Rabia la câini: simptome și prevenire

Hidrofobia sau rabia este o boală virală mortală. Această afecțiune este foarte insidioasă: chiar și atunci când rabia la câini nu prezintă simptome, infecția este deja posibilă. Și din momentul în care apar primele semne ale bolii, nu mai există nicio speranță de recuperare. Prin protejarea unui animal de companie împotriva rabiei, o persoană se protejează pe sine și pe familia sa. Rabia este o boală pe care orice proprietar de pisică sau câine ar trebui să o cunoască.

Ce este rabia?

Virusul rabiei este ca un glonț - un glonț letal lung de 150 nanometri, care „zboară” de-a lungul fibrelor neuronale de la locul de introducere în creier și măduva spinării la o viteză de aproximativ 3 mm / h. Rabia este clasificată ca virusuri filtrabile - foarte mici, nu rămâne pe filtrele bacteriene.
Un animal de companie infectat devine periculos cu câteva zile (maximum 15 zile) înainte de apariția simptomelor, deoarece rabia la câini se manifestă după ce virusul începe să fie secretat cu salivă. După ce a ajuns la creier și la glandele salivare, virusul începe să se înmulțească activ. Încă nu există date precise despre ceea ce se întâmplă exact la nivel celular. Cu toate acestea, consecințele sunt întotdeauna aceleași - encefalita, paralizie, Stop respirator.

Căile de infecție

Cel mai adesea, virusul rabiei este transmis de la un animal bolnav la unul sănătos printr-o mușcătură. Sunt expuse riscului animalele de companie care locuiesc în zone îndepărtate de centru, lângă păduri, stepe etc. Câinii vagabonzi se infectează reciproc cu rabia, de la pisici bolnave, ratoni, vulpi și alte animale cu sânge cald. Uneori proprietarii se întreabă cum poate câinele să ia rabie dacă iese din apartament doar câteva minute pe zi pentru a „face lucrurile”? Dar riscul există întotdeauna, chiar dacă animalul de companie nu merge deloc, folosind tava: un șobolan bolnav intră în apartament, câinele vrea să se joace sau să vâneze - rezultatul este evident.
Dacă câinele este mușcat, spălați imediat rana cu multă apă și săpun. Nu pansați rana sau nu încercați să opriți sângerarea decât dacă pune viața în pericol. Duceți animalul de companie imediat la clinică.
Și cum se transmite rabia la câini dacă nu există mușcături? Este foarte simplu: în timp ce se joacă, câinii își bat ușor urechile reciproc, se apucă jucăuși unul de altul de greabăn, „se agață” cu fălcile etc. - cunoscuții vechi au grijă unul de celălalt, „spală” fața și ochii unui camarad. Și pe haina unui câine, chiar și cel mai precis, există întotdeauna salivă, iar în saliva unui animal bolnav există un virus. Poate că în acest moment continuă perioada de incubație a rabiei la câinele cu care se joacă animalul de companie: este deja infecțioasă, deși nu există semne ale bolii. Dacă saliva pătrunde în nas, ochi sau gură, virusul va găsi aproape sigur o fisură mică prin care poate pătrunde în corp..

Perioadă incubație

Ținta „glonțului letal” este măduva spinării și creierul. Cu cât este mai aproape de ele locul mușcăturii (zgârieturi, salivație), cu atât virusul va ajunge mai repede la țintă și cu atât mai repede vor apărea primele semne de rabie la câine. Susceptibilitatea nu depinde de sex sau rasă, ci depinde de vârstă: animalele tinere se îmbolnăvesc mai repede și mai des decât cele mai în vârstă. În plus, durata perioadei de incubație depinde de cantitatea de virus care a pătruns în organism. Fie că un animal de companie este sănătos sau are o boală cronică nu joacă aproape nici un rol.
Imunitatea stabilă este formată din al treilea an de viață, cu condiția ca câinele să fie vaccinat anual împotriva rabiei, prin urmare, animalelor tinere, chiar și celor vaccinate, li se va acorda o atenție specială. Și, deși cazurile de infecție a animalelor de companie vaccinate sunt rare, nu trebuie să le ignorați: dacă un câine este mușcat de un animal vagabond sau sălbatic, contactați imediat medicul veterinar..
Cu mușcături extinse, perioada de incubație a rabiei la câini durează aproximativ două săptămâni. Cu o singură mușcătură - de la o lună la șase luni. În cazuri rare, boala se poate manifesta la un an după contactul cu un animal infectat..

Semne ale bolii

Pe baza modului în care rabia se manifestă la câini, se disting nu numai etapele, ci și formele bolii. Cea mai rară formă este abortivă: în a doua etapă, animalul se reface brusc. Acestea sunt cazuri izolate, slab studiate, dintre care majoritatea nu sunt documentate, deci nu ar trebui să sperați la un miracol.
Cu o formă depresivă de rabie la debutul bolii, pofta de mâncare și comportamentul normal persistă, se observă doar o anumită letargie. Apoi brusc apare o deteriorare - salivare abundentă, tuse suprimată, paralizie, șchiopătare, moarte în ziua 3-4.
Rabia atipică la câini este, de asemenea, destul de rară și se caracterizează printr-un debut lent. Animalul este slăbit, mănâncă prost, se mișcă puțin, uneori se dezvoltă vărsături și / sau diaree. Cursul bolii este neted și lung (de la 2 la 5 luni), cu o deteriorare treptată a stării, fără o împărțire bruscă în etape.
Forma recurentă (remiterea) este caracterizată prin alternarea etapelor de deteriorare și îmbunătățire a bunăstării animalului de companie. Câinele (de obicei trei zile, dar uneori câteva săptămâni) refuză să mănânce, se mișcă puțin, este necomunicant. Apoi o îmbunătățire bruscă. După ceva timp, un atac mai sever, fiecare etapă ulterioară de deteriorare este mai severă decât cea precedentă.
Dar în marea majoritate a cazurilor de rabie la câini, simptomele sunt destul de caracteristice. Boala continuă în așa-numitul. Formă „violentă”, cu o împărțire clară în etape:
  • Prodromal
În prima etapă, doar un proprietar foarte atent, care știe că câinele său a comunicat cu un animal suspect (adică care se uită în mod specific la animalul de companie), poate suspecta că ceva nu era în regulă în prima etapă. În timpul zilei (rareori două sau trei), animalul de companie arată prea calm: doarme mult, nu vrea să se joace, nu este interesat de mediu. Unii câini devin necomunicativi, alții mângâie o persoană, linge mâinile, cer tandrețe.
Primele semne ale rabiei la un câine sunt căscatul frecvent, gura deschisă (ca și cum animalul de companie ar uita să închidă gura), mișcările de înghițire („înghițirea” aerului), salivația ușor crescută, slăbiciunea. Durata 1-3 zile.
  • Maniac
Treptat, starea se agravează: animalul de companie se ascunde într-un colț, apoi îi mângâie o persoană, apoi fără motiv rânjește și se grăbește răgușit. Apetitul pervertit se manifestă în cel mai neașteptat mod: câinele mestecă podeaua, înghite obiecte mici necomestibile, linge pereții etc. Goliții sunt în mod clar în creștere, se dezvoltă fotofobia și hidrofobia: există o tendință vizibilă de a vă întinde departe de ferestre, de a nu vă apropia de apă, de a vă ascunde sub pat sau de a vă strânge în dulap..
Dacă câinele nu a fost vaccinat împotriva rabiei, trebuie să închideți imediat ușa camerei în care se află animalul de companie și să contactați medicul veterinar - orice contact cu animalul de companie este mortal.
Odată cu dezvoltarea bolii, fazele de excitare și calm sunt din ce în ce mai vizibile: câinele fie zace nemișcat, apoi se repede la oricine se află în câmpul vizual. Frica și împărțirea oamenilor în „noi” și „străini” sunt complet absente. În mod normal, câinele clarifică întotdeauna că urmează să atace (își apasă urechile, șlefuiește scârțâitul, rânjește dinții, mârâie etc.), animalele cu rabie atacă cu fulger, fără niciun motiv aparent și semnal de avertizare. Odată cu debutul fazei de calm, câinele cade de partea sa, respiră greu, „gâfâie” pentru aer, se agită în convulsii dureroase. Durata de la 2 la 5 zile.
Singura protecție împotriva unei decese atât de teribile și dureroase este vaccinul antirabic pentru câini. Nu neglijați prevenirea, în acest caz riscul este absolut nejustificat!
  • Paralitic
Convulsii periodice severe, refuz complet al alimentelor și apei, apatie completă. Câinele încetează să mai răspundă oamenilor, în cele mai multe cazuri nu prezintă nici agresivitate, nici interes. Laringele este paralizat - saliva curge abundent pe piept. Apoi vine paralizia picioarelor din spate - câinele se oprește din mișcare sau încearcă să se târască departe, în adăpost, trăgând picioarele. Paralizia completă se dezvoltă treptat, câinele moare din cauza stopului respirator. Durata aproximativ 3 zile.
Cât timp trăiește un câine cu rabie depinde de rapiditatea creșterii simptomelor. În majoritatea cazurilor, vorbim despre cinci până la șapte zile, rareori chinul durează două săptămâni..

Există vreo speranță?

Nu. Un animal suspect este plasat într-o cutie de carantină până când diagnosticul este confirmat sau refuzat. Nu se efectuează teste de rabie la câini, deoarece acesta este un risc iminent pentru personalul clinicii. Nu se efectuează niciun tratament, chiar simptomatic, deoarece acesta este același risc. Diagnosticul este confirmat sau infirmat postum. Dacă simptomele sunt evidente în perioada de carantină, animalul este eutanasiat pentru a nu-și prelungi chinul.
Dacă proprietarul a fost prea leneș (scump, fără timp) pentru a vaccina câinele împotriva rabiei, animalul de companie poate muri din cauza oricărui virus care afectează comportamentul. Veterinarul îl poate juca în siguranță, punând în carantină un animal de companie care a prins „ciuma” sau coronavirusul. Câinele va muri fără tratament, dar ar putea trăi dacă proprietarul l-ar fi vaccinat împotriva rabiei. Prin urmare, este extrem de iresponsabil să ignori vaccinările atât în ​​raport cu animalul de companie, cât și în raport cu el însuși și în raport cu ceilalți..

Prevenirea rabiei

După cum s-a menționat mai sus, vaccinarea câinilor împotriva rabiei este singura metodă fiabilă de a proteja atât prietenul cu patru picioare, cât și oamenii din jurul său. Din punct de vedere al legii, fiecare proprietar este obligat să vaccineze un animal de companie: fără această vaccinare, nu puteți vizita expoziții și niciun loc public, nu puteți transporta animalul nici măcar în jurul orașului, nu puteți participa la reproducere, la trecerea frontierelor țării etc..
Prima vaccinare a unui cățeluș se face înainte de schimbarea dinților (aproximativ 3 luni) sau imediat după o schimbare completă a dinților. Mai departe anual, ca și pentru alte vaccinuri. Câinele trebuie să fie sănătos din punct de vedere clinic, tratat pentru paraziți externi și viermi cu 10 zile înainte de vaccinare.
La nivel legislativ, vaccinul antirabic pentru câini este furnizat gratuit, în orice clinică de stat. Cu toate acestea, este mai bine să plătiți pentru un medicament importat care oferă o imunitate mai puternică și este mai ușor de tolerat. Este imposibil să vă îmbolnăviți de rabie după vaccinare: cerințele pentru sănătatea deplină a animalului vaccinat sunt legate de faptul că animalele de companie slăbite nu dezvoltă imunitate, adică vaccinarea va fi inutilă.
Amintiți-vă, dacă rabia se găsește la câini, nu este posibilă nicio vindecare. Același lucru este valabil pentru orice alte animale de companie și persoane. Încercați să vă protejați pe dumneavoastră și animalele dvs. de contact cu vagabonzi, examinați-l după plimbări lungi în pădure și, dacă aveți cea mai mică suspiciune, contactați imediat medicul veterinar..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rabia la câini: simptome și prevenire