peritoneale, apasă pe plămâni și inimă. Circulația sângelui, respirația și digestia sunt afectate. Prognosticul este favorabil pentru câinii tineri puternici și dezamăgitor pentru animalele în vârstă, slăbite de afecțiuni cronice „senile”. Desigur, cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât este mai mare șansa unui rezultat favorabil..

Tratament

Ascita este eliminată cu medicamente (în cazuri ușoare) sau chirurgical (chirurgie abdominală sau o puncție pentru a pompa lichidul). Pentru întreținere, sunt prescrise medicamente simptomatice, sedative, inimă, diuretice. Problema este că lichidul se va acumula iar și iar dacă boala de bază nu este controlată. Prin urmare, este de o importanță vitală în fiecare caz să se stabilească corect cauzele ascitei la câini pentru a elimina consecințele bolii latente..

Pentru aceasta, se efectuează o examinare completă - ultrasunete, raze X, urină, sânge și lichide din peritoneu. CT sau laparoscopia sunt extrem de dorite. Asigurați-vă că prescrieți o dietă ușoară proteică fără sare, reduceți aportul de lichide.

Pentru a-l ajuta pe medic, este important să vorbim despre toate afecțiunile pe care le-a suferit vreodată animalul de companie și să vorbim sincer despre condițiile de păstrare a câinelui (dieta, gradul de activitate, vaccinări, schema de deparazitare). Uneori, tratamentul ascitei și cauzele acesteia este întârziat cu câteva luni, timp în care proprietarul trebuie să ofere animalului de companie pace (fizică și emoțională).

Ascita este mortală! Nu încercați să faceți față bolii fără ajutorul unui profesionist!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ascita la câini: cauze, simptome și tratament